login |

neXt: 3 rész után

2020. 10. 23. 21:45 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika,

Previously on neXt.

Mindenképp érdemes esélyt adni a FOX idei első újoncának, amiben egy mesterséges intelligenciára vadásznak a főszereplők (vagy a mesterséges intelligencia vadászik rájuk?). Ahogy írtam a pilotkritika kommentjeinél is, engem piszkosul hidegen hagyott az egész, a téma is, de főleg a karakterek, azonban szerintem jól és okosan van megírva, még úgy is látszik, hogy aktuális kutatásokra épít, bár tavaly írták és kezdték el forgatni. (Hogy a linkelt írás kérdésére válaszoljak: érdemes reménykedni, és ebben erősít meg némely pozitív komment is.)

Mondhatni kapunk egy Person of Interest-et (abból is a 4. évadot) – az epizodikus nyomozások nélkül. Ennyiből talán ki is derül az, hogy a neXt nem az, aminek hittük eleinte, nem valami külsős segítős krimi, hanem egy erősen átívelős, sok szálas átívelős scifi-szerűség, amiben egyáltalán nem futurisztikus fenyegetés van jelen.

Az alapsztorira nem is nagyon térnék ki, maximum annyival egészíteném ki, hogy az 1×02 elején kapunk egy elég pesszimista flashforward-ot is, hogy még jobban növeljék a téteket. Alapvetően tényleg arról van szó, hogy elszabadul egy mesterséges intelligencia (kvázi kimenti magát a bajból), és azok ellen fordul, akik tudnak róla és “el akarják kapni”.

Ahogy írtam, nálam rögtön a karaktereknél megbukott a sorozat, mert szinte senki sem keltette fel az érdeklődésemet. Mármint nyilván a főhősön, a John Slattery által alakított Paul Leblanc-on kívül, akinek a fanyar, pofátlan, cinikus stílusa nagyon szórakoztató. Próbáltam azzal vigasztalni magam, hogy egy rész nem elég a szereplők megalapozására, de akkor eszembe jutott, hogy például a Prodigal Son esetében rögtön szinte mindenkit szórakoztatónak és érdekesnek találtam. (Itt a fő nyomozó/ügynök mellett az összes zsaru, a náci hackertől a többiekig dögunalmasak voltak, dettó a zsaru családja.)

A kezdeteknél az is aggasztott, hogy elég sok szálat indítottak meg, hiszen nem csak arról volt szó, hogy le akarják kapcsolni az AI-t, hanem képbe került egy korábbi gyerekkereskedős nyomozás, a fő nyomozó fián keresztül egy iskolai bullyzás, egy önálló életre kelni látszó Alexa-klón, sőt, még a techzseni elhidegült lányával is próbál egy lapra kerülni, mert valami halálos betegség fenyegeti. Éppen ezért ért kellemes meglepetésként, hogy két szálat menten összevontak és le is rendeztek, ráadásul egyáltalán nem a várt módon.

Már eleve ezért is jár a kalapemelés a készítőknek, azért meg pláne, hogy helyenként ijesztően és ötletesen (is) próbálják prezentálni azt, ahogy a szereplők versenyt futnak az idővel és az önmagát védeni akaró AI-vel, ráadásul egy olyan világban, ahol mindenki kétségek között lehet, hiszen semmiben és senkiben sem lehet megbízni, bárkit manipulálhat kamu információkkal a gépi intelligencia, ahogy erre láttunk is példát. (Ez az a sorozat, ahol a hallucinációs szál még számomra is működhet.)

Számomra mindenképp érdekes volt látni az AI “gondolkodását” és útját, és ha maradtam volna, akkor leginkább ez érdekelt volna, a módszerei, ahogy megvédi magát, és felperzsel mindent maga mögött, hogy mit, kit és hogyan vet be az őt fenyegetők ellen. Mindezt egy csomó nulla és egyes, ugyebár.

Az 1×02 még csak pedzegette egyébként a dolgokat, de az 1×03-ban már beindult a paranoia, a fő szál pedig remekül volt felépítve, nagyon durva belegondolni a történtekbe, s bár adta magát az egyik csavar, mégsem fordult meg a fejemben. Szóval félretéve a saját nemtetszésemet, vagy inkább apátiámat, azt tudom mondani, hogy nagyon kellemes meglepetés a neXt. (Mondjuk a 2. részt elnézve a rész végi cliffhanger-ök kezelése sajnos tipikusan mézesmadzagos, nem azonnal feloldós.)

Abban biztos vagyok, hogy aki ért valamennyire a technológiához, ugatja a számtech vagy az AI-s témát, az fog fejvakarós dolgokat találni a sorozatba (amiket nyilván gyakorlatissági okokból írtak bele), de afelől senkinek nem lehet kétsége, hogy a készítők elvégezték a házi feladatukat, valid elméleteket, valódi szcenáriókat szajkóznak és technikai vívmányokat dobnak be, amik a hozzám hasonló laikusok számára abszolút újdonságok is lehetnek, mint például a robotrajzós 1×03-ban a lágyrobotikai dolgok.

Ja, még valami. Ha valaki aggódna, akkor jelzem, hogy lezárt szezonokban gondolkodnak a készítők, vagyis az 1. évados történet kompakt lesz, bár nincs kétségem afelől, hogy a szálak elvarrása után be fognak dobni egy új irányt, hogy azért cliffhanger is legyen.

6 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2020. 10. 23. 23:08

Így 1 héttel azután, hogy a 2-3. részt egyben megnéztem, továbbra is azt mondom, hogy ez egy jó elmesélése annak, hogy hogy is nézhetne egy ilyen eseménysorozat ki és mik lehetnének a következményei. Meglepődtem, hogy mennyire kevés helyen kellett ostoba trükköket alkalmazni, szinte sehol, ha kihagyjuk a halandzsának szánt, legtöbbször totál mást jelentő szövegeket.

Szóval annak, akit érdekel, mindenképpen ajánlom. Nyilván nem Black Mirror, de őszintén, annak az utolsó évadjánál fényévekkel jobb. :)

(Programozóként dolgozom, felületesnél jobban követem az AI témakörét.)

Diapolo - 2020. 10. 24. 00:32

A pilot után nem folytattam, de ezek alapján érdemes lenne visszanéznem. :)

cherockee - 2020. 10. 24. 11:12

@Diapolo:

A pilot az pilot, bemutatták az alaphelyzetet, semmi több nem sikerült benne, szerintem kb. a trailer-t végignézve mindenki tudta, hogy ez lesz. A második és harmadik rész konkrét és elég erős felvetéseket mutat be, hogy mi hogy történhetne. Szerintem sokkal jobb lett a sorozat a második részről.

ubul - 2020. 10. 24. 21:07

PoI-t imádtam, de ott is inkább a 3. évadtól, amikor jobbára beindult az átívelés részről részre. Ha ez már a felét hozza, akkor nézős :)

Deny - 2020. 10. 24. 21:54

Egyetértek, a pilot elég felemás volt, de onnantól sokat javult. Nagyon para tud lenni helyenként!

Enzo - 2020. 10. 30. 23:13

1×03

Ajjj. Egy egész jó kis paranoid techno-thriller lehetne a sorozat, csak olyan kis bugyután oldanak meg néha dolgokat. Tök jó aktualitások vannak benne, pl. a robotkutyák meg a sok új lágyrobotikás technológia ennél a biocégnél, vagy épp CM social engineeringje, de mindegyikben azért akad egy kis zavaró gagyi adalék. Például a szuper techcégbe annyi betörni éjjel, hogy ellopsz egy belépőkártyát (amit a csávó lerak egy random asztalra a vendég előtt, majd elsétál, WTF? és este kilépéskor nem hiányzik neki??)? Meg a social engineeringhez is azért szokás valami előismeretet szerezni, nem csak bekamuzni magadat egy random névvel egy IT-snak és reménykedni, hogy egy tök hülye kollégát fogsz ki.
Na mindegy, Pearish egyébként érdekes figura volt, pont azon gondolkodtam, hogy ezzel a tolószék-beszédmodul kombóval remek főgonosz lehetne, és hát közvetve végülis el is sütötték ezt, elég para hogy neXt átvette felette már mióta az irányítást… ja meg a Salazarnak Ethan hangján beszélő robot is hasonlóan creepy lett. De… eh, az AI simán bezárhatta volna őket akármikor, de neeem, inkább stílusosan csak az utolsó pillanatban akadályoz meg dolgokat – vagy épp akkor sem, mert nemtom hogy LeBlanc végül sikeresen megszerezte-e az archív anyagot. Szóval na, lehetne ez jobb is.

Darabkák:
– Gina kiszúrt kerekeire vajon lesz még valami visszautalás, hogy ki és miért csinálta? Vagy az csak az Amber Alert megmutatására lett beleerőszakolva a cselekménybe?
– Kicsit az is zavart, hogy LeBlanc kért diagnosztikai jelentést a memória- és processzorhasználatról, majd nem várta meg az eredményét, hanem elmentek. (És akkor még ugye nem is votl bizonyítékuk, hogy neXt tényleg ott van.)
– A csaj, aki elmesélte Sidra sztoriját Salazarnak, nagyon helyes :3
– Megy az új fenyegetések behozása rendesen, a “cold open” mintájára “cold ending” volt ennek a jézustetkós bűnözőnek a kiszabadítása a végén.

#hétidézete kivételesen nem Salazaré, hanem a lányától egy zseniális oltás:
“-Abby, it’s going after people we care about.
-Then I should be perfectly safe.” :DD (uuhhh burn)

Amúgy az epizódok premierdátumával olyan káosz és/vagy infóhiány van neten, amire nem számítottam országos sorozatnál:
– epguides szerint az 1×03 okt.27.-én ment le (nope), az 1×04 nov.10.-én jön
– IMDb szerint az 1×03 kijött a 2.résszel együtt nov.13.-án (így volt a valóságban), de a 4.részről nem tud semmit
– wikipédia meg a 3.részt is november 10-re teszi, a 4.-et egy héttel később…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz