login |

Pilot-mustra: Out of Her Mind – 1×01

2020. 11. 11. 19:30 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

– Pardon me. You look like that comedian.
– I am me! Hello.
– I used to really like you.
– Thank you?
– How come you’re not on TV any more?
– I am! I’m on TV right now. This is my programme. You are all on my programme.

Idén már nem egy olyan angol komédiát dicsértem agyon, aminek a készítője és a főszereplője egy személy, mert ezek általában a lehető legszemélyesebb, legegyedibb hangnemmel rendelkező, szerzői darabok. Nyilván a BBC2 új, vicces sorozata esetében is sok hasonlót el lehetne mondani, igazából csak a poszt végkicsengése lenne más, mert a Sara Pascoe-féle Out of Her Mind nekem annyira nem jött be.

OUT OF HER MIND – 1×01 – 5/10

Félreértés ne essék, ez egy piszok kreatív széria, tele van szuper poénokkal, de pont, ahogy sok poénförgeteges animációs szériát sem tudok nézni, mert untatnak a zsenialitások közötti eseménytelen fél vagy egy percek, úgy az Out of Her Mind-ra is ez a sors vár nálam. (Pedig a teljes évados premiernek köszönhetően bele tudtam nézni később epizódokba, és nagyon vonzottak az azokban pár snittre látott elvetemült szcenáriók. De csak azért, hogy lássam ezeket, nem fogom megnézni a részeket, inkább olyat választok, amit végig élvezek, azokkal is tele a listám.)

The trouble with being the main character is I’m supposed to be likeable.

Hogy miről szól az Out of Her Mind? A cím alapján arról, ami Pascoe fejéből kipattant – vagy arról, hogy a főhősnek elment az esze, mert ez a másik jelentés. Nos, a meta megközelítésű sorozat kezdése elég beszédes, a komikus színes kezeslábasban elénk görkocsolyázik egy stúdióépületben, és a háta mögött lévő kivetítőre mutogatva elmagyarázza, hogy a sztori róla fog szólni. És ekkor bele is ugrunk a történésekbe, de olykor-olykor visszajövünk ide, hogy kibeszélhessen a nézőkhöz.

A sorozat főleg kapcsolati topikokat vesz végig annak köszönhetően, hogy a főhős húga épp házasodni készül (a harmadik főszereplő az anyuka). A csavar, hogy sok mindent a párkapcsolatok kapcsán nem érzelmi oldalról közelít meg Pascoe karaktere, hanem tudományosról, például a szerelmet kémiairól (még animációkat is bevet az érveléséhez, ajajj!), de nyilván szóba kerül a terhesség, a monogámia vagy a visszautasítás is.

Az Out of Her ennek köszönhetően helyenként teljesen szürreális lesz, viszont legalább nem fogja vissza magát, pimasz, tisztletelen a stílusa, az aktuális és személyes témák kapcsán sem társadalmilag elfogadott nézetet kínál, hanem sajátot, beintve mindenféle konvencióknak.

A végeredmény (nem csak ezért) pedig teljesen random, mintha csak leírták volna egy papírra az összes ötletet, azokat pedig, ahogy sorban voltak, bepakolták az epizódokba. Ez annyiban jó, hogy hoz magával bőséges kiszámíthatatlanságot (nem csak a témák miatt, hanem a karakterek cselekedeteit tekintve is), de valahogy folyton az jutott eszembe nézve a pilotot, hogy ez (nekem) nagyon “sok”.

I said no flashback!

Nyilván a meta, a Negyedik Falat folyamatosan lebontó megközelítést imádtam a sorozatban, a narráció nagyon szellemes, azért pedig külön piros pont jár, hogy bevetették a kedvenc technikámat, amikor a sorozatszereplővel (azaz kvázi magával) vitatkozik a mesélő. Az is önmagáért beszél, hogy több tucat idézetet kiszedtem, hogy bekerüljenek a kritikába, rengeteg emlegethető párbeszéd van benne.

Nyilván Sara Pascoe rajongóinak kötelező az Out of Her Mind, és azoknak is érdemes bepróbálni, akik szeretik a kreatív agymenéseket, valamint az erős női nézőpontokat női és univerzális kérdésekről (még az is lehet, hogy csak a férfi szemszögem miatt nem rezonáltam vele? pár nagyon női téma másokra biztosan jobban hat). Én érdemei elismerése mellett inkább passzoltam.

1 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2020. 11. 15. 16:06

Hehe, azért se lesz nulla kommentes.
Borzasztó volt a pilot, a zseniális részek nálam kimaradtak, a brutál gáz és az unalmas részek váltották egymást. Akit elkap a főszereplő stílusa, annak még bejöhet, de akit a második percben már irritál a csaj, az akár ki is nyomhatja, nem lesz jobb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz