login |

The Umbrella Academy: vége a 2. évadnak – írta Cleda

2020. 11. 04. 21:35 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

So much can change in a matter of seconds.

Már jó pár hónapja elérhető Az Esernyő Akadémia új évadja, úgyhogy igazán meglepett, hogy még mindig nem írt senki a zárásról. De ami késik, nem múlik, és hiba lenne nem beszélni még egyszer erről a remek sorozatról. (winnie évadnyitós kritikája itt olvasható, és a kommentek alapján neki is bejött a teljes szezon.)

Ahogy arról tehát már volt szó, szerencsétlen tesók Dallas városában szétszóródtak, különböző időpontokban. Amikor Ötös feltűnik, mindenki újonnan kialakított életét feldúlja a tudat, hogy nyilván magukkal hozták a világvégét is. Miután nagy nehezen összeszedi és meggyőzi a családot, hogy ezt meg kéne oldani, akkor kezdődnek a problémák.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

– Who’s Diego?
– Imagine Batman, then aim lower.

Már az előző évadban is volt róla szó, de ebben az évadban központi szerepet játszik Kennedy meggyilkolása. A hőskomplexusos Diego mindenáron meg akarja akadályozni a gyilkosságot, de az új világvégének is ehhez van köze.

Én nagyon meglepődtem, hogy a még mindig könyörtelen Reginald Hargreeves (most itt arról a bizonyos vacsoráról beszélek, szegény Diego!) nagyobb szerepet kap ebben az évadban. Ötös tőle várja a megoldást a hazatérésre és egy titkos társaságnak a tagja, akik Kennedy meggyilkolását tervezik és véghez is viszik. Igen, ebből az következik, hogy nem változtatják meg a múltnak ezt a részét, de legalább a világvégét megakadályozzák, amit ugyancsak Vanya okozott volna.

(Egyébként a tény, hogy Vanyának amnéziája van az évad nagy részében, sokkal szimpatikusabbá és elviselhetőbbé tette a karaktert, de elég lehangoló húzás volt, hogy megint ő volt a probléma forrása.)

Kellő idő szánnak arra is, hogy bemutassák a szétszóródott tesók új életét (és hogyan kezdték újra), bár nem mindegyik volt kreatív és egy idő után kifulladt, mint például Luther bunyózós sztorija, de Klaus is látszólagosan csak menekül a követői elől, semmi más célt nem szolgálnak. Azonban a Dave-vel való szomorú kapcsolata érdemel némi említést, valamint a Ben és Klaus közötti interakciók még mindig a legviccesebb mozzanatokat hozzák.

Allison és Vanya szálára valamivel nagyobb hangsúlyt fektetnek az évad során is, általuk előtérbe kerülnek a hatvanas évek árnyoldalai: a rasszizmus, a rendőri brutalitás és a homofóbia is. Érdekes látni, hogy egy szuperhősös/képregény sorozat, aminek lételeme a komikum és a szerencsétlenkedés, nem fél ilyen komoly, létező problémákhoz nyúlni.

Aminek örültem, hogy végre kicsit többet megtudtunk a Bizottság működéséről is, és arról, hogy az Ötös által legyilkolt tanács mekkora káoszt teremt, amit a lefokozott Intéző kihasznál, hogy hataloméhségét és bosszúját kiélhesse.

Wonder if it’s too late to be un-adopted.

Ötös még mindig elviszi a hátán a sorozatot arrogáns stílusával, de nagyon törekszik arra, hogy megállítsa a világvégét, és hazajuttassa a családot. Külön kiemelném az „öreg” és a „fiatal” Ötös közti konfliktust, ami simán az évad legjobb élményét szállította, hogy a fiatal Ötös a paradoxon okozta röhejes mellékhatások miatt félig megbolondulva azon pattog, hogy a másik Ötös ki akarja nyírni, miközben a többiek a bomba Vanyát akarják megmenteni, és a háttérben pedig vonul Kennedy.

Nyilván ez is része a sorozatnak, de ez a fajta abszurditás nekem nagyon bejön. De térjünk rá a fináléra, ami nem kevés meglepetéssel zárult.

A csapatot körözik, mert Kennedy gyilkosának feltételezett cinkosainak tartják őket, és a tanács hiányában az Intéző vezette Bizottság is ki akarja iktatni őket. Azonban kiderül, hogy Vanya átadta ereje egy részét Harlannak, ezért a csapat rendesen összeáll, és mindent hátrahagyva elindulnak megmenteni az erejét nem ismerő srácot.

I know what it’s like to love dangerous people. Difference is they love me back.

Az Intéző is tudomást szerez erről az anomáliáról, és direkt nem beszéltem eddig Liláról. A karaktere jól beépült a sztoriba, a maga szarkasztikus stílusával, és Diegóval jó párost alkotnak. Egész hamar kiderül, hogy nem véletlenül köt ki ugyanabban az intézetben, mint Diego. Kellemes meglepetés volt, hogy ő is egy közülük, mások képességeit tudja lemásolni. Ellenben a tragikusabb gyerekkora sokat hozzáad a karakteréhez, hiszen Apuval ellentétben az Intéző több szupergyerek szüleit nemes egyszerűséggel kinyírta (egy részét Ötössel), hogy manipulálja és felhasználja őket a saját céljaira. Kíváncsi vagyok, lesz-e még a többiekről szó, mert van még vagy harminc ilyen gyerek.

Végül ártalmatlanítják Harlant (vagy mégsem?), az Intéző pedig nagy valószínűséggel tényleg meghalt. Bár egy nagyon kis pillanatig elhittem, hogy mindenki mást is kinyírt, de Ötös szintet lépett, végre hallgat valakinek a tanácsára, és ezt a problémát kiküszöböli némi rövid időutazással. Lila pedig nem mer csatlakozni a családhoz és elmenekül. Mindenki más nagy nehézségek árán elbúcsúzik attól, akitől kell, és visszajutnak 2019-be.

What the hell did we do now?

Látszólag minden rendben van, mert az állítólagos apokalipszis másnapján még mindig “áll” a Föld, de nyilván valahogy megint sikerült bekavarni az idővonalba. Apu él és űrlényi mivoltát egyelőre nagy rejtély övezi, az Esernyő Akadémia pedig sosem létezett, de helyette van a Veréb Akadémia, valami nagyon gonosznak kinéző Bennel az élen (pedig már sirattuk a másik Bent).

Maga a tudat, hogy az Esernyő Akadémiát komplett lecserélte Apu, még több kérdést vet fel. Vajon mi más változott még meg? Az a vacsora tényleg ilyen mély benyomást keltett benne? Eddig is elképzelhető volt, hogy a múltbéli cselekedeteiknek valamilyen hatása lehet a jövőre, de a további következmények felderítésére még várnunk kell.

Összességében nagyon élveztem ezt az évadot, szerintem simán felülmúlta az előzőt. Kellőképpen vicces és pörgős, a színészek még mindig jól működnek külön-külön és egymással is. Örülök, hogy több párosítás is megvalósult, nem mindig ugyanazok a tesók mászkáltak ugyanazokkal, bár mindannyian együtt csak hébe-hóba jelentek meg. A zene és a vizuális megvalósítás még mindig nagyon sokat hozzáad az élményhez.

És persze a cliffhanger nagyon kíváncsivá tett, reméltem, hogy ezt a világvége/apokalipszis dolgot már nem kísérlik meg harmadszorra is. A Veréb Akadémia igazán ígéretesnek tűnik, majd meglátjuk mit hoznak ki belőle. Ez így minimum 8/10 volt számomra.

4 hozzászólás Ne habozz!

Samu - 2020. 11. 05. 10:28

Na és a svédekről egy szó sem esik? :-) Nem voltak egy Hazel – Cha-cha szint, de a macskákkal, viking temetéssel stb. zseniálisan voltak megírva.
A szezon nekem nem múlta felül az előzőt, de mindkettő a 8-9 között van a 10-ból.

irgum76 - 2020. 11. 05. 10:36

nekem is jobban tetszett az első évad
sokan írták a másik posztnál, hogy kiforrottabb lett
nekem inkább széttöredezett volt a fél évad ráment, hogy egymást hajkurászták
de azért jó volt

a zenéket meg tuti egy couber válogatta
az összes mém szám felhangzik benne aminek én örültem :)

karamata - 2020. 11. 09. 14:47

Nekem viszont jobban bejött a második évad. Mert váltottak egy viccesebb síkra. Ami igaz, hogy azért tudott jobban ülni, mert az első évad túlnyomó részben inkább melankolikus volt, ez meg inkább komikus. De érthető, hogy nem kezdhettek viccesen egy ilyen sztorit. Érezhető a tét, de belevittek olyan poénokat, amikre nem számít az ember, és ezért jó.

A zenék és jelenetek is jobban passzoltak ebben az évadban. Az elsőben még erőltetettnek éreztem néhol, itt már nem, bár az is lehet, h mostanra megszoktam. A lényeg, h tetszett.

És én is nagyon örülök, h nem egy újabb ’10 nap múlva vége a világnak’ feladat lesz a következő évad. Tudtak újat húzni, biztos jó lesz.
Az évadnyitót nem hiszem, h felül lehet múlni. :-)

Enzo - 2020. 11. 19. 00:34

2×09 (pótlás)

Hú, hát itt sokminden történt, meg látványos volt, de kicsit nem értem a kapcsolódásokat, ami így közvetlenül az évadzáró előtt nem a legjobb jel. Az Ötös-ÖregÖtös teleportbunyó elég vidám lett a Dancing With Myself-aláfestéssel, Ben utolsó önfeláldozása, amivel megmentette Vanyát, érzelmesre sikerült, a sikertelen bőrönd-visszaküldés gondolom majd begyűrűzik valahogy(?), Lila pedig végre megtudja, hogy ki ölte meg a családját, csak éppen nem a valós verziót – AJ manipulált bele valamit a dologba (Handler meg megeszi, lol :D)

És aztán meg csak úgy potyogtak a meglepetések: Harlanról visszapattan a golyó és megöli Carl-t, Reginaldnak vannak érdekeltségei a Holdon és amúgy is valami fura gyíkember (WTF :O)… a Bizottság háborúba megy, és miért világít a pajta?

#hétidézetei:
“Vanya would understand ’cause she has realistic expectations of what I am. And what I am is sexy trash.” :DD /Klaus/

“-If you don’t make it back, there’s one thing that I need to tell you.
-I don’t have time for this.
-Please.
-What?
-You look like Antonio Banderas with the long hair. I just thought you should know.” :DD /Klaus/

2×10 (pótlás múlt vasárnapról)

Na, rendesen “grand finale” hangulatot kapott a rész, amikor a pajtához odateleportált a teljes bizottság … meg egy kis Endgame-feeling is volt benne :D
Az mondjuk klisés, hogy a golyózápor nem talál el senkit, de ezen kívül a történések nagyrészt rendben voltak, csak kapkodta az ember a fejét, hogy például Diego mióta irányítja annyira jól a fémet, hogy golyók megállítására is képes? (update: jaa hogy röppályát tud módosítani, az más!) Na de ez semmi ugye Lila-hoz képest, aki így hirtelen a semmiből a helyi Sylarré változott (érti még valaki ezt az utalást?) – hát egyfelől örülök, hogy végre rátérnek a maradék 36 gyerek témájára is (amit úgy kb a pilot óra várok), másfelől ez szerintem nagyon a semmiből lett bedobva, én őszintén szólva nem emlékszem semmire, ami erre utalt volna korábban.
A mindenkit lelövős jelenet rendesen csőbe húzhatott volna minden nézőt, ha nem jutna eszünkbe, hogy van egy időutazó a társaságban, így Ötös visszaküzdötte magát sacc 15 másodpercet, megmentett mindenkit, Handler kinyírva, Lila elteleportált, az egyszem megmaradt Svéd pedig békésen távozik. Ja, Herb meg beugró igazgató lesz, lol.
A jövőbe visszatérés utáni szál viszont kifejezetten tetszett: Fater él (WTF#1), Ben él (WTF#2), Sparrow Academy (WTF#3), más tesók (WTF#4), lesz itt sztori kérem a harmadik évadra!

Darabkák:
– Ben temetés flashback is volt, erről jut eszembe: komolyan 2 évad alatt nem tudtuk meg, hogy miben/hogyan halt meg? Engem ez zavar, na :D
– Handler amúgy csak úgy random gondolt egyet, abbahagyta Harlan győzködését, és felment a pajtába egy géppisztollyal?
– Nem kéne begyűrűznie valami történésnek? Mármint a félig átküldött bőröndre gondolok… mondjuk teljesen az se világos, hogy akkor most mi változott meg annyira, hogy a 2019-es világvége is elmaradjon. És Fater vajon továbbra is gyíkember?

Összességében nekem jobban bejött, mint az első évad. Vanya robbanásveszélyén kívül nem volt önismétlés, húztak pár meglepő csavart (nem csak a végén), a remek idézetek még mindig potyognak, a zeneválasztás pedig, ahogy korábban is írtam, 10/10!

#hétidézetei:
“Anyone makes a fat joke, and I’m outta here.” :D /Luther/

“-Yeah, right. We didn’t kill the board.
-Uh, actually, Diego, that’s not entirely accurate.” :D /Five/

“Which one’s the girlfriend?” :D /Luther/

“But she’s not our biological sister…right?” :DD /Diego/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz