login |

South Park: Pandemic Special – írta Mate4182

2020. 11. 03. 21:42 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

A South Park, egyike azon rajzfilm-sorozatoknak, ami gyökeresen megváltoztatta a felnőttek számára készülő animációk létjogosultsága iránti hozzáállást. Mára már egy generáció nőtt fel rajta – én például 11 évesen egy ,,tévedésből” rossz VHS-t berakó történelem tanár miatt láttam az első részt, amit egy, az egyiptomi kultúráról szóló dokumentum film helyett volt szerencsénk végignézni, máig rejtély hogy miért nem állította le 2 perc után).

A South Park-ből az elmúlt bő két évtizedben megtanultuk hogy, ami elsőre primitív, otromba és elképesztő módon trágárnak tűnő párbeszédnek vagy jelenetnek tűnik, az az epizód végére egy nagyjából egész, meglepően sokatmondó metafora formájában tárul elénk, amit a hétköznapi életünk során szinte mindannyian ki tudunk vetíteni önmagunkra.

Legyen szó, a vallási kirekesztettségről, a homoszexualitásról, a nemzeti/származási kérdésekről, lényegében bármiről, ami valamilyen formában érzékeny téma, azt a South Park feldolgozta és elénk rakta az elmúlt negyedszáz évben.

Éppen ezek miatt nagyon megörültem amikor hallottam hogy idén Trey Parker és Matt Stone egy különleges, koronavírus-specifikus epizóddal készülnek, ami ráadásul nem egy szimpla epizód lett, hanem dupla. Itt azért megjegyezném hogy ebben a pillanatban én még úgy gondoltam, hogy a kezdő duplarész után majd egy egész évadot kapunk, de nem lehet mindig fenékig…

Maga az epizód legyártása, a mostani szituációban már önmagában megér(t) egy külön posztot, hiszen az alkotóknak ezúttal otthonról kellett dolgozniuk, bár mindent megkaptak, ami ehhez csak szükséges volt.

Nem lövöm le a poént, ha már itt az ,,elején” elmondom, hogy a Pandémiás Különkiadás, mint már annyiszor a South Park történelmében, ezúttal is többszörös jelentéssel bírt. Az egyik legjobb jelenet szerintem az volt, amikor az elején Randy és Sharon Marsh az autóban veszekednek arról hogy szüksége van e most bárkinek egy Pandemic Special-ra, ami a néző számára maga az epizód, míg a szereplők számára valójában Randy vadonatúj füve.

A tovább mögött folytatom.

Ez a rövidke, egy perces jelenet tökéletesen bemutatja a South Park egyik ,,fő esszenciáját”, ami a kifejezések többszörös jelentésének humor formájában való kihasználása (lásd pl.: sok évvel ezelőtt Tom Cruise ,,coming out”-ja a szekrényből).

Egy szó mint száz, a South Park világában is felütötte fejét a COVID-19. A sorozat önmagához hűen, hibátlanul figurázza ki az összes ,,korona-reakciót”, amiket a való világban is sokan csak fejcsóválva nézünk.

A kór a gyerekeket is megosztja, míg Cartman élete legjobb időszakát éli meg, hiszen nincs suli, nincsenek idegesítő osztálytársak, addig a helyzetet sokkal komolyabban kezelő Kyle-nak és Stan-nek pont, hogy az oktatás halála a legnagyobb gondja. Vannak itt Zoom-meeting poénok, online oktatásos viccek, sőt a régi időket megidézendő, egy rövid musical-betétnek is sikerült helyet kapnia.

Tanárok helyett a rendőrség veszi át az oktatói szerepet az iskolában, és itt meg is emelném a kalapom az alkotók előtt. Mindamellett, hogy évtizedek óta húzzák ki a gyufát szinte mindenkinél, azért bizonyos határokat ők sem lépnek át, és nagyon hálás voltam, amiért semmilyen konkrét rendőri túlkapással vagy nyakon térdeléssel nem poénkodtak. Az epizód fő témája a COVID maradt.

Persze nem is ez a műsor lenne, ha nem derülne ki hogy az egész kalamajkát egy Park-i lakos indította el, és hát ki más, ha nem Randy, aki az elmúlt években szépen lassan népszerű mellékszereplőből, már-már főszereplővé nőtte ki magát. Egyedül a gyerekek négyese kap több játékidőt mint ő, az utóbbi évadokból. (Ellenben Mr. Garrisonnal, aki pár éve az USA elnöke lett és azóta is főállásban alakítja Trumpot a South Park világában, ezáltal nagyon ritkán hozzák be egy-egy jelenetre.)

Randy ugyanis nem mással, mint Micky egérrel töltött el pár, még a sorozat nívójával mérve is mocskos estét Wuhanban, ami végül egy részeg denevérrel való egyéjszakás kalandba fajul. Szinte már olyan egyszerű mint az 1×1, Randy náthás > a denevér náthás > a denevért megeszik > kész a baj.

Innentől a South Park tripla sebességre kapcsolt és az epizód második felébe egy átlagos évad felével megegyező eseményt pakoltak bele. Végül, ha nem is a véglegessel, de Randy előáll egy ellenanyagként is használható megoldással, ami már tényleg annyira egyszerű mint az 1×1, de túl jóérzésű és tapintatos ember vagyok, hogy ezt valaha beleírjam egy posztba. Akit érdekel menjen és nézze meg.

A Pandemic Special számomra erős 8/10 volt. Nem tudnék komolyabban belekötni semmibe, de az elmúlt években túl sokszor tett le az
asztalra a South Park 10/10-es részt, így van mihez viszonyítani.

Trey Parker és Matt Stone mindig is nagy örömüket lelték az emberek felháborításán, még ha tagadják is. Élvezettel döntögetnek tabukat és feszegetnek olyan határokat, amiket a legtöbben inkább csak jóérzésből sem erőltetnek, de az elmúlt huszonegynéhány év tapasztalatai alapján hálásak lehetünk nekik, hogy ezt megteszik helyettünk és így mi, jószándékú, tapintatos emberek jóízűen kacaghatunk a poénokon, amiken a való életben szörnyülködve elborzadnánk, de négy fal között a kanapéról azon röhögünk a South Park alatt, amin csak akarunk.

Például hogy Randy ráveri egy spanglira, mint gyógymód…

9 hozzászólás Ne habozz!

H1N1 - 2020. 11. 03. 21:59

Az utolsó jópár évadot eléggé erőltetettnek éreztem. De a 23. nagyon jól össze volt raktva, remek részekkel. És ez a különkiadás… hát annyira ott van a toppon, annyira betalált, hogy imádtam minden percét.

Valamas - 2020. 11. 04. 08:14

Nem is tudom.
Nekem ez már nagyon nem South Park.
Kezdem unni, hogy arra van felépítve minden, hogy Randy kretén. Mint mondjuk egy Family Guynál ami szintén nem jön át annyira.
Ha az ő jeleneteit nem vesszük akkor viszont teljesen jó.

Scott21 - 2020. 11. 04. 10:17

Sajnos ez az uj fajta South Park engem már nem köt le.
Ha visszaterne a korai evadok stilusa mikor a 4 fiú volt a főszereplő én is visszaternek. De erre a Randy show-ra (amiben a 4 srác csak statiszta) nem vagyok kivancsi

fv - 2020. 11. 04. 10:56

“semmilyen konkrét rendőri túlkapással vagy nyakon térdeléssel nem poénkodtak” Tessék? Én úgy láttam, hogy (SPOILER!) elkezdtek lövöldözni az osztályban, és sikerült az egyetlen fekete gyereket lelőniük. (Legjobb poén volt amúgy a részben.)

winnie - 2020. 11. 04. 11:13

az azért nem konkrét esetre vonatkozott, bármelyik részben benne lehetett volna, annak nem volt aktuális komponense.

Somhow - 2020. 11. 04. 20:47

Az előzőekre reagálva, szerintem a készítők legjobb döntése volt hogy kvázi Randyt tették meg új főszereplőnek. Láthattuk hogy a 12. évad után mekkora mélyrepülés kezdődött, amit aztán pont Randy és a folytatásosság mentett meg. Jobb egy sorozat, amikor tud újat mutatni.

Carlo Blaine - 2020. 11. 17. 15:14

Egy ideig imádtam, hogy Randy ennyire előtérbe került, de most már egy ideje unalmas és kicsit idegesítő.
Azért én sokkal erősebbnek éreztem mikor olyan dolgokra is rámentek, mint pl a wow os rész is. Kicsit hiányoznak ezek a részek, amik nem feltétlenül csak arról szólnak amikről napi 120 ezer cikk szembe jön az emberrel.

bitpatkány - 2020. 12. 03. 16:33

nem értem miért a wow-os részt emlegetik az emberek. amikor simán a gyengébb epizódok közé sorolandó.

szerintem jó volt a rész, randy vuhan flashbackjén röhögtem a legjobban

Carlo Blaine - 2021. 03. 06. 19:41

Aki megélte annó ezeket a korszakokat wow meg a hasonló mmo -k annak szerintem hatalmas rész volt.
Ha nem lettem volna abba a gamer világban nem igy gondolnám.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz