login |

Yellowstone: a 3. évad – írta Zsuzsi

2020. 11. 30. 16:03 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Whole f*cking valley’s dying today…

Tudom. Kicsit késtem. Sajnálom, de higgyétek el, megérte várni. Mármint a sorozatra. 

A már megszokottak szerint ez a kezdés is lassú volt, megfontolt, és persze beállította az új alaphelyzetet. Duttonék kicsit megtépázva ugyan, de visszatértek a megszokott mindennapjaikhoz.

Az előző évadban történtek nem múltak el nyomtalanul senkiben, és nyilvánvalóan a megítélésükre és társadalmi szerepvállalásaikra is hatással volt a Beck testvérekkel való összetűzés végeredménye.

A táj még mindig gyönyörű, Kevin Costner még mindig badass, a gyerekei és a közöttük lévő dinamika még mindig ugyanolyan kaotikus és kiszámíthatatlan. Persze a cowboyok bármilyen és bármelyik megjelenésükkel felpezsdítik a komor hangulatot. Természetesen Taylor Sheridan keze nyoma abszolút tetten érhető.

Őszintén szólva külön posztot akartam szentelni a kezdésnek, és egyet külön az egész évadnak, de hiába kezdtem el bepötyögni, milyen lett az eleje, gyakorlatilag le is daráltam az egészet, és megint olyan intenzív élmény volt, hogy tudtam, egyszerre kell írnom az egészről, de várnom is kell egy kicsit, hogy leülepedjen.

Aki az eddigieket szerette, az bátran folytassa, azt fogja kapni, mint amit korábban. Kicsit spoileresebben folytatom a tovább mögött, mert ahhoz mindenképpen némi konkrétumot kell szolgáltatnom, hogy kifejthessen, miben más ez a szezon.

Szóval a leszámolás után nem sokkal később vesszük fel a fonalat a sztoriban. Pár nap, pár hét telhetett el, de Beth arcán még bőven látszódnak a nyomok a verés után. Azt megszokhattuk, hogy a Yellowstone Ranch életében semmi sem egyszerű, és sosincs megállás, mindezt megfűszerezi, hogy a múlt mindig visszakacsint rájuk, bármi is történjen.

Tate sikítozva ébred minden éjjel az emberrablás miatt, Kayce-t és Johnt pedig még mindig gyötri a bűntudat a kisfiú miatt. A család egyébként látszólag összekovácsolódott a történtek után. John kénytelen volt lemondani az élőállat rendőrség (livestock agent department) vezetői posztjáról is, és bár először Kayce-nek akarta átadni a stafétabotot, mégis Jamie-re maradt a pozíció, persze nem véglegesen, ugyanis néhány csavar kellett ahhoz, hogy végül mindenki a helyére kerüljön.

Új főgonosz érkezett egy hatalmas befektető cég személyében, ugyanakkor annak képviselője nem lesz egyetlen junkie szemében sem ismeretlen, hiszen a Losttal hírnevet szerző Josh Holloway ugrott be erre az évadra keménykedni.

Mondanám, hogy sok újdonság volt, és rengeteg új megoldás, de azzal félrevezetnélek benneteket. Az alapszituáció még mindig az, hogy Montana legnagyobb egybefüggő földterületét uralja a Dutton család, és persze mindenkinek erre fáj a foga, most éppen szállodát akarnak felhúzni a hegyek tövébe, és ehhez persze kellene egy repülőtér, aminek a legjobb helye a Yellowstone közepe lenne. Azonban sokkal érdekesebb ez a kérdés, mint annyival elintézni, hogy a Dutton-família áll szemben mindenkivel, akik jogtalanul akarnak részesülni az általuk fenntartott gazdaság javaiból.

Mert ez nem csak arról szól, hogy ők együtt a világ ellen küzdenek, hanem arról is, hogy a kis farmerek mind szenvednek, inkább öngyilkosak lesznek, mintsem el kelljen viselniük a csődöt, hogy a fiatalokat nem érdekli a gazdálkodás, az állattenyésztés, és elvándorolnak a városokba, hogy valamivel a környékre kell csábítani a fizető vendégeket, és bizony ehhez kell a sípálya, a közeli hotel és a közeli repülőtér, hogy legyen munka, pénz, és biztosítva legyen a megélhetése a környékbelieknek. 

Az első évadban még Duttonék voltak azok, akik a jogtalan birtokló szerepébe kényszerültek, mert az bizony régen az indiánok területe volt, most pedig velük összefogva próbálnak az állam és a befektetők ellen menni, hogy ne építsenek be minden területet.

Ahogy eddig sem, úgy most sincs kompromisszum, senki nem akar engedni, holott a testvérek, talán először a sorozat során, még ha nem is konkrétan közösen kitervelve, de megpróbálják meggyőzni Johnt, hogy engedjen. Azt hiszem, az volt az egyik legkeményebb rész, amikor Beth elmagyarázta az apjának, hogyan fog teljesen elértéktelenedni a földje pár év múlva, ha most felveszi a kesztyűt.

De John nem tehet mást, ez az öröksége, harcolni fog, mert nem ismer más megoldást, azonban lehetséges, hogy most az egyszer olyan fába vágta a fejszéjét, ami nem érhet jó véget.

Az évad során nem fukarkodtak a táj megjelenítésével és bemutatásával. Könnyű dolguk van, hiszen nagyon szép helyszínen forgatnak, és mindig van újdonság. Persze ezekben a pillanatokban a cowboyoknak is nagyobb szerep jutott, amit ők is és mi is rettenetesen élveztünk. Kaptunk új szereplőket, visszatért néhány régen látott figura, voltak Sheridan filmjeiből is ismerős arcok, de az örök kedvencek – Jimmy, Lloyd, Ryan, Colby –  is szolgáltattak némi akciót.

Visszatért a kormányzó is némi románc erejéig Johnhoz, Beth és Rip kapcsolata is szilárdulni látszik, ahogy Monica is kezd beletörődni a sorsába, Kayce-vel együtt, aki végre elfoglalta a családban a helyét. Nekem nagy kedvencem Jamie, aki az örök fekete bárányként kilóg a sorból minden tettével, hiába próbál nagyon-nagyon a családhoz tartozni. Nos, róla is kiderült elég sok minden, a két legégetőbb kérdésre vele kapcsolatban választ kaptunk, méghozzá, hogy miért gyűlöli olyan nagyon őt a húga, és miért nem szereti annyira az apja, mint a többieket. 

Az évad nagyon jó volt, csak úgy faltam a részeket. Végig ott lebegett valami megmagyarázhatatlanul baljós, aminek az érzésétől nem tudtam szabadulni, hogy ezúttal nem lesz olyan sima a dolog, mint eddig mindig, hogy most van valami, amivel John nem számolt. Ezek most nem azok a helyi arcok, akikkel bármikor leszámol, akiknek ismeri minden lépését, és le tudja őket körözni bármikor.

Az utolsó rész elég kemény volt, az utolsó három perc pedig egyenesen megdöbbentő. Az évad 8/10 volt, és nagyon várom a következőt. Már az előző szezonban is azt éreztem, hogy nem fogjuk veszteségek nélkül megúszni a finálét, de most… nem tudom… remélem, igen… de még ennyi idő után is, ha rágondolok, ugyanazt érzem… baljós, nagyon baljós…

– Hallo!
– Jamie, hey! I can’t find anybody. Not Beth, not your dad, not Kayce. Nobody.
– Rip, I don’t think you should call me anymore.

16 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2020. 11. 30. 17:36

Több szempontból is nagyon lépett előre a sorozat. Nem az egyre nagyobb nézettségére gondolok.
Rettenetesen nehéz úgy nézni valamit, ha fő karakterek, szinte mind kevéssé szimpatikusak, és többségük, egész egyszerűen alapos verésért kiállt..
Nos, belőlük jócskán vissza is vettek, igazán kevés jó tulajdonságuk került elő.
Kaptunk pár választ, igen fontos kérdésekre, mint Beth, miért gyűlöli ennyire Jamie-t, vagy utóbbit, miért nem szereti az apja?/ Kocsi, lakás, pénz, asszony mehetett volna tétnek, erre a megoldásra/, utóbbi esetben.
Új ellenfelek/befektetők okozták a csalódást. Egész egyszerűen keveset voltak a képernyőn. Kényelmes, ráérős tempó 2-3 részt vitt el az érdekességből. Feltétlen korrigálni kell!
Beth-Rip dolog szép, de ennyire eltérő személyiségeknek, még egy épületben tartózkodni is érthetetlen…. Kb. annyira volt “érdekes” ennyit mutatni őket, mint engem, ahogy fogat mosok:D Viszont Rip, nem olyan egysíkú karakter, mint hittem, kétszer is meglepett,. Főleg a temetőben.
Pár száll mellőzése cowboy-indián lány, vagy a meggyilkolt újságíró csajának felbukkanása / aki egyébként nyomozó/, számomra hiányoztak.
Jimmy még mindig szimpatikus. Tök jó volt a szála. És – idén először – végre”felfedeztem,” Top 7 eyecandy listámra, egy igen vonzó hölgyet: Hassie Harrison – Laramie. Valahol, mintha láttam volna.. Nos, Tacoma Pd a megoldás, kis nyomozás után.
Utolsó rész előtt le a kalappal! Sheridan nagyon kemény évadzárót álmodott meg, némi kárpótlásként, komótosabb indulásért. Utóbbi évek egyik legizgalmasabb évadzárója, merem állítani.
Nagyon erős 7.5 a harmadik évad. 8/10-et nem merek rá adni, fent említett fényében. Viszont sokat javult, és még érdekesebb lehet!

Sawyer - 2020. 11. 30. 19:25

Fú, a borzasztó szuperügynökos sorozat óta nem láttam semmiben Josh Hollowayt, így felteszem a kérdést: megéri nézni az elejétől a sorozatot? Mennyire hullámvölgyes, mennyire a karakterek vagy a cselekmény dominálnak? Dallas/Barátok közt vagy mihez lehetne hasonlítani? (A képi világa igényesnek tűnik.)

Haha - 2020. 11. 30. 19:52

Sawyer, nekem cowboyDallasként ajánlották, de annál szerintem sokkal jobb. Karakterek erősek, történetszál is jó, a színvonal egyenletes, helyenként kissé erőszakos. Érdemes megpróbálni.

Juci.P - 2020. 11. 30. 19:58

Alapvetően szerintem a 3 évad nagyjából minőségileg egy szinten van, talán a 2. évadban vannak gyengébb pillanatok. Karakterkozpontu, a szereplok kozul is vannak tobben, akiknek a jatekat ki lehet emelni. Ha valaki szereti ezt a mufajt, akkor eleg gyorsan le lehet daralni. A kepi vilaga tenyleg gyonyoru, en abszolut ajánlom, nem hiaba nepszeru kint is.

winnie - 2020. 11. 30. 21:26

sawyer: azért taylor sheridan neve valahol garancia, de ld. a korábbi kritikákat.

Zsuzsi - 2020. 11. 30. 22:21

@heidfeld

Engem azért megdöbbentett, hogy Beth miért haragszik rá. Mindenre gondoltam, csak erre nem. Sőt, gyakorlatilag igazi magyarázatra sem vágytam, mert Jamie alapvetően egy nagyon-nagyon önző személyiségnek lett megteremtve, aki csak a saját sikereivel van elfoglalva, így azon kívül, hogy ilyen, különösebb választ nem kerestem. De ez? Én életemben soha többé nem szólnék ahhoz, ha valaki ezt tenné velem.
És bár kedvelem a karaktert, azért ezt igen nehéz lenne megmagyarázni, hogy félreértette, amit az ápolónő mondott neki. Egész egyszerűen megvonta a vállát, és bevitte oda, és hagyta, hogy megtörténjen. Pedig a kislány Beth csak benne bízott.
Szerintem ez abszolút magyarázat, hogy miért lett egy megkeseredett alkoholista p*cs@.

Adam9456 - 2020. 11. 30. 22:25

Köszönöm a kritikát!
Mindenképpen jobban tetszett ez az évad mint a tavalyi, az nagyon csapongó volt szerintem.
Voltak jó kis leszámolások és akciók, a történet is jobb volt és a karakterek arányait is jobban eltalálták idén.
A finálé utolsó percei pedig: Wow! Emlékszem pont azon gondolkodtam a finálé nézése közben, hogy oké, jó, de kicsit unalmas, nem törtent eddig semmi nagy dolog, erre BUMM! Beth irodája felrobban, Jimmy leesik a lóról, Kaceyt megtámadják, Johnt lelövik!
Talán túl egyértelmű lenne, hogy Jamie volt. Inkább Roarke és a Market Equity emberei lehettek szerintem. Vagy akár az indiánok! Az viszont elkepzelhető, hogy Jamie benne volt a dologban és nem akarta megakadályozni… (Egyébként Josh Hollowayt, ahogy tavaly Neal McDonough-t nem használták ki eléggé szerintem)
Beth nem volt annyira őrült ebben az évadban, ami üdítő volt. A kapcsolata Rippel is egész szépen volt megjelenítve. Az én “kedvenc” karakterem, drága Monica se volt annyira előtérben szerencsére. A sztori az erőszakolóval, amikor csalinak beállt kifejezetten bátor dolog volt tőle, és tetszett.
Jamie nekem mindig szimpatikus volt, most hogy megtudhattuk, hogy örökbefogadták és ezt titokban tartották előle, sok mindent megmagyaráz. Tetszett a találkozasa is az igazi apjával.
Plusz végre fény derült a sorozat egyik fő rejtélyére is, hogy miért is utálja Beth annyira Jamie-t. Nem is tudom egyrészről megértem, másrészről meg vannak bizonyos hibák ezzel, amire az írok nem gondoltak. Egyrészt ő fordult Jamiehez, és megcsinálta azt, amit kért. Másrészt a valóságban biztos elmondták volna Bethnek is a beavatkozas előtt, hogy ez mivel jár es csak az ő beleegyezésével csinálják meg. Mindenestre meg lehet érteni a haragját, de hogy ennyi éven át kitartson, ilyen mértékben, kicsit túlzásnak tartom. De persze, ez egy dráma.
Jimmy a másik kedvencem, ebben az évadban rátalált a szerelem, de sajnos úgy érzem, itt a vége számára.
Ha tényleg Jamie áll a támadasok mögött az elég buta lépés volt a részéről és gyakorlatilag a saját halálos ítéletet írta alá vele. Rip és a többiek nem kegyelmeznek! Szerintem mindhárom Dutton túléli a támadást, és szegény Jimmyt ölik meg valószinű, de ha meghal valamelyik Dutton a következő évadra, akkor azt mondom, elég tökösek a készítők.

Kingston - 2020. 12. 01. 13:50

@adam9456
én ugyan láttam az utolsó epizódot de másnak lehet, hogy a “bumm” helyett egy “spoiler” kellett volna

Adam9456 - 2020. 12. 01. 14:23

Kingston:
Oké bocs, ez lemaradt. De ez egy teljes évados kritika, aki ezt olvassa azért nagy valószínűséggel már látta. (és már 3 hónapja lement adásban, nem most)

Jugabe - 2020. 12. 01. 16:47

Nekem ez 9/10.A képi világa már az elejétől kezdve erős, de folyamatosan fejlődik. A feszültség és a dráma szinte folyamatosan magas szinten. A kettő keveréke pedig… uhh. Másodjára nézem. :)

Bogar - 2020. 12. 01. 21:36

Mikor és melyik csatornán látható a 3.évad?

winnie - 2020. 12. 05. 15:52

Amerikában a Paramount Tv adta. a hazai premierdátumokat mindig frissen tartjuk a naptárban: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/01/22/2020-as-hazai-sorozatos-premiernaptar/

Szili Csaba - 2021. 03. 03. 01:01

Egy ismerősöm ajánlotta….
Nekem Dallas-s Beth miatt, de nem zavar, nekem tetszik. Mikor lesz szinkronosan a 3. évad?
és várom az előzménysorozatot az Y 1883-t.

winnie - 2021. 03. 03. 05:38

jelezni fogjuk az időpontot a premiernaptárba, de minden bizonnyal az első fél évben: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/01/10/2021-es-hazai-sorozatos-premiernaptar/

Mordekai - 2021. 08. 14. 14:17

10/erős 8-as, bátran ajánlom mindenkinek.

Mekkora szerencse, hogy nem olvastam a hozzászólásokat, mielőtt egy haverom ajánlotta a sorozatot. Hagyjuk már a Dallas-t, könyörgöm. Igen van sok cowboy-kalap, meg szappanos szál, de csak elijesztitek az embereket ettől a remek sorozattól.

Nyári darának tökéletes, legalább 2 rész lement naponta és az évadzárót látva, azt kell mondjam, hogy a legjobbkor csatlakoztam be. Innentől kezdve igencsak várós lesz minden rész, innen aztán nagyon meg lehet kavarni a dolgokat. Kik követték el a támadásokat? Persze valószínűsíthető, hogy a családból senki se halt meg. Egyelőre egy cowboy-indián szövetség lesz a dologból, egymás között meg majd lejátszák később. Az meg adna egy szép nagy átívelést az sorozat egészének, ha Jamieből válna főgonosz… A “kill the king” jelenet a kulcs. A cég meg majd szépen meghátrál, ez a víz még nekik is túl mély lesz.

Kelly Reilly-t imádom, minden jelenete aranyat ér, főleg, amikor aláz valakit és 10-ből 9-szer ezt csinálja :) És még így “leépülve/leépítve” is egy istennő. Esküszöm senki más nem gyújt rá úgy egy cigire, mint ez a nő. Kevin Costner is nagyon korrekt, azok után, amik most történtek, lehetne majd picit kevésbé visszafogott. Nagyon jók ezek az ízes vidéki bölcsességek, amiket mond.

Van pár számomra kevésbé érdekes szál, pl. a rodeozás (remélem ezt ledobja magáról a sorozat, mint Jimmy-t a paci, haha), meg az indián lány vergődéseinél is inkább lapoznék, de ezek is beleférnek.

Az a poén hogy a képi világban semmi különleges nincs, viszont annyira szép a táj, meg a lovak, meg hát atyaég azok az ingatlanok!!! hogy még ezek a szokásos beállítások is szemet gyönyörködtetőek.

Az a klasszikus cowgirl szépség (Hassie Harrison) megy majd az eyecandy listára. Azért remélem több szerepet kap majd és neki nem égetik a mellkasába az Y-t… mondjuk a combjára mehetne :P

https://www.youtube.com/watch?v=Bm6vBt2BuM4&ab_channel=ParamountNetwork

sandor76 - 2022. 04. 25. 14:19

csak egy kérdés miért nincs szinkronizálva a 3 évadtól a sorozat kár érte! köszönöm! csak ennyi!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz