login |

Pilot-mustra: The Minions of Midas – 1×01

2020. 11. 14. 14:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, minisorozat, pilot-mustra, ,

A Netflix pénteki spanyol premierje, a Midász követői a stáblista alapján minisorozat, így megelőlegezem neki ezt a címkét, hiszen a jelek szerint egy 6 részes, lezárt történetről van szó. Ami, ha a fő koncepciót nézzük, érthető is, bár siker esetén simán elképzelhető lehetne, hogy afféle üzleti, pénzügyi, politikai drámaként folytatódjon a széria.

Legalábbis az első 2 rész alapján ez az irány dominál, nem pedig az 1900 körül megjelent, Midász kegyencei című Jack London-novellából kölcsönzött alapszituáció, miszerint egy üzletember zsarolólevelet kap, amiben egy elég komoly összeget követelnek tőle, azzal fenyegetve őt, hogy ha nem fizet, akkor bizonyos időközönként egy véletlenszerűen kiválasztott embert megölnek.

THE MINIONS OF MIDAS – 1×01 – 6,5/10

Szóval Madrid-ban járunk, a főhősünk egy cégcsoportot vezet, és nyilván elég komoly vagyonnal rendelkezik, és minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy egy rejtélyes, választékosan megszövegezett levélben a lehető legudvariasabb módon megzsarolják őt. Természetesen csak úgy a semmire senki nem fog kifizetni több millió eurót, így amikor beígért időben valóban megölnek egy random embert, az üzletember a rendőrséghez fordul, hogy kapják el a tettest – vagy tetteseket az aláírásból ítélve, ld. a címet.

Nyilván nem árulok el titkot azzal, hogy a rendőrség bevonása nem sül el jól, és a későbbiekben a tét csak tovább növekedik, arra kényszerítve az üzletembert, hogy magát és családját bebiztosítsa, annak ellenére, hogy valójában őt nem is fenyegetik, sőt, Midász követői ki is emelik, hogy neki nem akarnak rosszat, az ő haszna a saját javukra válik – adja is magát a kérdés, hogy miért a zsarolásnak ezt a nem túl hatékony formáját választották.

Azonban ez nem minden, hiszen amellett, hogy a főhős (egyre inkább összeomló szakmai és családi) életét megismerjük (családi állapot, némi huzavona, új barátnő, stb.) még két komolyabb szál kerül előtérbe: egyrészt a cégcsoporthoz tartozó napilap egyik újságírója rászáll egy necces sztorira, ami szerint a vállalatot tulajdonló bank fegyvereket ad el Közel-Keletre, másrészt pedig ennek kapcsán a cégvezetésben is folyik némi stratégiai helyezkedés. Ja, és az sem minden jelentőség nélküli, hogy Madrid utcáin, és talán országszerte politikailag elég forró a hangulat, zavargások vannak.

Vajon valóban véletlenszerűek a gyilkosságok, vagy van valami kapcsolat az áldozatok között? És hogy jön a képbe a céges korrupciós, illetve a spanyol politikai, gazdasági helyzet? Vonzó, hogy egy olyan thrillerről van szó, ami annak ellenére, hogy nem túl pörgős, elég sok mozgó alkatrésszel dolgozik, ami komplex történet képét festi le, vagy legalábbis annak illúzióját.

A főhős, kisebb meglepetésemre, nem az a szemét, gátlástalan üzletember típus. Teljesen normális figurának tűnik, akinek mintha még szíve is lenne, és a jelek szerint még a pénzéhség sem motiválja őt annyira, mint kollégáit, legalábbis képes olykor a szívére hallgatni és morálisan elfogadható döntéseket hozni. És ennek köszönhetően legalább azt elérte a Midász kegyencei, hogy melléálljunk.

Mindenképpen jó a sorozat alapötlete, arra vetődtem rá elsősorban, azonban az némiképp csalódás volt, hogy ez a szál inkább a hátteret szolgáltatta, ami előtt folyt a céges, cégpolitikai kavarás, valamint a főhős magánélete. Lehet, hogy a későbbiekben változni fognak az arányok, illetve előfordulhat, hogy minden összefügg mindennel (nyilván!) és szükség volt a kezdeti fókuszhiányra, de ez így nem vesz rá egyelőre a gyors darára, maximum az évad lassacskán történő megnézésére.

5 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2020. 11. 14. 16:58

A 2011-es Amíg alszol (Mientras duermes) c. filmje óta nagyon bírom Luis Tosart, szóval már csak miatta is belenézek.

És akkor már természetesen jó apropó, hogy újra nézzem a filmet is :-)

Kati néni - 2020. 11. 14. 18:59

Végignéztem. Kedvelem a spanyol sorozatokat, az alapötlet kilóra megvett, de ez amolyan “nesze semmi, fogd meg jól” volt.

Kissé unalmas, egy meglepő fordulattal, némi mondanivalóval.

Az alapokból lehetett volna egy jó kis álcázós-menekülős-ki van kivel?-átverős-végén bumm, leleplezős anyag is.

Vérnarancs - 2020. 11. 15. 15:33

Tetszett nekem is, de nem volt tiszta az 5. rész vége és a 6. rész eleje.

Fegyula - 2020. 11. 16. 11:07

Két nap alatt néztem végig, elgondolkodtató, remek kis sorozat, bár az utolsó két részt újból meg kell néznem. Ahogy Vérnarancsnak, úgy elsőre nekem sem volt teljesen tiszta az 5. vége és a 6. eleje.
Ettől még a spanyolok nagyon tudnak sorozatokat készíteni.

Szép dóri - 2020. 11. 21. 02:00

Ez borzalmas.
Egyetlen film sem váltott ki ezidáig belőlem ilyesmit. Teljesen hülyének érzem magam, illetve teljesen hülyének nézve érzem magam. Mégis mi a túró történt ebben a 6 részben…?😳

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz