login |

Pilot: Helstrom

2020. 10. 16. 17:50 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Újabb Marvel-sorozat érkezett, méghozzá teljes évados premierként, most a Hulu-ra. Ez lenne a csali, mivel a Helstrom egyáltalán nem olyan, mint amit a Marvel jelenteni szokott manapság. Nem mondom, hogy objektíven jobb vagy rosszabb, csak így az MCU létezése mellett egy teljesen más dolog. Démonos móka. Móka?

A történetet össze tudnám foglalni, hiszen már jó párszor leírtuk, de az első másfél részből nem derül ki egyértelműen, hogy mi a fene van, mi a cél. Lehet, hogy az 1×02 végére megtörténik valami irányba állás, de inkább csak sötét utalásoknak kell nagyjából hitelt adnunk nézőként. Persze aki bírja az ilyet, annak bejöhet, nem tudom pontosan, a lényeg, hogy egy nagy történet van kenyérmorzsákkal, ahogy kicsit a démonos zsánertől megszokott.

Nekem leginkább az Evil ugrott be a kezdésről. Minden szinten. Mondjuk lehet, hogy az Outcastet kéne inkább emlegetnem. Tudom, nem a legjobb rögtön hasonlítgatással indítani, inkább lássuk a sztorit: egy kifordított ördögűzéssel indít a sorozat, aztán egy gyilkost megbüntető lélekszívással. Így mutatják be a testvérpár főszereplőket és azok természetfeletti képességeit, amiket az apjuktól, és a látszólag megszállt anyjuktól örököltek.

A lényeg, hogy van két sötét múltú főhősünk, akik a gyerekkorukkal (flashback!) láthatóan kapcsolódnak egy démoni erőhöz, ami be akar törni a világunkba. Vagy el akarja pusztítani azt. Vagy valami sötét dologban mesterkedik. Több sakkbábuja is van, az egyik pont az elmegyógyintézetbe zárt Helstrom anyuka. A másik az apjuk, aki… valami és valahol és valamikor.

Az első másfél rész (nem véletlenül csak ennyi, de pill) elég sok démoni megszállásos és hasonló klisét bedob, de érzésre nem annyira variálja meg őket. Ellenben sok olyan beállítás van benne, amik olyannak tűnnek, mintha képregényből vették volna őket, hiszen ez is történt. Ezt azért emelem ki így külön, mert tényleg azt érezni pár jeleneten, hogy nem organikusak, hanem “ez tipikusan képregény shot“.

Még ha el is fogadom, hogy talán a történet jó lehet (nem az), maga a kidolgozás is iszonyat unalmas. Ezt most negatívan fogom érteni, de olyan, mintha valami országos tévés dolgot néznék. Nehéz megfogalmazni a fényképezésben ezt, de például nézzetek meg egy képkockát a Seven filmből, az dark, ez meg ilyen olcsó művi. Nem is mondhatnám, hogy igyekeztek, mert végig ilyen unalmas lapos a kinézete, csak mindig esik az eső. Konkrétan a sterilt tudnám rásütni.

Azzal tudnám összefoglalni a Helstromot, hogy unalmas, nyilván előfordulhat, hogy “beindul”, de szerintem ezt a szót is sokszor rosszul használják az emberek. El nem tudnám képzelni, hogy 2020-ban, amikor csak ma érkezett 4 új, teljes évados sorozat, vagy 1 hete jött a Bly Manor, erre érdemes legyen időt szánni. Aki nagyon szereti a démonos zsánert, annak ajánlott? Talán, ha mást nagyon nem szeret nézni.

Simán 5/10, a legközepesebb sorozatkezdés, amit mostanság láttam.

12 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 10. 16. 17:52

EKSZÖSZÁJZBUKKKKKKKKKKK!

jézusom, de kriptonitom a démonos móka, az exorcisten kívül nem sok tudott lekötni 15-20 percen túl, és, bár ezt szerintem is simán lehet, hogy zabálni fogják a műfajra fogékonyabban, én csak tisztességből néztem végig az első rész, szinte semmi nem fogott meg benne, untam veszettül, hiába volt benne akció, vér, darálás, meg jó beállítások. nem, ez egyerűen nem az én műfajom, totál hidegen hagy. (ilyenkor, ha teljes évados premierről van szó és rögtön kaszálok, mindig belenézek gyorsan a fináléba is, poén látni, hogy mi lesz a sorozatokból.)

2/10

Janka - 2020. 10. 16. 20:40

A kezdet szuper volt, a Constantine filmre emlékeztetett. Aztán az első rész után már átment unalmasba, a karakterekkel nem tudnak sok mindent kezdeni. Az 5. rész után is ugyanazt kapjuk, civakodó tesók, szkeptikus vatikánban tanult nővér és a Helstrom tesók segítői akik a háttérből irányítják a szálakat. Minden egyes démoni lépés után ők csak néznek és levonják a következtetést, hogy ez tuti “apu” volt.
A Victoria Helstromot alakító színésznőnek jár az elismerésem, katatón állapotban lévő skizoid hajlamútól, az aggódó anyukáig a démonszálta személyig egytől egyig mind jól adta, hihetően.

cherockee - 2020. 10. 23. 23:48

Még nézem az évadot, vannak nagyon jó pillanatai, összességében jó, de valami hiányzik nekem. Sötét, hangulatos, de nem gonosz. Vannak jó mondatok, de nem megjegyezhetők. Érdekes a történet, de nekem üresjáratos. A karakterek érdekesek, de hamar elfogynak az érdekességek. Mellékszereplők jók. Biztos lesz akinek tetszik, Constantine hasonlat találó, vannak nagyon jó fordulatok, csak valami hiányzik nekem, hogy megragadjon.

alvering - 2020. 10. 26. 22:14

Lassan minden sorozatban, ahol van vmi démoni megjelenik Lilith??

Biohazard - 2020. 11. 06. 19:56

5 rész után lélegeztetőgépre kellett tennem magam, vagy megölt az unalom!

SPOILER
**

Hogy a jóisten **ssza meg már, aki kitalálta hogy ha démonok, akkor torzított hang és repkedő dolgok! Billentett fejjel, bután a kamera mellé néznek és mindenki repül oda-vissza. MIÉRT?!
Supnat-ot is abbahagytam, amikor minden 2. bokorban random demon kakkantott és kamera ráközelít, szem feketére vált, drámai zenei, sikoly, fröccsenő vér, repkedő dolgok.. jelenet vége. MIÉÉÉRT?! (összefüggéstelenül hörög)

**
Khm, most már sokkal jobban vagyok!

Enzo - 2020. 12. 09. 21:33

1×01 (pótlás)

A főcím creepy, anyuka meg pláne (jár a keksz Elizabeth Marvelnek, és nemcsak a nevéért :D), de úgy egyébként olyan nagyon nem ijesztő a sorozat – a démoni képességek közül az a fura szemmozgatás meg falhoz vagdosás volt nagyrészt, bár azért a legvégén egy jumpscare befigyelt.
Alapvetően elég összekötetlen jelenetekkel kezdtünk a két tesó szálán, de aztán látszott, hogy kezdenek összefonódni a szálak.
Ééés ennyit sikerült felírnom az első részről, illetve még egy észrevétel: a My Body Is A Cage zenei betétet már a trailerben is kiválóan hátborzongató választásnak éreztem, és így most az epizód során is.

1×02 (pótlás)

Jó a dinamika a két tesó között, nem épp egy harmonikus család (se a múltjuk), na de hát nem is várunk el ilyet a sorozattól. A temetős néger is érdekes fazon, meg Ana asszisztensét (Yen) is bírom – na de utóbbi mégis mit csinál azzal a koponyával? :O
Amúgy nagyrészt anyuci végtelen látogatása és a démon belőle történő előcsalogatása megy, meg ezenkívül utalgatás valami nagy, ősi démonra (a kinyíló bordás jelenet, uhh…), amiről nem tudunk kb semmit. Father Okamoto (Hiro Kanagawa) arcát meg már nagyon kezdem unni, mert lassan konkrétan minden második sorozatból ismerős. De komolyan: Altered Carbon, TMITHC, iZombie, Heroes:Reborn (sőt még a The 100 is, csak onnan nem rémlik)…

#hétidézetei:
“-[…]Because the artfully crafted suicide note I slipped onto Tate’s pancaked corpse worked. Flawlessly. […] What?
-Now I’m thinking about pancakes.
-Well, that’s… ghastly.” :D /Yen&Ana/

“Who let the church mouse in?” :D /Ana/

Enzo - 2021. 01. 31. 00:40

1×03 (pótlás)

Nem sok mindent lehetett felírni erről a részről… Ana b@sztatja Gabbyt, ami vicces, illetve kiderül, hogy a faterjuk a nagy démon, ami visszatért, úgyhogy duplán “family business” van a dologban, ja és az epizód zárása baromi ütős lett, ahogy mutatják a montázst és közben Henry narrálja, hogy “The last thing the world needs is a Helstrom family reunion”…

#hétidézetei:
“-Why do I feel like you’re hiding something from me?
-Paranoia is a common side effect of bad weed, you know that.” :D /Louise/

“You’re like way too pretty to be a legit nun. Maybe an internet-spank-me-I’ve-been-a-bad-boy kind of nun.” :D /Ana/

1×04 (pótlás)

1. A “Gabby gyónni megy és megtámadják” flashforward használata üdítő volt.
2. Ana lehetne többet ebben a póló-bugyi kombóban :P
3. Ahogy anyu vált a normális meg a démoni énje között hangban, az még mindig eszméletlen para.
4. Ana hogy összecsomagolta már a halott csávót, akit Yen elintézett :O
5. Gabby nemtom miért van ennyire kiakadva erre a The Blood Hotelre, ahova Henryvel mentek…
6. Na Daimon kap egy dealt Magoth-tól: adja fel a tesóját az anyjukért cserébe… hát nem meglepő, hogy nem ment bele :D

#hétidézetei:
“-That’s impossible. People don’t just come back from the dead.
-The irony of the whole Jesus thing is lost on you, isn’t it?” :DD /Henry/

“-Who buys this stuff?
-It’s the same idiots who send cars into space for fun.” (Lol, Tesla utalás? :D)

Enzo - 2021. 05. 06. 01:35

1×05 (pótlás)

A jelenben igazából csak az n+1-edik “gyere gyorsan az intézetbe, anyáról van szó” jelenetet láttuk, ami Yen földalatti üldözésébe vezetett, illetve Gabby besegített Bryce-nak. Ja meg a végén megtámadták a vérhotelt.
A flashback-szerűség ellenben az elején hozott egy egész korrektül para horrort, aztán több csavaron keresztül megmagyarázott több dolgot, például hogy ez most anyuci agyában játszódik, ez a Kthara nevű démon is be van zárva oda, és nagyrészt ő irányított eddig (ha jól értem). Furcsa volt a váltás, hogy Ana kiskori énje valójában Kthara és segíteni akar anyunak fater ellen harcolni, utána meg a csavar, hogy nem is apu jön, akitől fél, hanem a Keeper/egyszemű koponya, amit sikeresen eljuttattak a közelébe és így végül anyuci kiszabadult Kthara uralma alól.

#hétidézete:
“-You wanna give me some kind of broad idea of what we’re dealing with here? Homicidal tendencies? Split personalities? Laser beam eyes? You’re the one who deals with this shit.
-Well, seeing as this thing convinced Chris Yen to stroll through rat crap and medical waste in his $1,300 Tom Ford loafers, gonna say that it’s pretty bad.
-Yeah, he also killed a guy, but…
-Oh yeah, that too.” :DD /Ana/

1×06 (pótlás)

A nyitány elsőre furcsának hatott, de aztán összeállt a kép: ja hogy ez fater mostani alakja, és ő szabadította ki a betegeket a vérhotelből… akik aztán megtámadták Daimon-t és Gabbyt a benzinkúton, így egyszerre két szálon is volt végre izgalom. Összeállt a csipet csapat, a betegek kiengedése pont kapóra jött, mert így Yen meg tudta menteni a koponyát… éés aztán megjött Apuci. A parkolóházas harc feloldása gyanúsan gyorsnak és egyszerűnek tűnt: a rendkívül undorító kinyílt hasba (fúj) Ana bedugta a koponyát és így ennyi?
Hát nem ennyi, az epizód vége remek lett: egy hidegrázós csavarral mégiscsak anyuka lett megint megszállva, bár nem teljesen értettem, hogy a “That wasn’t Dad” mondatot Ana kire értette, de ez már az a színvonal volt, amit előzetesen elvártam volna a sorozattól.

#hétidézete:
“-The Blood have been putting possessed people in comas and locking them in a hotel.
-Say that again, but this time use words that make sense. (:D)
-The patients have disappeared. Daimon thinks someone woke them up.
-Let me guess. ‘Someone’ that we’re related to whose name rhymes with Dad?” :DD /Ana/

“-Is there a novitiate swear jar?
-Yes, it’s called tithe.” /Gabby/

Enzo - 2021. 05. 31. 02:07

1×07 (pótlás)

Hú, zavarosak ezek a kapcsolatok, hogy most akkor kiben milyen démon van: most van ugye Mother (tehát nem Father szállta meg anyuci testét), plusz van ez a borzasztó undorító félig levágott test, aki valami Basar és Mother-nek a fia… na mindenesetre nem javallott evés közben nézni :D

Mi volt még? Daimon-Ana összeveszés, Henryt elrabolta ez az Esther nevű nő vezetésével a The Blood, és valami kést keresnek rajta, majd amikor megérkezik Daimon, meglövik és cserébe megtapasztalják (pár szerencsés kivételével), hogy milyen elevenen elégni.

Darabkák:
– Uh, amikor kicsavarta a saját nyakát az a bácsi, akit kihallgattak :O
– Hoppá, ezek szerint Daimon nem tudta – amit a flashbackben is mutattak – hogy Louise és Henry választották szét őket gyerekkorukban…
– Ana ruhája elég szexi az epizód végén (amikor meg akarta ölni Yen pasiját)
– Fura flashbackeket is kaptunk, Ana el volt temetve egyszer kislánykorában?

1×08

Na, itt most mind a két szálon tisztult kicsit a kép. Az összekötő dolog pedig apuci kése volt (amivel Daimont megszúrták): ez az egyetlen olyan dolog, aminek a sebzéséből nem tud meggyógyulni, és van a késnek egy másik fele, amivel meg lehet ölni Mother-t, tehát a Blood-nak és nekik is hasznos lenne.

Ana:
Ana és Louise el is indult Mothert ölni, de elsőre félresikerült az akció (nem kellett volna mutogatni a kést rögtön), Ana meg rögtönzött: ha megfojtja anyut és újraéleszti, akkor ki is ment belőle a démon, meg túl is éli az egészet. Merész terv, de sikerrel járt végül. (Meglepő ilyen pozitívnak látni a csajt.)

Daimon:
A szülői házba való visszatéréskor tetszett, ahogy Daimon és Gabby eljátszották, hogy ők egy pár, akik kivennék a házat (lásd idézetek), aztán utána a terv is, ahogy Daimon átverte a sok rosszarcot, mert nem a kés volt elásva a pajtában :D Még belengették egy kicsit a fickó rossz oldalát is, de megbocsátott végül a Blood-osoknak és nem akasztotta fel őket, cserébe elég egyértelművé tette Esthernek, hogy leszállhatnának róla.
Az otthoni beszélgetésnél egyre inkább érezni lehetett, hogy ebből csók lesz, de a happy ending helyett egy hatalmas csavar jött: Gabby volt megjelölve (flashback!) legutóbb, így belé szállt Mother, és most belerakta Daimonba azt az izét (szívet?), amit Basar-ból kitépett…ööö, most ezt kicsit megint nem értem, de legalább meglepett.

Darabkák:
– Ja hogy Terrazi érsek árulta be őket a Blood-nál, akinek Gabby jelenteni szokott?
– A démonhelyzetet bonyolítja, hogy a korábbról ismert Magoth benne van ebben a Finn nevű fickóban (aki a Blood Hotel portása volt asszem), és persze el is szabadul, ebből még baj lesz.
– Na végre mondták a kis kopasz papi galléros fickó nevét (Raum).
– Gabby kibontott hajjal mennyivel dögösebb :3

#hétidézetei:
“-Are you two married or…
-Oh no. Just living in sin.” :D /Gabby/

“-But it’s such a desirable area.
-Sure. No, I know people who’d kill to live in a place like this.” :D /Daimon/

“-The thought of killing someone, it would haunt me for the rest of my days…. *sigh* But how long is that gonna be, really?
-Wow. That’s pretty dark, Louise. I like it.” :D /Louise&Ana/

sire - 2021. 06. 04. 22:56

Kár ezért a sorozatért. Hangulatos volt, az operatőri munka szerintem kiváló volt. A szereplők terén sem volt hiányérzetem. A történet is sok sebből vérzett.
De így is kár érte.

Enzo - 2021. 08. 25. 01:51

1×09 (pótlás)

Cseles kezdés volt, hogy Daimon és Gabby nem emlékeznek a történtekre, de aztán még cselesebb volt, hogy az nem is Daimon, hanem Mother (mármint Kthara), és Daimont meg megszállta Basar (bele lett ugye rakva a szíve), és a látszólag megszabadult igazi anyucira támad rá… hú, nem egyszerű ezt követni. Pláne hogy Gabby meg hirtelen terhes lett Ktharával (mennyire szürreális az “I’m not giving birth to you” mondat!), de ügyesen kiszabadul.
(Yenék meg közben vérpiros színre festik a falat, a srácból meg Keeper lesz?)
Tehát akkor Daimon ideiglenesen felülkerekedett, de kivágni nem sikerült Basart belőle, mert kéne hozzá a kés másik fele, amit Henry elvitt, ezért most… megint nem tudom, WTF történik Daimonnal a végén… eh, már csak egy epizód :D
Ja és nagyon röhögtem a stáblista alatt játszódó “Sunshine, lollipops and rainbows” zenén :D

Enzo - 2022. 04. 26. 00:52

1×10 (pótlás tavaly augusztusról, lol)

A nagy finálé! Gabby a Bloodtól kér segítséget, de nem tetszik neki a javaslatuk (tényleg, a valóságban mi történik, ha egy terhes nő kómába esik?), úgyhogy inkább elmegy a megszállt Daimonékkal. A többi főhős meg sikeresen újjáfuzionálja a pengét, és a frissen Keeperré lett Yen segítségével sikerül is közösen megállítani Daimont és kiszedni belőle Basart, azonban ez így csak félsiker, mivel Gabby is megszüli a gyermeket.
Valahogy olyan könnyen ment ez az egész, és emiatt lehetett egyfajta rossz előérzet a nézőben, és ezen nem segített a már-már undok módon bezárkózó, magába forduló Gabby-s jelenet sem – hiába volt maga a zárás egy boldog, közös vacsora. És aztán jött a cliffhanger, Yen és az 1 hónap alatt kb iskoláskorúvá cseperedő Kthara összetalálkozott “Papával”, aki nagyon erős, és amúgy a kislány apja, ja és a lány neve valójában Lily, elmennek találkozni a tesóival… ööö, akkor most ez Fater? Mert hogy amúgy ő eddig alig szerepelt a teljes sorozatban, ahhoz képest, amennyire főellenségként volt emlegetve, szóval ha a 2.évadot akarták ráépíteni, akkor ez a terv befuccsolt. Na nem is baj, mert elég nagy csalódás lett a Helstrom, leginkább egy nehezen követhető katyvasz, némi horrorral, és szerencsére zéróhoz konvergáló kapcsolódási ponttal a többi Marvel-műhöz.

Darabkák:
– Érdekes választás a kísértetkastély, mint helyszín a végső csatához :D
– Na lol, az önfeláldozóan önmagát felnyársaltató Louise életét úgy mentették meg, hogy egyúttal kivágták belőle a tüdőrákot is… az aztán a win-win szitu :O
– A végén a közös piálásból ha jól értem, Gabby is Blood-tag lett, meg amúgy valaki ellopta a babát, amit megint csak nem értek (Yen lopta el?), de… hagyjuk.
– Ez a “Papa” elmegy egy John Malkovich-hasonmásnak (Mitch Pileggi játssza egyébként, és az NCIS-ből volt ismerős)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz