login |

Lovecraft Country: vége az 1. évadnak

2020. 10. 22. 19:30 - Írta: human

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Igazából nem tudom, mi a fenét írjak, hisz a Lovecraft Country határozottan próbált megszökni a zsánerek szorításából, de azért végül tényleg csak a True Bloodhoz állt a legközelebb… ezt mindenre értve. Érdekes amúgy a helyzet, de majd a spoileres részben kicsit bővebben is kifejtem. Akinek pedig általánosabb ajánló kell, annak a kibeszélőt ajánlom.

A lényeg az lenne, hogy idén volt még egy “nem tudom mi a fene lesz itt??”-sorozatunk, de a nagyágyúkhoz képest, mint mondjuk a Raised by Wolves, ezúttal valami mintha hiányzott volna. A lendület kicsit megkopott valahol. Ötletek végig voltak benne, de szerintem a készítői gyakorlatlanság látszott a nagyköltségvetésű cuccok terén. Volt már sorozata, de közel sem ekkora.

Ami a főbb gond, hogy a nehezebb részekre mintha a Westworldből vettek volna rendezőket. Teljesen egyszerű példa: amikor minden arra mutat, hogy rohanni kéne, akkor az egyik főszereplő lassítva “jelképesen” sétál át a tűzön, mert rajta már nem fognak ezek a sérelmek. A forgatókönyvben semmi nem utal rá miért, azon kívül, hogy ez kell, mert elvileg következményei vannak.

Lehet képernyőre vetve szőrszálhasogatásnak tűnik az előző példám, de az ilyesmi a néző tudatalattijában csökkenti az élményt. Pedig eleinte szerintem remek volt a WTF és a különböző kaland-horror elemek keverése. Volt amikor a National Treasure ugorhatott be, mert épp olyasmi ponyvákat vett elő a sorozat, máskor meg a gótikus horrorok. Aztán, úgy a fele után átment egy kicsit katyvaszba a főszál miatt.

Tényleg nem az ötletek hiányára gondolok, azokból akadt egy rakás minden részben, és amikor a csillagvizsgálóból átmentek valami nagyon-nagyon másba, akkor kicsit letettem a hajam, de mégis valamennyire elégedetlen vagyok. És nem azért, mert teljesen kiforgatták Lovecraftet, elvették tőle a szimbolikáját és “ellene használták”, ha lehet ezt mondani.

Vágjunk kicsit a spoilerekbe? A tovább mögött persze. Azért előtte még annyit, hogy az évad körbeért, lezárt egy történetet, szóval magában is nézhető, és ki lehet szállni a végén, ha valaki akar.

Remélem végleges Tic halála. Ezzel egyrészt a “bárki feltámadhat, semmi sem számít” élményt csökkentenék, amit a fináléban látható testcsere elkezdett pedzegetni (borzasztó húzás általában, de itt legalább valamennyire felépítették). Másrészt pedig az idő sem tűnne megmásíthatónak a szereplők számára. Ugye a robotkéz is említve volt, szóval nem menne el az egész párhuzamos témákba, hanem maradna a hősök szintjén.

Harmadrészt pedig baromi érdekes kérdéseket vet fel a sorozat azzal, hogy a feketék visszavették a feketemágiát maguknak. Megnevezték magukat. Náluk van a hatalom, de persze a Lovecraft Country világában minden mágiának ára van. És már most is látszik, hogy nem mindenki akarja ugyanarra használni, bizony belemegy majd a feketék rossz oldalába is a sorozat (már próbálkozott is vele, de majd jobban igyekszik).

Nem mondom, kicsit merész volt mindezt Lovecraft Country-nak hívni, mert érdekes módon már ez is elég nagy vitákat generált. Szerintem még mindig az a legérdekesebb nézőpont a sorozatra, ami nem is megy bele az igazi Lovecraft gondolataiba, csak míg nála az Ősök voltak a meghatározhatatlan rettegés, addig itt tulajdonképpen a rasszizmus volt az, ami az érzőit és átélőit is teljesen eldeformálta. Talán egy-két pillanatra a néző is átélheti ezt?

Ennek fényében pedig különösen erős volt, hogy a tulsai mészárlás örök traumáját is feldolgozták a főszereplők. Csak Lettinek futni kellett volna a könyvvel. Félig viccet félretéve a koncepció érdekes volt vele, de valahogy mégis csak az működött igazán a részben, amikor Tic rájött a baseball ütős dologra. És szinte mindegyik epizódra el lehet sütni egy “csak”-ot, ez a baj. Hiába nevezték meg magukat, és fogadták el végre a származásukat, vették kezükbe a sorsukat a karakterek.

Összességében pedig tényleg csak az érdekes jelzőt tudnám jó szívvel rásütni a sorozatra. Teljesen megértek mindenkit, aki eltűnt közben, szerintem nem lett alapkő a Lovecraft Country. Olyan, a “bármi megtörténhet” True Blood, de nem tud feljebb emelkedni a tényleges ponyván, nem lesz több, hiába fejeli meg fontos témával.

Keep your lamps trimmed and burning.

16 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2020. 10. 19. 22:24

Megnéztem az évadot. Tömény rettenet. Már hogy annyira szar. Egyetlen élvezhető rész volt, az első. A többi olyan fokon mocsok, hogy nem tudom, az HBO hogy nézhette ennyire be. Az Asylum produkciókra emlékeztetett, csak ezek a részek önmagukban 10 olyan filmnek az árából készültek. De a színvonal ugyanaz.

dexike3 - 2020. 10. 20. 07:01

nem teljesen értek veled egyet. a koreai epizód az teljesen korrekt volt szerintem.
nekem az volt a bajom, hogy nem szeretem, ha a sorozat spoilerezi el a befejezését. oké pazar volt, de én többet vártam volna tőle. a sok-sok témakör sokszor nem erősítette, hanem gyengítette egymást szerintem. mindegy, hátha a második évad jobb lesz.

delMaar - 2020. 10. 23. 01:50

én nemhogy nem nevezném mocsoknak, de nálam sokáig a hét fixen várt sorozateseménye volt. az azonban vitathatatlan, hogy a közepétől folyamatosan csúszott szét az egész, veszítette el a fókuszt, ami az addigi meghatározó sorozatélmény rohamos minőségi romlásához vezetett. az utolsó részt még be sem fejeztem. utoljára ilyen a Westworld utolsó évadánál fordult elő velem. mondjuk ez annál azért nekem mérföldekkel jobban tetszett.

a true blood hasonlóság pedig annyira igaz, hogy pár hete újra kezdtem nézni az elejétől, ezáltal csökkentve a hiányérzetet a LC következő epizódjáig.

Csubi - 2020. 10. 23. 09:34

3. részig láttam szerintem, elég jól indult szerintem, de nekem a rasszizmus téma már sok volt.

3. résznél sem terveztem a kaszát, úgy voltam vele, hogy még egy részt megnézek, aztán eltelt egy hét, két hét és el is feledkeztem róla, hogy fut ez a sorozat.

Pedig, az első három rész alapján, voltak benne jó ötletek és pl. a szellemek is jól meg voltak csinálva a 3. részben, de annyi bőven elég volt nekem.

turosz - 2020. 10. 23. 13:39

Nagyon nehéz értékelni a sorit, zavaros. hullámzó és egyre csökkenő színvonalat hozott a szezon.
Jó volt a kezdés, nekem pont a rasszizmus behozatala – leutazás a mély délre – adta az egyik pluszt ami kiemelte az átlagos misztikus-horrorokból. Aztán rohamtempóban esett szét az egész, és a fekete kérdés kezelését is már csak öncélú, “leplezzük ezzel a forgatókönyv hiányosságait” húzásnak éreztem, ráadásul pont a férfi főszereplőt éreztem az egyébként egész jó szereplőgárdából a leggyengébb láncszemnek.
A koreai részt leszámítva jobb lett volna kaszálnom 3-4 rész után.

bvr - 2020. 10. 23. 14:24

Számomra is az évad felétől kezdett egyre jobban csökkeni a színvonal.
Azt még az évad elején írtam hogy teljesen másra számítottam, de gond nélkül megtetszett az a “ritmus” hogy kvázi epizodikus felépítés, a részek komolyan indulnak és súlyos kisebbségi problémák köré épülnek (nem csak rasszizmus, hanem nők, melegek) valamint közben komolyak a családon belüli magánéleti drámák szálai is, és aztán a részek végén mindig (valóban elég hirtelen) előkerült a horror és misztikus rész, kapcsolódva a korábbiakhoz, mindig kicsit bővítve a mitológiát (és bár “ponyva” sorozat, de a már említett komoly kérdéseket szerintem jól tárgyalta (míg azt rettenetesen szoktam utálni amikor azt érzem hogy ezeket csak kipipálandó elemként aggatják rá egy filmre/sorozatra, minden mélység nélkül, bármikor elhagyható módon)
És aztán a sorozat második felére ez megváltozott, és a misztikus/horror szálról meg azt derült ki hogy ez így (legalábbis nekem) nem túl érdekes. A finálét is ezért nem szerettem, sőt inkább untam. Nem is várom a következő évadot, a végére teljesen elfogyott az érdeklődésem.
(a komoly témákat ahogy írtam is, szerintem jól tárgyalta de abból nekem enyni elég is volt, a “kaland” része és hangulata tetszett volna, ami az elején volt, Tic, Leti és uncle George, de hát az pedig csak két részig tartott. Kicsit végig vártam hogy majd ez a hangulat jön vissza, de hát pont nem)

KZs - 2020. 10. 23. 15:10

Ehhez kulturálisan tájékozottnak és nyitottnak kellett lenni, ahhoz még pláne, hogy érdekfeszítőnek is találd.

(Más: a kezdetekben ez az oldal még a haladó szellemiséget képviselte. Nagyon nagy csalódás lett.)

winnie - 2020. 10. 23. 17:00

OFF: Nem hiszem, hogy ne képviselnénk bármilyen szempontból haladó szellemiséget, jelentsen bármit is a haladó – szerintem mindenki pontosan láthatja a 62.000+ posztot, illetve azt, hogy mekkora (hint: fényévek:) a különbség a mai és a 10-13 évvel ezelőtti oldal között, akár minőség, akár szellemiség terén. azért 13 év alatt elég komolyan változik az ember:) de viccen kívül, sommás következtetést egy sorozat, egy bejegyzés vagy komment alapján kissé merész levonni, egy body of work-check szerintem elég jól visszaad mindent az oldalról.

(Ha a fenti írásra célzol, nem tudom kommentálni a spoileres részét, ha a kommentekre, akkor az sok különféle ember hangja, nem az oldalé.)

winnie - 2020. 10. 23. 17:32

ja, ha már: https://www.youtube.com/watch?v=p17zyrxp5Do

a mostani saturday night live-ban volt egy lovecraft country-val kapcsolatos zskeccs Issa Rae-jel.

Akármi - 2020. 10. 23. 18:07

Engem az első két rész elvarazsolt. Remekül keverte a misztikus roadmove-t az 50-es évek Amerikájanak bemutatásával (rendesen szégyenérzetem volt a rasszista jeleneteknél). Erre jött a folytatás, ami a korhúű ábrázolás ellenére is leginkább zavaros, érdektelen erőlködés volt. Nagy kár érte.

bazsi123 - 2020. 10. 24. 10:00

A könyvet olvasták, akik szerint Lovecraft-et meggyalázták a sorozatban? Én megtettem, és az alapján teljesen jó a sorozat. Semmi köze H. P. Lovecraft-hoz. Lustáknak: https://moly.hu/konyvek/matt-ruff-lovecraft-foldjen

jenga - 2020. 10. 24. 15:40

Abszolut nem ertek egyet szinte semmivel, amit irtatok. Nalam az ev sorozata.
Johet a kovetkezi eva! Tic maradjon halott!

Mate4182 - 2020. 10. 24. 20:10

Az elso resz iszonyu jo volt, aztan ugy 7-8 resz hullamzas volt, de ez a finale nagyon nehezen csuszott le.
Konkretan 3 adagban neztem meg 3 nap alatt

Nem mondom hogy rossz volt, de nem hiszem hogy visszaterek a 2. Evadra, hacsak nem olvasok vmi baromi jot rola

human - 2020. 10. 31. 03:53

“(Más: a kezdetekben ez az oldal még a haladó szellemiséget képviselte. Nagyon nagy csalódás lett.)”

ezen külön vigyorogtam, mert jó pár utálóm szerint pedig SJW vagyok :D nem mellesleg nem látom az oldal, avagy amit én írtam miben megy szembe a haladó szellemiséggel, hiszen megnéztem a 10 részt és a társadalmi kérdések tárgyalásába egy másodpercre sem kötöttem, sőt, még említettem is, hogy nem baj a rasszista Lovecraft direkt kiforgatása ilyen módon, és érdekes kérdéseket vet fel a fekete mágia. Ellenben technikailag végig érezni lehetett rajta, hogy gyakorlatlanok csinálták.

zoli221 - 2020. 11. 11. 20:25

Én akkor adtam fel majdnem, amikor seggbesarkazta a főnököt vedlés közben :D

Florabell - 2020. 11. 14. 20:01

Hát ez egy nagyon furcsa és zavaros koncepció volt. Az első,és a koreai részt tekintve semmi értelmet nem sikerült felfedezni benne.Nem volt igazi célja a cselekménynek, ráadásul mindig úgy éreztem , mintha kihagytak volna valamiből. Ez a mindig máshol kezdjük a részeket mint ahol befejeztük koncepció nagyon nem jött be. A William-es szál Rubyval viszont kifejezetten ütős lett és még Hyppolita szála volt úgy,ahogy összerakva, de a többi… Egyszerűen nagyon wtf volt az egész. Esetleg még az utolsó záró fordulat, hogy visszakerült a feketékhez a mágia,az adott egyfajta lezárást, de ennyi. Bezárult ugyan a kör csak a két végpont között annyi kacskaringó van, hogy ez minden csak nem kerek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz