login |

Us: az 1. évad – írta Sherlock20

2020. 11. 03. 15:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Nem kapott túlzottan nagy hírverést itt a BBC őszi újonc drámája (a Junkie-n is csupán csak egy előzetes/ismertető posztot), én magam is véletlenül kaptam fel rá a fehem egy IMDb-toplistán – ahova nem véletlenül került fel.

A történet alapja igazából egészen egyszerű. Megismerjük a Petersen családot – Douglas, Connie és a 17 éves fiúk, Albie. Douglas-ék 25 éve házasok, épp egy régóta tervezett európai családi nyaralás előtt állnak, amikor a feleség egy reggel bejelenti a férjének, hogy úgy érzi itt az ideje külön folytatniuk az életük.

Kisebb-nagyobb vívódások után végül arra jutnak, menjenek el hármasban a tervezett körútra – Douglas terve eközben visszahódítani a feleségét, és fiával is javítani a kapcsolatát, akivel egészen nem pendül egy hullámhosszon.

A sorozat ezt a nyaralást bontja ki szépen. De még hogy! A flashback-ek segítségével remekül párhuzamba állítva a jelen történéseivel ismerjük meg Connie és Douglas történetét, hogyan ismerkedett meg ez a két teljesen elérő karakter (biokémikus és művész), hogyan estek szerelembe, milyen közös traumák és örömök érték őket a múltjuk során. 

A nyaralás persze nem megy a tervezett módon, Douglas hiába akar változni, nem tudja meghazudtolni a picit kényszeres, görcsös tudós énjét, így a feszültség is inkább csak nő a családban, odáig vezetve, hogy a nyaralás is külön utakon folytatódik, megalapozva ezzel az évad második felét, ami az utolsó részben csúcsosodva jut el Douglas és a fia kapcsolatának megértéséhez.

A sorozat maga könnyen és gyorsan fogyasztható, átjárja egy feelgood érzés az egészet, amit nyilván segít a sok szép európai helyszín (pl. Velence, Barcelona), a háttérben tökéletesen megbúvó, de az alaphangulatot megteremtő zenei aláfestés.

A színészi teljesítményre se lehet panasz. A sorozat szerintem abszolút párhuzamba állítható az örök klasszikus filmmel, a Boyhooddal, csak amíg ott egy srác útkeresését és felnövését követhettük nyomon, itt egy család útkeresését, a családon belüli kapcsolatok mélységét, változását nézhetjük egy nyár során, párhuzamban a múlttal, így még jobban megértve a jelent.

Adrenalinfröccs jellegű izgalom nincs benne persze, poén már inkább akad szerencsére, de komédiától is messze áll, azonban aki szereti a „real life” dolgokat, kicsit belemerülni az egyszerre boldog, de olykor fanyar életbe, izgulni a végkimenetelért, annak mindenképpen ajánlom.  

Mert talán néha nekünk is könnyebb lenne, ha leperegne a saját életünk flashback-jei megértve ezzel magunkat és a másikat is. 8,5/10. Az egyik legjobb idei új sorozat.

4 hozzászólás Ne habozz!

totoro - 2020. 11. 03. 18:35

Seggberúgni aki ilyen kereshetetlen címeket ad sorozatoknak vagy filmeknek….

Divide - 2020. 11. 03. 20:38

totoro: szerintem direkt csinálják! :D

Dawnie - 2020. 11. 06. 19:37

totoro: egyetértek! :)

gromit - 2020. 12. 12. 13:51

eredetileg könyv volt, úgyhogy az írót kell szidni a guglizhatatlan címért :D

ez nagyon tetszett. persze sokat dob rajta az a sok helyszín. marha nagy mázli, hogy időben elkészült, idén nem lehetett volna már így leforgatni – de ezzel egy kicsit kárpótolt engem is az elmaradt nyaralásért :)

Tom Hollandert nagyon bírom, jól adja ezt a nem kifejezetten szimpatikus, mégis szerethető figurát (vagy nem kifejezetten szerethető, mégis szimpatikus? :) )

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz