login |

Dragon’s Dogma: az 1. évad – írta Scat

2020. 11. 01. 15:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Nemrégiben lett elérhető Netflixen egy újabb saját anime, a Dragon’s Dogma. Teljesen véletlenül akadtam rá, de mivel a műfajt szeretem, ahogy a fantasyt is, gondoltam megnézem milyen. Igazából korrekt kis sorozat, de semmi több.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az egésznek az alapja egy videojáték. Ennek ismerete nem szükséges ahhoz, hogy a sorozat értelmezhető legyen – én sem ismerem, soha nem játszottam vele.

Mivel az egész évad hét darab részből áll, ezért csak röviden vázolom fel az alaphelyzetet. A magyar fordításban nekem nagyon tetszett, hogy magyarították a neveket, ezért ezeket fogom használni, ne lepődjetek meg.

Tehát egy ismeretlen királyságban él főhősünk, Ethán, várandós feleségével Olíviával és kvázi fogadott fiúkkal, Lajossal. Egy nap Ethán elviszi magával vadászni Lajost, azonban rájuk támad egy farkasfalka. A fiú segítségért szalad, miközben főszereplőnk feltartja a vadállatokat. Azonban nem sokkal később beborul az ég, a farkasok pedig eliszkolnak.

Ekkor felbukkan egy sárkány, ami megtámadja és elpusztítja szülőfaluját, Cassardis-t, végül pedig kivágja Ethán szívét, akit ezután már semmi más nem hajt, csak a bosszú.

Magyarul a történet a sárkány felé vezető útról szól. Persze eközben felbukkan az oldalán egy társ, a fordítás szerint „gyalog”, ami kissé furcsának hatott nekem. Lehet, ha ismerném a játékot, nem akadtam volna meg ezen. Az, hogy ő kicsoda egész pontosan és miért tud olyasmiket, amiket, nem kerül megmagyarázásra. Igazából a sorozatban emiatt van egyfajta kettősség.

Mivel csak hét rész az egész, ezért a világról és az abban élőkről szinte semmit sem tudunk meg. De annyira semmit, hogy még a királyság neve sem derül ki. Cserébe kapunk egy összefüggő és korrekt módon felépített bosszútörténetet.

Feltételezem koncepció volt az, hogy csak ennyi epizód legyen, mivel mindegyik résznek a címe egy főbűn. Hét főbűn van, tehát hét részre volt szükség. Ezeknek a tematikája az adott vétek köré épül. Köszönhetően annak, hogy az epizód hosszok átlagban huszonöt percesek, ezért ezeket nem lehetett különösebben csavarosra megírni.

Ellenben azt, amit meg akar mutatni és ahogyan ezt kivitelezi a széria, az korrekt. Egyiknél sem éreztem azt, hogy mondjuk csak öt darabra volt ötletük, ezért a maradékra kitaláltak valami ostobaságot.

A történetnek egy főszereplője van, Ethán. Ő az egyedüli, akinek a múltjáról meg is tudunk valamit, vagyis kap valamiféle alapozást. Az utolsó részre pedig beteljesül az, ami elkerülhetetlen. Ez egyébként tetszett. Nem mondanám, hogy kitalálhatatlan, de mindenképpen ötletes volt.

Aki még talán fontosabb lehet, az a mellészegődő gyalog, Hanna. Kettejük jelleme teljesen különbözik egymástól, bár az évad végére mindegyikük megváltozik. Emellett aki még érdekesebb lehet, az a sárkány. Mert igen, tud beszélni, és az utolsó részben van is egy érdekes vitája Ethánnal az életről. Persze nem mondanám ezt sem világmegváltónak vagy elképesztőnek, de mindenképpen színesíti a dolgokat. Mondhatni a sárkány is kapott valamiféle karaktert, azon túl, hogy… nos, egy sárkány.

A technikai megvalósítás hasonló a Beastars-hoz, ahol ugyanúgy CGI révén ábrázoltak mindent. Nem állítanám azt, hogy ronda, de nekem nem tetszik. Annyira nem borzasztóan darabos az egész, mint a szintén Netflixes Ajin: Demi-Human, de a sok rajzolt anime után ezt nem tudom jónak tekinteni. Egyszerűen csak van.

A magyar feliratozás is kettős érzéseket ébresztett bennem, akár maga a sorozat, mert a nevek magyarítása tetszett, merész húzás, mivel az ilyesminek mindig nagy az elutasítottsága, mert hát „minek ezt magyarítani”. Ez többségében igaz, de a középkori hangulathoz, miliőhöz, nekem hozzáad az egész, úgyhogy emiatt tetszett.

Ami nem jött be, hogy az angol nyelvi terror hatására a főnevek nyelvtanilag helytelenül, folyton nagybetűvel szerepeltek: Haláltjárt, Gyalog, borzasztó… , még akkor is, ha egész biztos vagyok abban is, hogy a többséget ez egyáltalán nem érdekli. Összességében azt mondanám, hogy tipikus Netflixes magyar felirat. Vannak benne ökörségek, de inkább korrekt a végeredmény.

Az animéknek általában elég erős szokott lenni a zenéje is, de itt ez nem tetten érhető. Őszintén szólva, nem is emlékszem, hogy voltak-e benne, pedig biztosan voltak, de nem hagytak bennem nyomot.  Ami viszont marha jó volt, az a főcím. Az oltári! A jelenetsor a szintén nagyszerű Black Sails-hez hasonló a megfeketedett csontvázakkal, az alatta szóló zene pedig nagyszerű. Abszolút megalapozza a hangulatot.

Felvetülhet a kérdés, hogy szükséges-e folytatni? Igazából jól tudjuk, hogy bármit lehet, de azt egyértelműen kijelentem, hogy nem igényli a történet. A hét rész egy szomorú, kerek egész. Persze magát a világot nem ismerjük meg, ahol játszódik, ebbe az irányba el lehetne vinni. Az pedig, hogy így lesz-e, majd, kiderül.

Azt az alig több, mint három órát, ami az első évad, megéri rászánni, ha érdekel a fantasy. Ha pontoznom kellene, 6,5/10-et adnék rá.

6 hozzászólás Ne habozz!

Palacsintaxx - 2020. 11. 02. 20:05

Hmm mit is mondhatnék.
A sorozatot pont a mai nap fejeztem be.
Pár javítást , azaz inkább módosítást tennék a kritikával kapcsolatosan.
Magával a játékkal régen játszottam, de ha emlékeim nem csalnak a zenéje onnan van. Legalábbis nézés közben ,ez a hangulat érződött át.
A grafikai megvalósítás valóban átlagos?Hmm inkább azt mondanám, hogy átlagon aluli animációról beszélünk.
A történet egésze a maga módján szórakoztató.
Nem az a tipikus fekete-fehér világ tárul a szemünk elé. A karakter az epizódok alatt, komoly jellemfejlődésen megy keresztül.
S a vége igazán kellemes csavarral szolgáltat a nézők számára, főleg azoknak akik még újak a dragon’s dogma világán belül.

A sorozat számomra egy erős 7 ponttal szolgál, ha az animáció minősége jobb lenne 7,5.

7 pont alatti sorozatra nem érdemes az időt fecsérelnie az embernek. Ellenben ez egy viszonylag jó animációs sorozat.
Ugyan maradandó emlékeket nem szolgáltat a néző számára, de izgalommal minden epizód szolgál.

Az animéknek általában elég erős szokott lennie a zenéje résszel vitatkoznék. Persze ha minőségi animét nézel ami folyamatosan 8-10 pontos akkor erős. Ellenben rengeteg közép vagy ZS kategóriás anime készül. A zenéjük felejthető, csakúgy mint a történet.

Másik javaslat.: Ne spoilerezz. Amikor kritikát írsz, nem kell az utolsó epizód egyik fontos momentumát elárulni. A nézőnek kell eljutnia odáig.

Scat - 2020. 11. 03. 16:27

“A grafikai megvalósítás valóban átlagos?Hmm inkább azt mondanám, hogy átlagon aluli animációról beszélünk.”

Nézz bele a kritikában említett Ajin: Demi-Human-be (fent van netflixen) és akkor meglátod, mi az átlagon aluli. Illetve idéznéd, hogy hol írtam azt, hogy átlagos? Köszönöm.

“Másik javaslat.: Ne spoilerezz. Amikor kritikát írsz, nem kell az utolsó epizód egyik fontos momentumát elárulni. A nézőnek kell eljutnia odáig.”

El tudnád nekem árulni, hogy mire gondolsz pontosan? El kellene jutnom odáig, hogy ezt tudjam és érdemben reagálhassak rá.
De javaslok én is valamit. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy az a valami akkor is spoileres lenne-e neked, ha nem láttad volna az animét? Akkor tudnád, mire vonatkozik?

winnie - 2020. 11. 03. 16:39

a spoiler kapcsán csak annyit, hogy amellett, hogy én nem tartottam spoileresnek nemnézőként (és ez a fontos, nem az, hogy nézőként ki mit érez annak), sokszor épp ez a spoiler, amikor felhívja valaki a figyelmet a sorozatot ismerőként (azaz olyanként, aki számára a spoiler indifferens), hogy valami spoiler. ld. itt rögtön elkezdtem gondolkodni azon, hogy spoilerspoiler, egyébként pedig eszembe nem jutott volna.

Scat - 2020. 11. 03. 18:32

Ebben van valami, winnie. Épp ezért fogalmaztam meg úgy az egészet, hogy semmilyen cselekményt ne emeljek ki belőle. Legalábbis ez volt a szándékom.

Bár tényleg jó lenne tudni miről is van szó pontosan, mert így nehéz reagálnom rá.

Itsuki - 2020. 11. 04. 12:53

Szerintem meg ez egy átlagos sorozat volt,aki csak a netflixet nézi,az persze nézze meg,egynek jó de amúgy össze sem lehet hasonlítani egy yu-yu hakushohoz vagy a full metal alchemisthez (és ezek is magyarul fentvannak a netflixen).

Scat - 2020. 11. 04. 17:50

@Itsuki

Azokat én már csak szinkronnal tudom megnézni, annyira a gyerekkorom részei. Ha azt is megszerzné hozzájuk a netflix, tuti nekik állnék.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz