login |

Star Trek: Lower Decks: vége az 1. évadnak – írta Ace

2020. 10. 14. 21:30 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Nem nagyon nézek animált sorozatokat, persze láttam epizódokat a Family Guy-ból illetve az Archer-ből is, de egyik sem fogott meg igazán, most viszont érkezett a Star Trekhez is egy animált sorozat, és ez a világ viszont igencsak közel áll hozzám.

human a pilot epizódnál ezt írta: milyen lenne a Family Guy az űrben, illetve a Final Space-hez hasonlította a Lower Decks-et. Az én véleményem szerint ha hasonlítanom kéne akkor az Orville-hez áll legközelebb a sorozat, nekem legalább is az jön le, hogy a készítők láthatták Seth MacFarlane sorozatát és úgy gondolták, ilyet a Star Trekben is tudunk csinálni.

És jól is gondolták, hiszen miért ne férne el ebben az igazán tág Trek-univerzumban egy viccesebb megközelítés? A csatorna számára leginkább bejövő koncepciót a Rick és Morty egyik írója, Mike McMahan szállította, egy vicces animált szériát, ahol a célközönség a felnőtt nézők.

Miről is van itt szó? Megkapjuk a Föderáció egy kevésbé fontos hajójának még kevésbé fontos legénységének kalandjait. Azokat, akik nem a Zászlós hajón szolgálnak, akik nem a Csillagflotta krémje, és lehet, hogy ha összetalálkoznak a Borggal vagy a Dominiummal, akkor ők az a hajó, az a legénység, akiket már szétlőttek, mire az Enterprise a helyszínre ér. Ők azok esetleg a jellegzetes vörösingesek, akik elhaláloznak a heti bolygón, mire a hősök rájönnek mi is történik. Ezt csak azért írom, hogy tényleg mindenki értse mi az alapfelvetés. 

Amin először meglepődtem, hogy nem csak szimplán vicces sztorikat kapunk csetlő-botló karakterekkel (oké, ilyenek is vannak), de a felszín alatt érdekes kérdéseket is feldobnak. Például azt, hogy egy olyan társadalomban, ahol ugye nincsenek anyagi javak, egy hajó fedélzetén a rang a megbecsülés is jelenthet hasonló dolgot, mint a mostani társadalmunkban a pénz? Illetve lehet-e a szakadék a főtisztek és az alsóbb fedélzeten szolgálatot teljesítő kevésbé fontos tisztek között?

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ha jobban belegondolunk ezzel bármilyen munkahelyen találkozhatunk, de a Star Treken belül erre még nem helyeztek hangsúlyt, bár volt egy epizód a The Next Generation-ben, ahonnan a Lower Decks cím is származik, és egy a Voyagerben, ahol kallódó tiszteket kellett rendbe szedni de a Lower Decks esetében valóban láthatjuk ezt az osztályharcot.

Bármennyire is furcsának tűnik, volt már humor az eddigi sorozatokban is, de azért sosem szálltak el a készítők, viszont itt végre megtehetik. Persze nem azt mondom, hogy tele kell rakni altesti humorral a sorozatot (és szerencsére nem is erre gyúrtak rá), inkább csak megrázzák az eddig megszokott kereteket és a feje tetejére állították azt, amit megszoktunk a Star Trek-szériákban.

Vegyük például a főcímet (engem már ezzel megfogtak), amely hangulatában megidézi a 90-es évek Trek-sorozatait, mégis belecsempészik hogy itt azért másról van szó.

A készítők nem véletlenül helyezték a történetet a Next Generation utáni érába. A Nemesis-mozifilm utáni időkben járunk és éppen ezért ismerős a környezet felszerelések, hajók, karakterek, események. Rengeteg easter eggel és utalással telerakták a szériát. Nyilván érthető ezek ismerete nélkül is a sorozat, de aki már látott Star Treket, annak ütnek igazán a poénok. Például lehet, hogy azért vannak minden Föderációs hajón makulátlan szőnyegek, mert a kapitány csak zokniban engedi a személyzetet a hídra? Nagyon sok hasonló kis beszólás van.

Úgy érzem, ez az a sorozat, amiben már tényleg meg merték lépni, amit a Discovery indulásakor emlegettek, hogy nem a főtisztekről és nem a kapitányról fog szólni a történet – én némi Mariner zászlós/Burnham-párhuzamot is felfedezni véltem. A karaktereken még van mit csiszolni, nem mindegyik sikerült klisémentesen, viszont így is jól működnek együtt, még Marinert is sikerült igazán megkedvelnem. 

Kíváncsi leszek a folytatásra, mert néhány karakter, hogy úgy mondjam révbe ért, de persze könnyen ismét padlót foghatnak. Az epizódok rövidek, pörgősek, a poénok természetesen az Trek és scifi rajongóknak szólnak, és, ahogy írtam, szerencsére nem az alpári stílust képviselik.

Hogy kinek ajánlanám igazán?  Azoknak, akik a 90-es évek Star Trek-sorozatait kedvelték és visszavágynak abba a környezetbe, illetve akiknek a The Orville bejött és keresnének valami hasonlót addig, míg vissza nem tér valamikor jövőre.

Én úgy érzem azt kaptam, amire számíthattam, azaz egy felnőtteknek szóló poénos animált sorozatot Star Trek-köntösben. Sőt, még egy kicsit többet is, mivel nem gondoltam volna, hogy a heti történeteken kívül így építgetik a karaktereket és azok történetszálait. Úgy gondolom, határozottan elfér a Lower Decks is ebben a színes Trek-univerzumban, és meg is találja a helyét, na meg a maga célközönségét. 

10 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius - 2020. 10. 14. 22:56

Áthoztam a pilot írásból:

SPOILEREK, ha esetleg valaki még nézné és anélkül jönne ide, hogy látta is az utolsó részt.

Eléggé hullámzó volt az évad, tényleg leginkább az Orville-hez lehetne hasonlítani kb annak a humorát hozza, csak mondjuk az egész jobban össze van tömörítve.
Az utolsó rész eléggé akció dúsra sikeredett és hozta a szokásos cinikus hozzáállást a Csillagflottával szemben. Ez egyébként baromira bejön úgy általában, hogy bemutatják az árnyoldalakat is. Amiket itt megfogalmaztak ebben a 28 percben az tök jó volt.
Az egyébként baromi vicces, hogy Mariner mindenkit ismer. Itt pl. a mentori/haveri viszony Rikerrel, korábban a klingonokkal való ismertsége. Nemtom, hogy azzal akarnak e valamit kezdeni, de tök érdekes és nem hiszem, hogy ez amolyan baki lenne, mert ahhoz túl nyilvánvaló és nagyon építenek rá, viszont a fiatal kora ellenére baromi sok a tapasztalata. Volt olyan elméletem, hogy alapjában sokkal idősebb lenne, csak történt vele valami ami miatt visszafiatalodott.
Azért volt benne egy-két érdekes kikacsintás (nem csak Riker és Troi visszahozatala, nah meg a Titan). A poén a TOS-érával, ami ugye rajongói körökben meg hivatalos rövidítésben a The Original Series-t takarja itt pedig “Those Old Scientists”-t találták ki neki, és a végén Riker megjegyzése, hogy a holofedélzeten az Enterprise (sorozat) történeteit nézte, ami egyértelmű utalás volt a sokat vitatott és szidott zárására az Enterprise sorozatnak, ami pontosan így zárult, hogy Riker és Troi nézték a történet végét a holofedélzeten.

Aztán az összeesküvés elméletes csóka szerintem a jelen korunk hangulatára reflektált picit, hiszen egyre több és hangosabb csoportok osztják a véleményüket a világban jelenleg zajló eseményekről.
Azért a “Wolf 359 was an inside job” és a “Changelings aren’t real, the Dominion War didn’t happen!” eléggé vicces beszólások voltak.

Nemtom lesz e ennek folytatása, de ha igen, akkor visszatérek rá. Nem váltja meg a világot, de viszont kellemes ellenpontot nyújt a túl komolyan vett régi sorozatokkal szemben.

Annatar - 2020. 10. 15. 00:38

Engem majdnem elvesztettek az első résznél, de szerencsére nem adtam fel, és nem is bántam meg: nagyon jó kis sorozat lett belőle. Ha valaki esetleg csalódott a pilotban, adjon neki még egy esélyt.

Ace - 2020. 10. 15. 09:56

Tyberius:

Lesz második évad igen.

Balumedve - 2020. 10. 15. 11:48

Én csak az új generációs Star Trek sorozatokat láttam, és biztos sok utalás elment mellettem, de még így is nagyon kellemes volt az összkép.

Én leginkább a Powerless sorozathoz hasonlítanám, leginkább a tematikája miatt.

Sunsetjoy - 2020. 10. 15. 14:10

Tyberius: Ismerve Mariner szüleit, nem olyan valóságtól elrugaszkodott dolog ez a mindenkit ismerek körítés.

Fura - 2020. 10. 18. 02:11

Vendégblogger: a sorozatelőzetes alapján eszembe se jutott volna megnézni, de tetszik amit írtál.
Beütemezem valamikorra. :)

Isaac - 2020. 10. 18. 15:02

Annyira nézném is,de Trekkel úgy vagyok,hogy a legtöbb techblablát még magyarul sem érteném… fordítás meg nincs :(

Ace - 2020. 10. 19. 10:01

Igen ez ki is maradt az írásból ,hogy ráadásul eléggé hadarnak is a szereplők tehát aki nem perfekt angolos annak még angol felirattal is necces lehet egy-két helyen megérteni szerintem. Remélem azért nemsokára lesz elérhető magyar felirat is hozzá.

Tyberius06 - 2020. 10. 19. 22:30

Nálam aktívan ment a “space” nyomogatás meg picit visszatekergetés, hogy egy-két szöveg meglegyen.
Vannak sorozatok, amiket ha akkor kezdek el nézni, amikor már van magyar felirat hozzájuk akkor megnézem azzal egyébbként angol felirattal.
Magyarul meg egyedül az ilyen Magnum (original) és társait.

Ace - 2020. 10. 27. 08:55

A második évad a Titanon(Riker hajója) is fog játszódni és Mike McMahan azt mondja több DS9 és Voyager utalás is lesz benne a TNG mellet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz