login |

The Queen’s Gambit

2020. 11. 06. 21:20 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Na, végre letett valamit a Netflix újra az asztalra! Tudom, merész kijelentés, hiszen szinte minden héten hoznak valami nézhetőt, de részemre kiemelkedőt ritkán, olyat amit az Ozark 1. évad, vagy a Stranger Things 1. évad, vagy a House of Cards 1. évad tempóban meg is nézek. Hát, most megtették ismét ezzel a Vezércsellel.

Direkt nem olvastam el winnie írását, így előfordulhat ismétlés, de mindenképp meg akartam én is emlékezni róla, hogy aláhúzzuk: valami mindkettőnket nem csak elkapott, de elég gyorsan végeztünk is a megnézésével. Nem azt mondom, hogy a legjobb sorozat volt mostanában, hiszen az simán a Ted Lasso, de közel volt hozzá!

A történet egy árva lányról szól, akiben az intézetben feltámad a sakk iránti szeretet, amikor látja a gondnokot játszani. Gyorsan ki is derül a gyerekről, hogy valójában zseni a sakkhoz, pillanatok alatt kinövi, amit a gondnoktól tanulni tud, és elindul a sport hosszú útján egy olyan világban, ahol a férfiak dominálnak.

Viszont mindeközben cipeli magával a felnövésének nehézségeit, kezdve ott, hogy az anyja autóbalesettel lett öngyilkos, azon át, hogy az intézetben akkoriban még nyugtatókat adtak a gyerekeknek, ami eléggé erőteljes függőséget is okozott neki.

Igazság szerint nekem a zseni sakkozós szál is tetszett. Gondolom, már feltűnt, hogy bírom az ilyen semmiből elinduló, és onnan szépen lassan feltörő emberes/csapatos sport filmeket és sorozatokat. Ellenben, ha valakit ez nem érdekel, hiszen általában elég egyszerű történetek az effélék, akkor is piszok erős a The Queen’s Gambit, és pont ez az a keverék, ami miatt nem bírtam letenni és lecsúszott pár nap alatt.

Mert nekem sokkal erősebb volt az, ahogy a főhős elbassza az életét, és szépen lassan rájön erre. Tulajdonképpen láttam, hogy winnie Twitteren szétélteti a pilotot, de nem annyira értettem vele egyet, egészen a close your eyes pillanatig. Onnantól elkapott, és nem is eresztett egy jó darabig.

Bár valahol bennem van, hogy a megvalósítás nem tökéletes, mert nem hiszem, hogy 2020-ban tényleg olyan sorozatot akart valaki csinálni, ami a nappali italozás mellett kampányol, legalábbis nagyon erős érzésem támadt rá az első 3-4 rész alatt. Viszont nem tudom megfogni, hol siklott ki egy kicsit a rendezés, az arány, talán a sötét pillanatok mélységeinél.

Ellenben a dramedy hangulat melletti, valljuk be, feelgood piálás, drogozás és sakkozás szépen lassan eljutott arrafelé, hogy a nevelésünk, a családi csomagunk elhagyása csak rajtunk múlik. Ügyesen kivezették oda a sorozatot, hogy a saját utunk vegigjárásahoz meg kell lépnünk bizonyos dolgokat, fel kell ismernünk miért önpusztítunk, mi a séma (van akinek terápia kell hozzá, de egy zseni sakkozónak persze nem).

Viszont talán pont ezért, mármint azért, ami nekem a legjobban tetszett benne, számomra teljesen leült a sorozat a temetés utáni felismeréskor. Nyilván használnia is kell a szereplőnek, amire ráébredt önmaga kapcsán, viszont itt már nem volt meg az az erő és a lendület, ami addig repítette a sorozatot.

Helyette maradt a kicsit erősebb sakkdráma. Ha jól értem, itt is kellett még tennie dolgokat, például ráébredni, hogy nincs egyedül, a csapat-barátokkal teljes az élete és karrierje, de mégis, míg a mexikói versenynél az óraketyegés-sakktáblás montázson vigyorogtam, hogy milyen ügyes, addig a végső versenyek már sokkal sablonosabbak voltak megvalósításban is. Mondjuk mivel az egyik főbb szálat feloldották, így már kevésbé lehetett komplex, szóval ez is elvett belőle.

Tudjátok, mi jellemzi legjobban: tökéletesen jó pop dráma. Nézeti magát, néha mély is, de azért még bőven a szórakoztató vonalon marad, hiába vannak benne a sötét dolgok. Lehet, hogy rossz példa, de ilyen Forrest Gump, vagy a The Help, ezekhez hasonlók ugrottak be az egész kivitelezéséről… és hát, a mélységéről is.

10 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2020. 11. 06. 23:09

24 órán belül letudtam.

A legjobb sorozatélményeim egyike, azon a hétvégén még kettő másikat ledaráltam, most meg a Deutschland 89-et nézem, de akkor is annyira erős, hogy már két hete minden egyes nap az eszembe jut. Ami érdekes, hogy nem Anya Taylor-Joy arcával idézem föl, hanem mindig Emma Stone jut eszembe, pedig nem is annyira hasonlítanak.

human - 2020. 11. 06. 23:33

nekem is emma stone, írtam is egy szkeccset vele pár napja :D

Fegyula - 2020. 11. 07. 09:24

Remek kis sorozat, engem jobban megfogtak a sakkozós részek, egy kicsivel közelebb kerültem az egész sakkvilág megértéséhez. Nem véletlen, hogy Kaszparov segítette a hitelességet. Az intézeti részek vitték a prímet, ahogy a plafonon elkezdett sakkozni, az mindent vitt. Az utolsó epizód még akkor is libabőr, ha egy kicsit túltolták (pl. 1968-ban biztosan nem sétálhatott szabadon, vagy nem gyülekezhettek a verseny színhelye előtt a szovjet nők, hogy éltessenek egy amerikait), de az utolsó jelenet ennek ellenére nagyon tetszett, mert a sakk szeretetéről szólt.
Nagyon jól adagolták a vérszerinti anya szerepét, de a “mostohával” való részek is jól illeszkedtek Beth személyiség fejlődéséhez. Mivel nálam a sakkozós jelenetek vitték a prímet, az alkohol+gyógyszer kettőse (melyből a a gyógyszer nem annyire idegen a sporttól) nem volt túlzó. A szerzők sem tolták túl, egy pillanatra sem telepedett rá a történetre. Inkább “csak” kiegészítette.
Anya Taylor-Joy meg zseniális.

Bandi - 2020. 11. 07. 12:57

Számomra az ide év legjobbja!

len90@ - 2020. 11. 07. 15:20

Számomra meg Anya Taylor-Joy egy az egyben Kendall Jenner, csak kicsit több értelmet árasztó arckifejezéssel 😂

carlos - 2020. 11. 14. 22:11

Köszi az ajánlást!
Csatlakozom,megvettek,zseniális.

Gusztav - 2020. 11. 23. 20:38

Írtad, hogy nem veszélyezteti az elsőket, de a top5-ben benne van.
Melyik sorozatok vannak nálad az első helyeken?
köszönöm

winnie - 2020. 11. 24. 07:49

talán a kritikámban linkelem, de ott csak az idei első 3 hónap legjobb 103 új sorozatát rangsorolom: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/04/17/az-idei-elso-negyedev-103-legjobb-ujoncsorozata/

azóta már 200-250-es a lista, és új címek is vannak, és természetesen attól, hogy valami szerintem zseniális, más szerint nem biztos, hogy az.

Mordekai - 2020. 12. 25. 22:12

Hmm, miért van itt ilyen kevés hozzászólás? Két este alatt lement, az év egyik legjobbja. (Mondjuk ez olyan kijelentés, mintha mindent láttam, volna, de akkor is.)

Tipikus “sportfilm” amúgy, de nagyon igényes és hangulatos produkció. ATJ remekel végig, a kiskorú változata is. Lenyűgözőek a díszletek és a helyszínek, ha tehetném, kihajítanám minden bútoromat és berendezném újra a házat ilyen 60-as évek stílusban :) A ruhatáros is nagyon kitett magáért. Ami meg a sakk részét illeti, mindenkinek kötelező, aki szereti ezt a játékot.

Nem hibátlan, néha átment üresjáratba, amikor nem a sakk volt a középpontban és sajnos az aktuális kötelező köröket sem úszta meg, de a 10/8,5 jár.

winnie - 2020. 12. 26. 08:23

“Hmm, miért van itt ilyen kevés hozzászólás?”

azért, mert ez a 2. kritika. itt a sok hozzászólás, ld a linket a fenti kritikában: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/10/29/the-queens-gambit-az-1-evad/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz