login |

Lovecraft Country: vége az 1. évadnak

2020. 10. 22. 19:30 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Igazából nem tudom, mi a fenét írjak, hisz a Lovecraft Country határozottan próbált megszökni a zsánerek szorításából, de azért végül tényleg csak a True Bloodhoz állt a legközelebb… ezt mindenre értve. Érdekes amúgy a helyzet, de majd a spoileres részben kicsit bővebben is kifejtem. Akinek pedig általánosabb ajánló kell, annak a kibeszélőt ajánlom.

A lényeg az lenne, hogy idén volt még egy “nem tudom mi a fene lesz itt??”-sorozatunk, de a nagyágyúkhoz képest, mint mondjuk a Raised by Wolves, ezúttal valami mintha hiányzott volna. A lendület kicsit megkopott valahol. Ötletek végig voltak benne, de szerintem a készítői gyakorlatlanság látszott a nagyköltségvetésű cuccok terén. Volt már sorozata, de közel sem ekkora.

Ami a főbb gond, hogy a nehezebb részekre mintha a Westworldből vettek volna rendezőket. Teljesen egyszerű példa: amikor minden arra mutat, hogy rohanni kéne, akkor az egyik főszereplő lassítva “jelképesen” sétál át a tűzön, mert rajta már nem fognak ezek a sérelmek. A forgatókönyvben semmi nem utal rá miért, azon kívül, hogy ez kell, mert elvileg következményei vannak.

Lehet képernyőre vetve szőrszálhasogatásnak tűnik az előző példám, de az ilyesmi a néző tudatalattijában csökkenti az élményt. Pedig eleinte szerintem remek volt a WTF és a különböző kaland-horror elemek keverése. Volt amikor a National Treasure ugorhatott be, mert épp olyasmi ponyvákat vett elő a sorozat, máskor meg a gótikus horrorok. Aztán, úgy a fele után átment egy kicsit katyvaszba a főszál miatt.

Tényleg nem az ötletek hiányára gondolok, azokból akadt egy rakás minden részben, és amikor a csillagvizsgálóból átmentek valami nagyon-nagyon másba, akkor kicsit letettem a hajam, de mégis valamennyire elégedetlen vagyok. És nem azért, mert teljesen kiforgatták Lovecraftet, elvették tőle a szimbolikáját és “ellene használták”, ha lehet ezt mondani.

Vágjunk kicsit a spoilerekbe? A tovább mögött persze. Azért előtte még annyit, hogy az évad körbeért, lezárt egy történetet, szóval magában is nézhető, és ki lehet szállni a végén, ha valaki akar.

Remélem végleges Tic halála. Ezzel egyrészt a “bárki feltámadhat, semmi sem számít” élményt csökkentenék, amit a fináléban látható testcsere elkezdett pedzegetni (borzasztó húzás általában, de itt legalább valamennyire felépítették). Másrészt pedig az idő sem tűnne megmásíthatónak a szereplők számára. Ugye a robotkéz is említve volt, szóval nem menne el az egész párhuzamos témákba, hanem maradna a hősök szintjén.

Harmadrészt pedig baromi érdekes kérdéseket vet fel a sorozat azzal, hogy a feketék visszavették a feketemágiát maguknak. Megnevezték magukat. Náluk van a hatalom, de persze a Lovecraft Country világában minden mágiának ára van. És már most is látszik, hogy nem mindenki akarja ugyanarra használni, bizony belemegy majd a feketék rossz oldalába is a sorozat (már próbálkozott is vele, de majd jobban igyekszik).

Nem mondom, kicsit merész volt mindezt Lovecraft Country-nak hívni, mert érdekes módon már ez is elég nagy vitákat generált. Szerintem még mindig az a legérdekesebb nézőpont a sorozatra, ami nem is megy bele az igazi Lovecraft gondolataiba, csak míg nála az Ősök voltak a meghatározhatatlan rettegés, addig itt tulajdonképpen a rasszizmus volt az, ami az érzőit és átélőit is teljesen eldeformálta. Talán egy-két pillanatra a néző is átélheti ezt?

Ennek fényében pedig különösen erős volt, hogy a tulsai mészárlás örök traumáját is feldolgozták a főszereplők. Csak Lettinek futni kellett volna a könyvvel. Félig viccet félretéve a koncepció érdekes volt vele, de valahogy mégis csak az működött igazán a részben, amikor Tic rájött a baseball ütős dologra. És szinte mindegyik epizódra el lehet sütni egy “csak”-ot, ez a baj. Hiába nevezték meg magukat, és fogadták el végre a származásukat, vették kezükbe a sorsukat a karakterek.

Összességében pedig tényleg csak az érdekes jelzőt tudnám jó szívvel rásütni a sorozatra. Teljesen megértek mindenkit, aki eltűnt közben, szerintem nem lett alapkő a Lovecraft Country. Olyan, a “bármi megtörténhet” True Blood, de nem tud feljebb emelkedni a tényleges ponyván, nem lesz több, hiába fejeli meg fontos témával.

Keep your lamps trimmed and burning.

17 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2020. 10. 19. 22:24

Megnéztem az évadot. Tömény rettenet. Már hogy annyira szar. Egyetlen élvezhető rész volt, az első. A többi olyan fokon mocsok, hogy nem tudom, az HBO hogy nézhette ennyire be. Az Asylum produkciókra emlékeztetett, csak ezek a részek önmagukban 10 olyan filmnek az árából készültek. De a színvonal ugyanaz.

dexike3 - 2020. 10. 20. 07:01

nem teljesen értek veled egyet. a koreai epizód az teljesen korrekt volt szerintem.
nekem az volt a bajom, hogy nem szeretem, ha a sorozat spoilerezi el a befejezését. oké pazar volt, de én többet vártam volna tőle. a sok-sok témakör sokszor nem erősítette, hanem gyengítette egymást szerintem. mindegy, hátha a második évad jobb lesz.

delMaar - 2020. 10. 23. 01:50

én nemhogy nem nevezném mocsoknak, de nálam sokáig a hét fixen várt sorozateseménye volt. az azonban vitathatatlan, hogy a közepétől folyamatosan csúszott szét az egész, veszítette el a fókuszt, ami az addigi meghatározó sorozatélmény rohamos minőségi romlásához vezetett. az utolsó részt még be sem fejeztem. utoljára ilyen a Westworld utolsó évadánál fordult elő velem. mondjuk ez annál azért nekem mérföldekkel jobban tetszett.

a true blood hasonlóság pedig annyira igaz, hogy pár hete újra kezdtem nézni az elejétől, ezáltal csökkentve a hiányérzetet a LC következő epizódjáig.

Csubi - 2020. 10. 23. 09:34

3. részig láttam szerintem, elég jól indult szerintem, de nekem a rasszizmus téma már sok volt.

3. résznél sem terveztem a kaszát, úgy voltam vele, hogy még egy részt megnézek, aztán eltelt egy hét, két hét és el is feledkeztem róla, hogy fut ez a sorozat.

Pedig, az első három rész alapján, voltak benne jó ötletek és pl. a szellemek is jól meg voltak csinálva a 3. részben, de annyi bőven elég volt nekem.

turosz - 2020. 10. 23. 13:39

Nagyon nehéz értékelni a sorit, zavaros. hullámzó és egyre csökkenő színvonalat hozott a szezon.
Jó volt a kezdés, nekem pont a rasszizmus behozatala – leutazás a mély délre – adta az egyik pluszt ami kiemelte az átlagos misztikus-horrorokból. Aztán rohamtempóban esett szét az egész, és a fekete kérdés kezelését is már csak öncélú, “leplezzük ezzel a forgatókönyv hiányosságait” húzásnak éreztem, ráadásul pont a férfi főszereplőt éreztem az egyébként egész jó szereplőgárdából a leggyengébb láncszemnek.
A koreai részt leszámítva jobb lett volna kaszálnom 3-4 rész után.

bvr - 2020. 10. 23. 14:24

Számomra is az évad felétől kezdett egyre jobban csökkeni a színvonal.
Azt még az évad elején írtam hogy teljesen másra számítottam, de gond nélkül megtetszett az a “ritmus” hogy kvázi epizodikus felépítés, a részek komolyan indulnak és súlyos kisebbségi problémák köré épülnek (nem csak rasszizmus, hanem nők, melegek) valamint közben komolyak a családon belüli magánéleti drámák szálai is, és aztán a részek végén mindig (valóban elég hirtelen) előkerült a horror és misztikus rész, kapcsolódva a korábbiakhoz, mindig kicsit bővítve a mitológiát (és bár “ponyva” sorozat, de a már említett komoly kérdéseket szerintem jól tárgyalta (míg azt rettenetesen szoktam utálni amikor azt érzem hogy ezeket csak kipipálandó elemként aggatják rá egy filmre/sorozatra, minden mélység nélkül, bármikor elhagyható módon)
És aztán a sorozat második felére ez megváltozott, és a misztikus/horror szálról meg azt derült ki hogy ez így (legalábbis nekem) nem túl érdekes. A finálét is ezért nem szerettem, sőt inkább untam. Nem is várom a következő évadot, a végére teljesen elfogyott az érdeklődésem.
(a komoly témákat ahogy írtam is, szerintem jól tárgyalta de abból nekem enyni elég is volt, a “kaland” része és hangulata tetszett volna, ami az elején volt, Tic, Leti és uncle George, de hát az pedig csak két részig tartott. Kicsit végig vártam hogy majd ez a hangulat jön vissza, de hát pont nem)

KZs - 2020. 10. 23. 15:10

Ehhez kulturálisan tájékozottnak és nyitottnak kellett lenni, ahhoz még pláne, hogy érdekfeszítőnek is találd.

(Más: a kezdetekben ez az oldal még a haladó szellemiséget képviselte. Nagyon nagy csalódás lett.)

winnie - 2020. 10. 23. 17:00

OFF: Nem hiszem, hogy ne képviselnénk bármilyen szempontból haladó szellemiséget, jelentsen bármit is a haladó – szerintem mindenki pontosan láthatja a 62.000+ posztot, illetve azt, hogy mekkora (hint: fényévek:) a különbség a mai és a 10-13 évvel ezelőtti oldal között, akár minőség, akár szellemiség terén. azért 13 év alatt elég komolyan változik az ember:) de viccen kívül, sommás következtetést egy sorozat, egy bejegyzés vagy komment alapján kissé merész levonni, egy body of work-check szerintem elég jól visszaad mindent az oldalról.

(Ha a fenti írásra célzol, nem tudom kommentálni a spoileres részét, ha a kommentekre, akkor az sok különféle ember hangja, nem az oldalé.)

winnie - 2020. 10. 23. 17:32

ja, ha már: https://www.youtube.com/watch?v=p17zyrxp5Do

a mostani saturday night live-ban volt egy lovecraft country-val kapcsolatos zskeccs Issa Rae-jel.

Akármi - 2020. 10. 23. 18:07

Engem az első két rész elvarazsolt. Remekül keverte a misztikus roadmove-t az 50-es évek Amerikájanak bemutatásával (rendesen szégyenérzetem volt a rasszista jeleneteknél). Erre jött a folytatás, ami a korhúű ábrázolás ellenére is leginkább zavaros, érdektelen erőlködés volt. Nagy kár érte.

bazsi123 - 2020. 10. 24. 10:00

A könyvet olvasták, akik szerint Lovecraft-et meggyalázták a sorozatban? Én megtettem, és az alapján teljesen jó a sorozat. Semmi köze H. P. Lovecraft-hoz. Lustáknak: https://moly.hu/konyvek/matt-ruff-lovecraft-foldjen

jenga - 2020. 10. 24. 15:40

Abszolut nem ertek egyet szinte semmivel, amit irtatok. Nalam az ev sorozata.
Johet a kovetkezi eva! Tic maradjon halott!

Mate4182 - 2020. 10. 24. 20:10

Az elso resz iszonyu jo volt, aztan ugy 7-8 resz hullamzas volt, de ez a finale nagyon nehezen csuszott le.
Konkretan 3 adagban neztem meg 3 nap alatt

Nem mondom hogy rossz volt, de nem hiszem hogy visszaterek a 2. Evadra, hacsak nem olvasok vmi baromi jot rola

human - 2020. 10. 31. 03:53

“(Más: a kezdetekben ez az oldal még a haladó szellemiséget képviselte. Nagyon nagy csalódás lett.)”

ezen külön vigyorogtam, mert jó pár utálóm szerint pedig SJW vagyok :D nem mellesleg nem látom az oldal, avagy amit én írtam miben megy szembe a haladó szellemiséggel, hiszen megnéztem a 10 részt és a társadalmi kérdések tárgyalásába egy másodpercre sem kötöttem, sőt, még említettem is, hogy nem baj a rasszista Lovecraft direkt kiforgatása ilyen módon, és érdekes kérdéseket vet fel a fekete mágia. Ellenben technikailag végig érezni lehetett rajta, hogy gyakorlatlanok csinálták.

zoli221 - 2020. 11. 11. 20:25

Én akkor adtam fel majdnem, amikor seggbesarkazta a főnököt vedlés közben :D

Florabell - 2020. 11. 14. 20:01

Hát ez egy nagyon furcsa és zavaros koncepció volt. Az első,és a koreai részt tekintve semmi értelmet nem sikerült felfedezni benne.Nem volt igazi célja a cselekménynek, ráadásul mindig úgy éreztem , mintha kihagytak volna valamiből. Ez a mindig máshol kezdjük a részeket mint ahol befejeztük koncepció nagyon nem jött be. A William-es szál Rubyval viszont kifejezetten ütős lett és még Hyppolita szála volt úgy,ahogy összerakva, de a többi… Egyszerűen nagyon wtf volt az egész. Esetleg még az utolsó záró fordulat, hogy visszakerült a feketékhez a mágia,az adott egyfajta lezárást, de ennyi. Bezárult ugyan a kör csak a két végpont között annyi kacskaringó van, hogy ez minden csak nem kerek.

m minnifield - 2020. 12. 12. 08:51

Nekem technikailag nem jött be, olyan érzésem volt a nézése közben, hogy jeleneteket meg párbeszédeket vágtak ki. Meg néha nagyon oda nem illő dialógusok vagy jelenetek követték egymást. Példát nem nagyon tudok mondani, mert annyira összekavarodott bennem ilyenkor minden, hogy nem jegyeztem meg, de olyasmire gondolok, hogy mennek az alagútban, aztán hirtelen menekülni kell és nem menekülnek hanem leállnak családi drámázni, meg hasonlók. Ettől nekem valahogy olyan zagyvalék lett, a főszálat értettem, de az addig megtett út nagyon sok kanyaron ment keresztül…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz