login |

Star Trek Discovery – 3×05: Die Trying – írta Ace

2020. 11. 16. 22:00 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

A hajó és legénysége végre elérte a Föderáció és a Csillagflotta maradékát a harminckettedik században. Úgy tűnik, az előző évadhoz hasonlóan eleinte inkább epizodikus történetmesélést kapunk kisebb-nagyobb átívelésekkel, kíváncsi vagyok, hogy a második etapra átváltanak-e megint az összefűzött formátumhoz.

Most talán fordulóponthoz érkeztünk, vagyis oda, ahova eddig szinte mind tudtuk, hogy eljutunk ebben az évadban. Én személy szerint örültem is, hogy ahogy Michael megtalálását, úgy ezt a dolgot sem húzták a végtelenségig. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Rögtön egy kérdéssel indítok. Mindenki megkapta a válaszait? Gyanítom nem, sőt az írók talán még több kérdést nyitottak, mint amit megválaszoltak, úgy is mondhatnám, még takargatják a lapjaikat a terítés előtt.

Nem köntörfalazok: zsúfoltnak érződött a rész, nagyon hamar kiderült, hogy kik tehetnek fel először kérdéseket, bár ezzel a részével az ég világon semmi bajom nem volt, teljesen logikusnak tűnt.

A ”hazatérés” igazán hatásosra sikerült. A karakterekkel együtt csodálkozhattunk rá a flotta új csillaghajóira, az egyenruhákra, a technikai újdonságokra. Talán nem csak a hardcore rajongóknak kedveskedtek ezzel. Az szinte biztos, hogy a Voyager talán a 25. évfordulója miatt került be, és a USS Nog pedig Aron Eisenberg tavalyi halálának emlékére (ő ugye Nog karakterét alakította a Star Trek Deep Space Nine sorozatban). Na, de ezek nem is kell, hogy mindenkinek feltűnjenek, de azért jár a készítőknek a pirospont.

Találkoztunk a rangidős Admirálissal, akit a karizmatikus Oded Fehr alakít nagyon hatásosan. Úgy érzem, remek színészt találtak az először gyanakvó férfi személyére. Apropó, ez a gyanakvás, nem is annyira megalapozatlan, sőt teljesen érthető a Föderációt ért csapások fényében. Ahogy el is mondja, a Temporális háborúk után felbukkan egy időutazó hajó legénysége, akik semmilyen jelentésben nem szerepelnek, ráadásul állításaik szerint csoda hajtóművük is van, ami több mint gyanús.

Michael természetesen makacs, ő már csak ilyen, ez úgy tűnik nem is változik, bár a karakter valójában az első évad óta fejlődik, ezt valaki vagy észre veszi, vagy csak nem akar jobban belegondolni. Remek, hogy Saru azért le is dorongolja és nem hagyja a saját feje után menni. Az ő párosuk dinamikája már a kezdetek óta jól működik.

Hőseink kapnak is egy küldetést és lehetőséget, hogy bizonyítsanak egy fertőzéssel kapcsolatban. Végre tényleges legénységként dolgozik a Discovery fedélzete, a Stamets, Reno és Tilly hármas, illetve Michael és Dr Culber Nahn parancsnok. A rejtély, amit kapnak ismét megidézi a régi Star Trek-sorozatok hangulatát, csak sajnos az epizód zsúfoltsága miatt nem jutott elég idő erre a szálra. 

Aztán itt van még egy vonal Georgiouval, és a meglepetés szereplő David Cronenberggel, ahol már tényleg úgy éreztem, hogy a feszes vágás nem tesz jót ennek az epizódnak. Homályos utalások, és kérdések sokaságát teszi fel rövid bemutatkozás nélküli beszélgetésük a gyengeségekről.

Ki a rejtélyes alak és mit akar Georgiou valójában? Tényleg csak Michael miatt van itt a volt császárnő? Eddig látszólag jól érezte magát a jövőben és mintha tervezne is valamit, de még homályban tartanak minket az írók. Aztán itt ez a furcsa zene, ami már az előző részben is feltűnt Burnhamnek.

Néhány kérdésre azért kaptunk választ, és a flotta jövőjével a 32 századi látványt, dizájnt is szemügyre vettük. Ami biztos, hogy a posztapokaliptikus stílustól elléptünk megint, és az is látszik, hogy a Picard-sorozatban látottakat próbálják tovább vinni ezen a téren.

Kicsit úgy érzem, túl sok felé kaptak a készítők ezzel az epizóddal, de nem is volt egyszerű dolguk, az biztos. A vágások a kihallgatások közben tetszettek, de úgy érzem, utána már kicsit többet nyeshettek az alapanyagból a kelleténél, de hát bele kellett férniük az időbe. A heti küldetés, ami ugye egy teszt volt a hajónak és legénységének, ismét a korábbi  klasszikusabb Trekek nyomdokait követte. 

24 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2020. 11. 15. 07:55

Nagyon tetszett ez is.

Ennek is megvolt az az oldskool Star Trek hangulata, amelyben egy részen belül rájönnek a megoldásra.

Az is a hangulatidézéshez tartozik, ahogy a az új, amúgy barátságos admirális, elsőre teljesen logikus érveket hozott fel a Discovery legénységének jövőjével kapcsolatban. Majd a végén, – az eleinte ellenséges szemeket meresztő biztonsági tiszt jelentésének hatására – 180fokos fordulat, és diadalmas, barátságos hangulat.

Csak Georgiu ex-császárnő fogja majd megkavarni ezt az idillt, előre borítékolhatóan.

Dregnarr1 - 2020. 11. 16. 23:07

Nem nézem a sorozatot, de elolvastam. Az elején azt mondtam, hogy “váó, igen érdekes, lehet mégis adok egy esélyt a sorozatnak!”. Aztán mikor odaértem a zenés részhez és rágugliztam… most komolyan ugyanazt el akarják játszani, mint a BSG-ben?

Platschu - 2020. 11. 17. 00:56

Star Trek : Discovery – 3×05 Die trying

Ez is egy egész jó kis rész volt, amiben haladt előre a főszál.

A csapat ott hasonlóan tolongott az ablak előtt, mint amikor a Harry Potterben várták a külföldi delegációt. A Voyager cameo kedves utalás volt, mintha dobtak volna egy csontot a rajongóknak, hogy akarnak-e olyan spinoffot is. Ez ugyanaz a hajó, mint a sorozatban? Az alakja alapján nekem nagyon úgy tűnt. Külföldi rajongók írtak egy Zog nevű hajóról is, ami utalás szintjén megjelent a színésznek emléket állítva.

Tetszett a három tudós közös jelenete, ahogy tényleg oltják egymást a probléma megoldása közben.

A rész csúcsjelenete számomra a pislogás, mert jópofa ötlet volt. Nem tudom, hogy Georghiou mit tervez, de olyan érzésem volt, mintha váltogatni tudna a valóságok között. Limusnál is a látása érdekelte, itt is ezt vetette be. Vajon ez a Section 31 spinoff új főszála lesz? Mert én azt hittem, hogy ő viszakerül a múltba és majd Voq szerepel mellette abban a spinoffban. Csak nem sok értelme lenne a TOS elé rakni, ha a mozgalmasabb TNG erában jobban tudnának lavírozni. Bár az már régen rossz, ha egy spinoffot a crossoverek tartanak életben. Úgyhogy lehet itt a jövőben kap saját főszálat.

Örültem N’han karakterfejlesztésének, erre nem kiírják? Végre megtudtunk bár dolgot a fajáról is. Legalább nem nyírták ki, mint Airiamot, de ettől ez még dezertálás. Egy Csillagflotta tiszta nem léphet csak le így. Előtte pedig ment a maszlag, hogy senkit nem hagyunk hátra, amiről persze a Csillagkapu ugrott be.

Így is a mi vagyunk a Föderáció duma kapcsán bevillant, hogy ezt eljátszottá, az MCUban az Asgard kapcsán a Thor3ban, illetve Hiccup is elsütött hasonlót Berkről a How to train your dragon 3-ban.

Maradt tehát 38 faj a 350-ből, tehát nem is tudom, hogy a csúcskorszakban ez a szám mekkora volt. Így is semmi hír az ismertebb fajokról és megy a terelés és időhúzás.

Azt nem teljesen fogtam fel, hogy ha az apa transzfázisban ragadt, akkor ki tette a halott családját a kapszulákba? Vagy tudott érintkezni a fizikai világgal és ezért gyötörte magát a hologram vetítéssel?

Az új admirális is furcsa, mert elsőre nem volt szimpatikus. Felesleges erőforráspazarlásnak tűnik, hogy a padló a semmiből épül. Egyáltalán miért nem egy bolygóra telepedtek le? Azt is le lehetne védeni egy álcázómezővel. Lehet nem akarják, hogy megtalálják őket… Csak minek vesződnek őserdővel, ha bármelyik bolygón is rejtőzhetnének.

Valahogy van egy olyan érzésem, hogy az admirális lesz a rosszfiú az évadban és ők okozták a Burnt. Nagyon sejtelmesen titkolózik. Lehet a két univerzum egyesült és Georgiou ezt érzi, hogy valami nem stimmel. Vajon a Terranok átvették volna itt az irányítást? Vagy a vissza küldött űrruha okozta volna? Esetleg a Gömb csinálta? Másik teóriákban Burnham anyja lehetne a tényleg BSGt idéző dal forrása. Annyira ki volt hangsúlyozva megint, miközben szerintem lezárták azt a karaktert és nincs igazán szükség rá a 3. évadban. A Vulkán sorsa sem nagyon izgatha Michaelt, mert legalább megemlíthetnék, hogy az anyabolygójuknak vége.

Michael hozta az izgága stílusát, míg mellette továbbra is remek ellenpont Saru a nyugodt, józan ítélőképességével és ahogy a végén helyre tette. Megint.

Azt megfigyeltétek, hogy Georgiou kihallgatótisztje is látványosan pislog, mintha segítene neki. Szerintem ő a helyi Section 31 beszervezője, aki tesztelte Georgiou tudását.

Ami még érdekes volt, hogy végre lecserélték a Csillagflotta jelvényt. Eddig ilyen V alakú volt, de már a főcímben is elárulták a transzporteres jelenetnél, hogy az újnak lesz egy ovális kerete.

Amit még nem értettem, hogy ha kifogytak a dilithiumból, akkor ugrás egy bányához vagy ugrás ki a galaxisból, aztán hozzanak még. Nincs olyan kémiai anyag, amit ne lehetne valahogy újraalkotni.

Yooha - 2020. 11. 17. 08:02

Valahol olvastam, lehet éppen itt, hogy mi van, ha a Burn-nek van köze Burnham-hez? Lehet, az egészet Burnham és a Discovery okozta véletlenül (ehhez persze megint időutazás kell, de megoldják). Vagy még jobb, szánt szándékkal, hogy valami rosszabbat, mondjuk Control újabb térnyerését, vagy Terrán inváziót, vagy akármit elkerüljenek. A terránoknak biztos lesz még valami jelentősége, nem véletlenül mennek rá Györgyire.

ace05 - 2020. 11. 17. 08:25

@Platschu

Igen az a hajó volt a Sorozatban is USS Dauntles-ként.

Ace - 2020. 11. 17. 08:32

Dregnarr1: Ha csak ez zavar szerintem nyugodtan elkezdheted nem hiszem ,hogy ugyan arra fog kifutni a dolog mint a BSG-ben tény ,hogy hasonlít amúgy.

Platschu: Nog a hajó neve és a DS9-es karakteré is akit Aron Eisenberg alakított.

Voyager nem ugyan az a hajó hanem midíg újáépítették mint régen az Enterprise-t A,B,C,D,E stb. Voyager már a 10 generációnál jár ezek szerint a J-vel. Amúgy kiváncsi lennék van-e Enterprise még :)
Én azt hittem azt fogják bedobni de az évforduló miatt ez is jópofa volt.

Az Apa ugrált a fázisok között én úgy értettem szóval ő helyezte el a családját.

zolij - 2020. 11. 17. 09:35

Platschu: hogy érted hogy a Vulcannak vége? A Discovery az eredeti timeline-n játszódik, a Vulcan a Kelvin timeline-n pusztult el.

Lezuziusz - 2020. 11. 17. 11:08

Ez a pislogás csak nekem tűnt nagyon falsnak? Attól miért kerülne végtelen ciklusba egy hologram, hogy pislogsz? Akkor egy egyszerű fényforrástól, ami szintén rezonál. Halló?

A Voyager a 25 éves évfordulót tekintve jó megemlékezés volt. Viszont a legénység honnan is ismerte a voyagert? Értem, hogy rajongók felé kikacsintás… de.
Ahogy már fent is írtátok, a Voyager-J volt. UA a regisztrációs szám, csak nem az A variáns. Ez volt kb az Enterprise-nál is. :)
Nog (Aron Eisenberg) megemlékezés kedves volt, viszont kicsit több kamera időt adtam volna neki. Nekem is csak másodjára sikerült kiszúrni. De respect. Rene Auberjonoisra (Odo – DS9) is hasonlóan megemlékezhettek volna. :/

Dal: eléggé “kétforintos” megúszás lenne, ha a BSG-ből ismert dolgot emelnék át. Reméljük nem ez lesz.

A dal szerintem is valami összeesküvéshez vezet majd. Talán section 31, esetleg orionék, tal shiar és még sorolhatnám a titkos szolgálatokat. Remélem húztak az írók valami meglepőt.
Meglátjuk, de kifejezetten jó volt ez a rész. Bár tény, hogy több játékidőt is elviselt volna ez a rész.

Python - 2020. 11. 17. 11:23

Tetszett! Ahogy korábban írtam már, az írók ebben az évadban nagyon ráéreztek a Star Trek vonalra, maradjon is így! :)
Én is valami jövőbeli 31 -es szekciós dolgot sejtek a Georgiou vonalon.

fairi - 2020. 11. 17. 14:31

Platschu
“Egyáltalán miért nem egy bolygóra telepedtek le? Azt is le lehetne védeni egy álcázómezővel. Lehet nem akarják, hogy megtalálják őket… Csak minek vesződnek őserdővel, ha bármelyik bolygón is rejtőzhetnének.”

ha bolygón levő bázis lebukik akkor menekülés szívás. terrán császárnő bemutatta mily gyorsan tűzgolyóvá lehet változtatni egy bolygót antianyaggal.
Míg űrben az antianyag reakció után gammasugárzást keletkezik, addig a bolygón kinetikus és hőenergiává is alakul. menekülés is nehezebb, bolygót el kell hagyni, és utána ugorhatsz. Bolygószinkron pályán levő orbitális bombázóknak kacsavadászat a menekülő hajók. Bolyhón nem szeretnek warpba lépni.

Persze bolygón levőknek a teleportálás opció, de bukják a felszerelést.

Platschu - 2020. 11. 17. 23:46

Meg mernék esküdni, hogy az admirális és csipet-csapata lesz a hunyó a Burn esetében. Mármint írói szempontból ez lenne a kezenfekvő, hogy megszeretjük az új felállást, aztán az évad utolsó harmadában csak kibukik a sötét titkuk és ellenünk fordulnak. Ennyi hajó között elveszlik a Discovery a hierarchiában, tehát oké, hogy egyedi hajtómű, egyedi földönkívüli életforma hordozók, de ettől még nehezen tudom elképzelni, hogy mostantól Saru és Burnhan kifutófiút játszanak, akárhányszor füttyentenek nekik. A Föderáción belül eddig is a saját útjukat jártak elég öntörvényűen, így nem érzem azt, hogy ebbe a rendszerbe hosszabb távon be tudnak tagozódni. Szerintem az admirálist lebuktatják, esetleg Saru még feljebb lép, míg Michael lesz a kapitány és így kezdik el ténylegesen újjáépíteni a Föderációt.

cato - 2020. 11. 18. 04:58

A Burn 120 évvel ezelőtt történt. Az admirális nehezen lehet sáros. Azt viszont én is lehetségesnek tartom, hogy a főhadiszálláson vannak olyanok akik többet tudnak annál, mint amit kiadnak. Tökéletesebb búvóhelyt el se lehetne képzelni. Ott van még Book, meg a kis trükkje és a tény hogy állítása szerint a családja nem a szívjóság mintaképe. Még sok minden történhet, lehet meg se tudjuk mi okozta a dillítium bummot.

Ace - 2020. 11. 18. 08:29

Én simán el tudnám képzelni ,hogy mostantól innen mennek küldetésekre és mindíg oda mennek ahol gyors segítségre van szükség mert eléggé pácban lehet a flotta és a Föderáció ha ilyen Smaragdlánc szindikátus szintű szervezet terrorizálja őket.

Burnről szerintem megtudjuk az évadban hogyan is volt mert Michael eléggé rá van kattanva a témára. Szerintem nincs köze hozzá az már nagyon nyakatekert lenne remélem nem ezt húzzák.

Platschu - 2020. 11. 18. 11:05

Mármint ettől még lehet jó, ha a vezetőség simlis, aztán a mieink lesznek a morális iránytű. Csak nem dobták volna be a Voyagert is easter eggnek, ha utána a rossz fiúk ellenük használja majd, így bízom benne, hogy csak a felső vezetés pár tagja lesz sáros.

Akár a jövőbeni Section31 vagy a Terran Birodalom vagy valamilyen időutazó, akár a visszaküldött ruha is okozhatta a galaxisméretű tragédiát. Ez utóbbit szerintem elvethetjük, mert akkor elég sok élőlény élete száradna Burnham lelkén.

Így is nem volt szó még a féregjáratokról, hogy vajon áll-e még a Deep Space 9 állomás is. Azt is jó lenne meglátogatni, ha tudnak ugrálni. Vagy hozzanak be új galaxisokat, ahová a Discovery elmegy segítséget kérni (pl. dilithium bányát találni), s akkor azt összeköthetnék a Strange New Worlds sorozattal, ahol ugyanazoknak a fajoknak és helyszíneknek a múltját is látnánk.

Még jobban örülnék, ha lenne 4-5 nagyobb hatalmi csoportosulás és akkor ilyen Trónok harcához hasonlóan osztanák egymás között dicstelenül a bolygókat és a lakosságot, de aztán a Föderáció békeszerető küldetéstudata félig-meddig egyesíti őket.

Sütee - 2020. 11. 18. 12:10

Sziasztok.

Burn után a flotta Nagy része megsemmisült meg rengeteget egyéb hajó. Aki figyelt látta a főhadiszállás a delta kvadransban lehet ugyanis volt egy kis képernyőn egy Kazon jelölés és utalás is nagyon messze vannak a Föderációs vilagok míg azért tudni illik a tèrhajtómű fejlődött hiába kevés a dilithium durván évente átlag120ezer /ly képesek megtenni ha nem többre. Míg a Voyager eredeti maximum 3-4ezer ly.

Biztos, hogy vannnak elképzeléseik a burnről nem hiaba dugták el a főbâzist. Vmi nagyobb erő, ellenség esetleg más.

Rengetegen meghaltak így akik tudták is mi történhetett, lehetséges ők is. Biztos voltak információk Ügynökségek által stb. De Eltelt több mint 100ev így legtöbbjük nem él vagy bujkál stb. Nem tud kapcsolatot létesíteni hisz hirtelen megszűnt minden kommunikacio a burn után.

Az Admirális fél. Óvatos. Már nem annyira naívak, mint régen. Persze több ezer flotta és egyéb hajó megsemmisült gazdaság tropa több milliárdan meghaltak ezt nem felejtik el 100ev alatt.

31 szekció biztosan van arra a vonalra kíváncsi leszek.

Terran birodalom több mint 500 éve elbukott átkelés nem történt nem hiszem átvették volna a hatalmat de akár hozhattak át onnan segítségként embereket bár kétlem de simlisseg van a háttérben érződik.

Szomszéd galaxis még ezzel a fejlett térhajtóművel is messze van de lehetséges onnan is fenyegetés vagy egyéb.

Esetleg burn előtt még lehettek felfedező utak a nem ismert részekre (Galaxys kívül) várhatunk vissza Föderációs hajót leszarmazottakkal pl új Galaxy osztály típus, vagy pont ez volt a baj és onnan jött a burn.

Kíváncsi leszek merre viszik a fonalat de remélem nem elcsépelt lesz a dolog hanem vmi nagy.

cato - 2020. 11. 18. 21:24

Most jutott eszembe, hogy a Burn-t akár a Q-kontinuum is “összecsettinthette”! Nekik megvan hozzá a hatalmuk. Nem is kell hozzá az egész bagázs. Egyetlen icinyke picinyke Qcska is bőven elég. XD

Jence4 - 2020. 11. 19. 07:34

Az első két évaddal, és a Picarddal ellentétben, ez az évad, pár pici nyűgömtől eltekintve, tetszik, végre valami ami elé örömmel ülök le. A Lower decks a másik ami irtó pozitív csalódás lett csak angol tudás hiányában sajnos nem jutok vele előre :( .

Ace - 2020. 11. 19. 08:45

cato: Erre én is gondoltam mint legegyszerűbb magyarázat egy Q-nak könnyedén menne a Burn de talán lesz más magyarázat.

Sütee: Kiváncsi lennék valóban hol is van ez a HQ nagyon nem magyarázták remélem kiderül.

Sütee - 2020. 11. 19. 10:45

Nem csak a Q TNG is volt egy faj egyed aki kiírtott egy egész fajt mert megölte a szerelmét. Ha emlékeztek rá. De meg is bánta.
Mai rész után úgy érzem az Admirális is titkol vagy nem mond el vmit. De fél is.
A Burn lehet egy felre sikerült Föderációs kutató kísérlet is mint az Omega molekula esetében, vagy vmi ami a Föderációhoz köthető.
Nem erőltetik meg magukat hogy kiderítsék Michaelön kívűl ez már gyanús egyébként.

Nagyon remélem vmi ütős dolgot dobnak be és mindenki szája tátva marad.
XD

Lehetséges inkább az Alfa-Delta határán de inkább Deltában lesz a HQ
Kíváncsi leszek mi van a Fekete dobozban amit találtak.

McLane - 2020. 11. 20. 09:16

@Sütee: az idopont lesz benne amikor az adott hajo felrobbant a Burn kapcsan. Van mar ket masik idopontjuk es ez alapjan beharomszogezik honnan indult, mert azt mar tudjak nem egy idoben volt mindenhol, hanem valahonnan indult.

Sütee - 2020. 11. 21. 10:50

@Mclane:

Igen de ezt is Michael találta meg előző 2őt DSC nélkül.

Így már jó nagy az esélye annak h nem természetes dolog történt.

Igen mondta Admirális kisebb gondjuk is nagyobb annál azt keresgessek mi okozta de ez kicsit ellentmondásos.

Történt egy világméretű katasztrófa amit lényegében leszarnak.

Pedig okai fontosak.

Elég lett volna pár hírszerzőt megbízni akik elkötelezettek. Vagy már nincsenek?

Vagy ennyire nem érdekli őket?

Egyre több a kérdés… …

Yooha - 2020. 11. 21. 11:09

A Q magyarázat elég lusta írói fogás lenne. Ennyi erővel az mindenre magyarázat lehetne, éticsigáva is változtathatná a szereplőket és akkor annyi lenne a sorozatnak.
Q-t csak ilyen vicces dologra használják, hogy megtehessenek bármit.
De nekem az egész túl gyanús, túl szép lenne, hogy most már mennek mindig valami küldetésre és kész. Az egész flotta nem kóser.
Meg mi can Györgyivel? Elfojtott emlékek, látomás?

Sigismundus - 2020. 11. 21. 20:09

3×06.

Ez is tetszett.

Tényleg, ez az évad kezd jobban visszatalálni az eredeti ST életérzéshez.

Volt bent mindenkinek való.

Georgiu rajongók nem maradtak híján éles beszólásoknak, és cyberpunkos környezetben harci jeleneteknek.

Volt szigorú és érthető Csillagflotta parancsnoki hierarchiával érvelés.

Volt kissé Orville-t idéző szerencsétlenkedés Linussal, és az új jelvényekkel.

Ja ás hát ugye Burnham és Book, akik végre összejöttek. Már a gyárban érezhető volt, hogy ez már több mint barátság végül.

Kíváncsi vagyok, a csáp-csonkított andoriai dokit bent hagyják-e, akár csak néhányszor visszatérő karakternek? Színfolt lenne, mert őszintén szólva, sok a terrán…

Sütee - 2020. 11. 22. 15:20

A Calypso a DSC sima 1031 van itt már 1031-A
Kíváncsi leszek valahogy majd kiderül ossze fűzik a Calypsoval vagy a Calypso egy alternatív resz volt.

Ha jol emlékszem a ott a V’drash nem eppen jó fiút játszik Alcor 4 miatt bár azt nem lehet tudni. Az is fura pl a jelvenyt nem ismerte fel Craft hajóra lépésekor.

Lehet kuszàbb lesz a dolog majd mint hittük.

Bár valahol azt olvastam 4 évadra tervezik a DSC és a 4. Évadban lesznek igazán meglepő dolgok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz