login |

Pilot: Big Sky

2020. 11. 18. 21:30 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Hiába na, David E. Kelley pilotszinten továbbra sem okoz nagy csalódást. A Big Sky az ABC új sorozata, szóval országos, de elég erősen kezd, amit a végén levő fordulat végképp bebetonoz.

A történetet nem is tudom hogy foglaljam össze. Nyilván vannak, amiket tudok az előzetes és a leírás miatt, de konkrétan a rész egy nagyon hangulatos alapozás volt. A lényeg, hogy Montana egy elhagyatottabb részén nők tűnnek el, főleg kamionos parkolókból.

A másik szálon konkrétan egy kamionost mutatnak, aki 38 évesen nincs igazán jóban az anyjával, mégis vele él. És gondolom az 1+1 az mindenkinek megy, avagy a munkája közben nőket rabol el parkolókból. A pilotban is mutatnak egy esetet. És még innen sem csak kétoldalú sorozat, ami mutatja a gyilkos oldalát és az utána folyó szövetségi nyomozást, mivel látszólag nem is azok harapnak rá az ügyre.

A kezdés a gyilkos oldala mellett inkább egy szerelmi háromszöget helyezett még középpontba, egy magánnyomozó válófélben a feleségétől összejött a nyomozó cégénél levő munkatársnőjével, ami így hármuk barátságát eléggé megingatta. Tudom, milyen közhelyesen hangzik, viszont egyrészt egész jól van kibontva a magánéleti dráma, másrészt pedig a folytatáshoz erre az alapozásra is szükség volt.

Főleg, hogy a háromszög alap párjának a fia épp a barátnőjét várja valami messzi államból, de a lányok sosem érkeznek meg. Mi tudjuk, mi van velük, hiszen eléggé feszült horrorfilmes hangulatban telik az utazásuk. Na a magánnyomozó trió is a lányok keresésére indul.

Még hagytam bőven felfedezni valót, de szerintem az, hogy lányok eltűnése ügyében nyomoznak az nem írja le jól a Big Sky-t. Egyrészt mert sokkal emberibb a dráma is benne, és nem is olyan egyszerű nyomozós, hogy a rendőrséget követjük a hideg úton. Hogy is mondjam, szaftosabb?

Amihez a helyszín rengeteget ad. Legalábbis nem a jéghideg kihalt pusztákat kapjuk, hanem ezt a hegyvidékes környéket, mint a fentebbi képen. És persze a szereplőgárda se semmi, tele van veteránnal, ismerős arccal, legalábbis ez a négyes többségét már láttam remekelni máshol: Kylie Bunbury, Katheryn Winnick, John Carroll Lynch, Ryan Phillippe.

Ritkán süthetünk el olyat országos sorozat pilotjára, hogy meglepő, de ez az volt. Hangulat rendben, alapok rendben, remélem, kezdenek is valamit a (kicsit jóindulattal) 8/10 után.

26 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 11. 18. 21:40

ez eléggé rendben volt, sima 8/10 nálam is, neztem volna azonnal tovább.

Deny - 2020. 11. 18. 21:51

Most fejeztem be épp. Az eleje kissé nehezen indul be, viszont cserébe irtó hangulatos (nagyon eltalálták a “kisvárosi” hangulatot). A második fele viszont brutál para és csavaros. Néhol tényleg olyan, mintha egy horrorfilmet néztem volna. 8/10 részemről is.

Bookworm - 2020. 11. 18. 22:38

Én is most néztem meg a pilotot. Összességében tetszett, csak a szerelmi háromszög egy kicsit szappanos volt nekem. A vége nagyon ütött, a semmiből jött a csavar, elég WTF pillanatra sikerült. Elég régen lepett meg így egy pilot. 7,5/10 Néztem volna tovább :)

cherockee - 2020. 11. 18. 23:06

Szerintem is minőségi darab, de én leszek az, akinek a csavar nem tetszett, és ezért cancel. (Ráadásul rémlik, hogy a trailer-ek alapján is már tudható volt a csavar, csak felejtek.)

Shannen - 2020. 11. 19. 22:37

Elég nehezen indult, ez a szerelmi háromszög szerintem nagyon rosszul lett tálalva. A rész második része már érdekesebb volt, tényleg jól építették a feszültséget.
Ahhoz mondjuk nem kellett szerintem zseninek lenni, hogy hamar rájöjjünk, hogy John Carroll Lynch karaktere hogyan is kapcsolódik a sztoriba, inkább az lett volna meglepő, ha nincs vaj a füle mögött.
Ennek ellenére a rész legvége elég nagy WTF volt, tényleg meglepő húzás egy országos sorozattól, viszont akkor innentől kezdve Phillippe-et csak flashback-ben fogjuk látni? Mármint vele reklámozták az egészet, szóval gondolom valahogyan sztoriban kell tartani.
Igazából ez az egyetlen kérdés, amire kíváncsi vagyok, úgyhogy nálam így egy rész után kasza, annyira nem érzem, hogy lekötne a sztori, de azért majd az évados írást (ha lesz) elolvasom, hogy mire futtatják ki a történetet.

sherlock20 - 2020. 11. 20. 17:33

ez elég tetszetős kezdés

Mordekai - 2020. 11. 20. 19:37

Egyszerű ember vagyok. Ha Katheryn Winnick-et látok, letöltöm…

De ez a totális középszer már megint. Felszínes párbeszédek, sablonos karakterizálás, helló, én vagyok a jócsaj, én meg a nerd, ő meg a helyi pletykafészek stb. Kicsit túl is volt vágva. Montana valóban szép hely. Ilyen szájbarágás után (anyu és a feleség alázása) a csavart még a hvak is előre látja. Ha kezdő sorozatos lennék, lehet hogy folytatnám, de ez tényleg csak egy a millióból.

Diapolo - 2020. 11. 24. 21:09

Szerintem teljesen rendben volt, az eleje kicsit döcögött, de utána nagyon jó irányt vett, nálam 8/10, várom a folytatást! A zene remek, Montana az egyik legszebb amerikai állam, tényleg nem tudok belekötni. És hát akkor Katheryn Winnickről még nem is beszéltem…

_Peter - 2020. 11. 26. 19:33

Furcsán működött nekem ez, pedig mennyi klisé karakter. Katheryn Winnick nélkül lehet nem kezdtem volna bele. Na jó, pl. Shantel VanSantennel is elkezdtem volna. :)
Országoshoz képest meglepett. Durva, várom a következőt.

Levi - 2020. 11. 27. 14:13

Hát volt egy WTF érzésem a végén….már azt hittem JCL itt egy kicsit fura de rendes embert alakít majd… :D Bár amikor a Teslás arcnak segített akkor is vártam, hogy mi fog történni…
Nálam nézős, mindenki jól játszott és érdekes a sztori is, a helyszínek is szépek.

Snoopyzit30 - 2020. 11. 28. 19:56

A pilot elment szódával, de sajnos semmi több. Klisé, klisé hátán. Abszolút nem fogott meg. A végén persze elismerően csettintettem, de így aztán pláne nem tudott megtartani a sorozat. A második részbe már csak belepörgettem, de gyengének éreztem nagyon.

5/10

Gaabor - 2020. 11. 29. 09:34

Én B kategóriás horror/thrillernek éreztem. A végére már untam is, ezen az utolsó wtf momentum sem segített. Középszer 5/10. Pedig vártam :/

SJ - 2020. 11. 29. 11:22

Valaki lenne olyan kedves, és leírná nekem

SPOILER
Hogy a második részben, hogy jelent meg Cody karaktere (flashback netalántán)?
SPOILER vége

Előre is köszönöm!

Reamreal - 2020. 11. 30. 09:10

1/10
Minden téren kevés, számomra nézhetetlen.
-Fogalmatlan operatôr, szerencsétlen kameramozgások és beállítások. Kedvencem a az anyukával való beszélgetés a ház elôtt, ahol jobbra-balra siklik a kamera.
-Disney channeles aláfestô zene, betétdalok, a történetbe írt dalolászás a bajban wtf.
-Gagyi megvilágítás szinte mindenhol, ahol fontos lenne. Pl, mami hálója, konténer.
-Agyhalott szereplôk, az értelem szikrájának is a hiánya. 0 lehetôség az azonosulásra, mindenkit halni látnék, azonnal.
-Értelmetlen párbeszédek és értelmetlen reakciók. Pl a “kihallgatott” elôl telefonálás, látótávon belül az autóból, rázva a fejed, hogy itt valami nem stimmel.
A második résznél járva a nagy csavar is inkább csak értelmetlen fordulat.

Szomorúnak tartom, hogy egy ilyen sorozat létrejöhet. Félelmetes, hogy ennyi elég lehet a szórakozáshoz, mikor akkora a választék, hogy meg se lehet nézni mindent az adott mûfajban.

Geza Kovacs - 2020. 12. 03. 23:20

Az első része tetszett, mert meglepett a vége, de azóta teljesen nulla az egész. Ha ilyen a COVID-19 alapú sorozatgyártás, inkább fejezzék be az egészet. Ennek semmi értelme.

winnie - 2020. 12. 04. 08:03

nem hiszem, hogy a gyártást tartalmilag befolyásolná a COVID. az inkább csak a logisztikára hat ki. minden másra nem kell. bár lehet, hogy a korai sorozatokon látszódni fog valami, de ugyanúgy készülnek szuperhősfilmek és minden más is.

SJ - 2020. 12. 04. 10:04

Nekem ez a sori kicsit olyannak tűnik, mintha a 2008-2014 között készült volna (bár ahogy itt látom, csak nekem tűnik úgy), nekem valahogy belepasszol a Vanished, Kidnapped (Jeremy Sisto), Traveler, Crisis, Hostages vonalba: itt is van, nagyon titkos társaság, akik rosszban sántikálnak, gondolom a gonosznak hitt karakterekről majd kiderül, hogy van egy náluk sokkal hatalmasabb gonosz stb. Amúgy maradok, csak 10 rész az egész, bár nem nagyon látom, hogy ezt hogy lehetne folytatni hosszú távon (bár a készítő is “limitált” sorozatban gondolkodik elvileg, bár nagy siker esetén biztos vakarják majd a fejüket, hogy hogyan tovább.)

winnie - 2020. 12. 04. 10:20

Könyv alapú a sorozat, szóval nem kell annyira gondolkodni, ha adaptálni akarják a sztorikat.

_Peter - 2020. 12. 05. 13:40

2-3 évadot akarnak ebből? Folytatás alapján ezt már KW se menti meg.

Divide - 2020. 12. 05. 23:01

01×03

Én még mindig elég jó szórakozom, bár a pilot után ellaposodott a dolog. Szerintem egy egész színvonalas horror/krimiparódia ez, amolyan Horrorra akadva, csak a 60-as IQ-n felülieknek. :D
Nem szabad komolyan venni, és máris élvezhető.

_Peter - 2020. 12. 09. 13:22

4. rész: tévedtem, KW elviszi simán, úristeeen :)
Csomót röhögtem ezen a részen: Covid kedvezmény, higiénia társadalmi üzenetek, a ZS kategóriás klisé gonoszok, Bates mama cereal! Teljesen átbillentem, jöjjön még két évad! :)))

Adam9456 - 2020. 12. 10. 11:15

_Peter: Ugyanez :D Én is nagyon jól szórakoztam ezen a részen. Amikor Ronald ráöntötte az anyjára a gabonapelyhet, le kellett állítanom, úgy nevettem. :DD
Igazi guilty pleasure ez a sorozat, tényleg nem kell nagyon komolyan venni, úgy nagyon szórakoztató.
Brian Geragthy pedig alulértékelt színesz, számomra ő ės JCL gonosz párosa a sorozat fénypontja!

Dawnie - 2020. 12. 11. 15:29

A jövő heti rész után komolyan csak január végén jön a következő? Ez milyen már…

Adam9456 - 2020. 12. 12. 13:07

Dawnie: Téli szünet az ünnepekre, az országos sorozatoknál ez a szokás. A OUAT-nál évekig decemberben voltak a félévadzárók és csak március elején tért vissza új résszel. Ehhez képest a január vége nem is olyan vészes.

SJ - 2020. 12. 22. 12:13

Azért Ryan Phillipe-nek megérhette ez a sori, így 5 rész után, ennyi szereplésért gondolom jobb bért kaphat mint a többi szereplő, ahhoz képest nem vitték túlzásba, azt hittem, hogy valami csel van a dologban, az első rész vége után, de nem, így 5 rész után pedig nem nagyon látom, hogy a nézők miért is térnének vissza, hogy lehet ezt a sztorit tovább vinni? Sajnálom mert vártam, de kevésnek tűnik nekem amit eddig kaptunk.

winnie - 2021. 02. 05. 11:53

hát, a remek pilot után a 2, és 3. rész nálam inkább volt közepesnél gyengébb, mintsem fölötte. ami azt is jelenti, hogy kasza, bár tudom, hogy pár csavar miatt megérné maradnom, de ezekért üres, szenvedős 30 perceket nem fogok végignézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz