login |

Pilot-mustra: Trickster – 1×01

2020. 11. 04. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Ezt nevezem, így kell elindítani egy sorozatot!

Nem mondom, hogy biztos vagyok abban, hogy a pilot alapján kiderül, hogy miről fog szólni ez a nemrég bemutatott kanadai széria, de az biztos, hogy felkeltette az érdeklődésemet, és nem csak azért, mert minden porcikájából sütött a hangulat és az, hogy van saját, igencsak meghatározható stílusa. Legtöbbször már ennyi is elég lenne, de a WTF-kategóriás természetfölötti körítés kiváltképp izgalmassá tette a végeredményt.

TRICKSTER – 1×01 – 8/10

Egy rész alapján nehéz meghatározni, hogy ez a könyvalapú széria pontosan mi akar lenni, de azért adok némi mankót. Az első jelenetet ugrom, az valami természetfölötti, később értelmet nyerő berántás, de utána megismerünk egy fiatal srácot, akinek szülei szétmentek (egy nagyon fiatal, bulizós anyja és egy tróger, élősködő apja van), kvázi mindkettejüket ő tartja el annak köszönhetően, hogy drogot gyárt és ad el.

A pilot javarészt megismertet minket a srác környezetével, ismerőseivel, a velük való viszonyokkal, a napi rutinjával (suli, meló, mellékes), pár új arccal a városban, miközben nem egy elég furcsa jelenséget tapasztal, amiket maga sem nagyon tud hová tenni. Ez az alaphelyzet, a doppelgangerek és a beszélő hollók a habot fogják jelenteni a tortán.

Ja, egyébként az egész egy kanadai őslakosok által lakott területen, illetve településen játszódik, értelemszerűen a szereplők nagyobb része is őslakos, bár egyelőre az identitás kérdése csak minimálisan jelenik meg, már persze azon kívül, hogy minden bizonnyal a mágikus körítésnek köze van a főhős származásához vagy a környezetéhez.

A sorozatot elsősorban mindenképp a hangulata adta el. Már az első jelenetei nagyon sajátosak voltak, de ez a fajta teljesen szokatlan zene (mind a hangszeres, mind a popszámos, főleg az őslakos rap, aminek már a szövegei is eléggé ütnek), a totál lepukkant, minimális lehetőséggel kecsegtető környék, az erdős környezet, de még a karakterek kinézete is mind-mind nagyon egyedi volt. Meg a színvilág. Meg a meghatározhatatlan stílus.

Tényleg nem tudom körbeírni. Az egész egyszerre volt ismerős és átérezhető, valamint elszállt és iszonyatosan távoli. Persze főleg az utóbbi, mert nem elég, hogy egy teljesen másféle kultúrát mutat be, de ha kidomborítják a mágikus világot, akkor az végképp elviszi egy európai nézőtől az egészet, és mégis ismerősnek és átérezhetőnek fog érződni.

Komolyan érdekelt, hogy valami számomra ennyire megfoghatatlan sorozatot mások miképp próbálnak körbeírni, így elveimmel ellentétben a kritika írása közben utána is néztem. Hát…, igen, elég eklektikus a kép, van itt gótikus Dawson’s Creek kanadai acidos bukéval, karcos, csupaszöklös Harry Potter, sőt, még Breaking Bad/Stranger Things-mixként is emlegetik. Hö?

A Trickster eddig számomra az ősz egyik nagy meglepetése, mert alapból semmit sem vártam tőle, és a természetfölötti komponens sem nagyon vonzott. Azonban így, hogy egy figyelemfelkeltő (ráadásul humoros), hipnotikus felnövés sztoriban tálalják mindezt egy kifejezetten szimpatikus főhőssel, nagyon nézeti magát az anyag.

(Annyi jó snitt volt a pilotban, sajnáltam, hogy ilyeneket nem tudtam betenni.)

4 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2020. 10. 10. 14:16

Nekem nagyon bejött, ajánlom.

Hangulatra fura mód a Cardinal jutott eszembe elsőnek, asszem az is CBC produkció, nem lepne meg ha lenne átfedés a készítők között, hangulatos nagyon, és most láttam, hogy már a második évad is be van rendelve (sorozatjunkie reggeli hírek között találtam). Ha a trailer tetszett, érdemes belekezdeni.

cherockee - 2020. 11. 04. 16:43

Azóta csak annyit tennék hozzá, hogy a ritmusa nekem pont jó, pont jól adagolnak újdonságokat, és végig hangulatos marad minden rész. Mivel csak 6 rész az első évad, és mivel be van rendelve a második évad, erősen javaslom.

Kati néni - 2020. 11. 04. 19:09

Én csak remélni merem, hogy felmerül valamelyik streamszolgáltatóhoz, mert nálunk a hatóságok keményen büntetnek, ha az ember
… Mert engem ez a pár mondat már kilóra megvett.

Cápi - 2020. 11. 06. 13:19

Nagyon hangulatos, egyedi a zene is, érdekes a mitológia mögötte, főleg mert eddig az ilyen kanadai őslakos mitológiáról semmi ismeretem nem volt. Nagyon szeretem az ilyen hangulatú sorozatokat, engem megvett.

APRÓ SPOILER

Az egyetlen, ami nekem zavaró kicsit, hogy a főszereplő srácnak szerintem így sok őslakos vonása nincs, holott a szülőknek meg igen. De ez legyen a legnagyobb gond.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz