login |

Sneakerheads: vége az 1. évadnak

2020. 11. 17. 20:20 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika,

human már írt pilotkritikát a Netflix pár hete bemutatott komédiájáról, ami az Edzőcipő minden mennyiségben esetlen magyar címet kapta, és ahogy kommentben már akkor is jeleztem, nekem is nagyon bejött a sorozat, és biztos voltam benne, hogy végig is fogom nézni az első szezont. Nem azért, mert kiemelkedően magasra értékeltem volna a pilotot (6-7/10 szint), hanem mert az ilyet egyszerűen érzi előre az ember.

A különbség az, hogy a többség, ha előtte van a pilot után még 5*20 percnyi epizód, akkor lehet, hogy ebédig (de vacsoráig biztosan) végez vele egy gyors dara révén. Nekem viszont több, mint egy hónapba telt, míg végre nekiülhettem a folytatásnak. És mondanom sem kell, hogy két este alatt le is szaladt a széria, én pedig tökéletes elégedettséggel nyugtáztam azt a tényt, hogy tetszett a Sneakerheads.

Ugye a sorozat pár sportcipő-fanatikusról szól. Alapvetően két egykori haver van a középpontban, az egyik fanatizmusát családra és felelősebb életmódra cserélte, a másik viszont teljesen léha, tróger arc, aki egy új cipő megjelenése apropóján megpróbálja visszarántani rég látott cimboráját ebbe a világba. A nős apuka ugyan foggal-körömmel próbál ellenállni, de mivel muszáj valahogy korábbi hibája helyretevésének céljából pénzt szereznie, így végül ismét elmerül a szubkultúrában.

Ahol új ismerősökre tesz szert elég hamar – van, aki nagy bizniszt futtat ritka cipők csereberejével és mindent be tud szerezni, de akad naiv, ám lelkes amatőr rajongó, illetve Insta-hírnévre hajtó tapló profi is. Miután lefektették az alapokat, az 1×03 környékén a fő csapásvonal is körvonalazódik, miszerint meg kell szerezni egy ultraritka cipőt, így a barátok elindulnak vadászatra, hogy apró nyomok révén felhajtsák a csuka gazdáját.

Annak ellenére, hogy nyilván anyagilag nem voltak maximálisan eleresztve a készítők (ez nem Netflix által készített sorozat, hanem független gyártás, amit befektetés révén forgattak, abban a reményben, hogy a kész szezont valahova el tudják adni, és a Netflix csapott le végül rá), ez nem nagyon látszik a sorozaton, még a sneakerhead-Mekkába, Hongkongba is eljutnak.

Meg egyébként pedig van stílusa a szériának, nem tűnik amatőrfilmes próbálkozásnak, ha pedig valahol tényleg kilógna a lóláb, akkor azon a buktatón a lelkesedés viszi át a filmeseket. Ráadásul több ismert színészt is megszereztek cameo-zásra, plusz mások is akadnak, akik magukat alakítják, többek között pár olyan arc, akik a Los Angeles-i edzőcipős közösség köreiben ismertebbek.

És ez a közösségi érzet volt számomra a legvonzóbb. Nyilván, aki jártas ebben a szubkultúrában (nekem sem volt sosem más cipőm 40 év alatt, de még amatőr műkedvelőnek sem mondanám magam), az másképp fog viszonyulni a Sneakerheads-hez, de laikusként érdekes rácsodálkozni erre-arra, az meg kifejezetten imponáló, ahogy végig megy a sorozatban a verbális adok-kapok a “beavatottak” között, akik nagyon kenik vágják a témát, amit a hozzám hasonló kívülállók, sokszor végképp nem vesznek le.

Ahogy a főszereplők (akik elég hitelesnek tűnnek) hajtanak a cipőkre, ahogy szívnak és sikert aratnak, ahogy rivalizálnak, az mind remekül nézeti magát, és a látszólagos felületesség ellenére még érzelmi töltet is van benne, hiszen az a rajongás, ami mozgatja őket, sokszor élet-halál kérdéssé teszi a ritka cipőket.

Ahogy írtam kommentben, még több ilyen szellemes, jókedvű sorozat kell. Nem muszáj, hogy magasröptű, A+ darab legyen, elég ha közvetlen és szimpatikus a végeredmény. A Sneakerheads nagyon szórakoztató, tipikusan az a sorozat, amikor az egész sokkal több, mint a részek összessége. (Mármint nem az epizódokra gondolok, hanem az alkotóelemekre.)

1 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2020. 11. 18. 13:02

Imádtam, olyan volt mint a Love and Monsters, nem volt se világmegváltás, se semmi, de egy nagyon nézhető helyes történet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz