login |

The Crown: kezdett a 4. évad

2020. 11. 15. 20:50 - Írta: Shannen

42 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(Természetesen most is teljes évados premierrel állunk szemben, viszont ez az írás kizárólag a 4×01 alapján íródott, úgyhogy aki a későbbi részekről értekezne a kommentben azt vagy spoilermentesen tegye, vagy jelezze a spoilert.)

Immár a negyedik évaddal tért vissza a Netflix egyik legnagyszabásúbb sorozata, A korona, amely idén II. Erzsébet uralkodásának az 1979 és 1990 közé eső időszakát dolgozza fel 10 részben. A színészgárdához pedig két állandó szereplő csatlakozott, Gillian Anderson, mint Margaret Thatcher és Emma Corrin, mint Diana Spencer.

A harmadik évad elég vegyes fogadtatásban részesült, részben a színészváltások miatt, amiket időbe tellett megszokni, ám pont ezért idén talán jobb helyzetből startolt a szezon, hiszen mostanra már hozzászokhattunk az új arcokhoz. Legalábbis nekem már nem jutott eszembe például Claire Foy-t hiányolni.

A The Crown az eddigi szezonokban azért volt érdekes számomra, mert előzetesen alig tudtam valamit II. Erzsébet uralkodásának első évtizedeiről, így minden sztori újdonság volt. Az idei évadban (és az ezután következőkben is) viszont az tűnik izgalmasnak, hogy olyan történésekről (is) lesz szó, amelyekről a nézők nagy része vélhetőleg rendelkezik valamilyen háttértudással, szimplán azért mert ők maguk megélték ezeket az eseményeket és jobban az emlékezetükben él. Érdekes lesz ezeket az ismerős(nek tűnő) eseményeket látni megelevenedni más-más szemszögből.

A sorozat másik nagy erénye az ismeretterjesztésen kívül, hogy lehetőséget ad betekinteni a színfalak mögé és közelebb hozni a királyi család tagjait. Erre remek példa Károly herceg alakja, akiről szerintem sok mindenkiben negatívabb kép élt korábban (legalábbis bennem biztos), de azzal, hogy tavaly megismertük a fiatalkorát, sokat árnyalt a karakterén. Ennek pedig komoly jelentősége van, hiszen most, hogy Diana is feltűnik a színen, egy olyan szál indul el a sorozatban, amiről évtizedeken át sokaknak volt erős, sokszor egyoldalú véleménye, most viszont itt a lehetőség, hogy más nézőpontokból is megismerjük a kettejük történetét.

A kezdés alapján úgy tűnik Emma Corrin remek választás volt a fiatal Diana szerepére. Azontúl, hogy alkatilag is mennyire hasonlít a néhai hercegnőre, ugye a casting eddig is a The Crown egyik legnagyobb erőssége volt, pont olyan bájos és kedves a megjelenése, amilyennek a 18 éves Diana-t elképzeljük. A kémia is tökéletesen működik közte és Josh O’Connor között. A kérdés csak az, hogy a kettejük története mennyire fogja rányomni a bélyegét az évadra és mennyire fognak tudni a többi szereplővel történtek is elég játékidőhöz jutni.

Főleg, hogy bizony lesz mit kibontani például a politika terén is. Egyrészt megérkezett az első női miniszterelnök, Gillian Anderson, aki remekel Thatcher szerepében. A találkozása a Királynővel igazán megmosolyogtató volt. Kíváncsian várom, hogy jobban megismerjük és lássuk, hogyan boldogul Erzsébet a Vaslady-vel.

Másrészt az IRA és az Egyesült Királyság közti konfliktus is egyre véresebbé vált ebben az időszakban, ami már az évadkezdésben is tragikus következményekkel járt. Utóbbi jelentnél a feszültségteremtés megint hibátlan volt, ráadásul nem csak a különböző helyszíneket komponálták nagyon szépen össze, de a következmények bemutatása is igazán szép és hidegrázós jeleneteket eredményezett.

A kivitelezésre természetesen most sem lehet panasz, gyönyörűek a képek, a díszlet, a zene, jó nézni a sorozatot. Évadkezdés lévén ez a rész kevésbé fókuszált csak egy szereplőre, inkább igyekezett mindenkiből egy picit mutatni, viszont a rendezés szerencsére nagyon egyben tartotta az egészet és nem esett szét az epizód. Izgalmasnak szezonnak nézünk elébe, remélem legalább olyan jók lesznek a hátralévő epizódok is, mint az első rész volt.

42 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2020. 11. 15. 21:09

Harmadik rész után is nagyon jó. Nem emlékeztem, hogy Thatcher ilyen affektálva beszélt volna, de megnéztem pár beszédét és tényleg. Gillian Anderson kiválóan hozza a figurát és még nagyon hasonlít is. Diana is jó választás volt. Eddig sokkal jobb, mint az előző évad.

DarkEagle - 2020. 11. 15. 21:10

Én is most fejeztem be az 1. részt és még mindig zseniális ez a sorozat. Abban egyetértek hogy a 3. évad kicsit lagymatag volt elég sokszor ennek tényleg az volt a fő oka hogy hatalmas rajongója vagyok Matt Smith-nek és Claire Foy-nak már jóval a Korona előtt is. Szerencsére a Doktor Who miatt megszoktam pár évadonként cserélődik a főszereplő. :D
A casting szerintem még mindig tökéletes, sőt szerintem ebben a sorozatban a legjobb és nem azért mert a színészek zseniálisak, bár azok, hanem egyszerűen minden téren tökéletes. A 4×01 messze az egyik legjobb nyitánya a sorozatnak. A Pilot óta szerintem nem is volt ilyen erős első rész. Kíváncsi vagyok mit hoztak ki idén a készítők bár ezúttal már nagyjából tudom mi történt a királyi családdal és ahogy te is írtad pont ez teszi még izgalmasabbá.

Neel - 2020. 11. 15. 21:19

Az ötödik részig láttam eddig, pont az tetszett legkevésbé, de a többi nagyon rendben van. Diana és Thatcher castingja remek lett.

Python - 2020. 11. 15. 22:14

Az egész évadot megnézve azt kell mondjam, hogy eddig ez a legerősebb évada a sorozatnak! :) Nálam 10/10 lett!

Spoilerezek egyet: Claire Foy ismét látható lesz a fiatal II. Erzsébet szerepében egy apró jelenetben, ami egy visszaemlékezés. ;)

Valószínű azért üt ekkorát ez az évad, mert a főbb történetszálakat már a TV -ben gyermekként, tinédzserként is láttam, láttuk, még itt a legvidámabb barakkban is. Ez az évad kb. 1979-1991 között játszódik.

A színészi alakítások a 4. évadban kiemelkedően nagyon jók! Viszont Gillian Anderson mint Margaret Thatcher, Emma Corrin mint Lady Diána Spencer, és Josh O’Connor mint Károly-herceg valami briliánsak. És azt kell, hogy mondjam az utolsó részekben felejthetetlen alakítást láthatunk tőlük, és talán Olivia Colman -tól is. Az évad 2. fele az egy olyan mély emberi drámafolyam, hogy azt nem felejti el egykönnyen az aki látta…!

Shyllard - 2020. 11. 15. 22:27

Négy résznél tartok és meglehetősen vegyes eddig az élmény, főleg az események megközelítésének szempontjából. Az IRA nagyon lázba hozott az elején, aztán meg… Nyilván nem ez a fókuszba, de kicsit többet is foglalkozhatnanak vele. A másik meg maga Thatcher alakja. Politikai szinten kifejezetten ellene vagyok annak, amit képvisel, itt viszont az évad eddigi legpozitívabb karaktere. Legjobban arra vagyok kíváncsi, hogy mit kezdenek majd vele. Nem bánom, ha árnyalják, de félek, hogy azt teszik majd vele, mint Churchillel és, és szépen atmossak. Csak míg Churchillel az általános jó híre miatt ezt megtehették, Thatcher-rel valahogy úgy érzem kevésbé engedhetik meg maguknak.

juhaszvik - 2020. 11. 16. 09:37

Shyllard: egyáltalán nem néztem még bele ebbe a sorozatba, aminek az egyetlen oka az volt, hogy nem tudtam, hogy politikailag (vagy akárhogy máshogy) mennyire tud semleges maradni. Egy történet (általában) akkor működik, ha szimpatikusak a karakterei, én viszont nem tartom korrekt dolognak, hogy valakit csak azért festenek pozitívabbra, hogy eladható legyen az így elkészített tartalom. Amit Thatcherrel kapcsolatban írtál rávilágít erre a félelmemre, ezért én továbbra is kihagyom ezt az egyébként biztosan jó sorozatot.

(amúgy három zsáner van, amit messziről kerülök: megtörtént/történelmi esetek, underdog-sport és intelligens állatok)

Janka - 2020. 11. 16. 09:43

Részben bejött az amit elképzeltem, hogy egyre több karakter lesz és néha csak fél szavakat kapunk erről-arról. Pl: Anne megházasodott, gyerekei vannak.
Ez az évad árnyaltabb mint az eddigiek, nem olyan kellemes hangulatú. Pont ezért nagyon nézeti magát. Tetszik, hogy több magánéleti jelenet van pl: Balmoral.
Az újonnan érkező színészek zseniálisak. Emma Corrin remek színésznő, nagy jövő áll előtte.

Shyllard - 2020. 11. 16. 09:44

juhaszvik: Félre ne érts, kicsit humanizálták, de mostmár 6. részre kezdik előtérbe hozni a negatívabb oldalát is… Viszont mivel a királyi család van a sorozat középpontjába, ahogy írod, elkerülhetetlenül szépítik magát a famíliát is. Sajna itt jön szóba az, hogy el tudjuk-e engedni a szubjektív értelmezést, vagy sem. Utóbbi esetben sajna még a dokusorozatok sem mentesülnek, hiszen mindig valamilyen szempontból mutatják be a történéseket.

juhaszvik - 2020. 11. 16. 10:11

Shyllard: pont ez a gondom a megtörtént esetek feldolgozásával: én nem gondolom, hogy birtokában vagyok az igazságnak, annak, hogy bizonyos kétséges helyzetekben biztosan azt történt-e, mint amit xy állít, éppen ezért zavar az ilyen sorozatok narratívája, az, hogy azt sugallják, itt a mindennapi történések révén biztosan pontosabb képek kapunk.
Ráadásul ugye egy olyan családról van szó, amely kínosan ügyel a reputációjára, és bőven meg van hozzá az erőforrása, hogy befolyásolja a róla kialakult képet. Nem állítom, hogy ők a történelem rosszfiúi, de majd szóljatok, ha az ötödik évad esetleg utal rá, hogy feltételezhetően mit csinált András herceg Epstein szigetén.

Los Alamuszi - 2020. 11. 16. 10:47

Az első rész után pont arra gondoltam, hogy gyakorlatilag a királynő alig szerepelt benne. Persze ez a sztori sajátossága, hiszen egyre többen vannak, ahogy nő a család. (Erzsébet és Margit csak ketten voltak tesók, itt ugye meg már négyen, és emlékeim szerint a két kisebbről nem is nagyon esett szó, a megszületésükön kívül…) No meg Mountbattan halála is megörökítendő volt, szóval mostanra tényleg rengeteg a szál…
Oliva Colmannt imádom, de az előző évadban azért tényleg fura volt, még akkor is, ha az eszemmel sokkal jobb választásnak tartom, mint Foy-t aki túl szép volt Erzsébetnek (akit fiatalon, mint majd minden fiatalt, jellemzett talán báj, de szépnek nem mondanám) Mostanra viszont beértem arra, hogy ne csak az eszem ismerje el, hogy szuper királynő.
Károllyal én is úgy vagyok, amit írsz: nem szerettem, de azért azt tényleg sikerült bemutatni, hogy valószínűleg nem rossz ember, csak egyrészt nem az az uralkodói karakter, hanem egy érzelmes, szégyellős, gondolkodós ember, akit ráadásul -ugyanebből az okból- a szülei rosszul is kezeltek (magyarul, megszívta szegény az elsőszülöttséggel…. pont, mint Margit a másodszülöttséggel)
Dianával még barátkozom, mert alkatra valóban hasonlít, de valahogy az arca mégsem kelt illúziót úgy, mint bárki eddig.

Los Alamuszi - 2020. 11. 16. 10:59

@juhaszvik
Azért alapvetően itt mindenkiről be van mutatva a rossz oldala is, pl. ha nem is mutatják be premierplánban, hogy Fülöp megcsalta a királynőt, azért ott lebeg hátul. Azt viszont, hogy mennyire nehezne tudta elfogadni (ha el tudta egyáltalán), hogy a felesége az uralkodó, ő meg nem társuralkodó, csak a férje vagy hogy rossz apja volt Charlesnak, bemutatják.
Ugyanakkor emellé azt is, hogy miért lehetett ez… ami nem felmentése, csak megértése (és nem mondják, hogy azért nem volt jó apja Charlesnak, mert puhánynak találta meg mert neki is nehéz gyerekkora volt, ha nem akarod, nem kell ezeket összekötni, akkor csak egy adalék az életrajzához pl az, amit az ő gyerekkoráról elmesél a történet…)
Egyébként nyilván pengeélen jár a sorozat, amely szereplői ugyan történelmiek, de a legtöbbjük nagyon is él: ne hallgasson el dolgokat, de sértően kiteregető se legyen (pláne, mivel a legtöbb dolgoról ugye amúgy sincs bizonyíték, csak sejtés)
Amennyire a pletykákat olvastam, egyébként nem feltétlen lesz benne a kellemetlen Epstein szál, mert csak olyan 2000-ig fognak elmenni (Királynő aranyjubileuma és Kárlyék válása),a mitől persze még VAN az a történet, csak épp, mivel még senki nem tudta, nem feltétlen kell a készítőknek foglalkozni vele. (amúgy sem foglalkoztak eddig Andrew-val, gondolom, akár épp ezért). Ha Anne házasságát sem mutatták, hát akkor majd Sarah Fergusson is kimarad atörténetből…. :-D

juhaszvik - 2020. 11. 16. 11:15

Los Alamuszi: jó hallani, hogy ennyire árnyaltra sikerült megcsinálni a sztorit, de ha nézném akkor is ott lenne bennem a tüske, hogy “ki tudja…, ki tudja…, ki tudja…”. Nyilván akár el is engedhetném, és egy rég eltávozott, aktualitást veszett történelmi személy esetén meg is tenném, de regnáló* vagy éppen regnálásra készülő személyek esetén nem fogom.

* – nem gyakran használom ezt a szót eredeti értelmében :)

Shyllard - 2020. 11. 16. 11:16

juhaszvik: értelek, de mondjuk én ezt úgy szoktam, hogy ha valami nagyobb volumenű történés ábrázolását látom, amiről nem hallottam, akkor kicsit utánajárok a történteknek más szemszögökből is. Nekem ez nem rontja az élvezeti értékét a dolgoknak, sőt akár új dolgokról is informál. Ilyen volt pl. az IRA támadása a 4. évad első részében, amit próbáltak a készítők árnyalni, de pl. azt valahogy sehogy sem hozták előtérbe, hogy mi a jó halált keresett Lord Mountbatten egy aktuálisan keményen vitatott régióban, a kastélyában, konkrétan fityiszt mutatni az egész ír népnek.

Los Alamuszi: Szerintem itt juhaszvik nem is annyira ezekkel a személyes sztorikra, hanem a család világban betöltött szerepére gondolt. Ugye azért a sorozatban is ábrázolva van párszor, hogy mennyire fölösleges is a jelenlétük, de mivel alapvetően egy angol és méghozzá monarchista szériáról van szó, jó pár belföldi, vagy akár nemzetközi problémák megközelítésében állást foglalnak a készítők.

Nif - 2020. 11. 16. 12:17

@juhaszvik – pedig András herceg amikor megjelenik és ebédel a királynővel ott van egy nagyon nagyon csúnya fricska erre. Amikor meséli a filmet – na az pont a botrány leírása :D

szk - 2020. 11. 16. 12:25

Egy kérdés: El lehet kezdeni most is, vagy kellenek az előző évadok is?

Nif - 2020. 11. 16. 12:29

@szk – én ajánlom a korábbi évadokat, mert nagyon sokat idézi önmagát a sztori. És sokkal jobban megérted hogy bizonyos karakterek miért szerepelnek együtt, vagy miért vannak párhuzamban a jeleneteik

Python - 2020. 11. 16. 13:18

@szk: Mindenképp ajánlott az első 3 évad, mert így jobban érthető bizonyos karakterek személyisége, és a döntéseik mikéntje. ;) És így egy sokkal komplexebb drámai fő-, és karakteríveket kap a néző, mint ha csak a 4. évadot nézné meg.

Neoprimtiv - 2020. 11. 16. 13:28

juhaszvik: ez így, ahogy leírtad elég strucc hozzáállás. Ezen az alapon beszélgetni sem kell senkivel, sőt a saját véleményedet sem szabad elfogadnod semmiről, hiszen nem vagy birtokában az igazságnak, minden amit tudsz, amellé oda lehet tenni azt, hogy ki tudja?

Egyrészt ahogy Shyllard is írta, ha jobban érdekel a téma, akkor ott van a lehetőség, hogy ötszáz egyéb helyen utána nézz. (Ha nem érdekel, akkor eleve mindegy, hogy Hóbortos Henriket vagy Kapafogú Klarisszát milyennek mutatják be.)

Másrészt a történelmi események és személyek esetében inkább az a kivétel, ha az idők során nem kerülnek elő róluk olyan információk, amelyek ellentmondanak a korábban kialakult (és más információk alapján hitelesnek tekintett) képnek. És akkor még csak a tényekről beszéltünk, azok megítéléséről nem. (pl. Thatcher hozzáállását a bányászsztrájkokhoz nyilván egészen máshogy ítéli meg egy szakszervezeti vezető és egy makrogazdasági történész de ettől még mindkettőjük álláspontja legitim.)

Honnan tudod, hogy az a kép, amit kialakítottál magadban valakiről/valamiről az pontos és az új infomáció a torz?

juhaszvik - 2020. 11. 16. 14:31

Neoprimtiv: többször is átolvastam a kommentjeimet, így nem igazán tudom, hogy hol írtam olyat, hogy én nem fogadnám el mások véleményét, vagy miből lehet leszűrni, hogy ne lennék elég olvasott a témában. (kicsit sz*r napom van, szóval jól esne, ha revideálnád az írtakat).

Ami a problémám minden “megtörtént esetet” feldolgozó filmmel/sorozattal, hogy legtöbbször nem derül ki belőle, hogy mennyire csak egy “vélemény”, és mennyire épül konkrét bizonyítékokra. Ugyanis az elfogadott, ha a kimondott szavak és gesztusok fiktívek (egy-két kivételtől eltekintve), de hogy a történet mennyire az írók ötlete alapján alakul, arra nincs rálátásom. És itt most nem a nyilvánvalóra, a történelemkönyvekből, újságból kiolvasható eseményekre, hanem a mögöttük meghúzódó emberi tényezőkre gondolok. De egyébként pedig tök mindegy, mivel ez csak a saját tartalomfogyasztási szokásaimat jellemzi, nem akartam elvenni senki kedvét sem a sorozattól (vagy bármelyik másikétól). Ráadásul ez egy érzés, így pedig nem csak racionális komponensekkel rendelkezik. :)

Az utolsó mondatodat meg egyenesen nem értem, hiszen néhány kommenttel ezelőtt írtam: “én nem gondolom, hogy birtokában vagyok az igazságnak”. Én nem félek megváltoztatni a magamban kialakult képet, csak a kanapén ülve az ezzel kapcsolatos dilemmáim helyett szívesebben szeretnék csak a történetre fókuszálni.

Neoprimtiv - 2020. 11. 16. 15:00

Arra az ellentmondásra céloztam, hogy amit most is megfogalmaztál, talán öntudatlanul – hogy miközben “nem félsz” megváltoztatni a véleményedet, az attól eltérő információk egy olyan dilemmát jelentenek, amitől nem tudsz a történetre fókuszálni. Ez egyébként maximálisan magánügy, csak arra akartam rávilágítani, hogy lehet, hogy pont az a korábbi információ volt torzított, amihez képest “semlegesnek” kellene lennie szerinted egy létező személyeket felvonultató sorozatnak, így viszont eleve kizárod a korrekciót vagy az új szempontokat.

Minden sorozat az írók kitalációja. Ha eredeti leveleket olvasnak fel benne, akkor is, hiszen nyilván akarnak mellé/mögé olyan plusz tartalmat is adni, amitől több, mint ha elmégy egy levéltárba, az pedig már befolyásolja a befogadást. (Azt hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy sorozat vagy könyv milyen hitelesnek hirdeti önmagát – az reklám, függetlenül a tartalomtól.)

A mások véleményére vonatkozóan azt hiszem félreértetted amit írtam: nem azt mondtam, hogy nem fogadod el, hanem hogy nem szabadna elfogadnod, hiszen minden elmondott információ szűrt, valamilyen irányba vagy torzít, vagy hiányos. De még egyszer, természetesen ha neked ettől már élvezhetetlen egy sorozat, akkor senki sem fog kényszeríteni rá.

juhaszvik - 2020. 11. 16. 15:44

Neoprimtiv: “olyan dilemmát jelentenek, amitől nem tudsz a történetre fókuszálni”

ennyi a lényeg :)

Aleysa - 2020. 11. 16. 19:47

Mèg az elejèn tartok. Az előző èvad nem annyira tetszett, bár ott is voltak erős rèszek, pl. Aberfan. Most Olivia Colman sokkal emberközelibb, vagy csak megszoktam :-) A humor is jelen van, nagyon jókat nevettem eddig.
Gillian Anderson csodás ès egyszerre bizarr. Emma Corrin hihetetlenül bájos, csodásan hozza a karaktert, annak a kedves kisugárzását.
Eddig sokkal jobb mint az előző èvad. Nèha elcsodálkozom, hogy mièrt is ennyire lebilincselő, hiába vannak olyan rèszek, amikben alig van törtènès, mègis èlvezettel nèzem a sorozatot.
Viszont egy rossz pont a castingnak Camillára…ő fiatalon inkább lóarcú volt, aki játssza az meg egy jóllakott ellenszenves tehenèszlánynak nèz ki. Sajnos annyira ellenszenves, hiába èrtem a motivációját, vagy hogy mièrt jelölte ki a territóriumát folyamatosan, legszívesebben behúznèk neki egyet.

DarkEagle - 2020. 11. 16. 21:07

Le is tudtam a 4. évadot. Csak szuperlatívuszokban tudnék róla beszélni mert a forgatókönyv, a színészek alakítása, a rendezés, a zene a látvány egyszerűen tökéletes. Nyilván nem 100%-ig történelmi adaptáció, lehetetlen is lenne tekintve, kikről szól de sosem állították a készítők hogy ez dokusorozat. Engem mint dráma kedvelőt inkább maguk a karakterek érdekelnek márpedig abban kiváló a sorozat.

A castingot már sokan és sokszor dicsérték De nagyon remélem hogy a nagy díjátadók sem mennek majd el amellett hogy mit alkotott Gillian Anderson, Josh O’Connor és Emma Corrin. Sajnálom is hogy az 5. évadban már egyik sem lesz jelen.

A legdurvább számomra ebben a sorozatban az hogy látom, miért kéne utáljak XY karaktert mert néha gyomorforgató dolgokat művelnek de ugyan akkor mégis megértem mert van egy elvárás velük szemben de mégis legszívesebben ordítanék a képernyővel, hogy: “Ne csináld ezt te idióta!” És szerintem ettől lesz igazán jó a sorozat és nem attól hogy korhű, valósághű stb. És ez nem csak a királyi család tagjaira igaz hanem más karakterekre is mint pl Thatcher. Megjegyezném, hogy HIDEGRÁZÓS ahogy még a hangja is ugyan olyan nem csak neki de Diana-nak is.

És ott van ugye Diana és Károly kapcsolata ami borzalmas, a lány halálosan szerelmes belé mint egy tipikus tini lány hisz 18 éves kora óta együtt voltak 20 évesen már a felesége volt és 25 éves korára már két gyereke volt. Szó szerint nem is élt és meg is halt. A királyi család belekényszerítette őket egy kapcsolatba ami miatt nem is tudom 100%-ig hibáztatni Károlyt sem DE ugyan akkor ott van az a tény hogy ha már benne vagy megpróbálod kihozni belőle a legjobbat mint pl az anyja Erzsébet is tette de végül is nem mindenki ugyan olyan erős lelkileg hogy ezt megtegye. Szóval valamilyen szinten megértem őket de mégis gyomorforgató amit művelnek egymással. Főleg Károly hiszen Diana inkább csak reakciót adott mindenre mint egy mellőzött kislány.

És mégis, tudva hogy hová fut ki a történetük szurkol nekik az ember mert a színészek olyan jól hozzák a karaktereket hogy szeretnéd látni a happy endinget ami úgysem jön. És ezzel szerintem le is írtam a 4. évadot nagyjából.

A 4. évad nálam simán 10 pontos!

Python - 2020. 11. 16. 22:13

@DarkEagle:
Egyetértek az általad megfogalmazottakkal! :)

Először én is eredeti nyelven daráltam le, másodjára meg szinkronosan nézem meg, de már részenként. ;) A szinkronban sok apró részlet elveszik, ez tény. A színészek hanghordozása, a nyelvjárásuk, gesztikulációik, testbeszédük, stb. a karakterek megformálása során nagyon hasonlít az eredeti személyekére.

Ancsa - 2020. 11. 16. 22:36

Az első két részt láttam eddig, nagyon jól indult. Holnap letolom szerintem a maradékot, kiváncsivá tett a kezdés.

renka - 2020. 11. 17. 17:33

@Aleysa:nekem Camilla a valòsàgban is mindig ellenszenves volt. Tudom,h ez egy nagy szerelem, de bàrmit adnak arra a nôre, mindig ùgy èrzem, he egy trampli, elefànt a porcelànboltban, egyszerûen nem illik oda. Ilyen szempontbòl èn elègedett vagyok a castinggal,mert a sorozatot nèzve is ezt èrzem… èrthetetlen szàmomra ez az egèsz kapcsolat. Miközben a Charlest alakítò Josh O’Conort nagyon kedvelem,szuper tehetsèges ( az igazit meg egyszer làttam èlôben, vele ennyi a “kötôdès” 😁). Valaki írta,h vàrja a happy endet, ami ebben a sztoriban biztos nem jön el…hàààt,èn is így vagyok vele.

jessm - 2020. 11. 18. 15:14

Lady Di miatt kezdtem el ezt sorit anno, de abszolút megérte várni. Mert egyrészt jó volt a többi évad is, de számomra most kezdtünk csak bele igazán.

A készítők nagyon jól csinálták, hogy az elöző 3 évadban úgy írták a szereplőket, ha nem is voltak kedvelhetőek, de valamennyi szimpátiát érzet az ember irántuk. Na, ez 4. évadban megszűnt és egyedül csak Diana váltott ki pozitív érzelmeket. Azt különösen érdekes volt, hogy mindegyik szereplő számára volt lehetőség jobbítani a saját helyzetén nem is egyszer az évad alatt , de egyszer sem tette meg, csak belemerült az önsajnálatba.

Cat - 2020. 11. 18. 22:44

@renka
“…egyszerûen nem illik oda”
Talán nem, de ha megnézed a Károllyal közös fotóit, a testbeszédükből egyértelműen lerí, hogy boldogok.
Örülök, hogy ezt megengedte nekik az udvar.

Cat - 2020. 11. 18. 22:48

@Aleysa
“Most Olivia Colman sokkal emberközelibb, vagy csak megszoktam”
Nem csak megszoktad, sokkal többet mosolyog.
Szerintem eljutott a készítőkhöz a kritika, hogy nagyon egysíkúra formálták az előző évadban.

winnie - 2020. 11. 19. 07:49

“Szerintem eljutott a készítőkhöz a kritika, hogy nagyon egysíkúra formálták az előző évadban.”

A 4. évadot még a 3. évad bemutatása előtt forgatták, vagy legalábbis akkor kezdték el csinálni, de addigra értelemszerűen a készítők látták már a szezont, és változtathattak sok dolgon, így ezen is.

renka - 2020. 11. 19. 08:15

@Cat:Írtam is, h tudom, h ez egy nagy szerelem. Csak nekem furàk együtt (abban a csalàdban) ôk egymàsnak biztos nem.lol

Nem tudom,h mennyire követitek, de az utòbbi napokban az összes fontos ès kevèsbè fontos mèdium tele van Dianaval, különösen a BBC Panorama interjùja borzolja ismèt a kedèlyeket.

Python - 2020. 11. 19. 15:20

@renka: Diána 23 éve halt meg, és most jött A Korona azon évada ami kocsit kiborította a bilit a Royal Family -nál. Ugye eddig is volt morgolódás, hogy ez, meg az nem úgy volt, vagy nem pontosan úgy, de összességében az első 3 évadot pozitívnak mondhatóan fogadta a királynő. Most meg…, jobban mondva Károly-herceg tett pár erőteljesen elitélő megjegyzést baráti körben a 4. évad fő száláról és ez a kör elkezdett ágálni a 4. évad meg a sorozat ellen is, és ehhez részlegesen bekapcsolódott Vilmos-herceg is. Diána (A Szívek Királynője) élete és a személye körüli kultusz, a halála és a tragikus baleset körüli mendemondák miatt azon nem csodálkozom, hogy máig felbolygatja az állóvizet a királyi család körében, ha szóba kerül az egykori welsi-hercegné. A médiában ilyenkor pedig beindul a verkli a briteknél. Főleg egy ennyire erőteljes alakításokkal bemutatott, igen ütős történettel bíró, és a kapcsolatukat mélységeiben elénk táró évad közben, után.

renka - 2020. 11. 19. 16:55

@Python:Igen, a brit sajtò most abszolùt elemèben van, termèszetesen…Annyit írnak,h követni is nehèz.Ami vicces,h 1-2 ève a The Guardian írt a sorozatròl, h mennyire lehet hiteles stb. ès a vègèn a konklùziò az volt,h tulajdonkèppen mèg ôk (angolok) sem tudnak semmit errôl a csalàdròl. Arròl,h igazàn milyenek ezek az emberek pontos kèpük nincs. De àllítòlag a kiràlynô kedvenc sorozata a The Durrells…èn is szerettem, Josh O’Conor ott is nagyon jò.😁

sunny - 2020. 11. 19. 20:56

Sosem szerettem Károlyt nem is fogom. Persze nem documentum sori biztos millio dolog nem így volt ahogy a sorozatba, de ha csak kicsit hasonlít es Károly ennyire undorító volt vele nagyon sajnálom Dianat. Biztos vagyok Diana volt aki legjobban szenvedett, Károlynak se volt könnyű, hogy abba a trampli Camillaba volt szerelmes ès màst vett el, de ha már így történt juthattak volna közös nevezőre Dianaval és hagyhatott volna teret neki.

Python - 2020. 11. 20. 13:24
zetevar - 2020. 11. 20. 22:45

Régi motoros vagyok. Az első 2 évadot akkor néztem, amikor kijött, de a harmadik nem igazán tetszett, a 3. rész után abbahagytam, de most, hogy kijött a 4. évad, letoltam azt is vele együtt.

Először a castingról, amit mindenki dicsérni szokott. A királynő, Mrs. Thacher és Diana karakterét tudom csak összevetni az eredetijével, a többieket nem ismerem annyira, hogy véleményt mondhassak. Igen, még Károlyt sem – ő vhogy mindig elsikkadt a nők árnyékában, a valódi lényét sohasem tudtam megfogni.

Szóval Olivia Colman szerintem nem volt jó választás. Sem az arca, sem az alkata nem hasonlít, és soha egyetlen percre sem idézte fel bennem II. Erzsébetet az alakítása. Még a jellegzetes járását sem vette le, pedig az már tényleg a minimum lett volna. A ruhák, és a frizura persze stimmeltek, de számomra csupán ennyi. Rettenetesen sokszor jutott róla eszembe Helen Mirren, aki szinte 100%-osan hozta Erzsébetet, de még Claire Floy is, aki bár tényleg szebb volt, de sokkal inkább tudta hozni a királynő gesztusait, mint Olivia Colman.

Diana jó választás volt. A Emma Corin alkata, tekintete határozottan felidézi Lady Di-t. (kinek jutott még róla eszébe Ónodi Eszter rajtam kívül?)

De az igazi telitalálat Gilian Anderson Thacher alakítása volt – lám-lám, pedig arcra ő sem hasonlít túlzottan, mégis hozza a figurát. Ahogy affektál beszéd közben, de még a tartása is. Még a gerincferdülés is megvan. Zseniális.

És most a sztoriról. Megmondom őszintén, hogy már az elején megdöbbentett, hogy a BBC a jelenleg is élő uralkodót számos helyzetben kifejezetten butának láttatja. A 4. évadban ez már nem volt jellemző, de az első háromban többször is. Meglepett az is, milyen kendőzetlenül beszél arról, hogyan teszi tönkre a királynő a saját gyermekei, vagy a húga életét (a viselkedéséről sokszor az autisztikus szó jutott az eszembe). Annak, hogy nem hagyta Károlyt szerelemből nősülni, talán egyetlen előnye volt, hogy végül bekerült a családba Diana, aki miatt elkezdtek emberien viselkedni a gyerekekkel.
Nem figyelem a brit sajtót, de itt felettem írjátok páran, hogy van a sorozatnak lenyomata a sajtóban. Eszembe jutott, hogy vajon a britek elkezdenek-e arról gondolkodni, hogy végtére is miért tartják el ezt a családot éves szinten sok millió fontért? Tudom, hogy az uralkodó jelképezi a nemzet egységét náluk, ki lehet őket tenni a kirakatba a színes ruháikkal együtt, de valóban megérdemlik a csodálatot, a tapsot, az éltetést?
Nekem ez a sorozat alapján, nem egyértelmű. Nagyon érdekesnek tartom, hogy eme konklúziót pont egy BBC sorozat szolgálja fel nekünk, mégpedig főfogásként, dísztálon…

renka - 2020. 11. 21. 10:58

@zetevar:A kiràlyi csalàd mindig hàlàs tèma a brit sajtònak, most meg aztàn egy nap sem telik el nèlkülük ( màr nem èlek kint, de azèrt nyomon követem). Ès idônkènt elèg brutàlisak tudnak lenni velük is, nincs kivètel.
“Eszembe jutott, hogy vajon a britek elkezdenek-e arról gondolkodni, hogy végtére is miért tartják el ezt a családot éves szinten sok millió fontért? Tudom, hogy az uralkodó jelképezi a nemzet egységét náluk, ki lehet őket tenni a kirakatba a színes ruháikkal együtt, de valóban megérdemlik a csodálatot, a tapsot, az éltetést?” Abszolùt tèma ez is! Azèrt nem mindenki rajong èrtük ès ahogy az elôbb említettem, a sajtò sem bànik velük kesztyûs kèzzel.

Fringe - 2020. 11. 21. 16:25

@zetevar
A mi gondolkodásunk nem “értheti”:a brit monarchiát.
Szabályokra, kötelezettségekre épül. Előírások határozták meg mindig is. Nyilván lazult egy kicsit a protokoll, de egy fontos dolog még mindig változatlan: “megszoksz vagy megszöksz.”
Akkoriban, mikor Károly fiatalka volt, trónörökösként nem vehetett el akárkit, és el se válhatott volna. Ellent nem mert mondani,- gondolom- ezt “ tanulta” , hogy első a kötelezettség, és tudta hogy mik az elvárások vele szemben is.
(Nyilván, hogy aztán elváltak , már egy ottani szemmel nézve kirívó lazítás,)
Nem volt a királynő szívtelen ,csak inkább a “ kijelölt” úton az ő gondolkodása is picit merev, rugalmatlan volt , azt a képet sok sok évig csodásan fent tudta tartani, hogy a királyi család a LEG.
Közben ők is csak emberek, érzésekkel.álmokkal.
Ezért jó volt Diána jelenléte egyébként, ( többek között) , mert a kedvességével, bájával , esendőségével, mégis közelebb hozta az embereket meg a monarchiát.
Amúgy , szerintem, a sorozat sok helyen “tippelget,”, és Diána interjúiból merít. Nagyon különleges , csodálatos nő volt, … de nem lehet objektívitás nélkül csak az ő dolgaira támaszkodni.
Szerintem próbáltak segíteni neki, csak valószínű, annyira fiatal volt, hogy nem a megfelelő hullámhosszon kommunikáltak vele. Régebben például olvastam , hogy a királynő azért invitálta őt többször személyes beszélgetésre, pl.mikor válságba került a házasságuk is és elértek a pletykák hozzá is, akkor is.

Erzsébet - 2020. 11. 21. 19:20

Valahol olvastam, hogy a királyi család fontmilliókat hoz az angol nemzet konyhájára évente. Itt gondolok a turizmusra, a hozzá kötődő forgalomra, stb. Már maga Charlotte hercegnő is egy pénzgyár, mivel bármiben is jelenik meg, mert ugye tudvalevő, hogy Kate hercegnő szívesen vásárol a brit áruházakban, és a brit anyukák azonnal kivásárolják azokat a modelleket. Úgyhogy a valóságot talán szélesebb vonalakban kell értékelni. Állítólag a kislány maga évi 3 millió font pluszt hoz a gazdaságnak.

Cat - 2020. 11. 21. 22:04

@winnie
Ezt nem tudtam, köszi. Akkor még jobb, mert van önkritikájuk.
Mindenesetre az eredmény magáért beszél, egy percig sem unatkoztam.

_Peter - 2020. 11. 22. 14:03

Be is fejeztem az évadot, remek volt!

S P O I L E R

S P O I L E R

Mountbatten és Falkland volt, Andrew-t ábrázolták úgy az ebédnél, hogy beszédes volt, Thatcher elleni hotelrobbantásos IRA merénylet kimaradt, viszont a Dakar rallin eltévedt fiával jó volt a párhuzam a kedvenc gyerek téma a királynővel. Másik újdonság volt számomra Charles síelése. A palotában a betörő jó szál volt.

Diana: szuper casting! Gondolom szándékos volt az előrejelzés sok fotós vakuvillogás és sokat láttuk autóban. Philip keménykedésével is adtak a készítők az összeesküvés elméletekre.
Charles úgy jött le ismétli a hibákat, panaszkodik vele nem törődtek, nem hallgatták meg, aztán ő is ezt teszi Dianával? Meglepetéseket csinált neki Diana, aztán Charles folyton csak leteremtette. Mármint sorozat Charles, nem tudjuk valójában milyen volt a kapcsolatuk.

Anne lehetett volna többet, tavaly is ő volt a kedvencem mint karakter és mint színésznő is.

“Eszembe jutott, hogy vajon a britek elkezdenek-e arról gondolkodni, hogy végtére is miért tartják el ezt a családot éves szinten sok millió fontért?”

Többségében még monarchia pártiak, de sokak szerint ez már csak Elizabeth-nek köszönhető. Igazából pénzt is hoznak a konyhára, egy kölcsönösen kedvező egyezmény van az állam és a család között. Több rétegű szerintem a kérdés, több tábor van a jó ahogy van és legyen köztársaság lehetőség mellett más fokozatok is:

– maradjon monarchia, de a mellékszereplők ne kapjanak kiváltságokat főleg a népszerűtlenek (Andrew például)
– valaki Elizabeth halála után húzná meg a vonalat
– valaki szerint X évtized után át kellene adni a trónt a gyerekének, ahogy pl. a hollandok csinálják
– valaki kihagyná a kevésbé népszerű Charles-t és William fiatal király legyen Kate-tel, mert ők trendik most

A cirkusz része a brit média is és a régi birodalom és angol nyelv miatt világszerte téma. A többi európai királyi család kevésbé téma, pedig érdekesek azok is.
És a semmi se jó probléma: Charles ne legyen szerelmes Camillába, mert Diana volt a nép kedvence, az is baj Harry “kiszállt” mert rászállt a bulvár Meghanre, fiataloknál népszerű, öregeknél kihúzta a gyufát. Will és Kate népszerűek, mert hozzák az elvárt szerepet.

Bazsi - 2020. 11. 22. 18:35

A harmadik évadért nem rajongtam, de azért jó volt, viszont hiányzott Claire Foy, de ez az évad brutál! Micsoda casting! Gillian Andersonon ledöbbentem kb, és Emma Corrin is kitünő választás!
Jöhetne is a folytatás!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz