login |

Sorozatok a COVID-érában

2020. 11. 20. 19:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, COVID-19

A tavaszi-nyári nagy leállás során többször is szóba került a reggeli hírrovatban, hogy a járvány miképp fogja befolyásolni a sorozatkészítést (ld. statiszták, intim jelenetek, többkamerás komédiák közönsége), és most, hogy képernyőre kerültek az első, nem tylerperriánus buborékban forgatott sorozatok, amik új részeit ősszel kezdték el forgatni, érdekelne, hogy kinek mi a tapasztalata, egyáltalán észlelhető-e, érezhető-e bármilyen különbség látva a javarészt országos szériák aktuális szezonjainak első részeit?

Tudom, hogy sokan nem néznek országos szériákat, de a kábelesek és társaik csak jövőre lesznek láthatóak (kivéve például a The Flight Attendant utolsó részeit), így egyelőre ezzel a mintával dolgozhatunk, de hátha már ez is elég volt bizonyos tanulságok leszűrésére – és igen, azért is kérdezek rá, mert én képtelen vagyok ilyesmire figyelni, csak annyi tűnt fel, hogy nem tűnt fel semmi, de vannak nálam sokkal vájt szeműbbek is.

És természetesen nem arra gondolok, hogy akad néhány sorozat, amikben előfordulnak maszkok, illetve COVID-történetszálak (ha jól számolom, eleve csak kisebb részük foglalkozik a vírussal, de ezek zöme is csak rövidebb ideig, bár lehet, hogy lesznek kivételek), és nem is arra, hogy mennyire megbonyolítja, megdrágítja, illetve körülményesebbé teszi az egész a forgatásokat a biztonsági előírásoknak köszönhetően.

Ez utóbbi egyébként olyan faktor, amit a sorozatok jövője szempontjából nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ki tudja, hogy milyen konkrét hatások lesznek. A tovább mögött meg lehet nézni pár országos sorozat színfalak mögötti videóját, amik ízelítőt nyújtanak abból, hogy mivel kell dacolnia a stáboknak. A Chicago PD, Chicago Fire és a Chicago Med, valamint a Law & Order: SVU kapott egy videót, de ha valaki még talált valamit, szívesen belinkelem.

Tartalék:

9 hozzászólás Ne habozz!

Bálint - 2020. 11. 21. 12:03

Nagyon nem tudom alátámasztani, de mintha kevesebb külső helyszín lenne, több stúdió. tömegjelenetek egyáltalán nincsenek, külső helyszínen is nagyon látszik, hogy mondjuk játszótér, 4-5 méterre sétál egy-két ember. Scrubsot ismátlek épp sidesorozatként, durva a kontraszt, egymást ölelgető, csókolgató emberek, zsúfolt jelenetek, stb. Szóval szerintem érezhető a különbség

winnie - 2020. 11. 21. 12:46

csak olykor jutott eszembe a dolog, amikor nagyobb sokaságot láttam, ezeket próbáltam is a kritikákhoz lefotózni, pl. a law and order: svu-ban a hullamkörüli bámészkodókat, vagy simán az utcaképet sok gyalogossal, de pl. itt a superstore sem cgi-nak tűnik, ugye ott is vanna bőven boltos jelenetek: https://static.sorozatjunkie.hu/wp-content/uploads/2020/11/Supertore-6×01-01.jpg

de gondolom, esete valogatja. a többi kapcsan nem jutott eszembe, mert altalaban, ami hianyzik, azt nehezebben szurom ki, de igen, erre irtam, hogy a nalam éberebbek biztosan tovb mindent kiszurtak.

Thomas - 2020. 11. 21. 13:47

Én csak a Chicago Fire évadnyitót láttam, abban az tűnt fel, hogy nagyon kihalt a tűzoltóság, ott azért nagyobb nyüzsgés szokott lenni. Mondták is, hogy a civilek nem dolgoznak. Szerencsére a tűznél voltak azért statiszták, de ott amúgy is teljes testet védő ruhában vannak a színészek, nem hiszem, hogy fennállna a fertőzés veszélye:)

Kissur - 2020. 11. 21. 19:49

A Supernatural 15×19-ben az összes benti jelenetnél a karakterek tartották a távolságot egymástól, és ha valaki letett valamit az asztalra, mikor a másik odament, az illető elhátrált az asztaltól. Míg régebben vállt-vállnak vetve álltak, most a teret kitöltve mindenki máshol. De lehet, hogy amúgy is így lett volna, csak most figyeltem erre.

winnie - 2020. 11. 21. 20:12

kissur: igen, ilyenkor látva, hogy máshol meg simán rendben levőnek tűnnek a dolgok, erre is gondolhat az ember, hogy eleve így akarták, bár lehet, hogy nem mertek semmit sem kockáztatni, hogy ne tudják befejezni.

Jozs - 2020. 11. 22. 10:02

Az NCIS New Orleans-ban viselnek maszkot a szereplők. Teljesen életszerű a dolog.
A Feketelistában a tavaszi évad végét a vírus miatti leállások idején elég egyedi, képregényszerű animációs technikával oldották meg. Nekem az bejött.

Kissur - 2020. 11. 23. 09:40

A Supernatural 15×20-ban viszont volt egy tömegjelenet, egy fesztivállal. Volt kb 20-30 ember. Nagyon furcsa volt.

Bia - 2020. 11. 25. 22:09

A Supnatba az az utolsó snitt , gondolom akkor már mindegy volt nekik!!!

winnie - 2020. 11. 26. 07:49

Jozs:

“z NCIS New Orleans-ban viselnek maszkot a szereplők. Teljesen életszerű a dolog.”

nem ilyesmire gondolok. azt tudjuk, korábban megírtuk, hogy mely sorozat miképp fog reagálni, fog-e reagálni a járványra.

a nagy kérdés, hogy egy random rész másnak tűnik-e, mintha 1 évvel korábban készült volna. tehát például, amit korábban jeleztek, hogy nem lesz annyi statiszta, intimitás, miegymás. mert én eddig ugyanúgy láttam sok statisztás vagy intim jeleneteket, és nem tűnt fel nagyon, hogy máskor készültek ezek az epizódok, mint az egy évvel korábbiak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz