login |

Pilot: Helstrom

2020. 10. 16. 17:50 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Újabb Marvel-sorozat érkezett, méghozzá teljes évados premierként, most a Hulu-ra. Ez lenne a csali, mivel a Helstrom egyáltalán nem olyan, mint amit a Marvel jelenteni szokott manapság. Nem mondom, hogy objektíven jobb vagy rosszabb, csak így az MCU létezése mellett egy teljesen más dolog. Démonos móka. Móka?

A történetet össze tudnám foglalni, hiszen már jó párszor leírtuk, de az első másfél részből nem derül ki egyértelműen, hogy mi a fene van, mi a cél. Lehet, hogy az 1×02 végére megtörténik valami irányba állás, de inkább csak sötét utalásoknak kell nagyjából hitelt adnunk nézőként. Persze aki bírja az ilyet, annak bejöhet, nem tudom pontosan, a lényeg, hogy egy nagy történet van kenyérmorzsákkal, ahogy kicsit a démonos zsánertől megszokott.

Nekem leginkább az Evil ugrott be a kezdésről. Minden szinten. Mondjuk lehet, hogy az Outcastet kéne inkább emlegetnem. Tudom, nem a legjobb rögtön hasonlítgatással indítani, inkább lássuk a sztorit: egy kifordított ördögűzéssel indít a sorozat, aztán egy gyilkost megbüntető lélekszívással. Így mutatják be a testvérpár főszereplőket és azok természetfeletti képességeit, amiket az apjuktól, és a látszólag megszállt anyjuktól örököltek.

A lényeg, hogy van két sötét múltú főhősünk, akik a gyerekkorukkal (flashback!) láthatóan kapcsolódnak egy démoni erőhöz, ami be akar törni a világunkba. Vagy el akarja pusztítani azt. Vagy valami sötét dologban mesterkedik. Több sakkbábuja is van, az egyik pont az elmegyógyintézetbe zárt Helstrom anyuka. A másik az apjuk, aki… valami és valahol és valamikor.

Az első másfél rész (nem véletlenül csak ennyi, de pill) elég sok démoni megszállásos és hasonló klisét bedob, de érzésre nem annyira variálja meg őket. Ellenben sok olyan beállítás van benne, amik olyannak tűnnek, mintha képregényből vették volna őket, hiszen ez is történt. Ezt azért emelem ki így külön, mert tényleg azt érezni pár jeleneten, hogy nem organikusak, hanem “ez tipikusan képregény shot“.

Még ha el is fogadom, hogy talán a történet jó lehet (nem az), maga a kidolgozás is iszonyat unalmas. Ezt most negatívan fogom érteni, de olyan, mintha valami országos tévés dolgot néznék. Nehéz megfogalmazni a fényképezésben ezt, de például nézzetek meg egy képkockát a Seven filmből, az dark, ez meg ilyen olcsó művi. Nem is mondhatnám, hogy igyekeztek, mert végig ilyen unalmas lapos a kinézete, csak mindig esik az eső. Konkrétan a sterilt tudnám rásütni.

Azzal tudnám összefoglalni a Helstromot, hogy unalmas, nyilván előfordulhat, hogy “beindul”, de szerintem ezt a szót is sokszor rosszul használják az emberek. El nem tudnám képzelni, hogy 2020-ban, amikor csak ma érkezett 4 új, teljes évados sorozat, vagy 1 hete jött a Bly Manor, erre érdemes legyen időt szánni. Aki nagyon szereti a démonos zsánert, annak ajánlott? Talán, ha mást nagyon nem szeret nézni.

Simán 5/10, a legközepesebb sorozatkezdés, amit mostanság láttam.

3 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 10. 16. 17:52

EKSZÖSZÁJZBUKKKKKKKKKKK!

jézusom, de kriptonitom a démonos móka, az exorcisten kívül nem sok tudott lekötni 15-20 percen túl, és, bár ezt szerintem is simán lehet, hogy zabálni fogják a műfajra fogékonyabban, én csak tisztességből néztem végig az első rész, szinte semmi nem fogott meg benne, untam veszettül, hiába volt benne akció, vér, darálás, meg jó beállítások. nem, ez egyerűen nem az én műfajom, totál hidegen hagy. (ilyenkor, ha teljes évados premierről van szó és rögtön kaszálok, mindig belenézek gyorsan a fináléba is, poén látni, hogy mi lesz a sorozatokból.)

2/10

Janka - 2020. 10. 16. 20:40

A kezdet szuper volt, a Constantine filmre emlékeztetett. Aztán az első rész után már átment unalmasba, a karakterekkel nem tudnak sok mindent kezdeni. Az 5. rész után is ugyanazt kapjuk, civakodó tesók, szkeptikus vatikánban tanult nővér és a Helstrom tesók segítői akik a háttérből irányítják a szálakat. Minden egyes démoni lépés után ők csak néznek és levonják a következtetést, hogy ez tuti “apu” volt.
A Victoria Helstromot alakító színésznőnek jár az elismerésem, katatón állapotban lévő skizoid hajlamútól, az aggódó anyukáig a démonszálta személyig egytől egyig mind jól adta, hihetően.

cherockee - 2020. 10. 23. 23:48

Még nézem az évadot, vannak nagyon jó pillanatai, összességében jó, de valami hiányzik nekem. Sötét, hangulatos, de nem gonosz. Vannak jó mondatok, de nem megjegyezhetők. Érdekes a történet, de nekem üresjáratos. A karakterek érdekesek, de hamar elfogynak az érdekességek. Mellékszereplők jók. Biztos lesz akinek tetszik, Constantine hasonlat találó, vannak nagyon jó fordulatok, csak valami hiányzik nekem, hogy megragadjon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz