login |

Pilot-mustra The Flight Attendant – 1×01

2020. 11. 25. 15:50 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

You are being way to casual about this mindfuck.

A hivatalos premierje csak holnap lesz az HBO Max harmadik saját gyártású sorozatának (a Love Life és a Raised By Wolves után), azonban köszönhetően annak, hogy ingyenesen elérhetővé tették múlt héten az első részt, már írhatunk a kezdésről, amit egyébként a premiernapon (itthon is, az HBO GO-n, A légikísérő címmel) még további két epizód fog követni – azok nagy örömére, akiknek, mint nekem is, bejön a kezdés.

Az az igazság, hogy a The Flight Attendant által képviselt műfaj nagyon hiányzik a sorozatos palettáról. Rejtélyközpontú, átívelős krimik ugyan vannak (ld. most is fut a The Undoing), azonban ezek zöme inkább gyomorba markol és a lélektani aspektusra gyúr rá. Ez a sorozat azonban büszkén képviseli a lektűrt, abszolút a szórakoztatásra megy rá, és teszi mindezt humoros formában, annak ellenére, hogy thriller lévén a vérrel sem fukarkodik.

THE FLIGHT ATTENDANT – 1×01 – 8/10

Nem kell megijedni, a tartalmasabb szórakozást és a prémium műfajt keresők még véletlenül sem fogják ilyen magasan értékelni a kezdést, engem viszont nagyon elkapott az első rész sodrása és a puzzle-szerű tálalása, ezek mind olyan ismérvek, amik miatt a krimi alsós korom óta a kedvenc műfajom.

A történet középpontjában egy stewardess áll, aki Thaiföldre repül, ott csap egy görbe estét (egyébként is nagy bulis, előszeretettel üti ki magát), ami után egy vérbe fagyott holttest mellett ébred. Természetesen semmire sem emlékszik a történtek kapcsán, az előző este is szinte teljesen kiesett, csak azt tudja, hogy menekülnie kell, mert túl gyanús, és nem szívesen tenné ki magát külföldiként a helyi igazságszolgáltatásnak.

Bár a lány nem emlékszik semmire, azért villanások olykor feltolulnak benne. Ezeket nem egyszerű értelmezni, de azért ez-az elkezd összeállni benne, mi pedig nézőként kapunk olyan infókat, amikből az jöhet le, hogy itt valami komoly disznóságról van szó, aminek Cassie is csak áldozata, esetleg balekja, így egy idő után talán már nem csak a hatóságok elől kell meglépnie, illetve a haláleset kapcsán elterelnie magáról a gyanút.

Mit ne mondjak, Kaley Cuoco nagyon pörög ebben a szerepben, látszik rajta, hogy élvezi, hogy végigzongorázhat egy elég széles érzelmi skálát, nagyon kíváncsi leszek, hogy ha lenyugszik a karakter (csak sor fog kerülni rá, nem?) a második-harmadik részben, akkor hogy fog hozzáállni a karakterhez. A többiek egyelőre csak szürke figuraként asszisztálnak mellette, de azért látszik, hogy kik fognak kiemelt szerepet kapni, talán idővel megtelnek élettel.

A kirakósszerű tálalás mellett az abszolút popcorn megközelítés vett meg. Nagyon dinamikus volt az egész pilot, szó szerint játékos, amire vizuálisan is ráerősítettek az osztott képernyős kunsztozással – ez csak egy bizonyos műfajnak áll jól, és itt azt éreztem, hogy nem erőltetett a dolog, csak ne vigyék túlzásba.

A hallucinációs vonalnak sosem voltam a rajongója, de itt a két féle halu közül az egyik iszonyatosan nyerőnek bizonyult számomra – nem lőném le a poént, de ezzel is csak ráerősítettek a szórakoztatás faktorra, valamint a rejtély kibogozásának is remek motorja lehet.

Ami igazán meglepett, hogy ezúttal sokkal kevésbé érdekel a bűntény megoldása, mint az, hogy a főhős, miképp tudja megúszni a dolgokat. És, ha sikerül az embernek függetleníteni magát a rejtélytől, nem annak minőségétől függően ítéli meg a produktumot, akkor nyert ügye lehet. Itt egyelőre nem tudni, hogy a “Ki (és miért) a tettes?”-szál hogy sül el, még nem kezdték el bonyolítani a dolgokat, de azért akadnak vészjóslóbb jelekre utaló snittek. (A röpke gyerekkori flashback viszont aggaszt.)

Tudom, hogy kizárt ezt a tempót végig tartani, de tényleg nagyon jól szórakoztam a kezdésen. Mint írtam, az egész szemérmetlenül lektűrös (könyvalapja van a szériának, Chris Bohjalian írta), ez az a műfaj, amit komolyabb körökben csak titokban szabad szeretni, de én az elmúlt években sokszor kimondtam, és most is megteszem, hogy még több hasonlóra lenne szükség. (Teljesen más a sorozat, de a hangvétel bizonyos nüanszait tekintve talán a Why Women Kill tónusához állt közel az 1×01.)

29 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2020. 11. 25. 16:39

Hú, ez nekem is nagyon bejött. A Why Women Kill mellett nekem még a Good Girls jutott eszembe (ez annál azért véresebb), meg talán a Dead To Me.

Kaley Cuocót eddig nem igazán volt szerencsém látni (az Agymenőktől falra mászom, bár amennyit láttam belőle, ő nem volt rossz), de engem ezzel a pilottal nagyon megnyert. Tényleg látszott rajta, hogy élvezte a szerepet, és szerintem jól is áll neki.

Részemről is 8/10, kíváncsi vagyok, merre halad majd a sztori, illetve, hogy itt is belekerül-e majd a főhős egy spirálba.

Python - 2020. 11. 25. 16:52

HBO GO -n elég érdekesen áll: 1. és 3. rész látszódik, hogy hamarosan; a 2. meg sehol…!

gebe2001 - 2020. 11. 25. 20:05

Nagyon jó volt, remélem valamelyest kitart a lendület az utolsó részig. Jó lenne, ha színt vinne a hétköznapokba (főleg ismerve a mai körülményeket)

disss - 2020. 11. 25. 21:24

szerintem nagyon idegesítő volt az első epizód. Nem tudom magam túltenni azon, hogy milyen elképesztő hülye döntéseket hozott. Értem én, hogy ez a lényeg, de engem inkabb idegesített, mintsem szórakoztatott.

Shannen - 2020. 11. 25. 22:37

Ez bizony valóban simán 8/10-es pilot volt. Nagyon meglepett, hogy ennyire bejött, mert leírás alapján nem hittem, hogy le fog kötni. Nagyon szórakoztató volt, tetszettek az osztott képernyős megoldások is (bár lehet néha picit már túl volt használva).

Érdekes a Why Women Kill-párhuzam említése, mert én például annak a pilotját se tudtam végignézni. Akkor már inkább tényleg a Dead to me, amit Deny is említett (bár abból is csak egy részt láttam).

Plusz, az mondjuk kicsit elgondolkodtató, hogy ha Kaley Cuoco tényleg jó színész (márpedig ebben a pilotban igen meggyőző volt), akkor minek pazarolt el 13 évet a TBBT-ban? Ahogy néztem az iMDB oldalát az elmúlt 10 évben nem nagyon volt meggyőző creditje. Nyilván itt a szerep is hálás, de szerintem azért is tűnik úgy, hogy lubickol a szerepben, mert végre érdemben színészkedhet, ami jó, mert jól megy neki.

winnie - 2020. 11. 26. 07:43

Shannen: Országos sorozat mellett nem nagyon van lehetősége szerintem másra, hacsak nem a 3 hónap szabadságát akarja forgatásra áldozni – én a TBBT-t nem néztem, de ugye előtte is több évet lehúzott egy többkamerás szitkomban, az 8 Simple Rules-ban (azt szerettem), meg pár évadon át démonokra vadászott a Charmed-ban:)

A Why Women Kill nekem a “játékosabb” megközelítés miatt ugrott be hangnem terén, abban is volt valami “cheeky”. De stílusát tekintve, ahogy Deny is írja, elég Good Girls-ös.

Goku90 - 2020. 11. 26. 08:12

Csak kis kiegészítés, de ha jól emlékszem csak a Charmed utolsó évadában játszott, bár akkor szinte minden részben.

Shannen - 2020. 11. 26. 10:11

winnie: persze, ezt tudom meg értem, hogy miért nem tudott nagyon másban szerepelni. A megjegyzésem inkább arra akart utalni, hogy vajon miért maradt ennyi éven át a TBBT-ben (a nyilvánvaló okok, mint a pénz meg a sorozat sikeressége mellett), hiszen színészileg kevésbé lehetett kihívás.
A Charmedban pedig valóban csak az utolsó évadban volt, igaz azt meg pont az ő karaktere miatt nem igazán szerettem.

Na mindegy a lényeg, hogy ebben abszolút jó, kívancsi leszek a folytatásra.

Atis - 2020. 11. 26. 13:34

Shannen: Hát ez érdekes kérdés. Én a TBBT után nagyon rákattantam. De nem a szépsége miatt, hanem személyisége fogott meg. Úgyhogy néztem vele interjúkat is. Próbált ő más dolgokat is korábban, de ahogy észrevettem azok nem igazán voltak sikeres. A TBBT telitalálat volt neki, a személyiségéhez közelálló karakter, ami meg alapozta az az anyagi biztonságát. Voltak ott sok magánéleti problémák is, válás, súlyos lovas baleset (még mindig vas van a lábában). Ezek nagyjából a 2015-16 tájékára tehetők, tehát nagyjából a csúcs időszak. Közben jött a lovaglás, összejött a mostani férjével, (aki nem mellesleg egy milliárdos fia. Óvatosabb lett,3 évig össze sem költöztek. Olyan életre lett lehetősége, hogy ha sohasem dolgozik semmit, és csak az állatoknak szentelte volna az életét az is rendben lett volna. Háttérbe is szorult számára a karrier ő maga is mondta. Plusz bármilyen következő lépés számára vizsgafeladat. Ha bukás, akkor ha nem is húzhatta volna le WC-n a színészi karrierjét, de az A-listáról tuti lekerült volna jó időre. Érthető, hogy nem kockáztatott. Szerintem ez a választás sem véletlen, mert szerintem ezzel a karakterrel sem rugaszkodott túlzottan messze Pennytől. Így végig gondolva, zseniális lépés volt a részéről. Mondjuk én még mindig várok tőle valami távolibb karaktert, mert számomra még nem bizonyított.

DarkEagle - 2020. 11. 26. 16:24

Hát én nagyjából olyan gyorsan pörgettem le mindhárom részt az HBO GO-n mint amilyen gyorsan halad a cselekmény. Remek sorozat, élveztem minden percét. Nagyon sok hülyeség van benne de láthatóan direkt. Kaley zseniális. Van benne némi komoly téma is nyilván de összességében baromi vicces és szórakoztató. Bár nem tudom meddig lehet majd húzni a sztorit mert nem hiszem hogy több évadon át akarják taglalni hogy ki a gyilkos és az már nyilvánvaló az eleje óta kb hogy nem Cassie.

Python - 2020. 11. 26. 18:05

8/10 -et adok rá! Tetszik a sorozat humora, és láthatjuk Daario Naharis -t akartam mondani Michiel Huisman -t is. Nem gondoltam, hogy ennyire be fog jönni, maradok! Úgy néz ki, hogy az idei HBO Max premierek többsége bejövős alkotás lett.

Anni - 2020. 11. 26. 20:00

Első rész nagyon bejövős, nekem kicsit stílusra a Dead to Me sorozatra hajaz.

kisanna - 2020. 11. 27. 07:40

A dramedy mufajt meg meg tudnam emeszteni valahogy, jo a sztori es a karakterek is. De ez a visszamegyunk az idoben /hallucinalasos szal ez valami borzalom, az egeszet tonkrevagta nekem. Kivancsi voltam, de aztan alig vartam hogy vege legyen az elso resznek.

Eltiron - 2020. 11. 27. 13:53

Azért jó kis ensemble van már a pilotban is: Daario Naharis, Georgie a Grey’s Anatomyból, Missy a Doctor Who-ból, meg Rosie Perez, aki mindenben is szerepelt.
Tényleg jó kis ep1 volt, nem igazán szeretem a műfajt, mégis megfogott.

Florabell - 2020. 11. 27. 18:41

Nagyon jó volt, már mindhárom részt ledaráltam. Kaley Cuoco csodálatos a szerepben. A kritikára utalva a karakter szeeintem sose fog “lenyugodni”. Egyáltalán nem tipikus krimi, de ez nem is baj. Néha már-már egy sitcomra emlékeztet, nagyon furcsa helyzetek vannak. Tényleg kíváncsi vagyok ebből, hogy fog kimászni Cassy. Viccesen furcsa darab, sokkal jobb, mint amire számítottam.

Shannen - 2020. 11. 27. 20:58

Ez így 3 rész után is nagyon jó. Vicces, pörög, fordulatos, jók a karakterek, nagyon egyben van. Kicsit sajnálom is, hogy nem egyszerre jött ki az évad.
Ezek a zajok, mert zenének nem igazán nevezném, baromi jók, nemcsak a képi világ játékos és pörög ezerrel, de ezek is rátesznek az élményre egy lapáttal.

Arra leszek kíváncsi, hogy vajon idegesíteni fog-e az évad végére, hogy Cassie minden létező helyzetben rosszul dönt. Egyelőre persze még szórakoztató, de el tudom képzelni, hogy később már zavarni fog.

Derry - 2020. 11. 27. 21:07

Féltem hogy drámább lesz a Jane Fondás mozifilmnél (Másnap reggel, 1986), de ez annyira szórakoztató volt hogy nem lehet nem tovább nézni.
Végre egy sorozat ami ivásban lepipálja a Dallast.

punyapapa - 2020. 11. 28. 00:29

Kíváncsiságból nekiálltam az első résznek. Aztán azt vettem észre, hogy vége a 3-nak.
Nagyon bejött Kaleynek kijárna pár jelölés minimum, nagyon benne van a szerepben. Pörgős, vicces, fordulatos krimi.
Csak ajánlani tudom.

Snoopyzit30 - 2020. 11. 28. 17:32

A pilot tényleg nagyon jó volt, de aztán a második rész nekem már nem pörgött annyira. A harmadik rész talán megint egy kicsit jobb volt.
Brutál, hogy a csaj milyen szinten masszív alkoholista. De gondolom ez egy dramaturgiai elem is, mert különben hogy jönne az a sok hallucináció?
Azt hittem egyébként, hogy nem fog bejönni ez a butuska megközelítés, de valahogy mégis érdekel.

Az első 3 rész nekem egy 7/10. Egyelőre folytatom.
Na jó adok még plusz fél pontot a főcímre, mert az tök jó :-)

doodle - 2020. 11. 28. 17:37

Nekem csalodas volt. De valszeg azert,mert masra szamitottam. Ez a halott visszater es beszel a szereplohoz dramaturgia soha nem tetszett. Meg belekezdtem a 3. reszbe,de mar nem tudtam vegignezni.

kelta - 2020. 11. 28. 19:01

Szerintem mindegy, hogy ábrázolják azt, hogy mi zajlik le a fejében, kell egy módszer, ez nem dramaturgia, valahogy össze kell állítania a képet,

bvr - 2020. 11. 29. 10:07

Tegnap elkezdtem nézni és aztán persze gyorsan egymás után le is daráltam a három epizódot. Baromira tetszett, tényleg minden szempontból, a stílus is nagyon bejött. Bántam is hogy nem vártam meg amíg egyben végignézhetem a teljes évadot.
Persze ritka az hogy az ilyesfajta kreatív lendület a végégig ki tud tartani (főleg a történet lezárása szokott megbicsaklani), de az első három rész után nem lehetek más csak optimista és nagyon várom a további részeket!

Divide - 2020. 11. 29. 16:57

Pilot után kaszáltam, úgy húz gyors tempót, hogy közben halálra untat, nagyon kellemetlen a 45 percből 30-ban azt nézni, hogy zihál a csaj a kamerába.
A haluzást sem szeretem, de elviselem, ha eléggé groteszk vagy vicces, itt egyik sem jött össze. Végig kellemetlenül éreztem magam, se megijedni, se nevetni, se részvétet érezni nem sikerült, és cseppet sem érdekel, ki a gyilkos, vagy mi lesz hősnőnkkel, szóval ez nem nekem készült.

_Peter - 2020. 12. 05. 13:54

Az intro tetszik! :)
Egyre sötétebb irányt vesz a sorozat. Kaley két szép hmm szeme és alkesz poénok mellé egyre több hulla jut.

Snoopyzit30 - 2020. 12. 13. 10:41

Már csak 1 rész van vissza, de úgy gondolom, hogy sajnos nem tudta tartani a kezdeti szintet. Ami nálam az első 3 rész alapján 7-7,5/10 volt, de most nagy jóindulattal talán egy 5/10-et kapna. Kár érte, átment teljesen gagyiba.

szocika - 2020. 12. 14. 19:41

Nagyon leült, nagyon elfogyott a végére az energia.
Első rész még lehetett 8/10 is, (inkább 7) de most már 4/10-nél tart :-(

SJ - 2020. 12. 15. 06:49

Én külső behatás (feleség), miatt nézem, de hát ez nagyon gyenge lett a végére! Nekem a 6. rész 2/10 volt. Érezhető, hogy ebben a sztoriban nem volt 8 rész így, pedig a játékidő fele csak “képzelgés”, de a 4. részig jól működött a dolog.
A Rosie Perez szál minek van? Semmi köze semmihez, csak lóg a levegőben, az ügyvédnő barátnő a valaha volt legunszimpatikusabb karakter akit mozgóképen láttam. A FBI-os páros is katasztróf.
Pedig ebben a sztori szálban, ha már belenyomták lehetne ám rengeteg plusz (jó értelemben) dráma, de ez így borzalmas.
A 3 meleg fickó viszont mind abszolút jól működik, kellő mértékben hozzák a drámai, illetve a munkatárs révén a megmosolyogtató szálat is.

Shannen - 2020. 12. 17. 16:14

Akárcsak az évad, a finálé is remek volt. A saját kategóriájában ez egy 9/10-es élmény lett. Baromi szórakoztató volt végig. Kicsit döcögött a magyarázat, hogy miért is néztük részeken át Megan szálát, de azért poén volt a megoldás. Nem érzem szükségét folytatásnak, de ha valami jó sztorit tudnak kitalálni Cassie köré, akkor hajrá.

_Peter - 2020. 12. 18. 18:34

4-5 pont az évad, a pilot után csúnyán ment lefele a színvonal. Nem működött számomra, hogy egyszer vicceskednek, aztán sötét irány és sok gyilok, aztán kiderül mégis élnek. Eddigi sok necces eseménynél be nem avatkozó CIA kolléga peeersze a semmiből a végére így bedobva, iszonyú erőltetett volt. A két FBI ügynök borzalmas végig. Cassie haluzós párbeszédeiből kevesebb is elég lett volna, végül is arra jó volt kiderült miért lett alkesz. Megan miért kémkedik szál nagy nulla. A sorozat baja, hogy nem érdekelt az áldozat, miért ölték meg, ki ölte meg, mi az összeesküvés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz