login |

Hell’s Kitchen: kezdett a 19. évad

2020. 11. 03. 19:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Make love to it, don’t fuck it.

Pár hete nem kicsit meglepődtem, amikor láttam, hogy némely országban Amerika előtt bemutatásra kerül a Gordon Ramsay-féle Pokol konyhája legfrissebb szezonja. Ennél jobban pedig csak az döbbentett le, hogy csont nélkül bejött a kezdés majd minden percét imádtam, és szinte biztos, hogy be fogok nevezni erre az etapra.

És hogy miért meglepő mindez? Ha valakinek van ideje, visszaolvashatja a gasztro versenyreality-vel való kapcsolatom krónikáját (2. évad, 6. évad, 7. évad8. évad  9. évad, 10. évad, 11. évad, 12. évad, 13. évad, 14. évad, 16. évad) – a kezdeti istenítések után az egyértelmű bomlasztó elemes, gagyi versenyzős castingok egyre jobban zavartak (ugye nem csak jó séfeket válogattak be, hanem pár rosszat is (vagy színészt), ld. énekes reality-s meghallgatások), már a 17., all star évadnál is nagyot néztem, hogy talán kreatív szempontból magára talált a széria.

Vagy lehet, hogy csak az hiányzott, hogy ne amerikai változatot nézzek? Megvan nekem DVD-n elvileg cezúrázatlanul az első kábé 8 évad, de direktbe talán most néztem először sípolások nélkül Hell’s Kitchen-t, és valódi újdonságot jelentő élmény volt a fakkolás meg sittelés a versenyzők, valamint Ramsay szájából – itthon is sípolnak, vagy a narráció nálunk hogy megy. (Pont aktuális a kérdés, hiszen a magyar sugárzás a csatornaváltás után utol fogja érni Amerikát!)

Persze, ha jobb színben akarom feltüntetni magamat, akkor a karakterekre fogom a tetszésemet, mert szerintem simán fel tudok vagy 10-et sorolni, akit érdekesnek tartottam. A fiúknál és a lányoknál is akadt talán 2-2 színtelen egyéniség (megkockáztatom, lehet, hogy nekik még tetoválásuk sincs! – a való életben is minden séf cigizik és tetkós?), de egyébként elég intenzív és/vagy érdekes (meg cocky) arcokat szedtek össze (Declan és Kori FTW!, így elsőre). És a többség még főzni is tud.

Ladies, say hello to Big D.

Na, de térjünk rá a lényegre. 19. évad. Hell’s Kitchen Las Vegas. Mario fogadja a népet, S7-es Jason és S10-es Christina a sous chef (Andy és Scott, szipp!), és szokás szerint megint kapunk “ilyen még soha nem volt” és “most először” dolgokat (nem lehet egyszerű a készítőknek, de tippre van pár száz ötletük), meg erőteljes túltolást, de vesszek meg, ha nem működött a nyitány, ami egyébként dupla volt, mert a 19×01 végére csak a signature dish-ig jutottunk el, vagyis addig, ami ahelyett volt.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A signature dish helyett random összetevős főzés volt, bár amikor Ramsay végigkérdezett mindenkit, akkor megfordult a fejemben, hogy mekkora poén lenne egymás kajáit elkészíteni. Ez így kevésbé volt érdekes, de a szokás szerint szoros küzdelem után (a játékossal való kóstoltatás még mindig a kedvencem!) jött a jutalom és büntetés, és már a rész végén is voltunk. És mégis tökéletes lett a kezdés.

Ha már karakterek, kicsit továbbra is fura executive chef-eket és 2 éve főzőket egymás ellen látni (tényleg, mi a különbség a sous chef és executive sous chef között? az egy lépcső az executive chef felé?), annál már csak Kenneth performansza volt elgondolkodtató – a sajtos móka zseniális volt, de a két húzásával eléggé kilógott nála a lóláb. De öröm, hogy nem tartották bent sokáig, mint anno más fogalmatlanokat.

És ugye úgy nem tartották bent, hogy már a 19×02 közben kiesett – a 10. évadtól felfele nem is tudom, hogy fejeztem-e be egynél több szezont, szóval előfordulhatott, de nekem kellemes meglepetés volt látni, hogy nem csak a győztest, hanem a legrosszabbat is kipécézik, ráadásul a sous chef-ek kóstolása után. És még egyéni jutalom is járt, a nekem új, de ahogy elhangzott, visszatérő elem, a büntetés elkerül, a Punishment Pass révén.

Szóval igencsak nagy téttel bírt a challenge is, nem lehetett lógni, és utána az első összecsapás is pörgős volt, még ha kiszámítható is lett a kiesés. Ennyi. 10/10. Szuper volt. PotatoGate.

ui: a lányok interjúi jobbak, mert édességek és péktermékek között ülnek! (És egyébként is, a Hell’s Kitchen-nek vannak a legjobb mesélős interjúi, nem is tudom, hogy van-e más reality, ahol ennyire real time-nak hatóan tudnak reagálni a játékosok, ehhez nagyon komoly kiképzés kell, vagy sok próbálkozás.) (És, ha már, a vágók nagyon jól elvannak munka közben, a Mack truck teljesen kész volt.)

4 hozzászólás Ne habozz!

Nif - 2020. 11. 03. 21:51

Kérdés: ma Magyarországon legálisan melyik streamer szolgáltatónál érem el akár csak a korábbi Hell’s Kitchen részeket?

winnie - 2020. 11. 04. 05:17

itthon nem láttam még régi részeket digitális platformon. a tévében adott részek egy ideig gondolom azért visszanézhetők a adott csatorna oldalán, ld. most a 16. évadosak a TV2Séf-en: https://tv2.hu/tv2sef/musorok/a_pokol_konyhaja

Blero - 2020. 11. 04. 08:05

Raw & Uncensored verzió ugye jól tudom, hogy a 14. évad óta nincsen vagy csak én nem találom? Szeretem a show-t, csak a tíz másodpercenkénti kisípolás megőrjít. :D

FrankLuck - 2020. 11. 04. 08:18

Igen, szerencsére már nem annyira a bohóckodás van a középpontban, mint pár évaddal ezelőtt (ahol a több rész valóban a minőség rovására vált). Sok újat nem hoz, de nálam továbbra is heti várós.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz