login |

Song Exploder

2020. 10. 16. 16:03 - Írta: Shannen

4 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

A Song Exploder – A dal és ami mögötte van, a Netflix egyik legújabb félórás dokusorozata egy igazi jolly joker, amit kivétel nélkül bárkinek szívesen merek ajánlani, aki legalább egy kicsit is zenekedvelő függetlenül attól, hogy melyik zenei stílus áll hozzá a legközelebb. Márpedig zenét mindenki szeret hallgatni, nem igaz?

A sorozat készítője Hrishikesh Hirway, aki saját, immár több mint hét éve futó podcastját adaptálta képernyőre. (Hirway neve egyébként ismerősen csenghet a The West Wing-rajongóknak is, hiszen ő készítette Joshua Malina-val a The West Wing Weekly podcastot is az elmúlt években.)

Minden epizód egy dal megszületésének hátterét fejti fel, azt a kreatív folyamatot, ahogy egy ötletből/dalszövegből/dallamból egy konkrét dal lesz. Ez akkor is baromi izgalmas, ha az ember korábban nem hallotta az adott dalt, de akár még az előadót sem ismerte.

A részek felépítése elég hasonló, Hirway leül beszélgetni a zenészekkel a dal keletkezésének hátteréről (ez sok érdekes, vicces, megható sztorizgatást eredményez), a zenei alap különböző részleteiről, egy-egy hangszer meglepő használatáról, majd a rész végén meghallgatjuk teljes egészében a dalt egy külön a sorozathoz készített (például animált) klippel.

A Netflix az első szezont szétszedte több részre, így Volume 1-ként hivatkozik az első négy epizódra, ami októberben elérhetővé vált. Az 1×01 Alicia Keys 3 Hour Drive című friss dalának megszületését mutatja be, ami rögtön egy exkluzív anyagot is tartalmaz, konkrétan eredeti felvételeket arról a stúdiómunkáról, amikor a nulláról indulva Jimmy Naples-szel és Sampha-val megírták a dalt egy londoni látogatás során.

A második epizódban Lin-Manuel Miranda és Alex Lacamoire mesélik el, hogyan született a gigasikerű Hamilton musical egyik (legjobb) száma, a Wait for It. A harmadik rész egy igazi klasszikus, a R.E.M. Loosing My Religion születését eleveníti fel, és szolgál nemcsak a nézőknek, de a zenészek számára is néhány meglepetéssel. A sort Ty Dolla $ign LA című száma zárja, mely kap egy kis aktivista színezetet is a személyes háttértörténeteken keresztül.

Számomra, aki tényleg csak hobbi zenehallgató, de amúgy semmi zenei tudása nincs, lenyűgöző volt hallgatni, hogyan születik egy-egy szám, főleg, hogy nyilván minden kreatív folyamat nagyon más, így az epizódok is változatosak. Ha olyan dalról volt szó, amit ismertem, akkor azért volt izgalmas nézni az epizódot, hogy minél több háttérinfót meg tudjak belőle, ha pedig olyan dal került sorra, amit nem ismertem, akkor az újdonság teljes varázsa kötötte le a figyelmem.

Ahogy a premiernaptárunkban szerepel, a Volume 2 idén december 15-én érkezik újabb négy epizóddal, melyek a következő dalokat fogják boncolgatni: Nince Inch Nails – Hurt; Dua Lipa – Love Again; The Killers -When You Were Young; Natalia Lafourcade – Hasta La Raíz. Mint látszik, a folytatásban is igen változatos lesz a paletta.

4 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2020. 10. 16. 16:08

Az REM nagyon érdekes volt. Viszont a többii előadóról még csak nem is hallottam.

winnie - 2020. 10. 16. 16:09

a losing my religion részt a premier pillanatában elindítottam, és valami szuper volt látni és hallani, amit és ahogy mondták. a tartalom is lenyűgöző volt persze, de az arcok meséje és ahogy beszéltem az REM tagjai a dalról, ami kvázi tévedésből lett sláger, valami egészen felemelő volt. és éppen ezért nem is nagyon mertem elkezdeni a többi részt, mert tudtam, hogy egy ismeretlen szerző ilyen hatást nem fog tudni gyakorolni rám. de utána megnéztem a ty dolla sign-részt is, és teljesen jó volt, jó volt hallgatni a személyes sztorikat egy totál ismeretlen embertől egy számomra ismeretlen dalról. nyilván nem olyan szinten hatott rám, mint az REM, de nagyon jó maradt továbbra is. szóval kötelez. (alicia keyst legalább ismerem, ha nem is hallgatom), de persze engem az insider minden témában nagyon szokott érdekelni.

(de komolyan, ahogy michael stipe visszahallgatja magát, és ahogy bill berryt mutatják…, eszméletlen hatásos.)

winnie - 2020. 10. 16. 18:18

ja, és tetszett a plusz, amit a sima, beszélő fejes stílus mellé bevittek, na meg az audios bónusz a demókkal.

count M - 2020. 10. 18. 00:15

Köszönöm az ajánlást! Nem tudom hogy ez hogy ment el mellettem, de most gyorsan le is daráltam, és basszus, tényleg fantasztikusan jó volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz