login |

Pandora: kezdett a 2. évad

2020. 10. 28. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, azért csak összeszedtem magam egy írás erejéig a CW űrhajós, idegen bolygós sorozata kapcsán, hogy a műfaj kedvelőinek tudjam ajánlani, még akkor is, ha szerintem teljességgel értékelhetetlen – a scifi-rajongónak ugyanis, még ha csak 10%-is az esély arra, hogy bejön neki, azért illik esélyt adnia neki. Mert hátha. Nem?

Az, hogy CW-s a sorozat, valójában nem CW-kategóriát jelent, hisz, miképp azt a pilotkritikában is írtuk, ez meg a fantasy The Outpost két olyan, külsős cégek által Kelet-Európában készített zsánersorozat, amikből manapság egyre több van. Ezeket nem csatornák rendelik be, hanem befektetésként forgatják le őket, és utána értékesítik egy vevőnek. A CW-nak pedig megérte nyári programnak mindkettő, és lám, kinőtték magukat őszivé a körülmények miatt.

Na, de vissza a sorozatra, melyből ugyan bőven lehetne a fentiekhez hasonló futurisztikus képeket, űrhajós meg földönkívülis snitteket lőni, de valójában ezek csak csaliként vethetők be, mert csak a sorozat hiányosságait fedik el. Hiába adható el a felszín, a látszólagos világépítés, ez alatt sajnos nagyon amatőr munkának érzem még mindig a Pandora-t.

Próbálnak továbbra is ármánykodásokat, politikai játszmákat belevinni a sztoriba (nagyon klisések és kiszámíthatóak), valamint akciójeleneteket (mind a bunyók, mind a lövöldözések viccesek, inkább bájosan amatőrök, izzadságosan begyakoroltak), de képtelen vagyok a stáb lelkesedésén kívül bármit is díjazni, mert a hangsúly továbbra is a fiatalok drámázásán van, pedig tényleg nem a CW volt a célpont. Bár lehet, hogy most már jobban odafigyelnek erre.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül, és azt is megjegyezném, hogy a mostani szezon elég másmilyennek tűnik, mint az első, szóval új nézők is be tudnak kapcsolódni. Persze még mindig optimálisabb az elejéről elkezdeni.

Ugrott vagy fél évet előre a sorozat a fináléhoz képest, és a legtöbb karaktert új pozícióban találhatjuk, például Xander-nek saját hajója van, Jax a hírszerzés révén vele dolgozik, az viszont konstans, hogy az univerzum sorsa a tét még mindig, illetve, hogy Tierney nyomában vannak, akiről elég WTF dolgok derülnek ki. A gond csak az, hogy az iskolai szálak és a történet többi része túlságosan egymás mellett futnak, mintha két külön sorozat lenne.

Emellett Pandora mitológiájába is kezdenek végre komolyabban belemászni (azt hittem, az első szezonban erre jobban fognak koncentrálni), háborús flashbackek is lesznek amellett, hogy (ahogy olvasom) kiderül, hogy kik is azok az Ancient-ök, valamint mi a Védelmezők szerepe.

Egy valami a Pandora mellett szólhat és ezt pozitívumként kiemelném. Míg az S1-ben azért bőven kereste még a sorozat a hangját, mostanra, legalábbis a 2×01 alapján úgy érződik, mintha az írók rátaláltak volna a sorozatra, tudják, hogy milyennek akarják látni.

A sorozat költségtakarékos mivolta azon is érezhető volt, ahogy a költségesebbnek tűnő sztoriszálakat eltüntették (Jax és a doppelganger), illetve még újracastingot is alkalmaztak (plusz halálesethez és a járvány miatt nem ráérő színészekhez is kellett alkalmazkodniuk), aminek a hatása nyilván személyfüggő lesz. De, mint írtam, az összkép számomra maradt egy nem túl érdekes scifi, bár szerencsére talán még épp nem az “ahogy azt Móricka elképzeli”-kategóriás.

ui: Csak az első rész alapján írtam, és tudom, hogy az előzeteseket nem kell megnézni, de azért vicces volt látni, hogy a promóban feltűnik az, aki “meghalt” a részben. Mármint nyilván tudtuk, hogy nem fog baja esni, de akkor is. Ez is csak azt mutatja, hogy még a CW-nál sem nagyon nézik meg az epizódokat.

ui2: Egyébként meg minden malíciám és nemtetszésem ellenére valahol szurkolok a sorozatnak, mert, mint írtam, van benne báj, amit szeretni lehet benne, plusz olcsóság ide vagy oda, pont ezeknek a produkcióknak csapott oda nagyon a COVID, és az, hogy hosszú csúszások után elkezdték forgatni az évadot és sikeresen be is fejezték (nyilván komoly tempót diktálva), az mindenképp dicséretes.

2 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2020. 10. 28. 21:09

Nézem, kedvelem, de ez tényleg csak pótléknak jó, eredetileg is azért kezdtem bele, mert láttam, hogy scifi híjján jó lesz. Annak egyébként jó, aki szintén nem talál épp elég scifit magának, az gondolkodhat egy jót a történeteken, még ha nem is minden gondolatot bontanak ki, vannak érdekes felvetések.

kpeter - 2020. 11. 01. 13:41

Jax és a doppelganger sztorivonal eltüntetve? Kb. pont az lehetett volna a legérdekesebb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz