login |

Jurassic World: Camp Cretaceous – írta Critica007

2020. 11. 22. 15:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Tödödöööm, tödödööööm, tödödöm tödő dödő döm

Sokan vagyunk, akik meghalljuk a Jurassic Park dallamainak kezdő taktusait és máris libabőrösek leszünk. John Williams zenéje ebben az esetben is több generációnak okozott dallamtapadást. Most az ifjabbak is megkaphatják maguknak ezt a „legális drogot” a Jurassic World: Krétakori tábor révén.

Amikor először olvastam, hogy a Netflix animációs sorozatot fejleszt a Jurassic Worldből, csak legyintettem, hogy megint elbarmolnak valamit, ami már eleve el lett barmolva. (Igen, szerintem is a Jurassic Park első része az Egyetlen, a többi csak fanservice.) Nem mondom, hogy Colin Trevorrow filmjei nézhetetlen hulladékok, inkább tisztességes iparosmunkák, amelyek nézése közben könnyebben csúszik a popcorn és a kóla.

Aztán eljött a premier napja a Netflixen és el is múlt. Nem vett rá a lélek, hogy belenézzek. Aztán ebben a borongós időben gondoltam egyet és elindítottam, annak reményében, hogy könnyed kis semmiségben lesz részem. Nem is tévedhettem volna nagyobbat.

A JW:CC nem csak a tiniknek nyújt kiváló szórakozást, hanem a szülőknek is. Rendkívül feszes tempójú, különösen jó dinamikájú sorozatról beszélhetünk, amely már az első percekben világossá teszi, hogy ez nem egy édi-bédi élmény lesz, hanem igenis komoly hangvételű, érett gondolatvilágú darab.

Az alkotók minden főszereplőnek adtak olyan személyes problémát, amiken talán a mai fiatalok el tudnak gondolkozni, lehet velük ezekről beszélni. A történet szerint 6 tinédzser exkluzív lehetőséghez jut és elsőként részt vehetnek a Nublar szigeten, a Jurassic World keretein belül szervezett Krétakori Tábor nyújtotta izgalmakban.

Darius kisgyerek kora óta imádja a dinoszauruszokat, mindent tud róluk és mindig arról álmodott, hogy édesapjával együtt elmehetnek a szigetre. Ám ez az álma sohasem válhat valóra, mivel Apu egy súlyos betegség következtében meghal. Brooklynn közösségi médiasztár, akinek 27 millió követője van, és a nekik való megfelelési kényszer nem csak a valóságtól, de a többi embertől is távol tartja. Kenji egy rendkívül gazdag család sarja, mindene meg van, kivéve persze azt, ami minden ilyen típusú karakternek hiányzik, a szeretet.

Sammy egy igazi szeretetgombóc, mindenkit a barátjává akar tenni, imádja a családját, a szülei farmját és alapjáraton az életet; kár, hogy sötét titkok terhelik szegény lelkiismeretét. Yaz kiemelkedő tehetségű sportoló, aki annyit edz, hogy már nem is tudja, hogy mennyire fontos lenne, hogy a körülötte élőket is megismerje, akiktől megkaphatná azt az elismerést, amire vágyik. Ben pedig vékony testalkatú, ideggyenge, mindenre allergiás kissrác, akinek a legjobb barátja a hasitasija, amibe nagyon sok minden elfér, például irgalmatlan mennyiségű fertőtlenítő, amit úgy ken magára, mintha sosem fogyna el.

Természetesen a szereplők megfelelő karakterfejlődéseken mennek keresztül, ebben nem lesz meglepetés. A sorozat hangvételében már annál több. Ugyanis nem egy kedveskedő, jópofa kis animációról van szó, hanem sokkal inkább a filmek – főleg a Jurassic Park – hangulatát megidézőről. Nem tudom, milyen lelki betegségben szenvedhetnek az alkotók, de ha belegondoltok, akkor mindig a gyerekek kerültek olyan szituációkba, amiknek parafaktorai köröket vertek a felnőttek által átélt borzalmakhoz. Most sem kímélik a kicsiket az alkotók; egyik szörnyűségből a másikba keverednek, még ha az első pár rész csak sejtetni engedi, hogy mi vár rájuk.

Így utólag úgy gondolom, hogy szerencsés lett volna a Jurassic World-öt megnézni a sorozat előtt, mivel azzal egy időben játszódnak az események, sőt, az alkotók szinte gyerekes jókedvvel szövik bele a film egyes ikonikus elemeit a srácok kalandjaiba. Jómagam is többször elmosolyodtam, amikor egy-egy helyszínrészletéből rájöttem, hogy hol járunk és éppen mi vár a fiatalokra. Ezek az easter egg-ek a sorozat erősségeihez tartoznak.

A sorozat grafikája egészen kiemelkedő, szerintem nem lehet senkinek sem panasza a környezetre, a dinókra, a tárgyakra. A szereplők megformálásán már lehetne vitatkozni, de véleményem szerint pont annyira rajzfilmszerűek, hogy még kellemes távolságot tudjunk tartani és a gyerekek ne vegyék komolyan a látottakat.

Habár a Netflix 7+-os kategóriába sorolta a JW:CC-t, azért azzal legyenek a szülők tisztában, hogy nem egy haláleset történik az epizódokban, nyilván off-screen, de ettől nem lesznek kevésbé félelmetesek. 12+-ban viszont (vagányabb 10+-ban) jól működhet már a hatásmechanizmus, de ne lepődjünk meg, ha a család idősebb férfi tagja tapad a leginkább a képernyőre, sőt kábé 5 percenként elandalodik, amikor az eredeti filmzene csendül fel. (Leo Birenberg zeneszerzőnek nem volt könnyű dolga, nem is ér fel Williams-hez, de azért tisztességesen helyt áll.)

Anyu is boldogan fogja nézni a sorozatot, mivel az alkotók igazán erős női karaktereket hoztak létre, akik kellően intelligensek, bátrak, határozottak, de mégis bőven nőiesek ahhoz, hogy ne nézzük őket fiúsnak.

Ha valaki pedig tudja, hogy honnan lehet plüss Bütyök figurát beszerezni, az kommentben jelezze, kérem!

9 hozzászólás Ne habozz!

Wittgen - 2020. 11. 22. 16:20

Én ledaráltam a megjelenés utáni hétben, nekem nagyon adta, főleg úgy, hogy még élénken élnek a JW film élményei.
Szerintem inkább lett felnőttes a sorozat, mintsem gyerekes móka, kicsit olyan érzésem volt a nézése közben, mint a Clone Wars esetében: komolyabbra vették az alkotók.
Jó, persze, vannak túlzások, pl a gyerekek megúsznak dolgokat, a felnőttek zabává válnak, de minden film és sori ilyenről szól, amikben gyerkőcök a main karakterek.
Én biztos nem engedném a kisgyerekeimnek megnézni, hiába animációs – elég sok olyan jelenet van benne, amitől a csemeték rosszat álmodnának.

Amúgy várom a folytatást, jobban, mint a mozifilmét :-)

NightBagoly - 2020. 11. 22. 16:50

Én azért kezdtem el nézni, mert a három és fél éves fiam dínómániás, gondoltam, hátha ez neki való lesz. Szép nagyot tévedtem, tuti nem merném megmutatni neki – én viszont simán végigdaráltam egy esete alatt. Tényleg izgalmas, kellően látványos, jól koreografált darab, sok-sok karakterfejlődéssel és néhány igen HC jelenetettel.

SPOILER:
Amikor a “bikát” élve felrobbantják, majd az leégett bőrrel eltámolyog, hát na valahol ott éreztem, hogy baromira nem egy Pepa\Mancs őrjárat pótlékról van itt szó. :D

Enzo - 2020. 11. 22. 18:14

Ó, évadkritika, király! Akkor bemásolom a kommentem javított változatát:

Aranyos volt … pedig nagyon ritkán nézek animációs sorozatot, de a dínóhiány miatt bepróbáltam, és abszolút megérte.
Tetszettek az átkötések, hogy a Jurassic World filmekben történteket láthattuk más szemszögből. (“szerencsés lett volna a Jurassic World-öt megnézni a sorozat előtt” -> lol, hát mondjuk igen, ezt alap lenne megnézni annak, aki a sorozatot elkezdi)
A karakterek rendben voltak, nyilván kicsit sztereotip mindegyik, de próbálták árnyalni őket. A CGI teljesen korrekt, és volt elég dínó-kontent is :D (na jó, raptorból lehetett volna több)


Spoilerek:

Azt hittem, hogy majd ilyen tünci happy lezárás lesz, hogy pont kijutnak meg minden, úgyhogy meglepett, hogy ottragadtak a szigeten + hogy Dave és Roxie nem szökött meg valahogy a hajó indulása előtt.
Arra viszont számítottam, hogy utolsó jelenetnek benyomják, hogy Bumpy és Ben is él … és így is lett :D Tudnak esni ezek a gyerekek!


Spoiler vége

Nemcsak hogy lesz 2.évad, hanem hivatalos teaser trailer is van hozzá! Yay!:
https://www.youtube.com/watch?v=GsIQZvVCWeg

Critica007 - 2020. 11. 22. 18:18

Enzo: Hopsz! Köszönöm az észrevételt! Azt szerettem volna írni, hogy “újra megnézni a filmet”. :) Ha nem láttam volna, nem tudtam volna felismerni a helyszíneket. ;)

Enzo - 2020. 11. 22. 18:29

Ja újranézés, oké, az más :D furcsa volt így a mondat :D

Blobov - 2020. 11. 23. 09:19

Valami eszement zseniális volt. Pont annyira gyerekes, hogy a gyerekszemmel is jó legyen, pont annyira félelmetes és kalandos, hogy engem is ott tartson és még a kamaszokat is lekösse.
Tökéletes munka, tökéletes volt, ahogy idomult a JW 1-hez, és nagyon kíváncsi leszek, hogyan fogják a 2-höz kötni.

Enzo - 2020. 11. 24. 11:26
Critica007 - 2020. 11. 24. 13:43

Enzo: nagy királyság! Köszönöm szépen!

Enzo - 2020. 12. 15. 19:20

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz