login |

Pilot-mustra: Paranormal – 1×01

2020. 11. 13. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

If your mind plays tricks on you, don’t play along.

A Netflix múlt heti premierje, a Paranormális esetek a magyar cím alapján tűnhetne valami új dokusorozatnak vagy egy Paranormal Activity-spinoff filmnek is, de hagyományos sorozatról van szó, ami Egyiptomból érkezett, és egy könyv ihlette. Azt vettem észre magamon, hogy a számomra mozgóképen kevésbé ismert (nem európai vagy amerikai) kultúrák sorozataira nehezebben tudok ráhangolódni (ld. Miss Sherlock, Blood & Water, The Ghost Bride, Ghoul), azonban itt a világon semmi gondom nem volt, kifejezetten tetszett a kezdés.

PARANORMAL – 1×01 – 7/10

A sorozat főhőse egy első blikkre szürke kisember (aki nem hivatalnok, hanem tanárember, de egyébként orvos), mégis kifejezetten érdekes figura. Erős dohányos, realista és pesszimista, Murphy törvényeinek rajongója (olyannyira, hogy Refaat-nak saját törvényei is vannak), le van neki szervezve az unokatesója menyasszonynak (akivel elég mereven viselkedik, és nem csak kulturális okokból), és, mint elég hamar kiderül, komoly tapasztalatokat szerzett gyerekkorában a természetfölötti kapcsán.

Azonban tapasztalatok ide vagy oda (az 1×01 már kapunk fontos szerepet játszó flashback-es, gyerekkori sztorikat), Refaat erősen szkeptikus maradt, a még a jelenben is folyton magyarázatot talál a látomásaira, de mintha kezdene megborulni a jól felépített világa, ugyanis környezetében többen is fura dolgokat tapasztalnak, és egy idő után ő is kénytelen szembenézni azzal, hogy talán minden, amit eddig hitt, az mégsincs úgy, ahogy azt ő gondolja.

Alapvetően epizodikus tagolású a Paranormal (az 1×02-ben például a rendőrség egy múmia boncolásához való asszisztálásra kéri fel, amely kapcsán egyesek halálos átkot emlegetnek), de a múlt ad eleve egy ernyőt a szezon fölé, és nem bírtam nem észrevenni, hogy az évadzárónak ugyanaz a címe, mint a pilotnak, csak egy “II.”-t biggyesztettek mögé, szóval talán az sem fog csalódni, akit az átívelés érdekel inkább.

Általában az efféle természetfölötti történeteknél a magánéleti szálak nem nagyon szoktak izgatni, itt viszont vannak érdekes vonalak. Refaat családjának elég központi szerep jut (mint ahogy menyasszonyának is), és a helyzetet az is bonyolítja, hogy egy fiatalkori ismerős brit nő is meglátogatja, akivel a kapcsolata ugyancsak nem egyszerű, kettejük közös múltja is lassan feltárásra kerül.

Persze nem kell holmi szappanra gondolni, egyszerűen csak ez remek karakterizációs lehetőséget nyújt a készítőknek, akik nagyon kellemes, ijesztő (bár nem feltétlenül félelmetes) hangulatot teremtenek, ami az arab világgal vegyítve tényleg elég egyedi elegyet alkot. Ez igaz lehet a prezentált lényekre is, ha az 1×02-ből és az említett múmiából indulok ki.

A főszereplő Ahmed Amin nagyon jó, azonnal eladja a karaktert, nagyon hamar tisztába kerülünk vele, tudni fogjuk, hogy mire számíthatunk nála. Az ironikus (cinikus?) stílusára pedig a narráció is ráerősít, nem csoda, hogy civilben komikus a színész. Ennek megfelelően nem is annyira horrorsorozatként definiálnám a Paranormal-t, inkább csak természetfölöttinek, ami nem annyira a félelemkeltésre épül.

Ilyenkor mindig benne van az emberben, hogy hasonlítsa valamihez a sorozatot. Biztos van olyan amerikai darab, mely hasonlóképpen természetfeletti, vagy természetfelettinek tűnő jelenségekkel foglalkozik, de konkrét párhuzam nem jut eszembe, maximum annyi, hogy a főhős olykor Scully szerűen szkeptikus, és keresi minden mögött a racionális magyarázatot. De persze az, hogy gyerekkorától kezdve része van ilyen élményekben, teljesen más szituációt teremt.

Az első két rész alapján számomra bőven nézős a Paranormal. Nem körbeugrálósan kötelező, egyszerűen csak kellemesen szórakoztató, és már csak azért is érdekes számomra, mert eddig nem nagyon láttam egyiptomi szériát, így még a saját sorozatos műveltségemet is bővíthetem vele. De persze annyira nem vagyok elkötelezett, hogy akkor is nézzem, ha nem jönne be, de eddig nincs ilyen gond. (Bár az 1×02 második fele kicsit összecsapottnak hatott.) Kérdés, hogy az átívelő történettel boldogulnak-e majd.

7 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2020. 11. 06. 11:41

nekem egészen tetszett!
egy kicsit guilty pleasure, egy kicsit Bly Manor pótlék, de van olyan egyedi hogy végig lekötött.

a pilotban belengetett “főszál” a 2-3-4. epizódban nagyon minimálisan van jelen, de az 5.ben jobban előjön, a 6. meg ismét tiszta Haunting (mint ahogy az epizód címe is, az elsőé part2)

copass - 2020. 11. 13. 17:42

nagyon jó hangulata van és leköt még.

FP Jones - 2020. 11. 13. 21:42

Imádtam az egészet.

Diapolo - 2020. 11. 13. 23:23

2 rész alapján meglepetés, tuti végignézem. 8/10

Csubi - 2020. 11. 14. 09:08

Nekem eddig tetszik, 1 rész van hátra, egész jó lett. Valóban nem annyira horroros, viszont a környezet meg a világa nem annyira sűrűn látott, de tetszik.

A későbbi részekben a CGI nincs épp a csúcson, de maga a sorozat tetszik, a Refaat nagyon jó karakter. Kedvenc részem amikor mondják neki, hogy:

“You read a lot of newspapers and your favourite part is the obituaries.”
“Because it reassures me that the human population is decreasing.”

Utolsó részt ma megnézem, tényleg tetszik, csak ne várjunk valami Hill House-szerű horrort.

Soames Forsyte - 2021. 02. 08. 22:39

Nem lehet ráfogni, hogy eredeti, de a környezet és a történelmi háttér miatt mégis. Vagyis hát kiderül, hogy a kísértetekért minden kultúrában rajong a nép. Amúgy érdekelne, hogy mennyire hiteles vagy idealizált a korrajz, mert bár háború van, nem tűnik élhetetlen koszfészeknek a 60-as évekbeli Kairó (mint amilyennek én láttam 40 évvel később, igaz, az atmoszférája úgy is magával ragadó volt). Persze alapvetően felső középosztálynak tűnik a miliő, ugyanakkor a falu is tisztes jólétet sugároz.

A főszereplő cinizmusa meg a családi vircsaft sokszor megnevettetett, biztos remek a könyv is, kíváncsi vagyok, a sorozat után lesz-e igény magyar fordításra, mert amúgy az ilyen típusú bestseller-szériák itthon is népszerűek szoktak lenni. A viktoriánus alapok, (kezdve a házzal, de a lakásbelsők is lenyűgözőek) gyarmati környezetben is remekül érvényesülnek, simán megnéznék eg hasonló indiai sorit is, démon meg mítosz van ott is bőven

Snoopyzit30 - 2021. 04. 22. 18:45

Én is végignéztem és tetszett. Talán a sivatagos része volt fárasztó kicsit a “szörnnyel” meg a víz nélkül napokig a sivatagban szituáció, de a többi rész egészen jóra sikeredett.

Persze kell tudni a helyén kezelni. Gondolkodtam is közben, hogy hol kalandos, hol kicsit ijelsztő vagy egészen creepy, van ahol vicces és kicsit romantikus, vagy éppen rejtélyes és horrorba hajló.
Elég egyedi a sorozat. A főszereplő Refaat-ot játszó színész telitalálat, de a többi szereplő is rendben volt.
Örülök, hogy megnéztem, szerintem abszolút lenne tere a folytatásnak.
7,5/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz