login |

Pilot-mustra: The Sister – 1×01

2020. 10. 29. 17:30 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

– What are you…? What are you doing here? You can’t come here. We agreed. We said.
– I know.
– So what you doing here, then?
– They’re digging up the woods.

Nem szeretem a “valami van”-sorozatokat. És a The Sister tipikusan “valami van”-sorozat. Nyilván pár nap múlva értelmesebben is tudnék írni, de nem bírok magammal, ha egy brit thriller bemutatásra kerül, akkor muszáj rávetődnöm, hogy lehetőleg posztoljak a pilotjáról, mert akkor adott esetben az évadkritika már lehet spoileres, kitárgyalós. Ha viszont nem írok a kezdésről, akkor csak homályos lesz a teljes szezonos írás, amivel nem nyerek semmit.

Az ITV most egyébként is jól kiszúrt velem, mert a jelek szerint napiban adják a Luther-es Neil Cross új pszichológiai thrillerjét (amit saját könyve alapján írt), szóval ma este érkezik a finálé, így ez volt az utolsó lehetőségem arra, hogy minimális szinten aktuális maradjak.

THE SISTER – 1×01 – 5/10

Szóval ott tartottam, hogy utálom a “valami van”-sorozatokat. Azokat, amikben történnek a dolgok és tudom, hogy “valami van”, de még nem állnak össze a darabkák, és gőzöm sincs arról, hogy mire megy ki a játék. A The Sister pedig ennek végképp a csimborasszója azzal, hogy három idősávból dobál nekünk jeleneteket, hogy dekódoljunk egy eltűnt lánnyal kapcsolatos történetet.

2013-ban kezdünk, amikor a Russell Tovey által alakított főhős mintha öngyilkos akarna lenni, amikor meglátja a tévében, ahogy egy pár éve eltűnt lány testvére intéz egy beszédet a kamerának. Ezt követően nem sokkal a jelenbe ugrunk, amikor is Tovey karaktere, Nathan már a tévében látott testvér férje, őt pedig egy esős éjszaka felkeresi egy lepukkant állapotban lévő férfi, akit 10 éve nem látott, azzal, hogy baj van, mert felássák az erdőt. Na, szépen vagyunk!

Mondanom sem kell, hogy a harmadik idősáv 2009-es, a lány eltűnése idején játszódik, miközben láthatjuk, hogy 2013-ban hogy ismerkedik meg a leendő feleségével a főhős, illetve, hogy a jelenben miképp borul fel az élete. És közben végig agyalhatunk azon, hogy mi az a “valami”, ami “van”. Kicsit túl snassz lenne az a megoldás, hogy Nathan megölte a lányt és elásta a bűntársával. Szóval biztos, hogy nem ez történt. De akkor mi? És miért érdekeljen engem ez a homályos felvezetés?

Nem tudom, hogy a regénynek is ilyen-e a szerkezete, de kicsit a szétesettség érzetét keltette a pilot. Persze a funkcióját betölti, kíváncsivá tett, és a főszereplők is vagy szimpatikusak vagy rejtélyesek, szóval ez sem szól ellene, azonban mégis valami hiányzott a borongós, folytonos esős hangulatban, amit olykor meleg belső terekkel kompenzáltak.

Alapvetően ebből az egészből valami totál nyílegyenes is kikerekedhetne (ami annak ellenére lenne csalódás, hogy biztosan meglepődnék rajta), de akkor inkább csak a jelenre koncentrálnának, és itt a jelek szerint mindhárom idősíkon van felfedeznivalónk. Arról nem is beszélve, hogy a főhős elég creepy látogatója (akiről gőzünk sincs, hogy normális emberből 10 év alatt hogy lett ilyen) egy titokzatos hangfelvétellel végképp megbonyolítja az összképet – olyannyira, hogy majdnem beintettem a sorozatnak azok után, ahogy véget ért a pilot. Nem azért, mert sokk vagy WTF lett volna, ami történt, hanem mert nem tetszett a sejtetett irány.

Lehet, hogy nem is az lesz a lényeg, hogy ki mit csinált, hanem inkább, hogy egy látszólag joviális, derék ember mit tesz meg azért, hogy múltja sötét titkait elhallgassa, illetve hogy mégis mi motiválta a 10 évvel ezelőtti tettét.

Csak nem fejeztem be a gondolatomat, hogy miért utálom a “valami van”-sorozatokat. Azért, mert szeretem annyira a krimiket és vagyok olyan kíváncsi, hogy kitartsak a végéig, hogy meglássam, hogy mi is az a “valami”. És a The Sister pilotja, bár alapjába véve nagy csalódás volt (főleg az említett, bár általam nem konkretizált szál miatt), szerintem biztos, hogy a hét valamelyik estéjén le fog futni a maradék 3 rész. Balek vagyok?

2 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2020. 12. 22. 19:55

@winnie végignézted végül? Nekem kedvet csináltál hozzá.
Engem is mindig marasztal a tudat, hogy “valami van”. Ez már simán elég hogy végignézzem akár a legrosszabb sorozatot is. Így jártam legutóbb The Pier 2. évadával.

winnie - 2020. 12. 22. 20:25

még nem, de pont karácsonyi darát tervezek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz