login |

The Queen’s Gambit

2020. 11. 06. 21:20 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Na, végre letett valamit a Netflix újra az asztalra! Tudom, merész kijelentés, hiszen szinte minden héten hoznak valami nézhetőt, de részemre kiemelkedőt ritkán, olyat amit az Ozark 1. évad, vagy a Stranger Things 1. évad, vagy a House of Cards 1. évad tempóban meg is nézek. Hát, most megtették ismét ezzel a Vezércsellel.

Direkt nem olvastam el winnie írását, így előfordulhat ismétlés, de mindenképp meg akartam én is emlékezni róla, hogy aláhúzzuk: valami mindkettőnket nem csak elkapott, de elég gyorsan végeztünk is a megnézésével. Nem azt mondom, hogy a legjobb sorozat volt mostanában, hiszen az simán a Ted Lasso, de közel volt hozzá!

A történet egy árva lányról szól, akiben az intézetben feltámad a sakk iránti szeretet, amikor látja a gondnokot játszani. Gyorsan ki is derül a gyerekről, hogy valójában zseni a sakkhoz, pillanatok alatt kinövi, amit a gondnoktól tanulni tud, és elindul a sport hosszú útján egy olyan világban, ahol a férfiak dominálnak.

Viszont mindeközben cipeli magával a felnövésének nehézségeit, kezdve ott, hogy az anyja autóbalesettel lett öngyilkos, azon át, hogy az intézetben akkoriban még nyugtatókat adtak a gyerekeknek, ami eléggé erőteljes függőséget is okozott neki.

Igazság szerint nekem a zseni sakkozós szál is tetszett. Gondolom, már feltűnt, hogy bírom az ilyen semmiből elinduló, és onnan szépen lassan feltörő emberes/csapatos sport filmeket és sorozatokat. Ellenben, ha valakit ez nem érdekel, hiszen általában elég egyszerű történetek az effélék, akkor is piszok erős a The Queen’s Gambit, és pont ez az a keverék, ami miatt nem bírtam letenni és lecsúszott pár nap alatt.

Mert nekem sokkal erősebb volt az, ahogy a főhős elbassza az életét, és szépen lassan rájön erre. Tulajdonképpen láttam, hogy winnie Twitteren szétélteti a pilotot, de nem annyira értettem vele egyet, egészen a close your eyes pillanatig. Onnantól elkapott, és nem is eresztett egy jó darabig.

Bár valahol bennem van, hogy a megvalósítás nem tökéletes, mert nem hiszem, hogy 2020-ban tényleg olyan sorozatot akart valaki csinálni, ami a nappali italozás mellett kampányol, legalábbis nagyon erős érzésem támadt rá az első 3-4 rész alatt. Viszont nem tudom megfogni, hol siklott ki egy kicsit a rendezés, az arány, talán a sötét pillanatok mélységeinél.

Ellenben a dramedy hangulat melletti, valljuk be, feelgood piálás, drogozás és sakkozás szépen lassan eljutott arrafelé, hogy a nevelésünk, a családi csomagunk elhagyása csak rajtunk múlik. Ügyesen kivezették oda a sorozatot, hogy a saját utunk vegigjárásahoz meg kell lépnünk bizonyos dolgokat, fel kell ismernünk miért önpusztítunk, mi a séma (van akinek terápia kell hozzá, de egy zseni sakkozónak persze nem).

Viszont talán pont ezért, mármint azért, ami nekem a legjobban tetszett benne, számomra teljesen leült a sorozat a temetés utáni felismeréskor. Nyilván használnia is kell a szereplőnek, amire ráébredt önmaga kapcsán, viszont itt már nem volt meg az az erő és a lendület, ami addig repítette a sorozatot.

Helyette maradt a kicsit erősebb sakkdráma. Ha jól értem, itt is kellett még tennie dolgokat, például ráébredni, hogy nincs egyedül, a csapat-barátokkal teljes az élete és karrierje, de mégis, míg a mexikói versenynél az óraketyegés-sakktáblás montázson vigyorogtam, hogy milyen ügyes, addig a végső versenyek már sokkal sablonosabbak voltak megvalósításban is. Mondjuk mivel az egyik főbb szálat feloldották, így már kevésbé lehetett komplex, szóval ez is elvett belőle.

Tudjátok, mi jellemzi legjobban: tökéletesen jó pop dráma. Nézeti magát, néha mély is, de azért még bőven a szórakoztató vonalon marad, hiába vannak benne a sötét dolgok. Lehet, hogy rossz példa, de ilyen Forrest Gump, vagy a The Help, ezekhez hasonlók ugrottak be az egész kivitelezéséről… és hát, a mélységéről is.

8 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2020. 11. 06. 23:09

24 órán belül letudtam.

A legjobb sorozatélményeim egyike, azon a hétvégén még kettő másikat ledaráltam, most meg a Deutschland 89-et nézem, de akkor is annyira erős, hogy már két hete minden egyes nap az eszembe jut. Ami érdekes, hogy nem Anya Taylor-Joy arcával idézem föl, hanem mindig Emma Stone jut eszembe, pedig nem is annyira hasonlítanak.

human - 2020. 11. 06. 23:33

nekem is emma stone, írtam is egy szkeccset vele pár napja :D

Fegyula - 2020. 11. 07. 09:24

Remek kis sorozat, engem jobban megfogtak a sakkozós részek, egy kicsivel közelebb kerültem az egész sakkvilág megértéséhez. Nem véletlen, hogy Kaszparov segítette a hitelességet. Az intézeti részek vitték a prímet, ahogy a plafonon elkezdett sakkozni, az mindent vitt. Az utolsó epizód még akkor is libabőr, ha egy kicsit túltolták (pl. 1968-ban biztosan nem sétálhatott szabadon, vagy nem gyülekezhettek a verseny színhelye előtt a szovjet nők, hogy éltessenek egy amerikait), de az utolsó jelenet ennek ellenére nagyon tetszett, mert a sakk szeretetéről szólt.
Nagyon jól adagolták a vérszerinti anya szerepét, de a “mostohával” való részek is jól illeszkedtek Beth személyiség fejlődéséhez. Mivel nálam a sakkozós jelenetek vitték a prímet, az alkohol+gyógyszer kettőse (melyből a a gyógyszer nem annyire idegen a sporttól) nem volt túlzó. A szerzők sem tolták túl, egy pillanatra sem telepedett rá a történetre. Inkább “csak” kiegészítette.
Anya Taylor-Joy meg zseniális.

Bandi - 2020. 11. 07. 12:57

Számomra az ide év legjobbja!

len90@ - 2020. 11. 07. 15:20

Számomra meg Anya Taylor-Joy egy az egyben Kendall Jenner, csak kicsit több értelmet árasztó arckifejezéssel 😂

carlos - 2020. 11. 14. 22:11

Köszi az ajánlást!
Csatlakozom,megvettek,zseniális.

Gusztav - 2020. 11. 23. 20:38

Írtad, hogy nem veszélyezteti az elsőket, de a top5-ben benne van.
Melyik sorozatok vannak nálad az első helyeken?
köszönöm

winnie - 2020. 11. 24. 07:49

talán a kritikámban linkelem, de ott csak az idei első 3 hónap legjobb 103 új sorozatát rangsorolom: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/04/17/az-idei-elso-negyedev-103-legjobb-ujoncsorozata/

azóta már 200-250-es a lista, és új címek is vannak, és természetesen attól, hogy valami szerintem zseniális, más szerint nem biztos, hogy az.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz