login |

For Life: az 1. évad

2020. 11. 18. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Vigyázat, csalok, de azt hiszem, már előfordult egyszer vagy kétszer, hogy akkor írtam meg egy finálékritikát, amikor már pár órája elkezdődött pár óra múlva elkezdődik a soron következő évad . Ezúttal is ez a helyzet, és bár jó eséllyel, akit érdekelt valamennyire az ABC 2019/20-as börtönös jogi drámája, az már megnézte, így nem fogok új nézőket szerezni, de azért jól esik leírni, hogy mennyire jó lett az első szezon.

Csépeljük jobbra balra az országos sorozatokat, de valahol nagyon jó érzés volt nézni az elmúlt hetekben párat, miután fél évig csupa prémium, streaming és kábel platformra készített szériát bámultam. Pedig a For Life nem egy sima epizodikus krimi, ami 40 perc alatt mesél el egy sztorit (isten áldja azokat is!), hanem egy elég összetett, abszolút átívelős darab, nagyon erős, a valóságon alapuló történettel.

A pilotról human már írt pár hónapja, akkor kommenteltem én is, hogy mennyire tetszett a kezdés, és elismerésem a készítők előtt, hogy annak ellenére sikerült végig fenntartani az érdeklődésemet és a színvonalat, hogy nagyon sok szállal operáltak, elég sokrétű hálót szőttek egy viszonylag egyszerűnek tűnő alapsztori köré, miszerint egy magát ártatlannak tartó elítélt megpróbálja elérni, hogy újratárgyalják az ügyét.

Eleinte a For Life inkább afféle börtönpolitikai sorozat volt, mármint a belső viszonyokra koncentrál, a rabok közötti hatalmi játékokra, az őrökkel való kapcsolatra, és arra, hogy lett a főhős, Aaron Wallace az elítéltek ‘prison rep’-je, afféle kirendelt jogi képviselője. De már itt látszott, hogy sokkal többet akarnak markolni, hiszen a börtönigazgató révén a büntetés-végrehajtás rendszerével kapcsolatos filozófiákat is behozták, ráadásul az intézmény még a főügyész-választás révén is középpontba, a külső machinációknak köszönhetően.

Az átívelő sztorik mellett olykor behoztak pár epizodikus, “képviseljük a rabokat”-történetet, de szerencsére nem az “ártatlanul lettek elítélve” vonalra koncentráltak, ráadásul tényleg minden egyes ügyet, illetve a szereplőit elővették a későbbiekben is, tehát nem csak töltelék jelentőséggel bírtak.

Több fronton is Dávid kontra Góliát harcot mutatott be a For Life. Odabent a különböző klikkek, odakint pedig a hatalommal rendelkezők ellen folyt a harc, ami nyilván nem egyszer zsákutcába futott, és épp ezért volt remek tévé a For Life. A részsikerek és a folyamatosan bedobott frusztráló akadályok nagyszerű egyensúlyt alkottak a külső szövetségesek által kínálat segítséggel és jó kis ívet adtak az évadnak, aminek a vége felé tényleg minden reménytelennek tűnt.

Sokszor zavarni szokott, amikor egy sorozat sokféle akar lenni, de a For Life-ot abszolút elfogadtam ilyennek, nagyon jól állt neki. Simán lehet, hogy a 10-12 átívelő sztori önmagában csak 1-1 résznyi anyagot adott ki, de így tálalva hibátlanul működött.

(A sok általánosság közepette egy konkrétumot kiemelnék, miszerint a vége felé nagyon tetszett, hogy három résznek is egy-egy mellékszereplő (Jamal, Safiya és Roswell) által narrált keretet adtak, illetve az is kellemes meglepetés volt, hogy váratlanul egy teljes flashback részt is kreáltak a pilot előttről, aminek egyes elemet nagyon jól szőtték bele a későbbi sztoriba, sőt, rá is erősítve ezzel az utolsó két részre, a flashback szereplő tévén.)

Szóval abszolút bejött az első évad (minimum 8/10), ami le is zárta a kezdő felvonást, megvolt a felszabadulás – egy másodpercre, mert utána megint ökölbe szorulhatott az ember keze, hiszen azonnal tisztába tették, hogy a kisember nem győzedelmeskedhet, legalábbis a totális sikerről le kell mondania.

Akármi is történt azonban, a status quo az új szezonra változni fog, és megint előveszem a szokásos, “mintha nem bíznék az írókban, akik eddig remekül teljesítettek”-gondolkodásmódomat, mert tényleg nem tudom elképzelni, hogy miképp lehet ezt a szintet tartani az S2-ben. A sok alkotóelemből biztos, hogy le kell mondani párról, nyilván némelyik szereplőről is, kicsit tartok az új részektől.

Nemsokára kiderül, hogy mi a helyzet a második évaddal. Nemsokára lemegy a 2×01, amiről írni is fogok, bár lehet, hogy megvárom a második részt.

ui: A ‘kingpin charge’ kifejezésről nem tudom, hogy hallottam-e eddig, de most rövid idő alatt a For Life-ban és a Power Book II: Ghost-ban is előkerült. Tudom, hogy ennek a jelenségnek van valami neve.

1 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2020. 11. 19. 09:22

Én az albany szóval vagyok így, a Powerben hallottam párszor

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz