login |

Pilot: Tuff Money

2020. 11. 28. 14:50 - Írta: human

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Nem tudom hova tenni az HBO Europe új, román sorozatát, már ha röviden kéne valahova. Talán a The Wrong Mans, vagy akár a The Flight Attendant a hétről? Már csak azért, mert kisemberek keverednek benne valami nagyobb bűnügybe. De közben néha Guy Ritchie (hígítva) is beugorhat. A Talált pénz tehát amolyan rablós, krimis komédia, vagyis izé, szatíra?

A főhős két kisember. A mindennapi munkájuk az, hogy közlekedési lámpákat javítanak, cserélnek, időzítenek. Nyilván a legtöbb autós utálja is őket ezért. Egyik este a meló után meccset néznek egy közeli bárban, és sörözés közben kicsit hangosan azzal viccelnek, hogy miképp tudnák a lámpákkal irányítva kirabolni az egyik bank pénzszállítóját.

Csak keménykedésnek szánják, jól szórakoznak, amikor a beszélgetést hallók elkomolyodnak. A gond, hogy az alvilági kapcsolatokkal rendelkező kocsmatulaj fülébe is eljut a dolog, és ő nem kicsit erőszakos ráhatással azt mondja nekik, hogy akkor csinálják is meg a rablást. Nem érdekli, hogy két amatőrről van szó, akik addigra már be is ismerték neki a viccelésüket. Itt vált komolyra a történet.

Nyilván lehet innen is nézni, két kisember és egy rablás: miképp áll majd össze a dolog, mik lesznek benne a bökkenők, satöbbi. Ezek mellé még a családi szál is bejött mindkettejüknél, láthatjuk, hogy élnek, milyen emberek valójában. Látszólag egyenesek, akik körül terebélyesednek a hullámok, hiába igyekeznek kilábalni a helyzetből, amibe a szóbeli nagyzolásuk vitte őket.

Viszont mindezek mellett nem kicsit Románia kritikája is a Tuff Money (tetszik ez a címe:). Konkrétan az ember szemét kiszúrja, hogy a velejéig korrupt rendszerekről is szól az egész. Konkrétan bennünk is felmerülhet, hogy miért nem mennek rögtön a rendőrségre azzal, hogy ez a bűnöző be akarja őket rántani a mélybe. Erre a hősök megteszik, de semmire nem mennek vele. A cégek, az állam és a bűnözők hálója átláthatatlan. Abszurdan humoros… és mégis valósnak érződő az egész. Sajnos nem csak Romániára értve.

A kidolgozásra leginkább a semmilyen jelző illik. Szerintem látszik rajta a kisebb költségvetés, nem egy La Casa De Papel, vagy Blöff. Pont ezért is feküdtek rá jobban a humor részre gondolom, mert ott elmegy a kinézet. Bár a kocsmában, meg még párszor ki tudott lépni ebből a Talált pénz, de azért sokszor amolyan “kisebb sorozat” érzésem volt. Nem egy A mi kis falunk persze, hiszen HBO, de azért nem is sokkal fölötte játszott. És ezt tisztán csak a rendezésre értem.

Az alakítások rendben voltak, bár a főszereplők is kedvelhetően normálisak, a hálásabb szerepek a korrupt embereket játszóknak jutottak, és első körben mind remekelt benne.

Bár a sorozat egy flashforwarddal indít, a konkrét rablással, de a pilot bőven csak az alapozásra ment el, messze van még az az autós üldözés, amit mutattak.

Nem is is tudom, hova tenném. Valami még hiányzott belőle számomra, szóval egyelőre legyen 6/10, de érdekességnek remek volt. Kicsit soknak tűnt az 50 perc erre, és nekem személy szerint jobban kéne kinéznie, hogy berántson. És ez alatt nem azt értem, hogy pörögnie kéne a robbanásoknak, csak a hétköznapi jeleneteknek filmesebben kéne mutatkozni.

1 hozzászólás Ne habozz!

spamdog - 2020. 11. 28. 15:15

Szerintem ilyen lehetett volna az Aranyélet ha vígjátékba írták volna..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz