login |

Kaszát kapott a Barátok Közt

2020. 12. 01. 17:44 - Írta: Necridus

40 hozzászólás | kategória: az év híre, magyar hírek, szappanopera,

Emlékezzünk meg a Barátok köztről! Biztosan mindenkinek van valami emléke, feledhetetlen pillanata, ami a BK-hoz kapcsolódik.

Ahogy már említettük a hétfő reggeli hírekben, először a Blikk neszelte meg, hogy véget érhet a Barátok Közt, majd ez megerősítésre is került. Habár én már nem nézem (ezt igazolja, hogy képet se tudtam úgy választani a poszthoz, hogy a legfontosabb szereplők legyenek rajta), azért jó pár részt láttam belőle korábban, mint elég sokan itt, és nem is hiszem, hogy lenne olyan magyar ember, aki ne tudná, mi az a Barátok Közt.

Ezért is gondoltam, hogy hiába napi sorozatról, vagyis szappanoperáról van szó, ne menjünk el szó nélkül a kasza mellett.

Az RTL Klub már jó ideje próbálkozik a sorozat jó ideje csökkenő nézettségének rendbe hozásával, legutóbb dupla adások és új idősávok voltak terítéken, azonban a jelek szerint nem váltak be a lépések, és úgy tűnik, a kábelre költöztetés nem volt opció, így most le fognak állni a forgatások, a tévében pedig jövő nyáron húzza le a rolót a sorozat. Az a sorozat, ami több mint 10 000 epizódból áll mostanra. A minap ért véget a Supernatural, aminek esetében a 15 évadot és 327 részt emlegettük, hogy iszonyú sok, ez más nagyságrend, még akkor is, ha technikai szempontból is lehet trükközni a részek számával.

Az elmúlt évek vélt vagy valós minőségi változását most félretenném (volt pár showrunner-váltás), hiszen már vagy 9 éve nem nézem a sorozatot (ennek ellenére fix, hogy az utolsó részeket megnézem, hogy lássam, hogyan ér véget), az viszont mindenképp elismerésre méltó, milyen hosszú életű szériát hozott el az RTL Klub úgy, hogy vetélytársa támadását (név szerint a már kábelen vegetáló Jóban Rosszbant) is könnyedén leverte.

Jó vagy rossz, embere válogatja, de a sorozat ráadásul a popkultúra része is lett itthon, legalábbis az országban szinte mindenki tudja, ki az a Berényi Miki vagy Magdi anyus, és ha RTL és hétköznap, akkor a BK fix pont volt.

Még arra is emlékszem, amikor a Lays kártyákat gyártott, mi meg versenyeztünk, kinek van menőbb karaktere. De azért az is felejthetetlen marad, amikor a nyári szünetre a cliffhangerekkel kapcsolatos játékos reklámokkal ment a sorozat. És a 18+-os epizód megvan? Vagy, amikor Forma-1-es közvetítés szakította meg a részt? Vagy…, valakinek megvan ez a Juga Veronikás forgatási nyersanyagos videó, amit folyton letöröltek?

Van még valami, a neten elérhető jelenet, amit nem szabad kihagyni?

Ezek után érdekes lesz látni, hogyan változik majd az RTL Klub, mivel fogjuk azonosítani a csatornát, mivel fogják pótolni rettenetesen sok epizóddal rendelkező szappanoperát (egy másikkal? vagy marad a telenovellás vonal, ld. Drága örökösök, Keresztanyu?), ami nem csak színészeket (az elejétől megszakítás nélkül még hárman mindig jelen vannak!) és műsorvezetőket nevelt ki, de számtalan írónak és rendezőnek volt remek lehetőség szárnybontogatásra – a napi sorozat remek iskola, többek között az Aranyélet showrunnerje is a Barátok köztben szerzett tapasztalatot.

Az pedig eléggé sok mindent elmond, hogy a licencet eladták több országba is: Lengyelországban ma is fut a sorozat, a szlovák verzió pénzügyi okok miatt véget ért, a román pedig az alacsony nézettsége miatt.

40 hozzászólás Ne habozz!

Beri - 2020. 12. 01. 18:12

A folyton letörölt videóhoz van esteleg élő link? :)

Alain Prosztó - 2020. 12. 01. 18:19

Jó, hogy ezt szegény Zoltán már nem érte meg. :-(

vorti - 2020. 12. 01. 18:20
vorti - 2020. 12. 01. 18:21

@Alain Prosztó Aki nem jött el Zoltán temetésére, az a született gonosz!

Rocko - 2020. 12. 01. 18:21

évadzáróig le lehet darálni?

Deny - 2020. 12. 01. 18:40

Kis helyesbítés: 18+-os epizód nem volt (szép is lett volna! :D), csak 16-os. Volt egy olyan is, ahol Vili bácsi feszített egy pucér csajjal egy legénybúcsún, az volt a másik 16-os karikás rész.

Ikonikus jelenet szerintem Magdi anyus halála, azon kívül csak ilyen elrontott dolgok jutnak eszembe (pl. “A Peti a Juli anyja”).

Deny - 2020. 12. 01. 18:42

Bocsi a dupláért, de ez a lengyel promókép vicces. Ha nem lenne ott a logó, azt hinném, hogy valami Született feleségek remake :D

516 - 2020. 12. 01. 18:50

Azóta is 64 magos processzort és 64 megás SSD-t keresek.

https://www.youtube.com/watch?v=S4Fdgiw29n8

Kati néni - 2020. 12. 01. 19:24

Nem lenne hülyeség az a megoldás, ha egy új sorozatot indítanának és pár karaktert átemelnének innen oda. Mondjuk egy ilyen kicsi piacon nem sok értelmét látom már a napi szappannak, de egy telebovellában jó “felhajtóerő” lehetne ez a néhány figura, biztosítanák a folyamatosságot.

Mate4182 - 2020. 12. 01. 19:55

Ez nem annyira BK sztori de azert megis:
2017ben jartam magyarorszagon es pesten azon belul pedig a Matyas kiraly teren jartunk, gondoltam csak csinalok egy fotot.

Nem tudom hogy az ismeroseimet vagy engem jellemez jobban, de az útról keszult fotoimbol tippelhettek mi kapta a legtobb reakciot… aztan magyarazhattam az olasz meg nemet kollegaimnak hogy mi az a haz amit mindenki likelt meg szivecskezett :D

danonino1984 - 2020. 12. 01. 20:28

Az elejétől megszakítás nélkül csak Tihanyi Tóth Csaba (Novák Laci) szerepel a sorozatban.

Varga Izabella (Dr. Balogh Nóra) szülés miatt volt szüneten, Ábrahám Edit (Berényi Claudia) önként hagyott ki par évet, Várkonyi András (Kertész Vilmos) és Rékasi Károly (Bartha Zsolt) pedig egészségügyi okokból voltak szüneten több alkalommal. Utóbbi karakter ráadásul sokáig csak mellékszereplői státuszban volt.

JRC - 2020. 12. 01. 20:52

Érdekes ez a licensz kérdés: én mindig azt hittem, hogy a Barátok közt a német “Unter uns” magyar változata volt, nem teljesen önálló fejlesztés.

Bár egy percet sem láttam belőle utóbbiból, lehet a névadás csak véletlen. Ugyanígy a tv2 jóban rosszaban vs. gute zeite schlechte zeite.

Bereményi - 2020. 12. 01. 21:00

Szerintem sokkal érdekesebb, hogy a 22 év ellenére mennyire nincs kulturális hatása, nem része a pop kultúrának, nem viccelődnek vele, nem idézgetik, nem hivatkoznak rá.
A régebbi és rövidebb szomszédokkal a mai napig készülnek videók és poénok.

winnie - 2020. 12. 01. 21:32

mert az egyiket 5-7 millióan nezték és ismerték? mert ez nem annyira ciki és parodizálható? vagy majd 20 ev múlva:)

viccen kívül, a kettő nem ugyanaz. odakint sem lehet összehasonlítani a napi szappanokat a heti sorozatokkal, hiába fut a days of our lives (az életünk napjai) 50 éve, egy random pár éves sorozat ragad meg az emberben. innen nem lehet mit idézni, mert egy idézetnek nincs helye élni, amellett, hogy egyszeri felvételen vannak sokszor és nem a dialóg a lenyeg, az lazán kezelt ebben, hanem a plot. amit emlegetni lehet, a fent előhozott pár dolog mellett, azok egyes fordulatok (ki kinek a kije, vagy ki öl meg kit), a szappanos szereplőcserék (tilda), és a karakterek (berenyi miki, magdi anyus).

amire te gondolsz, hogy nincs popkult hatása, az a jóban rosszban. a bk kapcsán konkrétan pár hete kommentben a blogon is szóba került, hogy a “magyaroknak a barátok közt kell”. mert ez a beidegződés, én meg szaladtam mondani, hogy a magyaroknak mar évek óta nem kell a barátok közt, annyira nem nézett. és mégis része ilyen előjellel a közbeszédnek.

Aldo - 2020. 12. 01. 21:40

Beremény:

A Szomszédokból két hetente ment le fél óra, a Barátok köztől egy nap alatt. A Szomszédokból készült összesen 331 rész a BK már rég 10 ezer felett jár. A 300 résznyi anyagból könnyebb könnyebb paródiavideókat összehozni. A Feri beszáll az internetbe és a mikroszoft vindóz 95-öt ki tudná elfelejteni?

szala - 2020. 12. 01. 22:21

Nekem a legnagyobb élményem a sorozattal kapcsolatban a tavaly meghirdetett íróképzés volt. Meglepően sokan mentünk úgy oda, hogy nem tudunk túl sokat a sorozatról, de a képzésen magán ez nem is volt különösebb elvárás. Az akkori “showrunner” Várkonyi Zoltán tartotta a képzést, és tényleg rengeteg dolgot átadott. Megtudtuk többek közt azt is, hogy ő a New York-i filmakadémián tanult, és Hollywoodban is dolgozott.
Persze beszélgettünk magáról a sorozatról is, de nem ez volt az egész lényege. Jó kis közösség épült ki. Zoltán egyébként tehetséges szakember, de az ő keze is sok dologban meg volt kötve.
Volt egy felvételi teszt, amivel úgy voltunk, hogy egye fene, próbáljuk meg, de amelyik napra ígérték a “nyertesek” névsorát, aznap olvastuk pont, hogy felállították, és új showrunner veszi át a helyét. Már itt gyanús volt, hogy valami nagyon nincs rendben BK körül. (Közülünk persze senkit sem vettek fel :D persze nem is reménykedtünk semmiben, meg egyébként is nehéz úgy írni valamiről, hogy fogalmad sincs a karakterekről, de egy szakmai kiértékelés azért jól jött volna :D)

Mate4182 - 2020. 12. 01. 22:21

Azert Magdi anyus lepcson gurulasa ment volna par kort a tiktokon meg a redditen meme-kent ha akkoriban leteznek ezek a dolgok

Berenyi Mikivel is csomo penz es sarm poen szuletett
Ahogy akkoriban amikor a Tilda csere volt, poenkodtak vele csomo musorban (Heti hetes ugrik most csak be, de azota Balazsek tobbszor is)

Biztos ossze lehetne szedni parat ;-)

winnie - 2020. 12. 01. 22:29

ami gagy/ciki, az jó eséllyel utat tör:)

Ancsa - 2020. 12. 01. 22:50

Én anno azért kezdtem el nézni, mert pár évvel korábban rendszeresen láttam Zalaegerszegen színházban az R. Kárpáti Pétert, aki egy kifejezetten jó színpadi színész volt, nagyon szerettük, ezért is döbbentem meg, hogy a sorozatban meg nagyon nem volt jó (a színházhoz képest ripacsnak éreztem). Viszonylag hamar el is engedtem a sorozatot.

A másik emlékem, ami még nagyon bennem van, hogy anno augusztus végén tömbösítve megismételtek rengeteg korábbi részt, mintegy emlékeztetőül az új évad elé. A sztori idején már rég nem laktam otthon, ritkán utaztam haza. Megbeszéltünk jó előre egy programot Anyámmal, de közvetlenül előtte benyögte, hogy ő ugyan mégsem csinál programot a lányával, mert nézi a Barátok közt ismétlést (!). Sem kérés, sem semmi nem bírta kirobbantani a TV elől, én meg csak lestem döbbenten, és csalódottan, hogy egy TV műsor fontosabb a gyerekénél. Bennem maradt a tüske, na.

Tulazon - 2020. 12. 01. 23:24

Az hiszem Géza belépője örökre belémégett

https://www.youtube.com/watch?v=pzkVVEURnDE

spetra - 2020. 12. 01. 23:35

Teljesen személyes, de bennem az maradt meg, mikor anno kisebbik unokatesómnak mondtam az udvaron (én kb. 10, ő meg 5 éves lehetett), hogy Magdi anyus meghalt és szegénykém elsírta magát. :D

Egyébként biztos túl fiatal vagyok, de nekem a Szomszédokról fogalmam sincs. Persze hallottam róla, de egy karaktert vagy ikonikus dolgot sem tudnék mondani belőle, cserébe a Barátok köztből simán. Szerintem a karakterek, meg maga a sorozat igenis része a popkultúrának, akkor is, ha nincsenek belőle szállóigék.

Pribi - 2020. 12. 01. 23:45

A hétfői hírnél már leírtam pár szálat, ami tetszett nekem. De a legemlékezetesebb 2012-ben volt. Akkor még nyári szünet is volt, ami még nagyobb súlyt adott az eseményeknek. Legalábbis én így éltem meg.

Tisztára ki voltam akadva, hogy Zsófi belement az ajánlatba, és lefeküdt Miklóssal. Na meg utána az állam leesett, hogy felvette videóra, és ebből milyen hosszú szálat csináltak. Azok a csipkelődések azért viccesek voltak, mikor Zsófi elkeseredettségében úgy szivatta Miklóst, hogy sós kávét adott neki, meg leszakította a függönyt. Azt a részt többször is visszanéztem, mikor Balázs és Peti a letörölt prezentáció helyett a szexvideót állította vissza.
Amit Rékasi Károly leművelt abban a jelenetben az zseniális volt. Aztán még jó sokáig viselték a szereplők annak a következményeit. Zsolt először felhasználta Zsófit Miklós tönkretételére, aztán durván meg is verte. Rami is jól alakította a szenvedő nőt egyébként.
Ez akkor gyerekfejjel, nekem nagyon sok volt.
És akkoriban még azt is elhittem, hogy Juli meg fog égni a padláson.

Asszem 12-ben volt még az is, amikor Peti és Balázs kitolt két csávóval Rexezés (billiárdozás közben), aztán ezért ők el akarták látni a bajukat. Kábé két részen át menekültek előlük, aztán jött Miki a megmentő. :D

16-os karikás részekből pedig most hirtelen kettő olyan ugrik be, amit még nem írtak le. Az egyik, amikor Miklósnak volt egy Stella nevű barátnője, akire rátámadott egy fickó, aki régebben megerőszakolta. A nevére nem emlékszem, de a kinézetétől és ahogy mondta, hogy csillagocskám kirázott a hideg.
A másik 16-os rész később volt 15-16 körül. Nóra ott volt a börtönpszichológus Emília lakásában, és egy pasi, aki valami rokona miatt hibáztatta nőt, betört a házba, és fejbe verte Nórát valami üveggel.

Ebben az időben már nem néztem rendszeresen, de amióta van a sorozatnak fb oldala, mindig képben vagyok, és ha olyan az előzetes, még bele is nézek, ha nem felejtem el.

Legutóbb akkor néztem rendszeresen, mikor ment a Nyerő Páros, mert pont a műsor után ismételték a BK aznapi részeit.

Kati néni - 2020. 12. 02. 00:00

JRC: a BK annak a Greg Stevensnek az agyszüleménye, aki Ausztráliaban több híres napi szappanon dolgozott. A hazájában lecsuktak pedofília miatt két évre, majd Európába költözött. A BK-t ő fejlesztette a kelet-európai piacra.

A Gute Zeiten, schlechte Zeitennek több európai változata létezik, de mindegyik a The Restless Years c. ausztrál sorozaton alapszik (pár évadocskát élt meg), az Unter Uns a német UFA saját kreálmánya. Az egykori Verbotene Liebe alapszik még egy viszonylag sikeres kenguruföldi szappanon.

Kati néni - 2020. 12. 02. 00:10

Gyerek voltam, májusban vagy júniusban pár napot a kórházban töltöttem a tesómmal egyetemben. Kivették a mandulánkat. Hazafelé a kocsiban került a kezem ügyébe a Blikk, ekkor tudtam meg, hogy ősszel új napi sorozat indul.

Azt tudni kell, hogy már gyerekként is sorozatbuzi voltam és a BK-t is tűkön ülve vártam. A Marienhofot, a Verbotene Liebét és a GZSZ-et ismertem, ezeket néztük jobb híján. Kicsit csalódás volt az első magyar napi szappan, mert lerítt róla, hogy csak stúdió az egész, ráadásul milyen kicsi volt a német testvéreihez képest. De azért néztük.

Lehettem 17-18, amikor rájöttem, mennyire repetitív és olcsó az egész, kevés a külső jelenet, hogy mennyire kiszámítható, hogy mennyire “hétköznapi”, de mégis olyan szürreális.

Aztán a BBC Prime-on rákattantam az EastEndersre. Azt a mai napig nézni tudom/tudnám.

Thomas - 2020. 12. 02. 00:21

Videót ugyan nem találtam hozzá (hátha valaki ügyesebb lesz), de nekem nemnézőként ez ugrott be, mint legendás jelenet, mert annak idején ellepték a netet az ebből készült anim gifek:)
https://comment.blog.hu/2007/12/05/a_baratok_kozt_legjobb_9_masodperce

kiskiraly - 2020. 12. 02. 02:53
wintender - 2020. 12. 02. 08:32

Egy olyan tizen pár évvel ezelőtt rendszeresen statisztáltam hol a Barátok köztben, hol a Jóban rosszban-ban (hű, ez így idétlen), általában a Rózsában meg a Macskában voltam vendég (asszem ez volt a nevük akkoriban). Nem egyszer volt olyan, hogy reggel az egyik helyen kezdtem, este meg a másikon fejeztem be a napot.

Történt egyik alkalommal, hogy a Macskában a rendezőasszistens összeültetett engem egy lánnyal egy asztalhoz, majd elmondta, hogy az egyikünk éppen érkezik, a másik kimegy a pulthoz, hoz egy étlapot, majd az egyikünk elmegy szintén a pulthoz italokért… Ezt a folyamot kellett a háttérben csinálnunk a színészek adott jelenetéhez.

Délután átmentem a Rózsába forgatni (mondjuk jó messze volt a 2 stúdió egymástól), mitadisten pont ugyanaz a lány is ott volt, akivel délelőtt voltunk “barátok”. Aztán úgy alakult, hogy tök ugyanazt a háttérjelenetet is csináltuk, mint délelőtt (csak a megérkezés nem volt benne, meg az étlap helyett talán szívószálat kellett elhozni a pulttól), ráadásul ugyanabban a ruhában is voltunk mindketten.

Utána a lánnyal meg is beszéltük, hogy a nap, amikor a BK és a JR cross-overezett (bár azt hiszem még nem ezt a kifejezést használtuk.)

Necridus - 2020. 12. 02. 08:38

Thomas:

Azért az általad linkelt jelenetnek vetélytársa akadt, amikor (Som-)Balogh Edinát és (Lékai-)Kiss Ramónát berakták egy kádba melltartóban viháncolni:)
(https://www.instagram.com/p/CIRF5ihjB7v/ 5. kép)

jucip - 2020. 12. 02. 10:12

Emlékezzünk meg Imiről is, aki egyszerűen MINDIG a könyvtárba járt és nagyon szerencsétlen volt.

Nagy fegyvere volt a BK-nak szerintem, hogy aki szerencsétlen karakter, az az is marad, gondolok itt Kertész Gézára, aki mindig belebukott valami üzletbe, vagy Novák Lacira, akinek vagy a nők okozták a vesztét vagy az hogy mindig kitalált egy újabb vállalkozást.

Rapguruz88 - 2020. 12. 02. 10:14

Barátok közt, az a sorozat ahol nem tudom elkepzelni hogy akár egy jelenetet is újra vettek volna…

goodjohnwin - 2020. 12. 02. 12:53

A 2000-es évek elején belenéztem egyszer 2-3 hétre, hogy legyen alapom a kritizáláshoz. Éppen elcsíptem a médiatörténeti jelentőségű Hoffer Misi-szálat, amiért máig adom a piros pontot az RTL-nek, főleg, hogy nem tolták túl a karaktert.
Akkor elkönyveltem annak, ami, de soha nem néztem újra bele, csak a hírekből tudtam, hogy mi történik benne nagy vonalakban.

_Peter - 2020. 12. 02. 15:22

Valahol van ki kinek volt meg infografika? :D Nórát és Zsófit sokszor körbeadták.

Necridus - 2020. 12. 02. 15:42

_Peter:

A Blikk még jó pár éve lehozott egy ilyet.

winnie - 2020. 12. 02. 15:46

Barátok közt, az a sorozat ahol nem tudom elkepzelni hogy akár egy jelenetet is újra vettek volna…

tény, hogy van aki szerint annyira jók a színészek, hogy senki nem felejti el a szövegét.

Mom - 2020. 12. 02. 17:15

Ez a Juga Veronikás törölt videó most már nagyon érdekelne :D De mivel nem tudom, mit kellene keresnem, így nem is tudom keresni sem. Szóval valaki, aki tudja, körülnézne a neten utána?

wintender - 2020. 12. 02. 18:33

Pont, hogy a BK-nál meg más napi sorozatoknál viszonylag sokszor felvesznek 1-1 jelenetet.
Egy filmnél olyan 1-2 próba van, és 3-4 felvétel, addig egy napi sorozatnál 3-4 próba, és 6-8 felvétel.
Ez sokszor amiatt is van, mert a jelenet még nem végleges (szöveg, rendezés változhat), így a színészek sem tudnak teljes mértékben előre felkészülni. Aztán persze a bakikról vagy a szövegelfelejtésekről nem is beszélve.

Pribi - 2020. 12. 02. 21:54

Engem is érdekelne a törölt videó. A yt-on, csak ehhez hasonló ajánlókat találtam: https://www.youtube.com/watch?v=QRmzDsQYpXo

Thomas - 2020. 12. 02. 23:03

Necridus:

Köszi, ez kimaradt, de nem lehetett rossz ez sem!:) Kár, hogy a videókat úgy tűnik, hogy legyalulták már mindenhonnan.

Mom - 2020. 12. 08. 15:25

Ha még keresné valaki a posztban említett Juga Veronikás videót, itt sikerült a nyomára bukkanni:
https://sorozatwiki.hu/news.php?readmore=36821

winnie - 2020. 12. 09. 08:20

KÖSZIKÖSZIKÖSZI

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz