login |

Pilot: La Révolution

2020. 10. 17. 14:50 - Írta: human

14 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Már megint ez a narrálás. Lehet, hogy nem így kellett volna kezdenem a Netflix tegnapi francia premierjéről ezt a kritikát, de A kék vér vírusban is ezt a keretezést kedvelik valamiért, és rögtön az agyamra ment, de nem erőltetik a rész közben szerencsére.

A tényleges sorozatra térve: elég komoly kis vérengzős “alternatív történelmi” darab.

A történet nagyjából a gazdagok és szegények közötti ellentét új csomagolása. Ezúttal a kék vér kór (vámpírvírus-szerűség) terjedése miatt ölik a tehetősebbek a szolgáikat és a népet, aminek azok érthető módon nem örülnek. Vagyis először csak a kizsákmányolás és éhezés miatt izzik a hangulat, onnan emelődik a tét pár eltűnt lánnyal, és egyikük előkerült hullájával, amit mintha kannibál csonkolt volna meg – el is kapnak valakit, hogy elvigye a balhét, és ennek az ügynek a kapcsán kerül képbe az egyik főszereplő.

Az alternatív történelem pedig úgy kerül a képbe, hogy elvileg mindez a francia forradalom előtt nem sokkal játszódik, és feltűnik benne pár ismert név, például a guillotine feltalálója. De persze amit látunk, annak semmi köze a valósághoz, legalábbis azon kívül, hogy a gazdagok mindig, manapság is úgy érzik, hogy bármit megtehetnek.

Ami tetszett, hogy tipikus francia minőség. Igazság szerint az “Európa is létezik” keretében főleg ide és a spanyolokhoz szeretek benézni (bár mostanában az északi országok is kezdenek igazán tetszeni, legalábbis a norvég Twin gyönyörű volt), annyira filmesen csinálják a sorozataikat is sokszor. A La Révolution sem kivétel, jó nézni vizuálisan, bár a zöld szín kicsit túl digitális.

Az akciónál sem tökölnek, hiszen az is fontos része a sorozatnak. Albert Guillotine jön, és modern hősként lenyom mindenkit. Amúgy tényleg ez süthető rá az akcióra, hogy teljesen úgy van csinálva, mintha mondjuk John Wick-et néznénk. Vagy épp ugye a Farkasok szövetségét. Amikor Albert a 2. részben kivégzi a földön fekvőt, az egyszerűen a tipikus modern cool beállítás.

Mindezek ellenére ez is kicsit unalmas, mert a narrálás mellé még a látomásos dolgokat is bevetették, és ez utóbbi aztán végképp időkitöltésnek érződött, nyilván van vele végső cél, nem ezt vitatom. Mondjuk a tegnapi Helstromnél jobban élveztem, és ezt nyugodtabb szívvel merném ajánlani annak, akit érdekel egy ilyesmi kosztümös, látomásos, vérengzős anyag, az adjon esélyt neki. Egész korrekten mozgat egy rakás karaktert, legalábbis az első két rész alapján.

A másik nagyobb negatívum, hogy a zene nemcsak mintha mindenhonnan merítene: Angel, Westworld, The Beast, de még vonósokat is tettek hozzájuk, amiket nagyon sokat használnak és nem variálnak eleget, sokszor csak pereg a semmibe. Utóbbi miatt olyan érzésem volt a részek közben, mintha egy összefoglalást néznék. Vagy az epizód végi folytatás felvezetését mutatnák, ami ugye tipikusan zenével szokott lenni. Csak ezt elsütik vagy 5* 50 perc alatt, mert más csúcspontot nem tudnak írni?

Legjobb lenne nem írni pontszámot? Nekem olyan 6/10, de nem lebeszélésként adok rá ennyit most.

14 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 10. 17. 16:08

nekem ez szerintem tetszene, ha mindent megértenék belőle, de ez olyan, hogy legalább kétszer kéne megnéznem a pilotot. rohadtul nem tudom, hogy miért ez a helyzet, de akkor amellett, hogy egyes párbeszédek az egész ismertében a helyére kerülnének, a szereplőket is jobban meg tudnám különböztetni egymástól. lehet, hogy kezdek szenilis lenni, de ez nem az első nem amerikai sorozat, ahol a neveket és az arcokat nem tudom egész pontosan elhelyezni, így a rész közepére már nem értem, hogy most éppen ki hol merre:)

egyébként jól nézett ki és érdekesnek tűnik a tipikus történet (a gazdagok disznóságai után nyomoznak és aki nymra bukkant, azt elhallgattatják, mert a háttérben még nagyobb disznóságok vannak) ebben a környezetben, de csak azért, mert (nyilván saját hibámból) nem értettem meg, hogy mi van (más szerintem lazán megteszi), ezért nem tudok rá első nézésre 5/10-nél többet adni. valami baj lehet az arcmemóriámmal meg a nem angolszász nevek megjegyzésével, nem tudom.

winnie - 2020. 10. 17. 16:10

írod, hogy nincs sok, de narráció csak a keretben volt, nem? vagy közben is akadt? szerintem ez bőven nemfaktor így, hogy csak felvezeti a sztorit és lecsengeti a részt – főleg, hogy még mellé behozzák azt is, hogy… ha nem néztem be ezt is, akkor nem tudjuk, hogy ki a narrátor, ami plusz egy rejtély komponens lehet. (mármint tudjuk (tudjuk?), hogy melyik karakter, de hogy ki ő. )

Ronaldo - 2020. 10. 17. 17:11

Most zsinórban lenyomtam 4 részt, ami elég nagy szó nálam. Nekem eddig tetszik, annak ellenére, hogy először kicsit másabbra számítottam. Az arcokkal sem volt gondom, most hirtelen nem is ugrik be, hogy ki az aki összetéveszthető lenne a főbb szereplők közül. Én eddig lazán megszavazom a 7/10-et. Remélem hosszabb távon is marad a színvonal.
De ez a magyarított cím ismét szörnyű: “A kék vér vírus”. Egyszerre bárgyú, szájbarágós ugyanakkor a francia forradalmi közeghez képest “stílusidegen”. Miért nem lehetett csak simám Kék vér vagy tudom is én.

winnie - 2020. 10. 17. 17:16

ja, nem, nem hasonlítanak vagy ilyesmi, nekem elég az is, hogy új és nem jellegzetes az arcuk, azonos neműek és nem arisztokrata kosztümben vannak:) nyilván az sem segít, hogy a negyedik pilotom volt aznap – és a someone has to die-ban is volt egy nagy udvarház előtti, kvázi skeet lövészetes jelent (“PULL!”), amiben a női főszereplő megmutatta, hogy kell célozni.

Qedrák - 2020. 10. 17. 22:51

Ez egy olyan netflixes sorozat, ami érdekel, de a leírásod nem hozta meg a kedvemet. :)

Zsombi2002 - 2020. 10. 18. 05:55

Nekem bejött, tegnap majdnem ledaráltam az évadot. És most már értem, miért kellett lefejezni a nemeseket q forradalom alatt-után. 😅😁
Komonyabban: a látványvilág tényleg jó, a zene engem is zavart néha.

Jani - 2020. 10. 19. 16:11

Hát… A kivitelezés tényleg szép, amolyan franciásan szép, kosztümös filmekben verhetetlenek. De a sztori… Nevetséges, unalmas, kiszámítható fordulatok, nulla ötlet, az eredetiség teljes hiánya, olyan érzésem volt végig, hogy ezt az egészet már láttam valahol és nem is először. Ha már ennyi pénzük volt, össze ollózhatták volna okosan ezt a sorozatot nem csak szégyentelenül.

szirial - 2020. 10. 20. 09:10

Janival értek egyet. Az első részt nagyon untam. Ennél bőven vannak jobb darabok. Kár erre időt pazarolni.

Ronaldo - 2020. 10. 20. 09:43

Nekem abszolút nem volt unalmas. Jó mondjuk a “kosztümös-vámpíros” zsáner miatt nálam eleve előnnyel indult. Szerintem ép kellően volt sztori centrikus, és végig fent tartotta az érdeklődésemet még akkor is, ha nem kaszaboltak minden 3. percben. Én 2-3 nap alatt végignéztem (annak ellenére általában napi 1 részt nézek mindenből), és a befejezés is tartogatott néhány izgalmas fordulatot, ami miatt várom a folytatást.

Diapolo - 2020. 10. 22. 08:53

Sajnos csatlakoznom kell a negatív véleményekhez, ez a pilot alapján unalmas volt. Biztos jobb lesz később, de annyi minden más is nézhető most, hogy így ez kasza. A látvány amúgy tényleg remek, ahogy írták is felettem, a franciák értik a dolgukat. 3/10

casztor30 - 2020. 10. 22. 21:08

Hát eléggé eltér a véleményem az eddigiektől, mert én 3 perc után azt mondtam, hogy szerelmes vagyok ebbe a filmbe. Már a trailer is tetszett, de ahogy kezdődik, az brutális. És nekem ez jön be. Remélem így megy tovább a többi évad is. Tetszik a sztori, a látvány, minden. Néha azon gondolkodtam, hogy miért nem 18as, de végül is nekem mindegy. Imádom az ilyen filmeket. Egy nap alatt végignéztem. Kár hogy csak 8 rész.
Másik dolog. A zene: ezt a filmet a zene miatt azért is megnézném, ha meg sem szólalnának benne.
Aki gondolkozik rajta, hogy megnézzem e, annak azt ajánlom, hogy mindenképp tegyen vele egy próbát.
Egyetlen negatívum benne, de az nem a készítők hibája. És az az, hogy a magyarok lassan már a feliratot is annyira elrontják, mint a szinkront.
Franciáktól nem vártam ilyen jó sorozatot. Egyértelmű 10/10

winnie - 2020. 10. 22. 21:47

na de az első 3 perc zseni volt:) utána váltás van.

a zene nekem is nagyon bejött.

mulholland2 - 2020. 10. 23. 20:24

Én is osztom a véleményt, hogy nagyon jó kis sorozat ez. Végig lekötött. Nagyon szépen van fényképezve. Bár persze van benne 1-2 sutaság és “hirtelen tömeg duplázódás” :) De ezt írjuk a költségvetés számlájára. Nagyon jó kis fikciós forradalom előtti magyarázat. Nem finomkodik az erőszakkal. Remek horror/kaland film. Érdemes végignézni. Várós a második évad is. Engem egyáltalán nem zavar a narráció, mert nem arról szólnak a szövegek amit amúgy is látunk, hanem inkább érzemi töltet ad és némi magyarázatot az eljövendőkre.
Szóval nálam is 10/10. Ezt meg tudom még nézni párszor.

Snoopyzit30 - 2020. 10. 24. 09:40

A sorozat 80%-ban nagyon unalmas, hogy az a maradék 20% megtartja a nézőt az a fényképezés és Madeleine karaktere (Amélia Lacquemant színésznő egyszerűen remek). Nagyon sokszor elkapcsoltam, 1 részt 3-4 részletbe bírtam megnézni. Annak ellenére, hogy az utolsó jelenet megint arra játszott hogy visszatérjek (mi másra), nem fogok. Ha lesz 2. évad, akkor majd elolvasom a kommenteket, de nem bírnám már tovább nézni.

Nagy jóindulattal 6/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz