login |

La Révolution: vége az 1. évadnak – írta Shyllard

2020. 10. 25. 21:20 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

A Netflix francia alternatív történelmes, zombis (?) sorozatának, A kék vér vírusnam a nyitányáról már született írás, de úgy éreztem érdemes az egész évadról is írni kicsit. Ahogy a pilotkritikában is olvasható volt, már rögtön az elején felütötte fejét nem egy probléma a szériában, amit nagyrészt egész végig sikerült is megtartania, sőt bizonyos esetekben még tetőznie is a La Révolution-nek.

Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy egy nagyon minőségi produkcióról van szó. A díszletek, akciójelenetek egytől-egyig a téves műfaj csúcsát képviselik, pazar művészi beállításokkal ötvözve. Vizuálisan mindenképpen nagyon kellemes élmény a sorozat

A tovább mögött spoileresen kifejtem, még mi működött és mi nem az első évadban.

Egyedül a város képeinél érződik a CGI, de a sötét színek használata miatt még ez az eleme sem volt olyan különösebben zavaró. Nagyrészt szerencsére kastélyok, korhű épületek, esetleg barlangok belsejében töltjük az időnket, amik remek atmoszférát képesek kölcsönözni a szériának.

A látvány viszont nem minden, s érdekes módon idén számomra a Black Spot után ez a második francia Netflixen is elerhető sorozat, ami fantasztikus vizuális és zenei erővel rendelkezik, lényegi tartalom nélkül. Ugyanis a feldolgozandó téma érdekessége ellenére meglehetősen elnyújtott és unalmas első évadot szállítottak le nekünk a készítők, amit nagyrészt a karakterek hiányosságainak tudhatunk be.

Egy kezemen meg tudom számolni hány érdekes szereplőt vonultat fel a La Révolution, és közülük sincs egy se, akinek teljes szívvel tudnék szurkolni. Volt egy nemes, akinek már nevét is elfelejtettem, mert olyan keveset szerepelt, hiába képviselte a szövetség lehetőségét jómódúak és szegények között egész érdekes módon, de őt is minimális szinten sem bontották ki mielőtt megölték volna.

Laurent Lucas öreg Montargis-járól nagyon hamar lehetett sejteni, hogy nem fogja túlélni az évadot, pedig szerencsétlen fiánál egy sokkal rétegzettebb évadgonosz lehetett volna. 

A többiek között Amélia Lacquemant Madeleine-je csak a némasága miatt volt képes bármiféle érdeklődést felkelteni, míg Dimitri Storoge Edmond-ja hiába hozza a sokszor bevált megváltó sztorit majd hosszútávon, a szó szerinti Jaimie Lannister-másolással koránt sem annyira jó karakter, mint ahogy azt az írók gondolhatják.

S az eddig említett minden karakter Madeleine-n kívül kifejezetten másodhegedűs szerepben tetszeleg, míg a sorozat központjában levő szereplők egytől egyig a lehető legegysíkúbbak. Nem is igen akarok rájuk sok sort pazarolni nagyon, az orvos az orvos, a lázongó nemes lány lázongó nemeslány, a forradalmár forradalmár, a gonosz ficsúr meg gonosz ficsúr. Egy-két háttérsztorit megismerünk, pláne a főszereplő Elise és szerelmével kapcsolatban, de semmilyen szinten sem tudtam átérezni ennek a fontosságát.

S természetesen találkoztunk már sorozatokkal, amik gyenge karakterei ellenére mégis képes volt atmoszférával és sztorival felülkerekedni nehézségein, de itt sajnos szó sincs ilyesmiről. A már említett ténylegesen profin megkoreografált harcjelenetek hiába piszok látványosak, főleg az utolsó részben, mégis teljes unalomba fulladtak. Nem érdekelt egy karakter sem, így mikor bárki is életveszélybe került, részemről teljesen lényegtelen volt, hogy túléli-e vagy sem az adott szituációt.

Az sem segíti a sorozatot, hogy egy akár másfél órában is elmesélhető történet szét van szedve nyolc epizódra, számtalan olyan információval megtoldva, ami hosszútávon nem ad semmit sem az élményhez. Miközben, ami központi eleme, a kék vér körül mozog legtöbb esetben inkább benne sem lett volna. 

Maga a misztikusság az évad elején kifejezetten jól működött, de engem teljesen elvesztettek a készítők a pillanatban mikor a vélt voodo Oka a kezével kiszipolyozta a vért a barátjából. Ezután csak folytatódott misztikus maszkos nő megjelenésévél, egyre nagyobb mértékű mágikus elemeket oltva a sorozatba. Nincs semmi bajom a varázslós témakörrel, de a La Révolution-ba semennyire sem illett bele ez a megközelítés, mert hiába magyaráz meg bizonyos dolgokat, annyira azért mégsem, hogy igazolt legyen a megléte.

Összefoglalva tehát a La Révolution beváltotta minden félelmemet, ami felütötte bennem a fejét a sorozat bejelentésének pillanatában. Egy rendkívül érdekes témához nyúltak valami iszonyat felületesen és zavaróan nyilvánvaló párhuzam felállításával, amihez még izgalmas karaktereket sem igen tudtak felvonultatni.

Kétségkívül van egy bája a sorozatnak és korántsem élvezhetetlen, nem is mondanám, hogy rossz lenne. Viszont semmiképp sem jó. Egyszerűen van. Szórakoztató, látványos, remek díszletek, s nem amerikai, ami mostanában nekem mindig ad egy plusz ízt egy sorozathoz. Vélhetően folytatják és nem csak az évadzáróban belengetett elemek miatt, hanem a viszonylagos sikernek is köszönhetően, és ha éppen üresjáratos időszakban tűnik fel a Netflixen, valószínűleg ott leszek a premierkor. Ugyanis popcorn sorozatnak remek, de annál többet nem igen lehet tőle várni.

Ha már alternatív történelmes zombi gyilkolásra vágyik valaki, akkor a koreai Kingdom-mal sokkal jobban jár. Ott legalább az epizódok rövidsége miatt végig fókuszált szériáról van szó, ami büszkén mellén viseli azt, ami. A La Révolution viszont még nagyon a sötétben tapogatózik. Van rá esély, hogy megtalálja magát a második évadban, de szerintem csekély.

5 hozzászólás Ne habozz!

mulholland2 - 2020. 10. 23. 20:24

Nagyon jó kis sorozat ez. Végig lekötött. Nagyon szépen van fényképezve. Bár persze van benne 1-2 sutaság és “hirtelen tömeg duplázódás” :) De ezt írjuk a költségvetés számlájára. Nagyon jó kis fikciós forradalom előtti magyarázat. Nem finomkodik az erőszakkal. Remek horror/kaland film. Érdemes végignézni. Várós a második évad is. Engem egyáltalán nem zavar a narráció, mert nem arról szólnak a szövegek amit amúgy is látunk, hanem inkább érzemi töltet ad és némi magyarázatot az eljövendőkre.

Snoopyzit30 - 2020. 10. 24. 09:40

A sorozat 80%-ban nagyon unalmas, hogy az a maradék 20% megtartja a nézőt az a fényképezés és Madeleine karaktere (Amélia Lacquemant színésznő egyszerűen remek). Nagyon sokszor elkapcsoltam, 1 részt 3-4 részletbe bírtam megnézni. Annak ellenére, hogy az utolsó jelenet megint arra játszott hogy visszatérjek (mi másra), nem fogok. Ha lesz 2. évad, akkor majd elolvasom a kommenteket, de nem bírnám már tovább nézni.

Nagy jóindulattal 6/10.

Geza Kovacs - 2020. 10. 25. 23:02

Jó volt. Nem kiemelkedő, de jó. Főleg hogy a nem amerikai alkotások jóval gyengébbek a Netflixen általában. A zombizáson belül pedig ez a szituáció meglepően eredeti szerintem. Pláne hogy ezek nem is voltak tulajdonképpen zombik.

casztor30 - 2020. 10. 26. 06:31

Szerintem zseniális lett és bőven elbír még 2, de inkább 3 évadot. Mi lesz még, ha meglátjuk Lajos királyt vagy ha kiszabadul a le csapolt kislányt akció közben. Én megnéztem az egész sorozatot egy délután alatt és vártam a 9. részt, mert annyira vitt magával, hogy nem tudtam hol járok. Nehéz lesz kivárni míg jön a következő évad.

leslieb77 - 2020. 10. 26. 07:41

Kétségtelen, hogy nem váltja meg a világot, viszont egy jól nézhető, szórakoztató sorozat. A látvány tényleg pazar. A karaktereket pedig tényleg lehetet volna jobban árnyalni, reméljük a 2. évadban jut erre is idő, mert elég tartalmas volt az évad. Nem voltak túl nyújtva a részek és végig történés volt. Vaciláltam a 6 és 7-es osztályzat között az évadra, de az utolsó rész történései és fordulatai miatt nálam egy 7-es a sorozat. Várom a második évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz