login |

Adult Material: az 1. évad

2020. 11. 25. 21:45 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Oi, mate. Why don’t you go and buy yourself some flowers, take yourself out for dinner, and go fuck yourself, yeah?

Aki egy feelgood sorozatra vágyik a pornóiparról, az nem az angol Channel 4 újoncában találja meg azt. Kőkemény drámáról van itt szó inkább, már az első részben egy durva cliffhangerrel.

A történet középpontjában egy 30 fölötti felnőttfilmes színésznő áll, aki jóban van a fő alkalmazójával, producerével, azt hiszi, baráti a kapcsolatuk. Mindez megváltozik, amikor a férfi és a rendezője tulajdonképpen kihasználja egy új lányt egy forgatáson, akivel Jolene összebarátkozott. De persze sokkal árnyaltabb a kép, és az a kihasználás sem olyan egyértelmű ám.

Ebből lesz egyrészt a főszereplő saját belső törése, amikor elkezdi a szakmát kicsit más szemmel nézni. Addig csak az érdekelte, hogy nehogy kiöregedjen, még véletlenül se kavarjon túl sok vizet, de az új lány kihasználásával, amikor is belekényszerítik egy anál jelenetbe és az rosszul sül el, bizony előtör belőle minden, amit eddig elfojtott.

Mindezt pedig átszövi több szinten is a beleegyezés témája, amit a részek során több oldalról is megvizsgálnak a készítők. Nem csak a forgatások, a belekényszerítés, a szexipar szempontjából kerül elő, de tulajdonképpen ennek további hatását is nézik, például azt is, hogy a fiatalokra miképp hat az egyre durvuló, embertelenedő pornó.

Érdekes kérdés az is, hogy az “ingyenesség” miképp kényszeríti az iparban dolgozókat is egyre rosszabb pályára, hiszen ki is mondja talán a rendező, hogy “nem kell, hogy szexi legyen, csak olyan, amit még nem láttak, azért fizetnek”. Külön pikantéria, hogy az OnlyFans és többi oldal fényében, ahol a nők maguk dönthetnek mindenről, amit bevállalnak, már valamennyire az az etikus pornó is megérkezett, amihez a sorozat is eljut pár kérdésével a végére.

Az is feltűnő, ahogy a felnőtt besorolást használja az Adult Material, egy másodpercre sem szexualizálva magát a pornót, az “csak egy munka”, eszerint is tűnik fel a képernyőn, szemben a szereplők magánéletével, ahol a realizmushoz és intimitáshoz nyugodtan bevetik.

Amúgy a pilot végéhez közeledve azt gondoltam, hogy biztos nem nézem végig, erre meghúzták azt a fordulatot, ami kicsit többé tette az egészet, mint aminek tűnt elsőre. Kicsit megleptek, mert addig csak egy “szar a szexiparban dolgozni”-szerű sima drámát láttam, ahol a szereplők igyekeznek a magánéletüket normálisan élni, de ott egyértelmű lett, hogy nem ezt a… hogy is mondjam, lerágott csontnak ható témát akarják csak kifejteni, hanem valami mást.

Nem azt mondom, hogy könnyű falat a sorozat, a főszereplő Hayley Squires-t a végére sem kedveltem meg, de 4 részes érdekes szösszenet volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz