login |

Defending Jacob: az 1. évad – írta Bob

2020. 10. 25. 15:56 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Az AppleTv+ tavaszi premierje, a Jacob védelmében a platform legnézettebb sorozata lett, ami nem kis fegyvertény, ha azt nézzük, hogy korábban már a The Morning Show, a See és a For All Mankind is bemutatásra került itt. Ez a bűnügyi-thriller, amely Wiliam Landay 2012-es regényét adaptálta, a sikerét részben a szereplőgárdának (Chris Evans, Michelle Dockery, J.K. Simmons), is köszönhette, de én szeretném azt hinni, hogy a minőség kérdése sem volt másodlagos. Márpedig az kiemelkedő lett.

Ahogy a pilotkritikában is szó volt róla, a történet középpontjában a Barber család áll: Andy, a családapa, a kerületi helyettes ügyész, Laurie, valamint Jacob, a 14 éves fiuk. Igazi idilli, kertvárosi életet élnek, mindaddig amíg Jacobot meg nem vádolják osztálytársa meggyilkolásával, ami pedig a család egész életét fenekestül felborítja.

A történet két idősíkon fut: az egyik a gyilkosság körül forog, a másikon pedig tárgyalótermi jeleneteket kapunk, amikben Andy tekint vissza a történtekre.

A sorozat nem csak arról szól, hogy a végére kiderül-e Jacob ártatlansága, vagy éppen ellenkezőleg, bebizonyosodik a bűnössége, hanem azt is megmutatja, hogy ez az ügy, hogy hat ki a család mindennapi életére, hogyan képesek feldolgozni az eseményeket. A helyzetet bonyolítja, hogy a sorozatban van egy karakter, aki valószínűleg pedofil, és vele tartják bizonytalanságban a nézőt, hiszen azt gondolnánk, hogy a fiatal srácok után leselkedő férfi sáros, de közben egyre több bizonyíték mutat Jacob felé is.

Ritkán mond ilyet az ember, de minden fontosabb karakter nagyon jól lett megírva, én személy szerint Andy karakterét tartom a legkiforrottabbnak, ő többször is erkölcsi dilemmákba sodródik, főleg az elítélt apja kapcsán (akivel nem ápol túl fényes viszonyt), emiatt pedig saját megfelelő szülői mivoltát is megkérdőjelezi. De a többiekre sem lehet panasz.

Nem lehet elmenni szó nélkül a hangulat mellett sem, a Defending Jacob írói és rendezői nagyon erős atmoszférát rittyentettek a sorozat köré, melyre még jobban rásegít Atli Örvarsson (Chicago-sorozatok, FBI-sorozatok) és Ólafur Arnalds (Broadchurch) melankolikus zenéje.

A 8 epizód közül számomra az 1×07 volt a legkiemelkedőbb, melyben Jacob tárgyalásának lehetünk szem- és fültanúi. Sajnos a leggyengébbnek viszont pont a finálét tartom, főleg azért mert annyi mindent próbáltak belesűríteni, amennyit az ezt megelőző hét részben összesen, és ennek köszönhetően kicsit összecsapottnak hatott.

Összességében a kicsit gyengébb záróepizód ellenére is elmondhatom, hogy a jól megírt történetnek és karaktereknek, illetve az erős hangulatnak, valamint a színészi játéknak köszönhetően, a Defending Jacob simán ott van az év legjobb sorozatai között. És az AppleTv+ piszkosul erős kínálatában is az élen áll.

15 hozzászólás Ne habozz!

szk - 2020. 10. 25. 17:57

Egész jó volt. De én azért szerettem volna ha a végén pontoson kiderül mi történt. Elvégre ez nem a Lost vagy a Manifest.

emese - 2020. 10. 25. 18:15

Én leszek az ellenvélemény. Szerintem tucatsorozat lett. Olyannyira, hogy ha ez az írás ma nem kerül fel, már teljesen el is felejtettem volna, hogy láttam (valamikor április májusban jött ki, ugye?).

Számomra pont az volt a legnagyobb hiba, hogy túlságosan is úgy akart kinézni mint a Killing (kék szűrőzés végig pl.), és úgy akart hatni mint a Broadchurch (családi belső intim pillanatok + zene). A látvány helyenként már a hihetőség hatására ment, ki él pl. egy teljesen deszaturált berendezésű házban?

Mindezt tetézi a borzasztóan vontatott történetvezetés, 5 rész elég lett volna.

A maga zsánerében egy 5/10-es sorozat, ezer ilyen átívelős krimi van már, semmi újat nem tudott a maga műfajában mutatni, a nézettségét pedig elsősorban AmcsiKapcsinak köszönheti szerintem.

Marcello - 2020. 10. 25. 19:04

Emesével értek egyet, számomra egy erős középszert hozott a sori. Chris Evanst nagyon bírom, meg amúgy Jaeden Martellt is, de ha ők nem lettek volna, kétlem hogy végignézem. Túl hosszú volt, 2-3 részt simán össze lehetett volna sűríteni.

Az utolsó két epizód viszont sokat dobott az összképen, ott nagyon izgultam (a nyilvánvaló fordulatok ellenére is), egyben le is ment a kettő. Tetszettek a bírósági jelenetek. Azt én is sajnálom, hogy végül nem derült ki az igazság, bár van egy erős tippem, mi történt valójában.

Kongatime - 2020. 10. 25. 19:38

A kozepszer definicioja volt a sorozat

Reka - 2020. 10. 25. 21:17

Sziasztok!

Köszi a tippet, most kezdtem el nézni. Erős kezdés !

Rainmagic - 2020. 10. 25. 22:24

@szk a könyvben sincs feloldozása a történetnek, de átírták a végét teljesen.

szocika - 2020. 10. 26. 07:24

Sajnos nagyon közepes lett a sorozat.

Az első 4 rész ami egyben jött ki, az beszippant, majd utána bő unalomba fordul. (kb ilyen majdnem mindegyik apple sorozat)

Egyébként tipikus az a sorozat, aminek egy része 45 perc, de 39 percig az égvilágon semmi de semmi nem történik….

csb - 2020. 10. 26. 07:42

@Rainmagic A könyvben mi a vége?

kelemen - 2020. 10. 26. 08:34

szocika: hát, igen, kinek mi számít egy sorozatban. akit nem nyűgöz le a mélység, a karakterizálás, csak az “akció”, az szívni fogja a fogát. de az csak és kizárólag a te kritikád, hogy olyasmit nézel, ami ennyire unalmas ahelyett, hogy valami jót kísérnél figyelemmel.

kinezer - 2020. 10. 26. 13:42

vontatott, a fiut jatszo szinesz tehetsegtelen, agyonszurt kepek, remelem nem lesz folytatasa.

szocika - 2020. 10. 26. 15:30

kelemen: olvasd el újra amir írtam, hátha megérted :-)

“kit nem nyűgöz le a mélység, a karakterizálás, csak az “akció”, az szívni fogja a fogát. de az csak és kizárólag a te kritikád”

Én írtam ilyen kritikát? :-) Nem látom, te látod? :)

DE ha Neked tetszett ez a sori, annak örülök.
(azt már csak félve merem leírni, hogy előttem 4en írják hogy tucatsorozat lett, azaz gyenge)

Cole - 2020. 10. 27. 09:54

kinezer: Tehetségtelen? Oké, a véleményt elfogadom, de azért ezt erős túlzásnak érzem, azért letett már pár filmet asztalra, ami bizonyítja a tehetségét.

Én végig szerettem, szerintem magas szinten volt végig és a színészi játék nagyon rendben volt mindenkinél. J.K meg piros pont volt készítők részéről. A vége nekem bejött, szerintem pont ettől nem lett tucatsorozat, de persze ezen is lehet vitázni. Morning show után nekem ez lett a második kedvencem. :)

winnie - 2020. 10. 27. 10:38

“remelem nem lesz folytatasa.”

ilyet érdemes remélni? ha valakit nem érdekel, akkor nem nézi. szóval a számára mindegy, hogy lesz-e folytatás.

winnie - 2020. 10. 27. 10:40

“Morning show után nekem ez lett a második kedvencem. :)”

én nem is nagyon merek sorrendet állítani, mert még kijön, hogy a remek morning show és defending jacob még a 10-be sem fér be olyanok mellett, mint a servant, ted lasso, mythic quest, for all mankind, tehran, trying, little america és home before dark – és akkor a see-t és a dickinsont még nem is láttam.

Pipacs - 2022. 01. 04. 01:06

Engem is érdekel, hogy a könyvben mi lett a befejezés, ha valaki tudja, spoiler jelzéssel írja meg plíz dióhéjban!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz