login |

Primal: folytatódott az 1. évad – írta Shyllard

2020. 10. 19. 22:00 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Folytatódott Genndy Tartakovsky Adult Swim-es sorozata, ami az első öt részhez hasonlóan a 6. és 7. epizódjával is pazar élményt volt képes leszállítani.

A készítő az egyedülálló Samurai Jack-kel gyerekkoromban örökre belopta magát a szívembe, amivel aztán a nem olyan régi utolsó évados visszatéréssel sem sikerült csalódást keltenie. Azért is emelném ki az időutazó harcosra fókuszáló mesét, mert a mostani, ősembert és dinoszauruszokat középpontjába állító Primal rengeteget merít elődjéből, annak talán legjobb harci elemeit átemelve és sokszorosára növelve.

A tovább mögött spoilermentesen beszélek kicsit a folytatásról, igyekszem nem a legütősebb képkockákat használni, hogy az újoncok számára is legyen még meglepetés.

Április elején a netre egy alig elkapható stream folyamán a 7. részt a csatorna ki is dobta. Akkor még úgy gondoltam itt a vég, mire nem is olyan régen fel is röppentek a hírek, hogy folytatódik a sorozat, és a második évad is be lett rendelve.

Az ötödik, majmokkal küzdő részt egy, a többi epizód tekintetében meglehetősen nyugodt és visszafogott történet követi, ami főleg a brutális vérontás következményeire fókuszál. Bár alapvetően elég halvány az átívelő szál a sorozatban, fontosabb események nem kerülnek a háttérbe.

Az elszenvedett sebek nyalogatása képes volt az eddig is jelen levő gondoskodó oldalát előhozni ősemberünknek, amire szerintem nagy szükség is volt, mert a bedrogozott kaszabolása után egyre kevésbé értelmezhető pozitív vonatkozásban. Természetesen a szokásos harc, amiért nézzük, itt sem marad el, ismételten remekbe szabott és brutális jeleneteket produkálva, erősítve a két főszereplőnk kapcsolatát is.

A csúcsra viszont a már említett 1×07-tel ért el a sorozat, amiben véleményem szerint Tartakovsky végre teljesen elkötelezte magát a széria témája iránt, és egy hátborzongató, eddig nem is tapasztalt izgalmakat volt képes leszállítani. Egy remek alapozást, amiben hőseink darabig fel sem tűnnek folyamatos akció követi, az utolsó pillanatig körömrágó izgalmakat tartogatva.

A mostani bemutatásának csupán annyi a hátránya, hogy az eredeti sugárzás időpontjában még nem volt biztos a folytatás, így a veszély sokkal hatásosabb volt, hiszen simán lehetett volna a sorozat lezáró fejezete. A horror ennek ellenére továbbra is működik, a legfélelmetesebb, elborultabb és mozgalmasabb részt bemutatva, ami nagyon nagy öröm, hogy nem a lezárása a szériának.

Összefoglalva tehát a Primal továbbra is párját ritkítja, remek rajzolás és harci jelenetekben még mindig remekel, rövid részei heti szintben és darálva is élvezhetők. Tartakovsky mindig is jó volt a szavak nélküli történetmesélésben, és itt mintha a sajátmagának történő korlátok felállításával pont, hogy ezeket a készségeit akarta volna próbára tenni. Számomra kétség sincsen afelől, hogy túl is szárnyalt minden elvárást, egy egészen egyedülálló sorozatot leszállítva.

A Primal nem csak méltó örököse Samurai Jack hagyatékának, de az eddigi rövid 7 része során már sikerült is elszakadnia elődjétől, saját utat vájva magának.

4 hozzászólás Ne habozz!

Nézőke - 2020. 11. 01. 19:54

…azért az első csatolt kép kapcsán kicsit felhördültem,hogy most akkor hősünk egy kézzel kénytelen élni a továbbiakban..
de aztán nekiálltam bepótolni a lemaradást.

Rettentő szórakoztató, de csak akkor,ha ki tudjuk kapcsolni a történelmi hűség és a józan ész határait, valamint elfogadjuk,hogy még kitalált világhoz képest is igen borzasztó ez a sok zsigeri (muhhaha) ellenfél.

Várom a 10ik részt.

stargatelost - 2020. 11. 02. 16:13

Vége az évadnak…

Azt hiszem, ennél 10/10-ebb dolog nem sok volt mostanában a képernyőkön. Nyilván sorozatokból lehetne sorolni a jobbakat, de talán a Primalra nem is érdemes sorozatként gondolni, ez egy műalkotás. Nincsen párja.

Genndy Tartakovsky a gyönyörű rajzolást mesterien vegyítette a szavak nélküli meséléssel. Amit a Samurai Jackben elkezdett, az itt csúcsosodott ki. Ez egyszerűen egy mestermunka, nem tudok mást mondani. Az pedig, hogy R rated, csak hab a tortán :D

És igen, azon nem kell fennakadni, hogy ősember meg dínó, ez egyértelműen egy fantasy világ, több kitalált lény meg egyéb dolog is feltűnik a részek során.

Shyllard - 2020. 11. 02. 19:05

Nézőke: huhh bocsi, fel sem merült bennem, hogy hiányzó kezet sugallhat a kép, nem volt cél a félre vezetés.

stargatelost: nekem a vége annyira nem feküdt, a 7.8.9. Rész adrenalin volt a köbön, de a 10.ben az emberek behozatala nemtudom… Tuti ütős lesz a második évadban a skorpió király is, de valahogy úgy éreztem, hogy végre megtalálta teljesen magát a sorozat, aztán megint vált egy nagyot. De talán pont emiatt is fog működni.

Mordekai - 2020. 11. 14. 08:30

10/10. Igazából mindent leírtatok előttem. Remek stílus, izgalmas, érzelmes, félelmetes, brutális.

Nagy kedvencem a szavak és betűk nélküli stílus, pl. játékokban is, jöhetnek is az ajánlások, vagy egy lista az ilyen cuccokról. Ezt az évadzáró sem borította meg, hiába szólalt meg a lány, ránk van bízva, értük-e mit mond és bizony értjük, mert annyira behúz ez az ősi, vad világ, hogy minden rezdülésre figyelünk.
Tartakovsky megint megcsinálta, az ő Clone Wars-a is majdnem ezt hozza és simán veri is a 3d-set, azt is bármikor elő lehetne venni. Ahogy a Samurai Jack-et, a Dexter’s Laboratory-t, vagy akár a Powerpuff Girls-t is.

A legjobb rész a beteg, rohadós “zombis” volt. A sámános(?) résznél kicsit vakartam a fejem, ott mentünk át fantasy-be, de a végére az is gyönyörű lett. Ja meg az olyan momentumok, mikor felhúzza a tüskés bogarak páncélját az ökleire és azzal harcol, libabőrös lettem.

És most már adott a főszál és egy főellenség is. Tartakovsky-t ismerve legalább olyan félelmetes lesz, mint pl. Aku… Borítékolható, hogy lándzsás főhősünk és dínó szövetségese majd egyszer újra családot alapít. De addig még sok izgalmas évadot akarok. Simán benne van :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz