login |

Pilot: Beartown

2020. 10. 19. 20:00 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Vagyis rögtön 2 rész került fel az HBO GO-ra, amellett, hogy tegnap tévében is elindult az HBO Nordic újonca, a Mi vagyunk a medvék. Ezt azért is emelem ki ide az elejére, mert tényleg kell is ennyi, hogy tisztábban lássunk, bár a pilotban mutatnak valami durvát, viszont ezzel katapultálják is a sportfilmes kupacból valahova teljesen máshova a szériát.

Északon mindenki kemény, különben nem is élne túl abban az időjárásban? Legalábbis a pilotban végig k*rva hideg van, egyszer -30 fokot emlegetnek. Miért is kezdem ezzel? Mert nehéz hova tenni a sorozatot, és nem a jó módon értem ezt sajnos.

Egy svéd kisvárosban járunk, ahonnan a főszereplő még fiatalon távozott a hokikarrierje miatt. Most pedig visszatér a családjával, hogy edző legyen. Mondjuk úgy, az emlékeiben egy élettel teli környék élt, és látja milyen kihalt az egész város már, az ottaniak többsége jövő nélkül él a semmibe, az üzletek bezártak. Csak a jégkorong a kiút, a helyi csapatoknak jobbnak kell lenni, és akkor ismét nyithatnak üzletek, jönnek szponzorok. A főszereplő pedig csak egy jó csapatot akar csinálni.

Mondom, teljesen sportfilmes az alap. Akár a Friday Night Lights-ra is illene egy része, ott is a helyiek mindene volt a foci Texas-ban. Viszont ez még realistább, nem felemelő a hoki rész. Igazából az egész alapot rosszul dolgozzák ki, vagy épp pont nem bontják ki eléggé, így már a sportos része sem működik, pár lelkesítő beszéd és egy új csapatfelépítés után egyszercsak változás van. Valahogy nincs igazi építkezés benne. Elnagyolt az egész.

Mindez érthető, mivel a készítők nem is a fentieket gondolják fő témának – és ezt annak ellenére mondom, hogy a játékidő 90%-a megy el velük. Az egész csak megágyaz annak a konfliktusnak, amivel indít a pilot, hogy a havas pusztákon valaki puskával üldöz egy másik valakit. A rész végére felfedik, hogy ki kicsoda, szerintem onnan ki is található, hogy miért van puska a jelenetben, de azt csak az 1×02 végére mondják meg egyértelműen.

Igazából ez a lényeg, a bűntett, és annak gyökerei, előzményei, a szörnyű sötét titkok. Csak most kicsit máshogy csomagolták, és sok fiatal van benne. Mondhatnám, hogy jó kis északi borzongás, de valahogy mégsem ezt éreztem, hanem a rossz keverést, a két téma nem is jó súlyozását.

Talán ha nem lett volna flashforward, és nézzük a sport drámát, ami átmegy valami másba? Akkor más lett volna a hatása, de így, hogy azon nyomban be akarták rántani a nézőt, azzal engem inkább ellöktek. Lehet, hogy nálatok nem így lesz, remélem, de nálam csak 6/10, és kihagyható összességében a Beartown két epizód alapján.

7 hozzászólás Ne habozz!

Fegyula - 2020. 10. 19. 11:46

Remek volt a kezdés, érezhető rajta az irodalmi alapanyag…csak a szokásos HBO GO, elsőre két rész érhető el, utána meg majd hetente egy.
Most már úgy csinálom, hogy megnézem az első részt, ha tetszik, bejelölöm és megvárom mire elérhető a teljes évad.

Mara - 2020. 10. 20. 17:51

Azért lehet ez a “nem sportfilm” érzés, mert nem az. Csak a keretet adja az egész sztorihoz, a hátteret, ami összeköti a különböző szereplőket. Nyilván a könyvben sokkal alaposabban vannak kibontva a szereplők közötti kapcsolati háló, ebben a sorozat kicsit hanyag.
Azért nekem még mindig döbbentes, hogy az alapmű írója ugyanaz, mint aki az Ovét is megírta, ég és föld a kettő.
Egyébként arról van valami infó, hogy csak ez a könyv adja a teljes évadot, vagy a folytatását is belehúzták?

Diapolo - 2020. 10. 22. 09:01

Szeretem a sportfilmeket, de ez a körítés inkább rossz volt. Tényleg nem sportfilm, de valahogy a skandináv világba se tudtam belehelyezni a sztorit. Nagyon szeretem a skandináv műfajt, különleges, de itt valahogy nem működik a szerkezet. Ami általában az erősség, például a szereplők, azok nekem nagyon laposak és közepesek, nem tudtak berántani.

atalanta - 2020. 11. 13. 13:35

Volt egyfajta “hideg” hangulata a sorozatnak, ami számomra különlegessé is tette, és engem végül is lekötött végig, aztán persze lehet, hogy egy hónap múlva már nem fogok emlékezni rá.
Egynek elment, voltak jó pillanatai, és a sztori is bárhol, bármikor megtörténhet.
6.5/10

itchap - 2020. 12. 10. 09:20

Nekem nagyon tetszett a két könyv (Mi vagyunk a medvék és az Egymás ellen), sokkal de sokkal kidoglozottabb történet, mint az Ove volt. Ezért is várom ezt a sorozatot.

Flanker - 2021. 07. 11. 17:37

“Talán ha nem lett volna flashforward”

A könyv első sorai konkrétan A flashforward, szóval ezt nem lehet felróni a sorozatnak. És hát itt a sport csak a keretet adja, ez egy kőkemény kisvárosi dráma, még krimi szál se sok van, a mármint nincs nyomozás, pontosan tudjuk mi történt. Mármint a könyvben, nem tudom itt mit hozott ki ebből a sorozat.

Flanker - 2021. 07. 11. 17:39

“Azért nekem még mindig döbbentes, hogy az alapmű írója ugyanaz, mint aki az Ovét is megírta, ég és föld a kettő.”

Szerintem a stílusbeli hasonlóság több mint egyértelmű, ugyanaz a flow, stílus, hangulatteremtés, karakterábrázolás. A dramatika, a felépítés más.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz