login |

Mom: kezdett a 8. évad

2020. 11. 12. 17:50 - Írta: Deny

10 hozzászólás | kategória: kritika,

– Marjorie, it isn’t safe to eat raw cookie dough.
– Seriously? You’re worried about cookie dough? I used to huff bug spray.

Nem titok, hogy mekkora rajongója vagyok a CBS függőkről szóló veterán szitkomjának, amelyről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni, a tavalyi kritikában úgy jellemeztem, mint „azon ritka sorozatok egyike, amelyeknél még egy rész után sem álltam fel csalódottan.” Ehhez pedig nem kicsit járul hozzá a zseniális szereplőgárda, mely tagjai egytől egyig remek alakítást nyújtanak, és gondoskodnak arról, hogy jókat nevessünk őrült kalandjaikon.

Éppen ezért érte hidegzuhanyként az Anyák gyöngye-rajongókat a hír, miszerint a sorozat címszereplője, Anna Faris minden előjel nélkül kiszáll a sorozatból, és a Superstore-os America Ferrerával ellentétben még a premierbe se tér vissza elbúcsúzni. Ebben az évben már volt „szerencsém” egy hasonlóan váratlan távozáshoz, amit felemás érzelmekkel fogadtam, és itt sem voltam teljesen nyugodt a hír hallatán.

Ugyan Christy karaktere számomra régóta érdektelen, mégis aggasztott a gondolat, hogy a kilépésével szétesik a sorozat, hiszen mégiscsak szerves része ő a csipet-csapatnak, így attól még, hogy én nem igazán kedvelem, még okozhat maradandó kárt a hiánya.

A premier láttán azonban elmondhatom, hogy szerencsére teljesen alaptalanok voltak a kétségeim, a sorozat ugyanolyan jól működik nélküle is, sőt egyes mellékszereplőkre nézve kifejezetten pozitív hatással lehet a távozása, hiszen így több idő jut nekik a képernyőn. Az például kifejezetten üdítő volt, hogy Wendy végre nem csak két poén erejéig szólalt meg a részben.

A tovább mögött kisebb spoilerekben beszélek a távozás módjáról, illetve magáról az epizódról.

– Never have I ever killed something I was supposed to be taking care of.
– I forgot to water your ficus. Get over it. All 73 of your cats were still alive, weren’t they?

Miután kiderült, hogy Faris otthagyja a sorozatot, szerintem minden rajongó azon tűnődött, hogyan fogják majd kiírni Christy-t a történetből. Úgy vélem, nem én voltam az egyetlen, aki fejében megfordult a halál lehetősége, mivel a sorozat sosem riadt vissza a sötét pillanatoktól sem. Pont utóbbi tény miatt vált népszerűvé a kritikusok körében is.

Az írók azonban úgy döntöttek, boldog „befejezést” szánnak Christy-nek, és elküldték a keleti partra, hogy ott folytassa jogi tanulmányait. És milyen jól és természetesen oldották meg! Abszolút nem érződött erőltetettnek, a nyitó jelenetnek sikerült úgy beállítania az egészet, mintha ezt már régóta így tervezték volna. Ráadásul sikerült azt is elérniük, hogy Christy, bár természetesen csak képernyőn kívül, szerves része maradjon az epizódnak is. Úgy gondolom, ez mindent elárul az írók tehetségéről, és a karakterhez való viszonyukhoz.

Maga a rész egyébként humor terén sem okozott csalódást, nagyon vicces volt a születésnapi pizsamaparti. Allison Janney szokás szerint ellopta a show-t, főleg a benzinkutas jelenetnél, de mindenkinek jutott pár poén, amiken még napokkal később is mosolyogtam.

A premier egyébként megható, érzelmes pillanatokat is tartogatott, az például nagyon szép volt, amikor Tammy beszélt a börtönből telefonáló édesapjával, a lányok pedig elárulták legnagyobb félelmüket. Ez utóbbi jelenet egyébként akár több átívelő történetszálnak is megágyazhatott, attól függően, hogy az írók mennyire kívánják kibontani őket. Marjorie szívbetegsége, illetve Jill párkapcsolati dilemmája szerintem még biztos elő fog kerülni a következő hetekben.

Összességében tehát elmondható, hogy a Mom továbbra is az egyik legjobb országos komédia, amin még a címszereplő távozása sem ejtett csorbát. A humora még mindig fantasztikus, és nem nélkülözi az érzelmes pillanatokat sem. Alig várom a folytatást!

A premier simán megérdemel egy 9/10-et, főleg az írók remek munkája miatt. Örömmel jelentem, hogy még mindig nem csalódtam egy részében sem.

10 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2020. 11. 12. 20:12

Lesz egy kis átfedésem a kritikával, de már előre megírtam egy részét ennek, szóval csak bemásolom ide a véleményem Christy kiírásáról:

Az egyik vesszőparipám, hogy az off camera távozó színészeket nem kötelező véglegesen kiírni. Léteznek olyan megoldások, amikkel bizonytalan időre (akár ha később úgy hozza a jövő, véglegesen is) kamerán kívülre lehet helyezni egy karaktert. Ha időnként megemlítik a nevét, akkor játékban lehet tartani (pl: Christina a Grey’s Anatomyban), vagy az is megoldás, hogy nem vesszük elő, amíg nem lesz rá szükség, majdcsak elfelejtik a nézők (mint a gyerekek a Momban). De ha mindez nem valami csúnya színfalak mögötti balhé miatt történik, akkor teljesen szükségtelen megölni a távozó színész karakterét és ezzel elrontani a sorozatélményt akárcsak egy-két epizódra is. Mert ugye egy váratlan halált nem elég megemlíteni, azt a karaktereknek részeken át fel is kell dolgozni. Na és itt kanyarodnék vissza Anna Faris távozására, ami a 7. és a 8. szezon közti időszakra esett, ezért nem tudták előre elvarrni a szálakat. Kénytelenek voltak tehát utólag megmagyarázni az egyik címszereplő eltűnését. A válasz pedig teljesen magától értetődő és a történet folyásába természetesen illeszkedő lett: felvették egy nívós jogi képzésre. Ezzel több évnyi haladékot nyertek az írók, és még akkor is be lehet dobni egy zsíros állást, vagy külföldi gyakorlatot, szóval ha Anna Faris úgy dönt, bármikor hazalátogathat. Ha meg úgy, akkor a sorozat végéig is el lehet odázni a visszatérését. Nem sírunk, nem gyászolunk, nem háborodunk fel, nem égetjük fel a hidat, mindenki boldog. Kivéve talán azokat, akik nem olvasnak sorozatos híreket, mert ők valószínűleg inkább meglepettek lehetnek…
Egyébként tudva, hogy pont Christy karaktere nem annyira tudott fejlődni kb a jogi egyetemi felvételije óta, talán érthető is a színésznő döntése (vagy csak én képzelem bele).

Az epizódról ezen túlmenően is Denyhez hasonlóan pozitív a véleményem. Csak ez az egy momentum annyira kiemelkedett, hogy erre külön szánni akartam pár mondatot. A Superstore-ból kiszálltam America távozásával, mert nem érzem, hogy nélküle működne az egyensúly. Itt ez fel sem merült bennem, de azért kicsit aggódtam, viszont abszolút szórakoztató volt, tényleg több tér jutott Wendynek és lelkes vagyok a Christy nélküli Mom iránt is!

Pribi - 2020. 11. 12. 22:07

Bonnie: Never have I ever eaten cat treats, because I was curious.
Marjorie: (drinks)
Bonnie: I knew it!

—-

Bonnie – Tammy
– Hey, remember what you wanted for your 14th birthday?
– A case of beer?
– No.
– Curly hair?
– No.
– True love?
– No, a slumber party. And here it is!

Thomas - 2020. 11. 12. 22:16

Iszonyatosan régen volt, de ennek még én is végignéztem az 1. évadját, csak aztán már nem folytattam, mert nem tetszett annyira. De nagyon megváltozott azóta a sorozat, akkor még Jaime Pressly karaktere sem volt benne. Ahogy olvasom most, ő nem is rokonuk, csak AA meetingen találkoztak vele.
És akkor Anna Faris miért szállt ki, több pénzt akart vagy csak megunta? Azért jó, hogy nem ölték meg, majd a sorozatzáróra biztos visszatér:)

Deny - 2020. 11. 12. 22:45

Thomas: Anno valamikor a 2. évad környékén a sorozat kapott egy soft rebootot: szépen lassan kivezették a gyerekeket a sztoriból, és csináltak belőle egy amolyan női haverszitkomot. És nagyon jól tették, mert a sorozat csak jobb lett tőle.

Mom - 2020. 11. 13. 06:39

Thomas: a fő karakterek közül (most már) senki nem rokona a másiknak. Négyen az AA meetingről ismerték meg egymást, az egyik Bonnie régi ismerőse, de szintén jár a meetingre. Családi dolgok már csak minimálisan voltak benne eddig is. A Mom részt meg ugye Anna Faris és Allison Janney adták mióta a kölyköket felszárították.

Pribi - 2020. 11. 13. 16:53

Thomas: Ha az első évad nem tetszett, pláne érdemes folytatnod, mert szerintem is sokkal jobb irányt vett a sorozat. Minden közösségi oldalon odakommentelem ezt, amikor hiányolják a gyerekeket. :-)

goodjohnwin - 2020. 11. 13. 17:20

Szerintem Allison Janney-vel függ össze Anna Faris távozása, a folyamatos Emmy-mellőzöttség miatt.
És még lehettek a színfalak mögött “dudás a csárdában” dolgok is…

Amúgy a sok színésznős sorozatokra visszagondolva, a Szex és NY és a SzülFel gárdája sem nagyon jött ki egymással hosszú távon.

winnie - 2020. 11. 13. 17:50

míg a legtöbb esetben pedig értelemszerűen elég jól kijöttek az ilyen stábok, de ha valakinek ilyen baja van, akkor arra van egy nagyon egyszerű megoldás, az, hogy valaki nem hosszabbít szerződést, amikor az első lejár. itt hosszabbított, majd úgy döntött, hogy mégsem. arról nem is beszélve, hogy a hosszabbítás előtti és utáni évben sem jelölték janney-t, szóval nem sok minden változott. egyébként is, az emmy nem hiszem, hogy tényező, mert kvázi az egész sorozat mellőzve volt, nem nagyon volt faktor sosem.

Pribi - 2021. 03. 06. 11:20

Mom 8×10 – Végre egy Wendys szál.
Az a legjobb ebben a sorozatban, hogy bármikor úgy érzem, hogy nem fog tetszeni a rész, pár perc múlva úgyis rámcáfol. Imádom, hogy mennyire jól érzem magam tőle!

Ez egy nagyon tartalmas rész volt. A kőszikla sem lehet mindig a toppon, és örülök, hogy ezt bemutatták. Marjorie letört egy szakítás miatt. Ugyanakkor Wendy összejött egy házas dokival, ami szintén hozzájárult a dráma részéhez. És akkor nem elég, hogy ez az orvosos dolog jó pár poént szült (Erection Room, kész vagyok!), de (ott is) hangosan felnevettem, amikor Valentin napon mind az öt nő körbeülte Adam-et az asztalnál, mint valami casanovát. :D Úgyhogy rendesen elláttak komédia résszel is. Ó, és ha még nem említettem volna bármelyik kommentszekcióban, jelenleg Bonnie és Adam a kedvenc sorozatbeli párosom.
Minden résszel egyre jobban sajnálom a kaszát (44 ezren aláírták már a peíciót?!), mert nagyon élvezem az évadot, de szerintem akkor is sajnálnám, ha már csak rossz epizódok jönnének, ami úgysem fog megtörténni, mint ahogy az előbb azt részleteztem.

Mom - 2021. 05. 15. 15:05

Az egész évad fantasztikus volt, és a sorozatról is hasonlóan pozitívakat tudnék nyilatkozni összességében.

De sajnos a sorozatzáró ehhez képest csalódás volt. Bár minden szereplő elmondta, hogy hol van most az életében, mégis úgy éreztem, hogy az egész epizódon végigrohantunk. Nem érzem, hogy méltó lezárást kaptak volna. Volt keretezés az új arcokkal, volt Bonnie-jellemfejlődés, volt “búcsúbeszéd”, ami mégis valahogy a folyamatosság fenntartását éreztette, de pont ezek valahogy azt mutatták, hogy ez csak egy átlagos nap az átlagos életükben. Ami persze nem baj, de a végére valami mást, valami különlegesebb búcsút vártam volna. Még Anna Faris sem cameózott. Úgyhogy ez a zárás nem lesz emlékezetes számomra.

De a sorozat érdemeiből ez persze nem von le semennyit! Ez a nagyszerű sírós-nevetős szitkom, én mindenkinek csak ajánlani tudom, aki még nem próbálta be. Amellett, hogy tényleg nagyon sok jó poén van benne, nagyon kevés a fárasztó. Ami szitkomoknál azért elég gyakori. Jó poénok, valós sztorik, jól adagolt drámai pillanatok, kiváló színészek. Nagyon fog hiányozni!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz