login |

Pilot-mustra: Cryptid – 1×01

2020. 11. 21. 14:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Aki kifogyott az aktuális horrorfilmekből (meg a Welcome To Blumhouse filmhosszúságú epizódjaiból) és nem tudja, hogy mi legyen az eheti horrorja, amit megnéz, annak tökéletes választás lehet ez a skandináv sorozat, ami nemrég debütált az ottani streaming szolgáltatón, a Viaplay-en. A tíz darab nagyjából 20 perces epizód egy esősebb délutánon simán leszalad, főleg, hogy nézeti magát a sorozat és első blikkre érdekes is.

CRYPTID – 1×01 – 7,5/10

Nem sokat cicózik holmi felvezetéssel a Cryptid. Egy középiskolában vagyunk, egy srác beleköt a másikba, majd elkezd rángatózni, fura dolgok jelennek meg rajta és szétrobban. Ott, a folyosón. Senki nem tudja, hogy mi történhetett, jobb híján a haverra kezdenek el ferde szemmel nézni és azt pletykálni, hogy miatta történt az egész, a rendőrség is beszáll az ügybe, de a jelek szerint elhiszik, hogy a főhős ártatlan. Mi persze ezzel tisztában vagyunk mert láttuk, mi történt.

Nevezzük nevén a gyereket: Niklas természetesen eléggé sokkos állapotba kerül, a maga módján elkezdi feldolgozni a történteket barátai és barátnője segítségével (akinek van némi vaj a fején, mert az első jelenetben őt láttuk szexelni az áldozattal), és kiderül, hogy mostanság eléggé rájár a rúd, hiszen az édesanyja is nemrégen meghalt. (Plusz fejleményként egyébként még korábban lelépett nővére is feltűnik, aki fura rajzok készítésével múlatja az időt.)

Érezhető, hogy a sorozatban komoly jelentősége lesz a múltnak, annak, hogy mi történt a testvérekkel korábban, azonban (kissé idegesítő módon) erre csak röpke (szó szerint) felvillanásokkal utalnak, amikből nem sok infót kapunk, remélhetőleg idővel komolyabb teret is kapnak a flashback-ek a kérdőjeleket eloszlatandó, lehetőleg úgy, hogy értelmezni is lehessen őket.

A műfajban az erős kezdés nem meglepő, a filmek az első ölés után szoktak elkezdeni alapozni. Azonban ezen a tipikus horroros beidegződésen a Cryptid túllép azzal, hogy a haláleset utáni alapozás is már bőven a történet része, így egy pillanatig sem érződnek üresjáratnak az első két epizód eseménytelenebb szegmensei, mert látjuk a történések következményeit (és még más rejtélyes dolgokat).

Hogy hová fog kilyukadni a sztori, azt nem tudom, ha jól alakul, akkor idővel jelentkezem évadkritikával is, de ez a kezdés abszolút meggyőzött. Persze, ha őszinte akarok lenni, akkor én már az első percekben meg voltam véve. Mármint nem azért, mert egy szexjelenettel nyitnak, hanem ahogy pár snittel később berobban ez a szám, amit utána elég sokáig kerestem, de még a Shazam is tanácstalan volt. De amikor a stáblista alatt is ez ment (vagyis a remix), akkor kiderült, hogy a sorozathoz készítették direktbe.

A Cryptid fokozatosan hántja le a réteget a rejtély-komponenséről, és mindezt elég jó tempóban teszi (segítenek a 20 perces részek), ezért, és mert az alapozás, ahogy írtam, a sztoriba van építve, eléggé nézeti magát az anyag.

Akár egy hosszú horrorfilmnek (vagy két rövidnek) is elmegy a Cryptid, és a mellékelt képekből szerintem kiderül, hogy csak annak ajánlható nyugodt szívvel, aki a testnedvek/belsőségek vonalon összerezzenés nélkül mozog, egyelőre inkább grafikus a sorozat, mintsem félelmetes. Bár még történik valami a kezdésben, ami a természetfelettivel kapcsolatos gyanúnkat egy lényével is kiegészítik, ezen a vonalon talán be fog jönni némi sejtelmesség is.

1 hozzászólás Ne habozz!

Crow - 2020. 11. 22. 14:50

A flashbackek/látomások/víziók eléggé túlzásba lettek tolva szerintem, kevesebb néha több lett volna…a közepe felé már érezhető azért hova fog kifutni, és a vége is erősen második évadra építkezik, cliffhangeres. Témáján belül fogyasztható de nem lett egy kivételes darab, szerintem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz