login |

Pilot: Romulus

2020. 11. 13. 19:30 - Írta: Necridus

23 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

“Na, benyomom gyorsan az angol szinkront a magyar felirattal, aztán mehet is. Ja, hogy csak latin nyelven érhető el? Ejha, így se néztem még sorozatot! – hangzott el a számból, miután az itthon az HBO GO-ra érkezett Sky Italia-sorozatot elindítottam. A készítők már tavaly leszállították a Rómát alapító ikerpár történetét egy filmben, és most kissé újragondolva egy 10 részes szériával is megpróbálkoznak… amiben nem szerepel a címszereplő?

Na jó, idővel gyanítom felbukkan majd Romulus is, de az első két epizódban még egy generációval feljebb járunk, és belegondolva, hogy az egész szezon tíz epizóddal fog rendelkezni, időfecsérlésnek érződik ennyit alapozni.

A történet az időszámításunk előtti 8. században veszi fel a fonalat, amikor harminc törzs is jelen van a saját királyával, de Numitor, a bölcs és igazságos (és Romulus & Remus nagyapja), mindegyikük összefogója és legnagyobb vezére. Ikerfiai, Iemos és Enitos. Öccse pedig mindenáron meg akarja szerezni a trónt, ezért megvakíttatja bátyját és unokaöccsei életére tör.

Olyan világot mutat be a sorozat, ahol elengedhetetlen a vallás és a mitológiai lények erős jelenléte. Az egyik főszereplő például egy Vesta-szűz, az ikrek szerint pedig az istenek nem az örök száműzetés útját szánták nekik, és nagy tervük van velük. Ebben a világban a brutalitás, a kegyetlenség és a férfidominancia folyton jelen lesz, miközben a látvány folyamatosan lenyűgöz.

Legalábbis ezeket ígérték. A látvány tényleg dicséretes, viszont a brutalitással kapcsolatban vitatkoznék, hiszen ahhoz képest elég sokat takargatnak. Leginkább viszont az zavart, hogy a száműzöttek szála olyan, mintha ősemberekről szólna. Az öltözékek, a fegyverek, az életszínvonal is. Nyilván nem a legcivilizáltabb korszak ez, de azért az ősemberek ábrázolása is történhetett volna pont ezen öltözékekkel és díszlettel – de persze laikus vagyok (ami azt jelenti, hogy mások is fogják így gondolni), szóval nyugodtan javítsanak ki a történelemhez jobban értők.

De Iemos-nál például megjelent a kovácsolt kard, többen használják a lovat, mint közlekedési eszközt, megvannak a páncélzatok is, úgyhogy nem mondanám, hogy egyáltalán nem korhű, csak az a bizonyos szála érződik olyannak, mintha nem is ugyanakkor játszódna.

A történet egyébként több főszálat is indított: a Vesta-szűz története mellett helyet kap a királyságok összefogásáért történő hatalomháború, valamint a száműzöttek és Iemos kalandjai. De még nem áll össze, hogy ezeket miért tették bele egy Romulus-ról szóló sorozatba. A leírásból az kiderült, hogy három személy szemszögéből fogjuk látni a történetét, de egyelőre hiányzik a kulcsszereplő. A három szereplő oké, jelen van, de (még) nincs kit nézni az ő szemszögükből.

Összességében tehát 2 epizód is elment arra, hogy az ő történetüket mutassák be, és ki tudja, mennyit fognak még velük foglalkozni. De nem biztos, hogy ez annyira jó ötlet, mert eddig talán ez a legfőbb gyengéje a sorozatnak. Főleg annak lesz az, akinek csak az rémlik, hogy farkas nevelte fel az ikerpárt, akik megalapították Rómát, és semmit nem tud ezen szereplőkről. Iemos magára maradása még úgy-ahogy leköt, de a Vesta-szűz sztorija például csak a második rész végén ébresztett bennem bármi érdeklődést.

Szóval egyelőre a szememben egy 4,5/10-es bazi nagy alapozással van dolgunk, ami inkább rosszul sült el, mint jól. Meglátjuk, hogy mit hoznak ki belőle … Ha kitartok addig.

23 hozzászólás Ne habozz!

pityu - 2020. 11. 10. 09:11

az első epizódon vagyok túl, egyelőre a történet a legkevésbé sem kapott el, de a 8. századi Itália-ábrázolással elégedett vagyok. Roppant bizarr a beszédet hallgatni, szerintem annyit nem ad hozzá a produkcióhoz, mint amennyit elvesz (minden szereplő idegenné válik tőle például), noha lenyűgöző teljesítmény.

norbi - 2020. 11. 11. 07:36

Én is megnéztem az első részt. Többet vártam a kezdetekkor de az imdb értékelés nagyon elrettentett. Mindenesetre emiatt pozitív csalódás volt az első rész.
Az elején barátkoznom kellett az atmoszférával de még hulla fáradtan is lekötött. Ha a folytatás is hasonlóan jó lesz akkor engem megvett. A barbároknál sokkal jobbra sikerült.

Eltiron - 2020. 11. 11. 19:08

A 80-as évek szandálos fantasyja reloaded. Fél óra után kikapcsoltam. Gondolom a tinilányok körében népszerű lesz, mert teli van csini olasz fiúkkal, akik folyamatosan félmeztelenül mászkálnak.

speranza - 2020. 11. 13. 19:49

Egészen a múlt heti hosszabb trailer megjelenéséig vártam a Romulust, de utána gyorsan lejtmenetet vett a lelkesedésem, mert az nagyon nem olyan volt, amit szívesen néznék hosszabban is. Úgy látszik, nem tévedtem, de mivel az érdeklődésembe vág, mindenképpen belenézek majd, csak már nem sietek vele annyira. :)

Geza Kovacs - 2020. 11. 13. 20:50

Kicsit az Apocalyptora emlékeztet. Nem egy nagy szám, de hát a korszakot se tudjuk hova tenni igazából.

Sigismundus - 2020. 11. 13. 20:57

Én nagy Róma fan vagyok (már a történelemé ) de ezt az 1×01-et a felénél abbahagytam.

Teljesen random, véletlenszerű törzsi harcos történet is lehetne, semmi olyan nem volt benne amiben felismertem volna bármit is a korai, Város alapítása előtti latinokról tanultakból.

Akkor már inkább az Aeneast csinálták volna meg, realista módon…

Sparks - 2020. 11. 13. 21:15

Én egyet nagyon nem értek. Az elején a 2 srácra Numitor unokáiként hivatkoznak (Ertas érkezésekor mondja nekik: kik vagytok? Csak nem Numitor király unokái?). Tehát időben akkor jó helyen vagyunk csak a sztori van eléggé kitekerve. Na majd a harmadik részből csak kiderül valami. Nekem amúgy tetszett eddig, simán várós a következő rész.

Kati néni - 2020. 11. 13. 21:42

Én is Róma-fan vagyok, de most már ez nem is érdekel. Ezzel ellentétben megnéznék szívesen egy antológia jellegű sorozatot, amely nem doku, mégis tényszerűen bemutatja a város különböző fázisait. Az alapítástól kezdve a terjeszkesen és a 3 rendszerváltáson át egészen a birodalom széthullásáig.

Hihetetlen, hogy egy “kicsi” városállamból lett a világ (20%-ának az) ura.

Diapolo - 2020. 11. 13. 23:25

Sajnos a pilot után félretettem, jó a látvány ,de annyira hidegen hagyott, hogy az csak na. Pedig szeretem a történelmi sorozatokat, de ez nekem egy 4/10 csak.

LasDen - 2020. 11. 14. 13:14

Ugyanazok csinálták mint a filmet? Akkor ciao bella, a soha viszont nem látásra…

Geza Kovacs - 2020. 11. 15. 01:21

Nekem 4 rész után tetszik. Olyan kicsit, mint a Barbarians: az olaszok nemzeti történelme kezdetéről csináltak egy tisztességes sorozatot, ez erősen méltányolandó, csak mivel itt a sztori nagyon a kezdetekről szól, nincsenek nagy seregek meg városok. Nekem a környezet hihető, simán ilyennek képzelem, a karakterek is jók, nincs vele semmi baj, egyszerűen olasz gyártmány, nem amerikai nagyszabású “b…ós/kardozós”.

Sparks - 2020. 11. 16. 15:37

Így a 4. rész végén már néztem is volna tovább, de ismét 1 hét várakozás. Én a Romulus és Remus filmet nem láttam, ezért most megnéztem, és az számomra sokkal kevéssé tűnt érdekesnek. Érdekes volt látni, hogy néhány szereplő megjelent abban is, de más szerepben :)
Kissé húzzák a dolgot, elég sok a töltelék, de kibírható, a hangulata is sokkal jobban el van kapva, mint a tavalyi filmnek.

norbi - 2020. 11. 16. 22:16

Mondjuk én azt nem értem, hogy hol van Rhea Silvia a történetből…:D

zagloba - 2020. 11. 17. 00:17

Nagyon jó kis sorozat ez, én is szívesen nézném már tovább.
Egyrészt remekül megragadja a kor hangulatát, másrészt érdekesen szövik a történetet.
Szó, mi szó, valóban lassan csordogálnak az események, de itt ez valahogy egyáltalán nem zavaró. Van elég sorozat, ahol végig rohannak, jó olyat is nézni, ahol nyugodtan bontogatják a szálakat.

Most így 4 rész után van egy fura elképzelésem.

Lehetséges SPOILER:

Szerintem Iemos és Wiros lesz Romulus és Remus. Így benne lenne, hogy Rhea Silvia gyermeke(i), hisz Iemos testvérévé fogadta Wirost. Megjelentek a “farkasok” is, lehet, hogy náluk rejtőznek el.
Sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy végül Wiros lesz majd Romulus. (Pl. úgy, hogy Ilia megöli Iemost.)

Lehetséges SPOILER vége

Az, hogy latinul beszélnek, az első pár percben fura volt, de aztán teljesen megszoktam. Igazából nem ad hozzá semmit, de nem is zavaró. Épp olyan, mintha egy norvég sorozatot néznék. A színészek szerencsére nem erőlködnek, hogy “jól” beszéljenek, az nagyon lerontotta volna a hangulatot.

Egyszóval hangulatos kis sorozat ez, de megértem, hogy annak, akinek nem tetszik, miért nem.

Sparks - 2020. 11. 21. 17:33

Hoppá, kapott szinkront. Jöhet a 5-6 :)

Sparks - 2020. 11. 21. 19:21

Na a 6. meg ismét nem szinkronos :D Sebaj, még mindig tetszik, igaz sok köze nem lesz a mitológiához, de a minőségével még mindig nincs bajom, szórakoztató.

pityu - 2020. 11. 23. 04:44

Kizárólag az atmoszféra miatt nézem tovább. Mindig csak 10-20 percig köt le, de utána valamiért benne maradok a hangulatban, és mégis inkább folytatom. Személyes problémám bármelyik történelmi filmmel a léhűtők hada. Szimpla köteledésnek tűnhet, de pár éve falun élek, ahol még sokan nyomják a háztáji gazdálkodást, én is szórakozok vele. Ennek hatására sokat megértettem a múltból, abból a korból, amikor nem voltak boltok, és az embernek annyija volt, amennyit meg tudott termelni + amennyit még a közösség besegített. Egy ilyen világban senki sem ücsörgött a tűz körül éjszakánként, az őröket kivéve, mert hulla fáradt volt mindenki. Nap közben sem lézengett senki csak úgy a házak körül, mert a 17. századi mezőgazdasági forradalomig a lakosság 90%-a a mezőgazdaságban dolgozva sem tudta mindig biztosítani az élelmet. Az ókorban sem volt másként, igaz, Rómában az ingyen kenyérosztás kitermelt egy városi alja réteget, akik egész nap csak a fórumon lógatták a lábaikat. De hát az még odébb van Romolushoz képest. Ezt nem úgy értem, hogy emiatt szar a sorozat, hanem csak érdekességképpen írom. Talán adna egy kis feszességet a szériának, ha éjjel tényleg csak az van ébren, aki őrködik, meg akit valami látomás gyötör. Sokkal horrorisztikusabb lenne, bár így is egész fontos dramaturgiai szerepe van annak, hogy mennyire fostak mindentől akkoriban. És nagyobb tétje van, hogy jó-e az a néhány szem vezér, ha mindenki más az élelemtermeléssel, kézművességgel van elkeseredetten elfoglalva. Ez a fesztiválos tengés-lengés itt most különösen bosszant, mert érezhetően a 8.századi itáliai világ önmagában is egy szereplő, amit be szeretnének mutatni. Egyébként amennyire én tudom, nem túloztak a túlélő csapattal, hogy ilyen ősembereknek mutatják: a civilizáció nem egységesen terjedt. Pontszerűen előrehaladt a technológiában egy-egy közösség, a többiek meg élték a régi világukat tovább. Az etruszkok például a filmbéli Alba Longánál voltak fejlettebbek, szóval elég tarka volt a vidék.

panav3 - 2020. 12. 04. 21:32

Nagyon bíztam benne, de sajnos egyenlőre kasza 4 rész után, ahogyan a Barbárok is 3 rész után. Pedig annyira szeretem ezt a kort, de sajnos az európaiak nem éreztek még rá erre a “vonalra” szerintem….

bleak - 2020. 12. 08. 10:53

Nekem tetszett, hogy az eredetmonda egyes elemeit hogyan ültették át a valóságba, végeredményt tekintve minden fontos elem és szereplő valamilyen formában megjelenik.

SPOILER:

És igen, sanszosan Wiros és Iemos lesz Romulus és Remus (Ruma fiai…), de még nem egyértelmű, ki melyikük…

A hangulat kiváló, a díszletek és a körítés nekem kissé szegényesnek hat, de a hát a “nagy” Róma csak 500 évvel ez után kezdte bontogatni szárnyait. Ugyanakkor a kb. neander völgyi ősember szintű megjelenítést is túlzásnak érzem.

Az utolsó képsorok alapján pedig számíthatunk II. évadra is.

Netrat - 2020. 12. 08. 11:12

Fárasztó nézni, de én végigküzdöttem magam rajta. A sorozat egyetlen poénja, hogy van egy csapat színjátszó, akik hajlandók és képesek latinul beszélni. Persze én sem tudok latinul, de az azért megvan, hogy a soriban következetesen a nevek becéző alakját használják, ahogy az uram megszólítás esetében is mindig dominus helyett domine hangzik el, és ez érthetetlen és zavaró, pláne, hogy közben a felirat az eredeti alakot írja.
A másik bajom a sumákság: az első 2-3 részben nem láthattuk, mert rejtették a lovakon a kengyelt, később feladták a próbálkozást, és a többi részben jól láthatóvá vált ez az anakronizmus. Hasonló probléma, hogy a fegyverek is egy több száz évvel későbbi Rómából valók.
Kár a produkcióért, akár jó is lehetett volna, gondolok itt a HBO Róma sorozatára. de sajnos, a megfelelő forgatókönyv hiányát nem pótolja a sok felesleges és részletesen mutatott kegyetlenség, és a rengeteg kiömlött kellékvér.

pityu - 2020. 12. 08. 15:52

apránként haladok a sorozattal, mert a hangulat miatt vissza-visszatérek, fél részenként, de most így a 7. rész végére ahogy kevesebb szálon fut már a történet, egészen élvezhető kezd lenni. Az ősemberes megjelenítés meg néhány kultusz láttán erős a gyanúm, hogy az alkotók közül valaki egy bronzkori sorozatot szeretett volna gyártani, de csak erre a későbbi sztorira kaptak pénzt. Nálam belefér, magam részéről megkedveltem ezt a produkciót. Életet lehelnek egy ősi korba, kicsit suta az egész, de van benne valami erő.

MadMary - 2020. 12. 14. 21:50

Netrat: nem a nevek „becéző” formáját használják, hanem az úgynevezett „vocativus”-t, megszólító esetet. A „dominus” vocativusa bizony „domine”, a Caesarnak tulajdonított híres mondás bizony „Et tu mi fili Brute”, ahol a „fili” a „filius” vocativusa, a „Brute” pedig a „Brutus” névé. Kicsinyítő képzővel a „dominus”-ból „dominulus” lesz, a „filius”-ból „filiolus”. Klassz, hogy kijelented: nem tudsz latinul, de akkor miért szakértősködsz mégis?

Cave - 2021. 02. 04. 20:49

Ha már ” történelmi” témával foglalkoznak, és gondolom alkalmaznak szakértőket, ie.8. században ne használjanak kenygyelt, ami 5000 kilóméterrel keletebbre, és 500 évvel később használtak elöször !

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz