login |

The Walking Dead: World Beyond: 3 rész után

2020. 10. 21. 19:30 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha jól látom a részek hazai megjelenésének ritmusát, akkor az 1×04 pénteken, egy nappal az AMC+-os premier után fog felkerülni az Amazon Prime Video-ra, szóval még beleférek a határidőbe. Főleg, hogy egyelőre még tudok írni a sorozatról, mert a nekem kifejezetten bejövő kezdés után a szkepticizmusom ellenére sem koptatott le a folytatás. Van remény?

Lehet, hogy csak az újdonság varázsa (végülis a Fear The Walking Dead is bírta nálam 10 részig), de ettől még simán pozitívan csapódik le bennem a második spinoff, pedig a felvezető, mitológiával is foglalkozó pilot után tényleg csak vándorlás volt a 2-3. részben – kiegészítve a megszokott karakterközpontú flashback-ekkel, az 1×02-ben Felix, az 1×03-ban Silas múltjába nézhettünk bele.

Szerencsére az A- és B-szál elég hamar összeért, és a C-szál, azaz az átívelés kapcsán a készítők meg sem próbálják palástolni, hogy az csak oda van fércelve ehhez a sorozathoz, hiszen miután az 1×02-ben egy szó nem esett a pilot cliffhangerjéről, az 1×03-ban a 41 perc letelte után egy 5 perces, kvázi stáblista utáni szegmensben megosztottak velük egy jelenetet központból, amelyről kiderült ez-az, például hogy 200 ezer lakosa van.

Ez a fajta “történetmesélés” a legkevésbé sem izgat. Pontosan tudom, hogy másoknak ez (a talán 8*5 perc) lesz a TWD: WB lényege, de amit most tudtunk meg, azt betűkkel is ki lehetne írni egy rész elejére, annyira erőltetett így csaliként. Nyilván az anyasorozatnál még ezzel együtt is jobb, szóval nem panaszkodom. A tovább mögött folytatom spoilerekkel..., vagyis…, nem hiszem, hogy sok mindent el lehet spoilerezni a sorozatban.

Annak ellenére élveztem sokkal jobban ezt a pár részt, mint mostanság az eredeti The Walking Dead-et (amit lehet, hogy végre elengedhetek), hogy valójában sem a vándorlással, sem pedig a visszaemlékezésekkel (a Silas-sztori még most sem tiszta – vagy tényleg csak a “tanulság” végett került bele?) nem nagyon kavarták fel az állóvizet. A korrekt megvalósítás, valamint az (és ez azért elég fontos), hogy nem irritálnak/zavarnak a karakterek, elég sokat segít a sorozat “tolerálásában”.

Oké, azért nem olyan szörnyű a helyzet, hogy pusztán toleranciából maradjak a spinoff mellett, bár azt sem mondanám, hogy túl magasra vinné fel a pulzusomat, vagy hogy az érdekelne, hogy mi lesz, ha a gyerekek megérkeznek a nagyvárosba apuval. Őszintén szólva engem még mindig az alapszitu fog meg, ahogy pár ártatlan (vagy ártatlannak tűnő, hiszen eddig kettőről is kiderült, hogy “gyilkos”), burokban felnőtt tinédzser nekivág a nagyvilágnak. Ebben még mindig van potenciál-

Azért jár a pacsi a készítőknek, hogy ők is elismerték (a karakterek révén), hogy a zombik abszolút nem jelentenek fenyegetést (még az ilyen kezdőknek sem), ha pár az ember nyomába szegődik, akkor bőven elég kicsit gyorsabban menni, egy szembejövő nagyobb hordát meg simán ki lehet kerülni – éppen ezért azt is megmagyarázták suta módon, hogy mégis miért kénytelenek hőseinket egyenesen belevezetni a veszélyes szituba az égő gumitelepnél.

A “kezdők a vadonban”-szitut, az első zombikilleket jól egészítették ki iskolai oktatásos visszaemlékezésekkel a taktikák kapcsán, ez a flashback-kvóciens működött, de sem Felix (tragikus), sem pedig Silas (tragikus) háttérsztorija nem volt felkavaró, sokkal több érzelmet csiholnak ki belőlem a szereplők, amikor együtt vannak, és hallom, hogy miről és hogy beszélnek. Szerintem ez az, amin múlhat a sorozat megkedvelése, mert a számunkra olykor banális dialógok révén láthatunk bele a fejükbe, így derül ki, hogy mi mozgatja őket, min gondolkodnak – biztos, hogy nem azon, amin mi tennénk a viszonylag normális világunkban.

Szóval eddig (számomra) abszolút korrekt a World Beyond. Nem az a másra rátukmálós, jobbra-balra ajánlgatós kategória, de egyelőre biztos, hogy érdekesebb volt, amit láttam, mint a TWD felejtős nemfináléja vagy a Fear The Walking Dead dögunalmas szezonnyitója.

ui: Azt az őskövület mindenit, hogy Monopoly-zni kényszerültek szegények! Komolyan érdekelne, hogy azért, mert a készítőknek, ha társasjáték, akkor automatikusan a Monopoly jut eszébe, vagy kreatív döntés volt, hogy nem valami modern (mármint 2000 utáni) klasszikust kaptak elő. Ami…, ehh, nem fog eszembe jutni, hol, de az elmúlt két hétben néztem valamit Netflix-en (talán a Midsommar-t?), és jó volt látni az egyik karakter polcán “normális” játékokat.

15 hozzászólás Ne habozz!

TheDevil - 2020. 10. 21. 19:49

A kezdés igéretes volt, de a második rész már nem igazán fogott meg. Az a banális marhaság, hogy megállnak a legnagyobb füsttömeg közepén, száll a pernye, a sűrű füst, de nekik se köhögni nem kell, se nem fulladnak, viszont még aludni is ledőlnek, na nekem kb itt is ért véget…

cherockee - 2020. 10. 21. 20:48

Az a szerencse, hogy hamar kiderült a karaktere a sorozatnak, ez ilyen stranger things ízű walking dead. Tökre becsülöm a próbálkozást, de én kiszálltam, engem a zsarnok genyók gonosz terve érdekelt volna, az meg hát a fűszer lesz a rumos kockán náluk.

winnie - 2020. 10. 21. 21:09

a gonosz terv kapcsán bőven elég azt a pár jelenetet megnéni az évadból. ez olyan, mint amikor én a bone collectorból a heti 1-2 átívelést néztem csak, plusz a vegén a finálét. a többi nem érdekelt. máskor meg pont a többi érdekel, és az átívelés nem, pl. itt.

Compass - 2020. 10. 22. 16:17

Részemről a kezdés sem volt ígéretes, a folytatás meg aztán pláne. Fogalmam sincs mi volt az elképzelés a készítők részéről, kit akartak ezzel megcélozni. Eredeti sorozatnál vártam, hogy hátha beindul aztán semmi… most nem adok esélyt, totális időpocsékolás.

taskymuse - 2020. 10. 22. 17:42

Szerintem egy gagyi fos eddig az egész. A walkie-talkieba mutatott fuck-al az élen.

Az FTWD a 2-3.szezonra ugyanúgy star lett, azóta egyre jobb. A TWD stabil izgalmas, érdekes. Ez meg egy nagyon alacsonyra tett léc. Amikor a zombik kinyírásán rinyálnak, amikor ezeken már rég túl vagyunk még az óvodai mesekönyvekben is. Ez gagyi, ez meg sem üti a mércét. Ez még a Z generációt sem érinti meg, nemhogy az idősebbeket. Rohadt uncsi. Ennyire rég untam új sorozatot, főleg annak nyitó epizódjait. Gáááz és cringe!

Csanád - 2020. 10. 22. 18:27

Kíváncsi leszek a nézettségre. Azt tudjuk, hogy a TWD a nézői 90%-át elbukta pár év alatt, a fearnél nem ilyen tragikus a helyzet, de itt azért az, hogy a második és a harmadik rész nézettsége ugyanolyan volt a kezdeti 30 százalékos esés után, az azért jelzi, hogy a többségnek eddig bejön.

joshua7 - 2020. 10. 23. 11:57

TWD-t a 9. évadig néztem, A Fear-ből már 2 vagy 3 elég volt (nem is emlékszek már), ebből meg a pilot még érdekes volt, de a 2-3-as rész már nagyon gyenge volt. Ez nálam eddig húzta.

irgum76 - 2020. 10. 29. 11:31

1×05

a vége bazz… ehhh
ennyire nincs fantáziájuk az íróknak, hogy egy ilyet meghúzzanak?
a végén kiderül, hogy mindenki ismer mindenkit korábbról csak nem tudott róla aszt begyalogol Morgan

Enzo - 2020. 11. 16. 21:36

1×03 (pótlás)

Erről a részről alig tudtam felírni bármit, nemsokminden történt: végrehajtották a szirénás tervet, Felixék megérkeztek és becsatlakoztak hozzájuk, Hope meg végre elmondta a nagy titkot anyuci haláláról Iris-nek, és kb ennyi. Ja meg Silas flashback.
Az utolsó jelenet önmagában érdekesebb volt, mint az összes többi – ezek szerint a Köztársaság tényleg szétbarmolta CC-t, Kublek meg pazarolja az energiát, amitől napjainkban is ökölbe szorul az ember keze, nemhogy egy apokalipszis után.

1×04 (pótlás)

Ne már, tök ígéretesnek tűnt ez a farkasos szál a trailerben, meg magában a részben is remekül elkezdték felépíteni a creepy hangulatot (+vörös fény), erre összesen annyi lett belőle, hogy egyszer egy ajtóban álló farkast kerültek ki Hope-ék, meg egy másik beugatott a szellőzőn a nagyterembe, és kész?? Ennyi?? Pff… (különben is hogy kerültek oda az ajtó másik felére Felixék?)
Az meg hihető, hogy a walkie-kat ki se próbálják, mielőtt 3 csapatra szakadva elmennek akciózni… Na de legalább végre sikerült zombit ölni így nettó 3 rész kintlét után, Silas-é az érdem – de kézzel bazeg, mintha nem lenne nála egy batár nagy csavarkulcs :D

Darabkák:
– Kaptunk flashbacket faterral, csak hogy tudjuk, hogy néz ki.
– Iris és Silas tánca a nagyteremben kellemesen aranyos jelenet lett. Ugyanide: furcsa megoldás volt ez, hogy ilyen festményszerű szűrőhatással behozzák a múltban ugyanott történteket, valahogy nem vártam volna egy zombis sorozattól, de jól nézett ki.
– A zárójelenetes zombitesztelés is érdekes, most már igazán tartalmazhatna az epizód főszála is a csipet csapaton kívül mást, ne csak a végén pillantsunk ki a többi helyszínre 1-1 jelenet erejéig…

Khamúl - 2020. 11. 18. 13:38

Hmm. A hozzászólások alapján ez a sori is hasonló gyermekbetegségekkel küzd, mint az alap. Vártam pedig, jó ötletnek tűnt a sztori, viszont így megfontolandó, hogy érdemes-e elkezdeni..

winnie - 2020. 11. 23. 19:08

az 1×04 kifejezetten unalmas volt nekem.

winnie - 2020. 11. 23. 19:10

ja, hogy volt stáblista utáni jelenet:)

máskor is volt?

winnie - 2020. 11. 25. 20:00

az 1×05 is elég unalmas volt. majd kifejtem bővebben a finálékritikában, de 3 jó, illetve korrekt rész utáni két unalmas nálam kasza.

Enzo - 2020. 11. 25. 23:51

@winnie: igen, általában szokott lenni stáblista utáni jelenet, bár nem mindegyik részben (1×05-ben nem volt, a 06-ban igen, majd’ elfeledkeztem róla, BTW épp most küldtem be az 1×05-06 kommentet)

winnie - 2020. 11. 26. 07:46

egyébként, elolvastam az interjút az 1×05-ről, és tetszett, hogy azt mondta a készítő, hogy mostanra felvezették azokat a dolgokat, amiket az 1×06-ban kijátszanak, és a rész új, legalábbis konkrét irányba állítja a sorozatot, szóval még kapott egy esélyt (meg azért is, mert láttam, hogy az 1×06 jóval jobb osztályzatot kapott imdb-n is) a sorozat, és egyelőre élt vele. de nem tudom, hogy kitartok-e a fináléig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz