login |

Pilot: The School Nurse Files

2020. 10. 15. 16:20 - Írta: Necridus

4 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Van az a pilot utáni kérdés, hogy “mi a fene volt ez?“, amit két esetben szoktunk mondani: amikor valami botrányosan gagyi/rossz lett, és amikor valamiről ötletünk sincs egy rész után sem, mi akar lenni. A koreai Szellemes nővérke, ami szeptember végén érkezett a Netflixre, az utóbbi kategóriába esik.

50 perc és egészen sok történés után sem tudom normálisan leírni, miről is szól a sorozat. Tény, hogy ez az első dél-koreai sorozatom, de egy, a stílusban viszonylag jártas barátom szerint természetes, amit érzek, ugyanis az ázsiai ország szériái egészen elszálltak is tudnak lenni. Hát, ha nem is azt a szót használom, de mindenképp fura volt a kezdése.

A történet ott indul, hogy egy kislányt pszichológusok kezelnek, mert állítása szerint zseléket lát. És valóban, mintha más szemüveggel nézné a világot, látja, amint az embereken ott van valamiféle csigaváladékszerű anyag. Az mondjuk jó kérdés, miért látja az anyját elkocsonyásodni, majd miért tűnik el mellőle az apja és a pszichológus hölgy szó nélkül.

Mindegy is, mert utána ott veszi fel a fonalat a sorozat, hogy Ahn Eun-young már felnőtt nőként, mint iskolai nővér éli életét… miközben zselékre vadászik. A fegyvereit bemutató intró után (legalábbis gondolom, az az volt, mert csak feliratok voltak, úgyhogy én, koreaiul nem tudó csak néztem a szekrényben lévő tárgyakat másfél percig) rögtön próbálta elmagyarázni, hogyan is működik ez.

A lánynak van egy műanyag kardja, amit csak negyed óráig használhat (miért?), illetve egy műanyag golyókat kilövő fegyvere, amiből csak 22 lövést tud leadni egy nap (de egyéb varázseszközök segítségével akár 28-at is! Miért?!), valamint gonosztaszító balzsammal keni körmeit. Igen, jól olvastátok.

Az alapból is fura iskolában (ahol az órákat úgy kezdik, hogy hónaljukat ütögetve kántálnak, miközben az igazgató ugyanezt teszi előttük kivetítve, illetve kacsák sétálgatnak az iskolaudvaron) a diákok közül egyik az egész sulit megmozgatja, hogy több mint megfelelő módon megkérje barátnője kezét. Eközben az iskolaalapító unokája, Hong In-pyo, a jelenlegi 11/F osztályfőnöke próbálja az elhunyt nagyapja feladatait átvenni. Így jut le a pincébe, ahova korábban már a zselét követő Ahn is lement, és épp azzal harcolva talál rá az osztályfőnök. A poén ugye, hogy ő nem látja a szörnyeket, szóval csak egy műanyag, világító karddal csapkodó bolondot vél látni.

A pincében töltött idejük alatt véletlen kinyitja az osztályfőnök a…, a…, hát nem tudom, hogy micsoda volt…, talán Pandora szelencéje? Mindegy, megemel egy követ, amire egy történet van felvésve, mely szerint az iskola helyén egy tó volt régen, ahol a fiatalok öngyilkosok voltak, majd még több hulla is került bele (öngyilkosoknak álcázva). A holttesteket felfaló varangyok (akiket csak a torkuk megégetésével lehetett elpusztítani!) pedig megnőttek, ezért a tavat betemették.

Egyszerűen annyira WTF ez az egész, hogy muszáj volt leírnom ilyen részletesen mindezt ahhoz, hogy érzékeltessem, hogy mire kell számítani és ezzel még nincs vége, hiszen a kő megemelésének hatására végképp olyasmi történik, amit nem egyszerű ép ésszel feldolgozni, de ezt már csak az tudja meg, aki ad esélyt a sorozatnak. (Gyanítom idővel ismét megjelenik a tó és a varangyok, akiket majd a műanyag kardos főhősünk és az osztályfőnök fog elintézni. De hogy ez az ötlet kinek a fejéből pattant ki?)

Annyira nem tudom hova tenni a School Nurse Files-t, hogy egyelőre biztos, hogy nem kaszálom el, folytatom, mert látnom kell, hova vezetik a sztorit. Pontozni esélytelen, ez a tipikus ?/10 szitu. Nem mondom, hogy ezt senki ne kezdje el, sőt, bátran ajánlom a különlegességre ácsingózóknak ezt a nem túl erős CGI-megoldásokkal megáldott, magát teljesen komolyan vevő agyament sorozatot.

4 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2020. 10. 15. 20:56

Ez az egész úgy hangzik, mintha a forgatókönyvíró alaposan begombázott volna írás közben, de ami igazán megmagyarázhatatlan, hogy le is forgatták. :)

LambSkewers - 2020. 10. 15. 20:59

Hmm, ez a dráma a K-dráma rajongók körében is nem mindennapinak számít. Azt mondanám, hogy ez inkább japán, mint koreai stílusú.

Nikki - 2020. 10. 21. 08:45

Igencsak csípem az ázsiai sorozatokat, de az ilyen típusú esélytelen nálam, de olvasni jó volt, köszi :D

Shyllard - 2020. 12. 11. 23:15

2. percnél járok, az anyuka szellem. Lehet tényleg kell ehhez korábbi ismeret :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz