login |

Star Trek: Discovery – 3×02: Far From Home – írta Ace

2020. 10. 27. 15:50 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Welcome to the future.

Ez hangzik el az aktuális epizódban – a Discovery szó szerint bezuhant a jövőbe a harmadik évad második részében. Szerencsére tényleg nem kellett sokat várnunk, hogy a címszereplő hajó és a legénység többi tagja felbukkanjon az új évadban.

A 3×02 az előző résszel ellentétben levette a fókuszt Michaelről és csak a legénység többi tagjával foglalkozott, ráadásul egy ősi Star Trek-toposzt is előrántott, mégpedig a westernt. Ez a motívum az eredeti sorozattól kezdődően minden eddigi Trek-szériában feltűnt valamilyen formában, általában egy-egy epizód erejéig.

Ismét látványos jövőbe érkezéssel kezdtünk, ami nálam még a 3×01-ben látott Michael-féle megérkezést is ütötte. A Discovery legénysége sem tudja mikor és hova érkezett meg, de szerencsére Saru ismét bebizonyítja, hogy nem véletlenül ül ott, ahol, úgy érzem ő továbbra is az egyik ”legstartrekesebb” karakter a sorozatban. Tetszett, hogy ők is rögtön életjeleket keresnek ezzel és örülnek, hogy van élet a jövőben utalva ugye az előző éved fő cselekményére.

A tovább mögött folytatom.

Szerencsére Tig Notaro karaktere, Jett Reno is visszatért,  és szarkasztikus humorával próbálta felrázni Stamets hadnagyot, aki az elég komoly sérülése ellenére makacsul maga akarja végezni a hajó javításait. Közben megkapjuk Tilly és Saru külön akcióját a bolygó, illetve a közeli település felderítésével.

Az epizód rosszfiúja mondhatni egysíkúra sikerült, tipikus western gonosz lett, viszont úgy gondolom, Jake Weber megpróbált mindent kihozni Zareh szerepéből. Érdekes látni, hogy azért a futárok közül nem mindenki jó arc, mint például a Michael által megismert Booker.

Ezúttal Georgiou kapta a közelharci akciójelenetet, de Saru is besegített neki. Ami biztos, hogy az ex-Császárnő már most kezdi jól érezni magát ebben a furcsa jövőben, érdekes volt nézni ő és Saru kibontakozó ellentétét, ketten két eltérő erkölcsi pontot jelentenek ebben a világban. Vajon meddig sikerül féken tartania a Kelpiennek Georgiout? Nem olyannak tűnik, aki képes beállni a sorba, elvégre nem véletlenül lett a Terrán birodalom császára a Tükör univerzumban, úgy tűnik ő már talán örökre Michael keresztje marad.

A forgatási helyszín, ahogy a harmadik évad első epizódjánál, itt is Izland volt, ami szuper választásnak tűnik, mert tökéletesen eladja, hogy egy idegen bolygón járunk. Kissé meglepett, hogy a nagy találkozást már most, az epizód végére meglépték a készítők, de közben örülök is, hogy nem a Discovery és/vagy Michael keresésével akarják elhúzni az évadot.

Talán hamarosan megtudjuk, mi is a fő szála az szezonnak, a következő részig már minden alapnak adottnak kell lennie ehhez. Akinek esetleg múltkor sok volt Michael Burnhamből vagy Sonequa Martin-Greenből, az örülhetett mert ez az epizód tényleg a többi szereplő jövőbe érkezésének szentelték, amit jól is tettek, ennyi járt nekik is.

24 hozzászólás Ne habozz!

gravedigger - 2020. 10. 25. 16:42

Az első rész kifejezetten tetszett és reménykedtem, hátha végre összehoznak egy nézhető évadot, de nem.. ez a 2. rész minden volt amiért nem szeretem ezt a sorozatot, unalmas, jellegtelen karakterek, kiszámítható fordulatok, és abszolút zéró Start Trek feeling…

Tsapi - 2020. 10. 27. 18:30

Mit jelent a Star Trek feeling?

Ace - 2020. 10. 27. 18:34

gravedigger:

Érdekes mert én pont fordítva gondoltam az első rész nem annyira volt Star Trekkes a 2. epizód már inkább főleg a hajó miatt és mert a Westernes rész szinte minden Star Trek sorozatban van, volt.

Sigma7 - 2020. 10. 27. 18:57

A fő szál szerintem a föderáció újra létrehozása és rájönni mi/ki okozta a dilitium megsemmisülését. Inkább az évad végére leszek kíváncsi, mennek -e az időben vissza javítani vagy csak úgy.

A második rész tng-sebb volt, kicsit “alien of the week” is, míg az első picard-osabb. Nekem a második évad az időutazás miatt volt csalódás. Hol van már Braxton kapitány …

Még az jutott eszembe, hogy amíg nem látod a hullát, addig életben van. Még viszont fogjuk látni.

Ace - 2020. 10. 27. 19:27

“Még az jutott eszembe, hogy amíg nem látod a hullát, addig életben van. Még viszont fogjuk látni.”

Zarehre gondolsz? Simán előfordulhat ,hogy elő fog még kerülni bajtkeverni.

Amúgy a Spore drive itt még ütősebb cucc lehet mint a múltban volt szóval a Discovery nem csak a dilithium miatt zsíros célpont.

Scat - 2020. 10. 27. 23:08

Ennek a sorozatnak egyetlen vitathatalanul jól sikerült része van, és az Saru karaktere. Bármelyik régi sorozatban is elférne, olyan autentikus.

A többiek viszont… meh.

Stamets vergődése a csőben nagyon szánalmas volt. Ha olyan rohadt fontos alkatrészről volt szó, miért a sérült megy be? Meg egyébként is, elnézve a részt, oda simán befért volna más is, aki mondjuk mozogni is tud, míg Stamets okoskodik. Bár utóbbira ott volt Reno is, akinek a “fáj a hátam, nem mozdulok” hozzáállása volt az igazán röhejes.

Igazából a hajón játszodó jelenetek pocsékok voltak. A sétálós, bárban vitatkozós rész okés volt. Bár azt meg Georgiou (nehogy egyszerű neve legyen, hogy pikk-pakk leírhassam) tette hiteltelenné azzal, hogy elpusztíthatatlan.

Persze, egy olyan sorozatban, ahol felrobbant Föderáció, nehéz megtalálnom az autentikusságot.

Sütee - 2020. 10. 28. 10:14

Sziasztok.

Nekem is nagyon tetszett ez a rész helyszínek Saru.
Nos. Itt már kiderül V’drash hívják a Föderáció utódját.
Első részben nem tudjuk milyen messze van a Földtől a szét esett Föderációs figyelő állomás de abba elhangzik 2db aktív hajót észlel 600ly belül.
Calypsoban kiderül Alcor 4 háborúznak ahol a V’drash nem éppen jó fiút játszik de időben nem tudjuk hol játszódik.
Időhàború és az idő fegyverek betiltása után előfordulhat vkik felrobbantották a dilithium készletet (szándékosan véletlenül?) ezután puccs is történhetett a Földön (Star Trek sorozatban volt rá példa DS9. Az évad utolsó részének címe a másik oldal. Ez a cím azért árulkodik pár dologról. Annyiban biztos vagyok ez az évad az elvekről tuti szólni fogok ki mit ad fel?!
3. Rész nagyon várom, remélem sok minden kiderül bár évad végére fog szinte minden és úgy tudom a 4. Évad még fog hozni fordulatot is.
Évad elején elhangzik nem tudnak vissza mennyi időben, ezt betartják és lesz e oka vagy lesz kis kapu meglátjuk.

Ace - 2020. 10. 28. 12:29

Sütee:

Igen, igen Zareh V’draysh kapitánynak hívja Sarut ő persze nem érti ez is hozzátesz ,hogy rájöjjön időutazásról van szó. Illetve ha már a Calypso ide került ott Craft egy V’draysh mentőkabinnal érkezik az elhagyott Discovery-re arra már nem emlékszem ,hogy lopta-e vagy ő is V’draysh tag talán ki sem derült.

Viktor - 2020. 10. 28. 16:10

Minosithetetlen szar ez a sorozat, a harmadik evad kulonosen. A masodik reszt konkretan negy reszletben birtam csak megnezni, pedig amugy nagyon nagy trekkie vagyok.

CrashBoostZoom - 2020. 10. 28. 17:44

@Viktor

Még csak két rész ment le és már előre látod, hogy milyen lesz az évad? :D

Ha ilyennek kell lenni, hogy úgymond “trekkie”-nek hívd magad akkor én nagyon örülök, hogy sosem hívtam magam így annak ellenére, hogy imádom a franchise-t.

Viktor - 2020. 10. 28. 20:38

Nezd, azert 120 perc alatt kiderul sok minden, az unalmas alapsztori, a szeteso forgatokonyv, az ertelmezhetetlen akciojelenetek, a papirmase karakterek, az un. szineszi jatek… a totalis melypont minden szempontbol a science officer (3 evad alatt nem birtam megjegyezni a nevet, szerintem nem az en hibam) jeffrey csoben torteno szenvelgese volt, az volt az a pillanat amikor felmerult bennem hogy miert is nezem ezt a szart.

Sütee - 2020. 10. 29. 05:56

Ace.

Igen, Craft vissza akar menni mert onnan származik és emberek lakják de az valóban nem derül ki belőle kinek az oldalán áll, kivel harcol csak annyi háborúznak. Vhol olvastam hogy a V’drash abban az időben múltját kutatja azon a bolygón.
Én ettől a puccstól félek előre ebben az irányban mennek el sajnos benne van a pakliban főleg a katasztrófa után bár eltellik 1 2 nemzedèk de attól fèlek nem jó irányba mennek a dolgok. Ugye el is hangzik megpróbálták kitartani tehát egy ideig volt még Föderáció ha ez volt a neve akkor még és nem jöttek rá mi történt ami azért fura ennyi idő alatt ha csak nem egy olyan szerkezetről van szó ami idősebb mint bármi és eddig az időutazás miatt nem volt értelme használni de mivel felrobbantották a csillaghajók nagy részét kitalálnâ meg? Vissza csinálni nem lehet. Kétlem hogy természetes volt a dolog.
Leginkább a dilithium készlet felrobbantása érdekel engem kinek a műve volt, oka talán az hogy megváltozzanak jelentősen az erő viszonyok, népirtással.

Platschu - 2020. 10. 29. 07:57

Discovery 3×02

Egyik ámulatból estem a másikba. A látvány továbbra is mozifilmes és úgy tűnik a stáb maradék része is eljutott Izlandra. Az egész olyan szórakoztató és magával ragadó volt, hogy többször megtapsoltam a készítőket.

Georgiou továbbra is a kedvencem. Nem tudom, hogy mit akar a nagyszemű idegentől (Limus). Vajon az ő segítségével ment át a jégen? Vagy a látása esetleg a Tükör univerzum miatt kell majd?, ahová átmegy infókért vagy felszerelésért? Mert arra gondoltam, hogy ha a Prime Universe tönkrement, akkor lehet a Mirrorban éppen most van rend ellenpárként. Mindenesetre tetszett az a duma a meggondolatlan támadas után, hogy “what you call as pain, I call a foreplay” vagy valami ilyesmi. Nem tudom, hogy akarják majd a Section 31-be átemelni, mert akkor lehet visszamegy az időben az évad végén.

Saru is kiváló volt. Egyik trekkie említette, hogy járás közben lengeti a kezét maga mögött a színész, őszintén nekem ez fel sem tűnt. Tillyvel nagyszerű morális iránytűje és egyben ellenpólusa volt Georgiounak. Nagyon jó volt a morálizálás, mert ettől lesz igazi Star Trek a szememben. Kiváncsian várom, hogy fogják feléleszteni a Konföderációt.

Vajon Burnhamről van elnevezve a Burn esemény? Hol vannak a Ferengik és az ő híres vagyongyűjtésük? Nem nekik kellene lennie a gyűjtők irányítóinak?

A kis miniteleportálás kicsit zavaró lehet hosszabb távon, kiváncsian várom, hogy a történetmesélést mennyire pörgeti fel, ha a szereplők állandóan ugrálnak illetve a jelenetbe is behoppanálnak, mint a varázslók a Harry Potterben. Az előző részben az üldözés is arra emlékeztetett.

Két-három apróság nem tetszett.
– Az egyik az, hogy nem minden Avatárszerű lebegő sziklának volt tükörképe a vízfelületen.
– A másik, hogy a kb. 80 fős legénység ellenére túl sok statisztát raktak be a folyosókra. Jobban meg kellene küzdeniük a létszámhiánnyal, ezért eleve a bányászokat magukkal vihették volna.
– Harmadrészt a felesleges erőszakot nem bírom, tehát megszadiztak itt pár rossz fiút. A nyakkitörés is látványos, de roppant felesleges és zavarba ejtő volt. Michelle Yeoh 56 évesen hajlékonyabb, mint sok fiatal.

Valahol olvastam, hogy a V’drash az a Federation szó torzulása az évszázadok alatt, mint a V’Ger – Voyager.

Szóval ez egy kiváló rész volt, ami már-már mozifilmként is megállná a helyét. Látszik, hogy mennyi pénzt ráköltöttek, mert eddig lenyűgöző az évad és szintet léptek. A jelmezek, a díszletek, a rendezés, a látvány, a karakterek, a színészi játék mind kimagasló volt. Csak így tovább!

Ace - 2020. 10. 29. 08:44

Platschu:

Georgiou szerintem folyamatosan tervez valamit jól áll a karakterének ez sunyiskodás. Még az is lehet ,hogy itt alakítja újra a 31-es szekciót és a lehetséges sorozata is innen indul.

Burn nem hinném ,hogy Burnhamre utal kb 100 éve történt szóval nem is annyira régen és Bookernek egyáltalán nem volt ismerős a Burnham név mikor Michael bemutatkozott.

V’drash szinte biztos hogy a Federation szóból, szervezetből alakult. (Azért remélem sikerül visszaállítani valamilyen formában a régi Föderációt).

Sütee:

Kíváncsi leszek vajon lesz-e magyarázat az alternatív utazási módokra hiszen nem csak Dilithium alapu hajtóművek vannak. A Föderációnak elvileg rendelkezésre állt a Transztér utazás is de erre lehet magyarázat ,hogy az időutazás miatt tiltott.
Illetve a Romulánok például ha jól tudom mini feketelyuk generálással hajtják a hajóikat.

Sütee - 2020. 10. 29. 10:19

Ace

Igen igen.
Hajók újjáépítése 100 év alatt ezzel a technológiával ami most van azért elkellett volna jutniuk egy szintig. Oké hogy az infrastruktúra is jelentősen sérült.
Mondjuk így a 6 csillagos zászlót se értem. Össze omlás után kapták? Azóta bővült? Eltelt annyi idő alatt el lett felejtve az szét esett allomas. Stb.
És ahogy lenni szokott biztos vannak fajok akik ez miatt virágoznak. Lehet ezek elnyomják ne H újra alakuljon a Föderáció.

Nos sok a teória meglátjuk milyen irányba viszik.

31-es szekcióra én is kíváncsi leszek mit mokol a háttérben nem hiszem h elpusztult , remélem.

Fokip - 2020. 10. 30. 20:51

Az első évadot nem szerettem, a másodikat sem.
De itt végre visszatalaltunk valami lélekhez, amit a Voyagerben meg a DS9-ban láttam utoljára. Nem bíztam benne, hogy ekkorát javul a dolog, de három rész után azt kell mondjam, hogy visszajött a Star Trek core. Nem hittem volna, de nekem mondanivalóban és hangulatbban simán hozza a nagy elődök szellemiséget.

Ace - 2020. 10. 30. 21:15

Hát ha a harmadik epizódra valaki azt mondja ez nem Star Trek az tényleg nem tudja mi is az.

Amint tudok jövök az írással!

danonino1984 - 2020. 10. 30. 21:34

S03E03

Micsoda epizód volt. És igen, ez nagyon Star Trek feeling volt!!!

Sütee - 2020. 10. 31. 00:19

Egyetértek.
Látszik is hogy Frakes rendezte.

Megint kiderült pár dolog.
Bár az nem tetszik arra nem gondoltak lehet mesterséges a burn.

Az a baj még több kérdést vetettek fel mint amennyit megválaszoltak.

Derry - 2020. 10. 31. 07:11

Ez a Kiégés sztori csak nem tűnik Thanos csettintésének? :-)

Sütee - 2020. 10. 31. 09:50

Derry

XD xD

Hát ide is elért a keze :)

CrashBoostZoom - 2020. 11. 01. 10:22

@Viktor

Én semmi ilyesmit nem láttam. Őszintén sajnálom, hogy ez a véleményed. De hát ilyen ez, nem tetszhet minden mindenkinek. Én pl. sosem láttam a Breaking Bad-et mert már az alapfelvetés sem érdekel.

No de a 3. rész szuper volt. Még több ilyet az évadba!

Sigismundus - 2020. 11. 01. 16:11

3×03

Imádtam ! Csillagflotta rulez !

Vödör - 2020. 11. 10. 01:20

Teljesen hiteltelen parbeszedek, mintha egy ovodas irta volna oket. Remelem jobb lesz..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz