login |

Pilot: Helstrom

2020. 10. 16. 17:50 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Újabb Marvel-sorozat érkezett, méghozzá teljes évados premierként, most a Hulu-ra. Ez lenne a csali, mivel a Helstrom egyáltalán nem olyan, mint amit a Marvel jelenteni szokott manapság. Nem mondom, hogy objektíven jobb vagy rosszabb, csak így az MCU létezése mellett egy teljesen más dolog. Démonos móka. Móka?

A történetet össze tudnám foglalni, hiszen már jó párszor leírtuk, de az első másfél részből nem derül ki egyértelműen, hogy mi a fene van, mi a cél. Lehet, hogy az 1×02 végére megtörténik valami irányba állás, de inkább csak sötét utalásoknak kell nagyjából hitelt adnunk nézőként. Persze aki bírja az ilyet, annak bejöhet, nem tudom pontosan, a lényeg, hogy egy nagy történet van kenyérmorzsákkal, ahogy kicsit a démonos zsánertől megszokott.

Nekem leginkább az Evil ugrott be a kezdésről. Minden szinten. Mondjuk lehet, hogy az Outcastet kéne inkább emlegetnem. Tudom, nem a legjobb rögtön hasonlítgatással indítani, inkább lássuk a sztorit: egy kifordított ördögűzéssel indít a sorozat, aztán egy gyilkost megbüntető lélekszívással. Így mutatják be a testvérpár főszereplőket és azok természetfeletti képességeit, amiket az apjuktól, és a látszólag megszállt anyjuktól örököltek.

A lényeg, hogy van két sötét múltú főhősünk, akik a gyerekkorukkal (flashback!) láthatóan kapcsolódnak egy démoni erőhöz, ami be akar törni a világunkba. Vagy el akarja pusztítani azt. Vagy valami sötét dologban mesterkedik. Több sakkbábuja is van, az egyik pont az elmegyógyintézetbe zárt Helstrom anyuka. A másik az apjuk, aki… valami és valahol és valamikor.

Az első másfél rész (nem véletlenül csak ennyi, de pill) elég sok démoni megszállásos és hasonló klisét bedob, de érzésre nem annyira variálja meg őket. Ellenben sok olyan beállítás van benne, amik olyannak tűnnek, mintha képregényből vették volna őket, hiszen ez is történt. Ezt azért emelem ki így külön, mert tényleg azt érezni pár jeleneten, hogy nem organikusak, hanem “ez tipikusan képregény shot“.

Még ha el is fogadom, hogy talán a történet jó lehet (nem az), maga a kidolgozás is iszonyat unalmas. Ezt most negatívan fogom érteni, de olyan, mintha valami országos tévés dolgot néznék. Nehéz megfogalmazni a fényképezésben ezt, de például nézzetek meg egy képkockát a Seven filmből, az dark, ez meg ilyen olcsó művi. Nem is mondhatnám, hogy igyekeztek, mert végig ilyen unalmas lapos a kinézete, csak mindig esik az eső. Konkrétan a sterilt tudnám rásütni.

Azzal tudnám összefoglalni a Helstromot, hogy unalmas, nyilván előfordulhat, hogy “beindul”, de szerintem ezt a szót is sokszor rosszul használják az emberek. El nem tudnám képzelni, hogy 2020-ban, amikor csak ma érkezett 4 új, teljes évados sorozat, vagy 1 hete jött a Bly Manor, erre érdemes legyen időt szánni. Aki nagyon szereti a démonos zsánert, annak ajánlott? Talán, ha mást nagyon nem szeret nézni.

Simán 5/10, a legközepesebb sorozatkezdés, amit mostanság láttam.

7 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 10. 16. 17:52

EKSZÖSZÁJZBUKKKKKKKKKKK!

jézusom, de kriptonitom a démonos móka, az exorcisten kívül nem sok tudott lekötni 15-20 percen túl, és, bár ezt szerintem is simán lehet, hogy zabálni fogják a műfajra fogékonyabban, én csak tisztességből néztem végig az első rész, szinte semmi nem fogott meg benne, untam veszettül, hiába volt benne akció, vér, darálás, meg jó beállítások. nem, ez egyerűen nem az én műfajom, totál hidegen hagy. (ilyenkor, ha teljes évados premierről van szó és rögtön kaszálok, mindig belenézek gyorsan a fináléba is, poén látni, hogy mi lesz a sorozatokból.)

2/10

Janka - 2020. 10. 16. 20:40

A kezdet szuper volt, a Constantine filmre emlékeztetett. Aztán az első rész után már átment unalmasba, a karakterekkel nem tudnak sok mindent kezdeni. Az 5. rész után is ugyanazt kapjuk, civakodó tesók, szkeptikus vatikánban tanult nővér és a Helstrom tesók segítői akik a háttérből irányítják a szálakat. Minden egyes démoni lépés után ők csak néznek és levonják a következtetést, hogy ez tuti “apu” volt.
A Victoria Helstromot alakító színésznőnek jár az elismerésem, katatón állapotban lévő skizoid hajlamútól, az aggódó anyukáig a démonszálta személyig egytől egyig mind jól adta, hihetően.

cherockee - 2020. 10. 23. 23:48

Még nézem az évadot, vannak nagyon jó pillanatai, összességében jó, de valami hiányzik nekem. Sötét, hangulatos, de nem gonosz. Vannak jó mondatok, de nem megjegyezhetők. Érdekes a történet, de nekem üresjáratos. A karakterek érdekesek, de hamar elfogynak az érdekességek. Mellékszereplők jók. Biztos lesz akinek tetszik, Constantine hasonlat találó, vannak nagyon jó fordulatok, csak valami hiányzik nekem, hogy megragadjon.

alvering - 2020. 10. 26. 22:14

Lassan minden sorozatban, ahol van vmi démoni megjelenik Lilith??

Biohazard - 2020. 11. 06. 19:56

5 rész után lélegeztetőgépre kellett tennem magam, vagy megölt az unalom!

SPOILER
**

Hogy a jóisten **ssza meg már, aki kitalálta hogy ha démonok, akkor torzított hang és repkedő dolgok! Billentett fejjel, bután a kamera mellé néznek és mindenki repül oda-vissza. MIÉRT?!
Supnat-ot is abbahagytam, amikor minden 2. bokorban random demon kakkantott és kamera ráközelít, szem feketére vált, drámai zenei, sikoly, fröccsenő vér, repkedő dolgok.. jelenet vége. MIÉÉÉRT?! (összefüggéstelenül hörög)

**
Khm, most már sokkal jobban vagyok!

Enzo - 2020. 12. 09. 21:33

1×01 (pótlás)

A főcím creepy, anyuka meg pláne (jár a keksz Elizabeth Marvelnek, és nemcsak a nevéért :D), de úgy egyébként olyan nagyon nem ijesztő a sorozat – a démoni képességek közül az a fura szemmozgatás meg falhoz vagdosás volt nagyrészt, bár azért a legvégén egy jumpscare befigyelt.
Alapvetően elég összekötetlen jelenetekkel kezdtünk a két tesó szálán, de aztán látszott, hogy kezdenek összefonódni a szálak.
Ééés ennyit sikerült felírnom az első részről, illetve még egy észrevétel: a My Body Is A Cage zenei betétet már a trailerben is kiválóan hátborzongató választásnak éreztem, és így most az epizód során is.

1×02 (pótlás)

Jó a dinamika a két tesó között, nem épp egy harmonikus család (se a múltjuk), na de hát nem is várunk el ilyet a sorozattól. A temetős néger is érdekes fazon, meg Ana asszisztensét (Yen) is bírom – na de utóbbi mégis mit csinál azzal a koponyával? :O
Amúgy nagyrészt anyuci végtelen látogatása és a démon belőle történő előcsalogatása megy, meg ezenkívül utalgatás valami nagy, ősi démonra (a kinyíló bordás jelenet, uhh…), amiről nem tudunk kb semmit. Father Okamoto (Hiro Kanagawa) arcát meg már nagyon kezdem unni, mert lassan konkrétan minden második sorozatból ismerős. De komolyan: Altered Carbon, TMITHC, iZombie, Heroes:Reborn (sőt még a The 100 is, csak onnan nem rémlik)…

#hétidézetei:
“-[…]Because the artfully crafted suicide note I slipped onto Tate’s pancaked corpse worked. Flawlessly. […] What?
-Now I’m thinking about pancakes.
-Well, that’s… ghastly.” :D /Yen&Ana/

“Who let the church mouse in?” :D /Ana/

Enzo - 2021. 01. 31. 00:40

1×03 (pótlás)

Nem sok mindent lehetett felírni erről a részről… Ana b@sztatja Gabbyt, ami vicces, illetve kiderül, hogy a faterjuk a nagy démon, ami visszatért, úgyhogy duplán “family business” van a dologban, ja és az epizód zárása baromi ütős lett, ahogy mutatják a montázst és közben Henry narrálja, hogy “The last thing the world needs is a Helstrom family reunion”…

#hétidézetei:
“-Why do I feel like you’re hiding something from me?
-Paranoia is a common side effect of bad weed, you know that.” :D /Louise/

“You’re like way too pretty to be a legit nun. Maybe an internet-spank-me-I’ve-been-a-bad-boy kind of nun.” :D /Ana/

1×04 (pótlás)

1. A “Gabby gyónni megy és megtámadják” flashforward használata üdítő volt.
2. Ana lehetne többet ebben a póló-bugyi kombóban :P
3. Ahogy anyu vált a normális meg a démoni énje között hangban, az még mindig eszméletlen para.
4. Ana hogy összecsomagolta már a halott csávót, akit Yen elintézett :O
5. Gabby nemtom miért van ennyire kiakadva erre a The Blood Hotelre, ahova Henryvel mentek…
6. Na Daimon kap egy dealt Magoth-tól: adja fel a tesóját az anyjukért cserébe… hát nem meglepő, hogy nem ment bele :D

#hétidézetei:
“-That’s impossible. People don’t just come back from the dead.
-The irony of the whole Jesus thing is lost on you, isn’t it?” :DD /Henry/

“-Who buys this stuff?
-It’s the same idiots who send cars into space for fun.” (Lol, Tesla utalás? :D)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz