login |

Pilot-mustra: Life – 1×01

2020. 11. 05. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

 Nagyon ritka, hogy ennyire bejöjjön számomra egy (papíron semmi extra) pilot – de akkora érzelmi töltet volt benne, hogy nagyot ütött.

Ezt írtam pár éve a Doctor Foster kritikájában. És most megismételhetném. Mike Bartlett tud valamit. Viszont a sorozatait előzetesen nem tudja kívánatossá tenni.

A Doctor Foster-nek az alapsztorija (egy nő elkezd gyanakodni a férjére, hogy megcsalja) olyan földhözragadt, hogy a világon senkit nem fog rávenni arra, hogy elkezdje nézni (max az istenítő vélemények). A BBC-s Life-nak az alapsztorijára (egy társasház négy lakásában lakók élete) pedig ez végképp igaz, hiszen nincs is alapsztorija. Vagy leírjuk, hogy milyenek a kiemelt karakterek vagy átmegyünk fellengzősbe az érintett gondolati síkokra utalva. Szóval marad a készítő neve, és az ismételten nagyon pozitív vélemény.

LIFE – 1×01 – 8,5/10

Eleve milyen ötletesen oldják meg a lakók bemutatását! Én ilyesmire nem vagyok képes, szóval azt látjuk, ahogy egy öreg nő kiviharzik a házból, autóba pattan és elkezd száguldani a férjéhez a kórházba (csak épp majdnem elüt valakit, aminek komoly hatásai lesznek), a szomszédai között pedig ott van egy várandós fiatal anya (bonyolult apuka viszonyokkal), egy egyedülálló nő (aki nem várt lakótársat kap) és egy boldog házaspár (amely férfitagja komoly kísértésnek lesz kitéve).

Nem tudom, hogy miképp lehet egy ilyen egyszerű alapanyagokból mindenféle bűnügy vagy high concept szál nélkül egy ennyire érdekes vázat építeni, de tanítani kellene az egész prezentálást.

The remote of the TV didn’t work yesterday. I smashed it to pieces to the chair. Now i can only watch ITV2. Which isn’t ideal.

Első pillantásra, azaz felületes ismertség alapján egyik karakter vagy sztori sem érdekes, de ahogy haladunk előre, úgy válik minden érdekfeszítővé, úgy gyűl(het)nek a nézőben a kérdések, úgy leszünk egyre kíváncsibbak arra, hogy mi miért is ilyenek ezek a karakterek, és amikor minderre fény derül, akkor már reménytelenül elkapott minket a sorozat, mert már nem az eredetsztorijuk fog izgatni, hanem inkább az, hogy mi lesz velük.

És még azt is megkockáztatom, hogy a készítő mindezt nem a rá jellemző csavarokkal éri el (szia, This Is Us!), azok inkább csak a habot jelentik a tortán. Igen, lehet, hogy kár volt erről írnom, mert az efféle emberközeli történeteknél az ember nem számít komolyabb fordulatokra, de ahogy a meglepetések a This Is Us-t is egy szinttel magasabbra emelték, úgy a Life esetében is ez a helyzet. És (eddig) minden egyes esetben a csavar nem a sokkfaktor kedvéért volt jelen, hanem a néző érzelmeire próbáltak hatni velük. Sikeresen.

Tényleg úgy éreztem, hogy érdekesek és mélyek a karakterek, hogy érdekes és mélyek a dinamikák (a lakáson belüliek és a társasházon belüliek is), nincs kétségem afelől, hogy bőven lesz itt min elnyammogni, és abban is biztos vagyok, hogy a további meglepetések sem fognak elmaradni. A színészgárda pedig tényleg csak plusz.

Mint írtam, tudtam, hogy Mike Bartlett új sorozatáról van szó, sőt, azt is, hogy kvázi spinoffról, hiszen egy Doctor Foster-ből ismert karakter is kiemelt szereplő (igazából nem fontos a dolog, így nem is tértem ki rá, ez ne riasszon el senkit), mégsem érdekelt a Life. Ahogy a Doctor Foster sem. És most, hogy megnéztem az első részét, tudom, hogy a lehető leggyorsabban le fogom darálni. Ahogy a Doctor Foster-t is. Valamit nagyon tud a készítő.

Egész egyszerűen nagyon emberi sorozatnak tűnik a Life a pilot alapján, teljesen alapvető, mindennapos érzelmekkel és problémákkal operál, úgy, hogy rögtön elgondolkodtam azon, hogy vajon több évadon át (ld. egy amerikai országos szezon) is szívesen nézném-e ezt a pár házlakót (ld. The Village). A válasszal várok még a szezon végéig, de vannak sejtéseim.

4 hozzászólás Ne habozz!

Florabell - 2020. 11. 05. 21:38

Ezt most már látnom kell. Az az igazság annyira unalmasnak hangzott, hogy eddig nem adtam neki esélyt.A Doctor Foster is már jó régóta pihen a listámon, de mindig lemaradok a dunás ismétlésről.

FrankLuck - 2020. 11. 06. 07:49

Engem is meggyőztél (mondjuk nekem annyi elég, hogy Mike Bartlett, a Doctor Foster első évada lényegében tökéletes).
Aztán most rá is jöttem, hogy miért nem próbáltam be… a délelőtti videónál a ‘This Is Us-szerű’ leírás nálam szitokszó (meg a trailer is eléggé ‘ehh’ volt) – de most inkább a kritikának hiszek és remélem nem sírós-rívós nyálzuhatag lesz, végülis angol, rájuk nem jellemző.

winnie - 2020. 11. 06. 07:54

nem sírós-rívós nyálas (egyelőre?:), inkább csak csak a sima kapcsolatokra koncentráló drámába csempészett csavarok miatt jutott eszembe.

sherlock20 - 2020. 11. 15. 22:35

Na ez könnyen és gyorsan csúszott le, végig tartja az első rész magas színvonalát

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz