login |

Love & Anarchy: az 1. évad

2020. 11. 07. 15:00 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Romantikus komédia, de a felnőttebb fajta. Aki legyintene a zsáner említése miatt, az ne tegye, a Netflixre a héten érkezett Szerelem és anarchia nem egy Emily Párizsban, hanem északi, pontosabban svéd hülyülés.

A történet középpontjában egy 40 körüli üzleti tanácsadó nő áll, aki épp új megbízást fogad el, egy könyvkiadónál kezd dolgozni, őket kell áthoznia a 21. századi digitális világba az aktatengerből. El is kezd ezen munkálkodni, de a 25 körüli informatikus srác nagyon zavarja, rosszkor fúrja a falat meg ilyesmi.

Aztán rögtön az első este, amikor Sofie egyedül marad az irodában, akkor magához nyúl (szokása), amit lefotóz a véletlenül valamiért visszajövő srác. Innen valami durva zsarolás is lehetne a főszál, de “csak” egy Mekis ebédet kér cserébe a kép letörléséért, és itt indul el egy játék közöttük, ami eleinte csak csínyszerű dolgokból áll, például a nő mászkáljon hátrafelé az irodában, de valahogy közelebb is hozza egymáshoz őket ez az évődős játékosság.

Mondjuk, valójában a nő életközi válsága az egyik oldal, hiszen a férje kőkemény realista, az mindennapok monotonak, amit masztizással enyhít a nő. A fiatal srácnál pedig daddy, vagyis mommy issues áll fenn, mivel anyuka nem szerette, ezért idősebb nők elfogadását keresi, és könnyen meg is találja, mert olyan K-drámásan szép. Talán. Annyira nem értek a férfi szépséghez, de tapadnak rá a nők.

Mindeközben viszont szerintem tök érdekes volt a könyvkiadó szála is, mert a felvásárlás fenyegeti őket, és többször is előkerül a művészet-ipar ellentét, amit mindig kedvelni szoktam. A könyvadaptációról szóló rész pedig *chef’s kiss*. Feldobta a “random munkahelyen” felnőttek összejönnek kliséket.

Igazság szerint amíg játékos volt a sorozat, addig nagyon tetszett, de a komolyabb részeknél szerintem nem ment elég mélyre, pedig olyan érzés volt, mintha akarna, főleg az utolsó két részben. Érdekes amúgy, hogy például ebben a svéd sorozatban az idősebb karakterekkel is teljesen normális mindenki, ráadásul még a szexualitás sem tabu. Sőt, a #metoo-s témák sem “cancel”, meg “Húha!” módon voltak elővéve.

Olyan egészségesebb volt az összhang. Már persze ha valakinél a családi problémák megcsalásos ábrázolása nem b*ssza be a kaput rögtön. Pedig ugye csak jól ki van forgatva a pasi csalja a feleségét klisé, amit már nagyon sokszor ábrázoltak sorozatokban és filmekben.

Az az igazság, hogy a finálé nem igazán tetszett, és ott visszaköszöntött a romantikus sorozatos hepiend dolog. Érdekes volt, hogy miközben ment egyre realistábba a történet, addig a végénél mintha ráébredtek volna, hogy ezt nem kéne, és visszaugrottak a mesevilágba.

11 hozzászólás Ne habozz!

adite - 2020. 11. 05. 17:41

Megnéztem, illetve ledaráltam, mert annyira behúzott. Könnyedsége ellenére mély gondolkodásra okot adó, lelket is simogató, szellemes és merész alkotás. Az irodai környezet, a karakteres, kissé már túlrajzolt alkalmazottak halványabban (mert nem ez az elsődleges), de hozzák az Office-ra jellemző humort. Szép utcaképek, hangulatos terek, tekintet-fókuszú snittek. Az IT-s srác pedig meglepően remek színész számomra, örömmel nézném még képernyőn (is) :D :P

winnie - 2020. 11. 05. 21:07

a pilot sima 8/10, ez nagyon aranyos.

Peppper - 2020. 11. 05. 21:41

Hát ez zseniális volt! Könnyednek indult, de aztán egyre jobban mélyült. Az utolsó részben már volt olyan jelenet amitől könnybelábadt a szemem, pedig nem jellemző rám. A színészek, a környezet, minden nagyon el volt találva. A két főszereplő között nagyon működött a kémia, és lenyűgöző volt nézni ahogy kialakul a kapcsolatuk. Engem leginkább a Toni Erdmann-ra emlékeztetett az egész, némelyik szál is és a hangulat is.

Eleve nagyon szeretem a svéd sorozatokat, de ez talán a legjobb volt eddig. Nekem 10/10.

totoro - 2020. 11. 07. 22:26

Csak hogy legyen egy másik vélemény is: 3 rész után kaszáltam. Ellenszenves főszereplő, érdektelen sztori, ennyi elég is volt.

Nikki - 2020. 11. 07. 22:38

Már az előzetes felkeltette a figyelmem, de akkor ezt felírtam, bepróbáljuk.

“mert olyan K-drámásan szép” – talált, süllyedt, végem van :))

zagloba - 2020. 11. 08. 00:48

A pilot végigszenvedtem, de két ilyen ellenszenves főszereplő mellett semmi értelme folytatnom.

Hasonló témakörben a Mrs. Fletcher fényévekkel jobb (és szimpatikusabb).

winnie - 2020. 11. 08. 05:41

ezzel nem is tudnék vitatkozni, így belegondolva, még véletlenül sem gondoltam a pilot után, hogy szimpatikus a főhős, cserébe viszont nagyon érdekes karakternek tűnt, az pedig kifejezetten érdekelt, hogy “mi a története” és merre mennek el vele. mert érdekes mód már akkor tetszett az egész, amikor még csak a házi életét vegyítették a munkával. amikor pedig behozták a srác által körzavarást, pláne szórakoztatóvá vált az egész.

FP Jones - 2020. 11. 08. 11:19

ez marha jó sorozat. nem sok rész, de szerintem zseniális!

Mom - 2020. 11. 18. 17:45

Az utolsó két rész számomra abszolút lejtmenet. Nem is teljesen azért, mert túltolták a drámát (pedig rendesen túltolták), hanem sokkal inkább azért, mert addigra derült ki, hogy mennyire szétesettek a karakterek.
A recepciós csaj jelenetei meg a színészi alakítás is konkrétan összezavart… most sem tudom, mit akartak vele kezdeni. Egyik pillanatban féltékeny, a következőben dühös, állandóan szükségtelenül túlbuzgó, miközben szitne minden közelinél úgy nézett ki, mint aki mindjárt elsírja magát. Mi a fenét akartak ebből kihozni?
A befektető csaj kifakadása a végén szintén teljesen értelmezhetetlen volt. Hülyék, oké, visszalépsz az üzlettől, ez is oké. De hisztirohamot kapni és csapkodva, üvöltözve kiviharzani egyáltalán nem oké, meg nem is megalapozott.
A főszereplő nő köntösben megjelenése pl addig a pontig teljesen követhető volt, de amit a prezentáció helyett művelt azzal mégis mi a fenét akartak? Minek mennél vissza egy helyre, ahol már nem dolgozol, olyan emberek közé, akikkel amúgy pár hete ismeritek egymást, az egyiknek ráadásul a szívét is összetörted nem egész 24 órával ezelőtt, egy szál köntösben és még csak nem is azért, hogy tisztességesen elmond azt a kicseszett prezentációt, amit a te dolgod lett volna. Hú de felrúgtam volna.

Az első hat rész alatt úgy éreztem, hogy alakul a sorozat, de az utolsó kettő lenullázta. Komolyan, rég láttam ekkora mélyrepülést. Atyaég, remélem ez nem a skandináv filmművészet egy tipikus darabja volt, és csak mellényúltam elsőre. De ha mégsem, akkor most szóljatok, hogy többet ne is próbáljak be tőlük.

Thomas - 2020. 11. 20. 20:31

Volt benne egy adag Idioterne, de hát az a film merész (vagy legalábbis az volt a maga idejében), ez meg egy lightos, habkönnyű szórakozás. Az elején nekem sem volt szimpatikus a főszereplő, amilyen stílusban beszélt mindenkivel, de meg lehet kedvelni. A vége valóban lejtmenet, utolsó 2-3 részt nem ilyen irányba vittem volna. A recepciós csaj nagyon aranyos volt:)

Tóth S - 2021. 03. 21. 10:33

A 2. rész után kasza. Unalmas marhaság, ellenszenves főszereplőkkel. 1/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz