login |

Pilot: The New Legends of Monkey

2020. 10. 21. 15:50 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Még 2018-ban mutatták be Ausztráliában A majomkirály újabb legendái című sorozatot, amit egy japán, 70-es évekbeli sorozat inspirált, valamint a 16. századi Journey to the West azaz a Nyugati utazás (ahogy a Dragon Ball-t vagy az Into The Badlands-et is!). Már a második évadja is adásba került (kétszer 10, kábé harminc perces rész nézhető), de a Netflixen csak nemrég kapott magyar feliratot, ha esetleg valakit ez gátolt volna a nézésben.

Engem nem, mert winnie ajánlásáig nem is hallottam a sorozatról (pedig nem olyan régen még a trailert is kiraktuk), de most, hogy túl vagyok a premierjén, örülök, hogy pont most láttam, és nem korábban vagy később. Mert most esett kimondottan jól egy ilyen könnyed, a fiatalabb korosztálynak belőtt fantasy.

A történet igazából pimaszul csen el a The Last Airbender legendájából elemeket: régen minden jó volt, egyensúly uralkodott a világban, az istenek kordában tartották a démonokat, de hirtelen minden megváltozott. A legnagyobb hatalmú, felhőkön utazó Monkey egyszer csak eltűnt, s a démonok átvették a világ felett az uralmat. Azóta 500 év telt el, de a hősnőnk még mindig hisz Monkey-ban (és ezt úgy mondja, hogy közben egy sziklahegyet mászik meg. Szinte hallottam Katara “But I believe…”-jét a fülemben).

A démonok hallatán nem a vérengzős, ijesztegetős, vérengzős alakokra kell gondolnunk, de nem is annyira a Supernatural-ben szereplőkre, inkább gonosz varázslókra, akiket messziről kiszúrni. A harcjelenetek is nyilván így vannak megoldva: a halandók ugyan próbálják a Matrixhoz illő verekedéssel legyőzni őket, de néhány másodperc után falhoz csapják őket a démonok pusztán elméjükkel.

Nyilvánvalóan Monkey központi szerepet kap, aki majd főhősünk miatt kerül ismét világunkba. Tripitaka (=kiválasztott) egy nem túl jómódú, árva lány, aki folyamatosan rettegésben él, de hisz Monkey felemelkedésében, és egy véletlen folyamán meg is találja, egy sziklafal oldalába temetve. Fontos megbízást kap a démonok megjelenésekor: el kell vinnie a koronáját a tulajdonosának.

Mire a démon majdnem elkapja, Monkey éppen megkapja a koronáját, ezzel kiszabadul sziklabörtönéből és álmából, s legyőzi a démont. Erejét látszólag elvesztette, de a varázslatosan hosszát változtató botjával könnyen legyűri ellenségét. Tripitaka pedig azt hazudja, ő a kiválasztott, de valójában nem, csak félt a jelentéktelenségének következményeitől, így valószínű, ennek is később szerepe lesz.

Szóval itt egy önmagát kicsit sem túl komolyan vevő (de nem paródia!) fantasy, varázslós kalandsorozat, ami néha humorosabb (leginkább Monkey személyiségéből adódóan), néha akciódús, de legfőképpen kikapcsoló. Nem nagy agytorna, nem kell azon aggódnunk, ki hal meg és ki nem, egyszerűen csak egy isteni erővel rendelkező, viszonylag humoros főszereplő sztoriját követhetjük nyomon, ahogy halandó segédjével útra kelnek, hogy helyreállítsák a világ rendjét.

A CGI, nem kertelek, nagyon gagyi, de mivel egy könnyed, szinte gyereksorozatról van szó (nem véletlen a mindössze 7+-os korhatár), ez nem jelentett számomra nagy problémát. A varázsláshoz bőven elég, a tájképek meg nem kapnak annyi jelentőséget, mert a sztori pörög, ami bőven leköt. Na meg az egész stílusával. A 7/10-et megkapja simán, nagyon jó pillanatomban talált meg.

3 hozzászólás Ne habozz!

Crow - 2020. 10. 21. 18:00

Nekem olyan régi Herkules sori hangulata volt, meg is volt mindkét évad, aranyos cucc.

Bigtatanka - 2020. 10. 21. 18:25

“Mert most esett kimondottan jól egy ilyen könnyed, a fiatalabb korosztálynak belőtt fantasy” Mintha lehetne találni másmilyen fantasy sorozatot…

winnie - 2020. 10. 21. 18:40

bőven lehet. sajnos sokkal kevesebb a fiatal korosztályra belőtt fantasy. 14+, 16+, sőt, 18+ a többség. ami nem meglepő, hiszen fiatal korosztályt csak tematikus csatornák vesznek célba, a 18-49 is king korban nincs értelme streamingen kívül fiatalokra bármit is belőni a többi adón.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz