login |

Tévésorozatokat fejleszthetnek

2020. 10. 14. 17:50 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: magyar hírek

Februárban írtuk meg, hogy elindultak a Filmalap Filmintézet tévés produkció támogatásos pályázatai. Akkor összesen 700 millió forint támogatási keret állt rendelkezésre doku/ismeretterjesztő és animációs filmekre, de jeleztük, hogy a későbbiekben sor kerül majd tévéfilmek, kisjátékfilmek, történelmi dokumentumfilmek, animációs sorozatok és online tartalmak támogatására is – az erről szóló hírbe, illetve felhívásba nem botlottam bele, de az érintettek szerencsére igen, és tegnap ki is derült, hogy mely sorozattervek kapnak fejlesztési támogatást.

A tévéfilmek és a kisjátékfilmek nem tartoznak a reszortunkban, de a 19 támogatott sorozatterven azért el lehet nyammogni, nem? (A korábbi infók alapján televíziós sorozatok gyártására és előkészítésére, forgatókönyv- és filmterv-fejlesztésre kiírt pályázati keretösszege 2020-ban 3 milliárd forint. A tévésorozatos kategóriában 143 pályázatból választották ki a nyerteseket, és 145,6M forintot ítéltek meg nekik)

Íme a tévésorozat fejlesztési pályázat nyertesei via magyar.film.hu – fura módon a készítők neve nincs feltüntetve, csak a rendezőké és a produkciós cégeké, bár a közleményből kiderül, hogy Bán Mór, Bendi Balázs, Divinyi Réka, Krigler Gábor és Ugron Zsolna terve is továbblépett:

 • DVNA Pályázó: Halluci-Nation Kft. Rendező: Topolánszky Tamás Yvan
  Erika egy autóbalesetet követően arra ébred, hogy eltűnt a Duna, Budapest pedig teljesen kiüresedett. Ekkor még nem sejti, hogy a poszt-apokaliptikus állapotok kialakulásához neki is köze lehet…
 • Legyetek szeretettel Pályázó: Bonum TV Közhasznú Nonprofit Kft. Rendező: Szilágyi Andor
  Klasszikus keretben tárul fel a kispap, Brenner János 60 évvel ezelőtti brutális meggyilkolása. A nyomozás közben bepillanthatunk a hatalom ’56 októbere utáni –tragikomikusnak tűnő – restaurációjába.
 • Családi esetek Pályázó: TV COM Kft. Rendező: Divinyi Réka, Magács László
  Miután elveszti férjét és egzisztenciáját Svájcban, a jogi diplomáját soha nem használó, egyedül maradt anya hazaköltözik tizenéves lányával, és az őt lenéző apósa ügyvédi irodájában kezd dolgozni.
 • Töretlen akarattal Pályázó: Tivolifilm Kft. Rendező: Koltai Lajos
  A tehetős norvég család lánya, Edle Astrup Magyarországra érkezik. Egy estélyen szerelemes lesz a sikeres festőbe, Hubay Andorba. Összekötik életüket. Hamarosan a világháború felforgatja életüket…
 • 13 nap Pályázó: IKO History Kft Rendező: Radnai Márk
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc története tablószerűen, tizenhárom napban, nyolc epizódban elmesélve.
 • Erdélyi menyegző Pályázó: Film Positive Stúdió Kft. Rendező: Ugron Zsolna
  17. századi várakban jelenésekről, átkokról suttognak és a szép, elvetemült Báthoryakról. Parancsszóra elhált szerelmek és politikai gyilkosságok közepette egy asszony boldog akar lenni.
 • Haydn – Verszália Mestere Pályázó: Szupermodern Stúdió Kft. Rendező: Pálinkás Norbert
  A barokk kor két nagy alakját, Esterházy Miklóst és Joseph Haydnt a közös álom megvalósításáért, a magyar Versailles-ért (Verszáliáért) vívott emberöltőnyi küzdelem örök barátokká kovácsolja össze.
 • Pro Libertate! Pályázó: Sound Manager Kft. Rendező: Vidnyánszky Attila
  A Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelem visszaemlékezése kalandos életére, a gyermekkortól a kuruc szabadságharc végéig.
 • Romantikus Kalandregény Pályázó: M-Lucidus 88. Kft Rendező: Mitev Viktor
  Romantikus hősök és igazi kalandorok – D’artagnan, Zorro, Robin Hood és Winnetou, két magyar tizenévesnek segít megmenteni a világot, történelmi fogócska elrabolt csakrakövekért Dobogókőtől Tibetig.
 • MESÉLD ÚJRA! / magyar népmesék újratöltve Pályázó: Cameofilm Studio Kft. Rendező: Juhász Anna
  A magyar mesevilág kultúrkincseit bemutató kortárs gyermek és családi sorozat élő szereplőkkel, a mese fordulatai, nyelve, klasszikus dramaturgiája szerint egyszerű, igényes, érthető mai feldolgozása.
 • BOGLARCZYKI Pályázó: Im FILM Production & Service Kft. Rendező: TBA
  A német megszállás előtt, 1944 telén egy Balaton-parti iskola lengyel menekült fiatalok számára a túlélést jelentette. Egy magyar társaság lengyel barátainkat a német szövetségesektől bújtatta.
 • Ara-para Pályázó: Paragon Alley Kft. Rendező: Koncz Teréz Irén
  Egy 30 éves pszichológusnő, bepánikolva a közelgő házasságtól, felkeresi az exeit, hogy végleg elköszönjön tőlük. Ez azonban a kapcsolatát és a saját ön- és világképének alapjait is megrengeti.
 • Lelki segély Pályázó: Sparks Kft. Rendező: Kishonthy Edina
  A Lelki segély egy izgalmas tvfilmsorozat, amely fordulatos cselekményeken át elgondolkodtató kérdéseket boncolgat: mik az emberi boldogság feltételei?
 • A Táltoskirály birodalma Pályázó: FILMÉP Kft. Rendező: Dombrovszky Linda
  A történelmi dokumentum-játékfilm sorozat a magyar állam második megalapításának korszakáról szól, IV. Bélának és lányainak, közöttük Szent Margitnak személyes történetein keresztül.
 • AZ ÁRPÁDOK Pályázó: MEGA FILM Kft Rendező: Gulyás Buda
  AZ ÁRPÁDOK című több évados televíziós sorozat a magyar történelem kiemelkedő korszakának, az Árpádházi királyok lélegzetelállítóan izgalmas, nagyszerű fordulatokban bővelkedő évszázadait dolgozza fel.
 • Szemérmetlen történetek Pályázó: Film Street Kft Rendező: Szász Attila, Ujj Mészáros Károly, Gárdos Péter, Sándor Pál
  antológia sorozat, 1939-ben, Moszkvában szemérmetlen fotók készülnek egy fiatal lányról. A képek különös módon bejárják Európát. A sorsok, amelyeket a fotók kapcsán megismerünk, kirajzolják a kegyetlen huszadik századot.
 • Az ötvenes évek és a szex Pályázó: Film Positive Productions Kft. Rendező: Goda Krisztina
  Az Ötvenes évek és a szex három szerethető ember sorsán keresztül mutatja be, hogyan befolyásolta a rendszer az ötvenes években az emberek legintimebb magánügyeit, gyakran még szexuális életüket is.
 • Cellamesék Pályázó: Megafilm Service Kft. Rendező: Vecsernyés János
  Rejtélyes antológiasorozat, amelynek részei a történelem során bármikor játszódhatnak – de mind ugyanabban a cellában történik. Az adott korban ki a bűnös: a rab vagy aki rabosít? A falak elmesélik.
 • Más ez a szerelem Pályázó: B&L Line Kft. Rendező: Rozgonyi Ádám
  A sorozat háttértörténése a folyamatosan zajló 1966 táncdalfesztivál: a próbák, az elődöntők, a döntő, melyhez kapcsolódnak a megvalósulásért felelős STÁB, és egyes valós vagy fiktív ÉNEKESEK.

28 hozzászólás Ne habozz!

emese - 2020. 10. 14. 18:04
emese - 2020. 10. 14. 18:07
Necridus - 2020. 10. 14. 18:38

Ezek között nagyon ígéretesek vannak! A DVNA teasert korábban már láttam, nagyon bejött akkor is már.

Desmond Wallace - 2020. 10. 14. 18:55

Az Árpádok vezető írója Bán Mór lesz.

Florabell - 2020. 10. 14. 19:04

Nagyon jók vannak köztük. A DVNA teaser elég ütős. Remélem sikerül eljuttatni ezeket a Tv-be előbb utóbb. Legalább egy részét.

TBorg - 2020. 10. 14. 20:24

A Pro Libertate, A Táltoskirály birodalma, és Az Árpádok mellett a DVNA az, amit ez alapján a pár sor alapján elkezdenék nézni.
Még a cellamesékben is látok lehetőséget.

zagloba - 2020. 10. 14. 21:28

Ezek 90%-a már 20 éve is kínos lett volna.
A többi meg, semmi.

Elképesztő, hogy ennyire nincs ötlet.
Vagy ha van, akkor miért ezek a tucatbármik jutnak tovább?

Qedrák - 2020. 10. 14. 21:38

Ígéretesnek ígéretesek, de majd meglátjuk, hogy mennyi és hogyan valósul meg belőlük. Az látszik, hogy a töris vonal előretört. :)

DenisaW - 2020. 10. 14. 21:43

Hát, olvasva ezeket a sorozat anyagokat… Annyi kérdésem lenne, hogy muszáj ezt nekünk erőltetni gyerekek?
Egyik gyalázatosabb mint a másik. És ezekre tényleg lóvét kapnak?
Tragédia szerintem, hogy ennyit tudnak magukból kihozni az “alkotók”.
Egy részében már megint a múltba révedés. Nem lehetne esetleg a jövőbe?
Egyébként kiknek szánják ezeket, melyik korcsoportnak?
Maradok a külföldi sorozatoknál, bár azok között is vannak gyengébbek, de még azok is jóval magasabb szintet ütnek meg, mint itt a felsorolt anyagok.

Desmond Wallace - 2020. 10. 14. 22:02

“Az látszik, hogy a töris vonal előretört. :)”

Hál’ Istennek!
Ideje már, bőven van mit megfilmesíteni.

Shannen - 2020. 10. 14. 22:17

Vannak itt jó ötletek, a kérdés a megvalósítás.
Például hiába vannak izgi történelmi ötletek (például az Árpádok eléggé érdekelne), de azokhoz tényleg nagyon sok pénz kell, hogy ne zs-kategóriás legyen a kinézet és a megvalósítás. Ha fog jutni elég támogatás rájuk, akkor szuper, de kellő mennyiségű pénz nélkül felesleges belekezdeni.

A fentiek közül én leginkább a Dvna-ra, a Szemérmetlen történetek-re és a Más ez a szerelem-re kaptam fel a fejem. Előbbi a fentebb linkelt teaser alapján elég hangulatos lehetne, a másodiknak Szász Attila miatt szavazok bizalmat, a harmadik pedig egy tök jó retró sorozat lehetne.

speranza - 2020. 10. 14. 22:21

A történelmi vonulatot én is üdvözlöm, de Az Árpádokon és a Cellameséken kívül a többi koncepció nem fogott meg. :)

winnie - 2020. 10. 14. 22:30

“ azok is jóval magasabb szintet ütnek meg, mint itt a felsorolt anyagok.”

ezek nem anyagok, hanem koncepciók, amik meg meg sincsenek írva. egy sorozat nem az ötletből lesz zseniális vagy pocsék, hanem a megvalósítás, a karaktrek, a stílus, a hangulat, stb számít, amit ennyiből nem tudsz megítélni. ha a legjobb amerikai sorozatok szinopszisai lennének itt, azokat senki nem tudná kiválasztani a 20-ból.

naná, hogy erőltessék. túl sok itthon a tehetséges író, hogy hagyják őket elveszni.

Peter Wiggin - 2020. 10. 15. 00:34

Ezekből a DVNA az egyetlen, ami valóban modern, üzenettel rendelkező ötlet, a többi vagy a történelmi múlton, vagy a létkérdéseken való nyenyergés.

Tényleg nem lehet olyan koncepciót, ötletet bedobni, ami vagy jobban rezonál a mai valóságra, vagy csak egyszerűen igényesen akar szórakoztatni?

Most nézem a Netflixen a Dark-ot, ebből mi az, amit mi Magyarországon nem tudnánk megcsinálni?

Annak ellenére, hogy az időutazós sorozatok nem a gyengéim, itt tök okosan oldották azt meg, hogy ne kelljen euromilliókat költeni valami szédült látványvilágra, a retró részek pedig még rá is rezonálnak (sry a szóismétlésért) a korszellemre.

winnie - 2020. 10. 15. 05:09

Peter Wiggin: tippre a többség igényesen akar szórakoztatni – mármint van író, aki nem ezt akarná? más kérdés, hogy nem tudhatjuk, hogy milyen koncepciókat dobtak be a maradék 100+ pályázatban.

Silver-sama - 2020. 10. 15. 05:18

Legalább a fele érdekelne. Gondolom hosszú évek kérdése lesz, hogy megvalósul-e ezekből bármi is

Divide - 2020. 10. 15. 09:21

Nagyon nemzethy.

Peter Wiggin - 2020. 10. 15. 09:51

winnie: Az igényes szórakoztatás nekem nem kizárólag a “kacagányos elmúlt 1000 év” témakört jelenti. Az a problémám, hogy van vagy 200 zsáner és ebből ezen a listán van max. 3.

Hol egy Atlanta-típusú komédia, egy Devs-típusú techno-thriller, egy Succession-típusú családi dráma? De OK, maradjunk a Divide által “nemzethy”-nek :-) nevezett témakörnél. Hol van mondjuk egy Rózsa Sándor koncept Peaky Blinders-es felfogásban.

Amit én látok azok ósdi, más médiumokban ezerszer meghangszerelt témák, nagy valószínűséggel didaktikus köntösben.

Lehet, hogy pesszimista és bizalmatlan vagyok, de ezekben nem látom még egy közép-európai siker(ecske) lehetőségét sem.

Tipca - 2020. 10. 15. 10:24

A kommenteket nézve a legtöbben örülnek, hogy szinte csak kosztümös sorozatok szerepelnek a listában, engem viszont pont ez ábrándított ki. A magyarok miért nem képesek modern sorozatot/filmet készíteni? Értem én, hogy erre is van kereslet, de ránézésre a magyar filmek döntő hányada a rendszerváltás előtt, vagy annál jóval régebben játszódik. (Félreértés ne essék, azok közül is vannak nagyon jók, de akkor is…)

Számomra az egyetlen értékelhető cím a sorból a DVNA, arra kíváncsi lennék, a többi hidegen hagy.

Desmond Wallace - 2020. 10. 15. 10:36

“A magyarok miért nem képesek modern sorozatot/filmet készíteni?”

Hány olyan sorozat volt az elmúlt 10 évben, ami a múltban játszódott?

Nem sok. Nem hiszem, hogy olyan nagy probléma, hogy most a gazdag történelmünkből is meríteni akarnak.

winnie - 2020. 10. 15. 11:03

Tipca: elnézve a kínálatot, mind film, mind sorozat _sokkal_ több készült az elmúlt években olyan, ami modern és nem kosztümös, és az érdeklődés alapján, nem is arra van kereslet, ami történelmi. tippre épp ezért szeretnék, ha lenne ilyen is. a kettő megfér egymás mellett.

Thomas - 2020. 10. 15. 12:35

Nekem is durva, hogy szinte az összes kosztümös, történelmi alakokon vagy eseményeken alapuló:) Nem tudom, hogy vagytok vele, de ha valamiről, akkor a magyar történelemről biztosan nem szeretnék sorozatot nézni (de világtörténelemről sem nagyon szoktam). Rossz emlékek, iskola, beleverték a fejünkbe, éppen elég annyi, ami abból megmaradt. Pont ahogy, ha el akarok olvasni egy könyvet, biztos nem a rossz emlékű iskolai kötelező olvasmányok közül fogok választani:) Ami rám volt erőltetve egyszer, azzal én nem fogok foglalkozni önszántamból, ez mégiscsak szórakozás kéne, hogy legyen, nem az iskolai éveket szeretném újraélni. Ezerszer inkább néznék kortárs sztorikat, de majd lesz olyan is:)

Desmond Wallace - 2020. 10. 15. 13:42

“Rossz emlékek, iskola, beleverték a fejünkbe, éppen elég annyi, ami abból megmaradt.”

Nekem nincsenek ilyen emlékeim. Amit az iskolában tanult az ember a történelemről, az amúgy is csak a felszín.
Egy jó történelmi sorozatnak az a feladata, hogy szórakoztasson és felkeltse az érdeklődést a korszak iránt. nem pedig az, hogy szolgaian képernyőre vigye a törikönyvet.

Enzo - 2020. 10. 15. 15:25

Hú, hát itt tényleg zavaróan nagy az aránya a történelmi jellegű koncepcióknak, nem azt mondom én se h ne készítsünk ilyeneket, csak meglep, hogy ekkora százalékban ilyeneket fogadtak el.

A DVNA már régóta érdekel (lassan lehetne belőle már valami…), de azon kívül a listáról alig tudok olyat összekaparni, ami legalább minimálisan érdekelne, talán ezek leginkább:
Erdélyi menyegző
Romantikus Kalandregény
Ara-para
Szemérmetlen történetek
Cellamesék

Robi - 2020. 10. 15. 16:46

Én ezeket nézném meg.
– DVNA
– Lelki segély ( Ez a segítség bajban vagyok című sorozatra hasonlít)
– Cellamesék (104-es szoba magyar remake? :D )

kiskiraly - 2020. 10. 15. 21:50

https://www.youtube.com/watch?v=V-ETDTXUnB0

Aaron Sorkin mondja a bölcsességeket. Remélem egy-két magyar író elles tőle valamit…

EIP - 2020. 10. 20. 17:17
kiskiraly - 2021. 07. 08. 14:03

A Cellamesék megkapta a gyártási támogatást ebből tuti hogy lesz sorozat.

https://nfi.hu/files/document/document/1336/K%C3%B6zz%C3%A9t%C3%A9tel%202021%2005%2014%20TVDB.pdf
A pdf-ben a 2. oldal

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz