login |

The Mandalorian – 2×05: Chapter 13

2020. 12. 01. 21:40 - Írta: human

28 hozzászólás | kategória: kritika,

Nyilván késve érkezek a buliba, de a hétvégén végre utolértem a Star Wars-sorozatot, hiszen olyan hype volt az “eheti”, vagyis múlt pénteki rész kapcsán, hogy muszáj volt, beütött a FOMO. Megérte? Nem tudom.

Gondolom, már az előbbi kérdésért is visszaadhatom a Csillagok háborúja Rajongói Klub-tagságom (pedig az első évadot bármikor meg tudom védeni:), hát még azért, amit a tovább mögötti spoilerek között felfedek. Egy dolog biztos, nekem kicsit vesztett a fényéből a sorozat.

Nem is tudom, mi a legnagyobb bajom, és egyáltalán nem az, hogy teljesen “ezt ismered, azt ismered”-módon tűnnek fel dolgok, amik mellé pár újdonságot is tesznek. Sőt, magával az epizodikus felépítéssel sincs bajom, ha minden hét “új küldetés” van, hát legyen. Talán az a fő gond, hogy tök egyformák az említett küldetések?

Nyilván a western műfajából, vagyis most épp még messzebbről, Kuroszavától is merítettek, szóval az egyszerűség sem baj, de idén már harmadszor, vagy talán negyedszer volt az, hogy segítek a küldetésedben, de előbb te segíts. Míg az első évad inkább a csapat összehozása volt. Lehet a főbb szál húzza le a sorozatot? Vagy az, hogy egyszerűen kezd túl nagyszabású lenni a történet, mindent beraknak a The Mandalorianbe, amivel be akarják röffenteni az ezt követő spinoffokat, meg új Star Wars-sorozatokat, és talán filmeket is?

Most akkor jöhetnek a kövek, ahogy beharangoztam: hiába hiszek el minden jót a Clone Wars-ról, sosem vettem rá magam a megnézésére. Ennek megfelelően nyilván tudtam, hogy az ezúttal rendezőként is résztvevő Dave Filoni kicsoda, és a feltűnt Ahsoka Tano sem ismeretlen, olyan jellegzetes a kinézete, de amikor arról beszélt, hogy nem képzi ki Baby Yodát (Groku), mert látta mire képes, ha egy jedi érzelmileg kapcsolódik valakihez, amit lát a mandalori és a kölök között is, az elég üresnek tűnt számomra, nem volt mélysége.

Oké, tudom, Anakin tanítványa volt Ashoka, szóval tényleg látta, csak én nem láttam ezt velük. Ennek megfelelően olyasmire mutogattak, ami nekem kis üresség. Ehelyett csak egy új küldetés lett belőle, a mandalori megtalálta a jedit, de ez sem megoldás.

Viszont legalább elejtették a 3. évad alapjait, legalábbis az eheti loot, az a fénykardot álló lándzsa teljesen arra utal, hogy talán idén összecsap a mandalori és a darksaber birtokosa, plusz már Thrawn admirálist is emlegették a jövő szeléhez. Bár nem tudom, hogy a kánonban milyen az admirális (ugye feltűnt a Star Wars Rebels-ben), mert a Disney által kihajított könyvekben nagy ellenség volt.

Ezzel megint oda jutottam, hogy a kis ronin-volt zsoldos mászkálgat a bolygók között és apróbb dolgokba keveredik-vonal már lassan tovatűnik. Ugye a többi Mandaloriannak is van valami konfliktusa, meg egy nagyobb harca, még azt is fel kell oldani, bár ez összefügghet a lándzsával majd.

28 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 12. 01. 11:25

“segítek a küldetésedben, de előbb te segíts. ”

erről eszembe jutott, hogy az első évadnál is volt arról szó, hogy kalandjátékos, mintha mondta volna valaki. amely felépítés egyébként korrekt (mármint az elgondolás, gőzöm sincs, hogy itt mennyire működik) a mechanikussága ellenére, de pont annyira, mint a sokszereplős komédia esetében az A-B-C felosztás, amikor 3 csoportra szedik a szereplőket, és mindegyikkel külön mesélnek el sztorikat.

human - 2020. 12. 01. 21:50

ugyanannak az ismétlése a baj, nem az, hogy egyszerű küldetései vannak

Necridus - 2020. 12. 01. 22:14

Én a Clone Wars 4×16-ot nézem éppen, itt Anakin még Anakin, szóval lényegében én sem ismerem az emlegetett eseményeket, nem láttam Ahsokát abban a szituációban. Cserébe számomra egyáltalán nem volt meg ez az érzés, amit te leírtál, mert nem is arról szólt számomra, hogy Ahsoka hogy érez, hanem Anakinról. Arról, hogy egy tehetséges Jedi hogyan változott az egyik leggonoszabb Sith-té, és ez bőven megadta a jelenet hatását.

Ahsoka megjelenését sem azért vártam, mert ő Ahsoka, hanem mert Rosario Dawson-t castingolták, és mert itt egy élőszereplős Jedi, akinek szerepeltetésével remek munkát végeztek. Az első jelenetnél rázott a hideg. Igaz, nekem kicsit sok volt az egymás bámulása a kardozás előtt, de Ahsoka akciójelenetei tökéletesek voltak. Én nagyon szurkolok egy Ahsoka sorozatnak ugyanilyen minőségben, legyen bármennyire epizodikus, jöhetne. Jobban élvezném, mint a western sci-fi terminátor kalandjait – igaz, a második évad jobban tetszik, mint az első. De a bennem lévő jedifan gyerek még mindig vágyik egy élőszereplős, minőségi sorozatra, ami egy jediről szól. A jedi fallen order sorozatos folytatását is nagyon megnézném Cameron Monaghannel.

Az epizód végével viszont egyáltalán nem tudok megbékélni. Nem tudja tanítani, úgyhogy menjenek el valahova, ahol majd az Erő segítségével találnak egy mestert.
Mármint minek? Hogy annak se fogadjon szót Grogu? Ahsoka látta, hogy ha elmondja Mandonak, hogyan, akkor sikerül, úgyhogy összefogva simán taníthatta volna. Nyilván nem akarták, hogy Ahsoka elvegye a reflektorfényt Mandotól, de logikusabban is át lehetett volna más szálra terelni.

Abraka dabra - 2020. 12. 01. 22:31

Nekem jobban tetszett, amíg nem ennyire a star wars fanoknak akartak megfelelni, de ez lehet az én hibám is, amiért nem láttam a clone warst :)
Valahogy nagyon nem szeretném, hogy elmenjen az egész ebbe az új SW irányba, az állandó rohanással és harcjelentekkel, mert az nekem nem nagyon jön be, sokkal jobban tetszik ez a kicsit lassabb, kalandozós űrwesternes téma.
De azért még nézni fogom, akárhogy is lesz!

copass - 2020. 12. 01. 22:44

fejvadász végülis

bvr - 2020. 12. 01. 22:49

“ugyanannak az ismétlése a baj, nem az, hogy egyszerű küldetései vannak”

én már az első részt is nehezen néztem végig a 2. évadból, és azóta sem folytattam. És amit be is idéztem, szerintem mindkettő nagy baj. Nekem az már az első évad pár része után sem elég sajnos hogy “majd a Star Wars set design és nosztalgia elviszo úgyis a hátán az egészet”, miközben ott is már az első megmentjük a falu népét, hát hiába monhatnánk hogy hét mesterlövész/hét szamuráj mert egyáltalán nem az jut róla eszembe ha egyszer színvonalban egy random Herkules és/vagy Xéna epizódhoz hasonlít.

Lovag - 2020. 12. 01. 23:18

Nekem ez togruta csápok vagy mik elég gagyinak hatottak meg a clone wars végén hosszabbak is voltak. Engem igazábol csak ez zavart.

Shyllard - 2020. 12. 02. 00:18

Nagyon hangulatos volt az epizód, a Clone Wars-ba egyszer első évad végéig eljutottam, de nem fogott meg annyira a dolog, hogy végignézzem (tudom, később indul be). Ahsoka-t főleg a Rebels-ből ismertem, ahogy Thrawn admirálist is. Ad egy fajta izgalmat a spekulálgatás, hogy kiket fognak bevonni, meg mi lesz, de nekem sem illik annyira a Mandalorian-hoz ez az egész. A rész után gondolkoztam is, hogyha évadról évadra egyre nagyobb történetek középpontjába helyezik Mandot, akkor maga a karakter fogja elveszíteni a lényegét. Pont a “kisembersége”, a hétköznapi zsoldossága az, ami nekem bejön, s hogy nem részese a nagy Skywalker sagának annyira. Így meg attól félek, hogy csak egy újabb hős lesz belőle.

punyapapa - 2020. 12. 02. 05:26

Nekem a küldetéses témával, az volt a bajom, hogy közben semmi nem derült ki. Az elmúlt 3 részben többet tudtunk meg, mint az elötte lévő részekben összesen. Nem bánom a küldetéseket, ha közben halad a sztori is. Thrawn szerintem a legjobb SW gonosz, a többi negatív szereplővel szemben, nem becsüli le az ellenfeleit. Ha tényleg megjelenik élőszereplős változatban, akkor van egy tökéletes jelöltem, Benedict Cumberbatch.
De addig is remélem, hogy tartják az elöző 3 rész színvonalát.

LasDen - 2020. 12. 02. 06:15

Az egész csak arról szól hogy minden még élő régi karaktert bedodják. Az emberek imádják és mutogatnak a semmire hogy ez az igazi Star wars…

Shiwo - 2020. 12. 02. 08:20

semmi sincs ingyen, és a legtöbb dologért Mando is kreditet kérne..

miles - 2020. 12. 02. 08:45

Ha a hetvenes évek végén lett volna internet, akkor az első részt trágyává oltottátok volna. Mi az a hülyeség, hogy csinálnak egy filmet, amiben meg kell menteni a hercegnőt? Mit képzelnek ezek?

A Mandalorian meg koppintás. Egyfelől ugyanúgy tv-n kell nézni, mint más sorozatokat. És ülve, pont mint akármelyik másik sorozatot!!!!

Másfelől, a történetek! Mit képzelnek ezek! Semmi sem történik, mégis annyi minden történik, hogy követhetetlen!
Meg miért nincs benne jedi, és miért van benne jedi?
Undorító az egész.

És ráadásul erre a szemétre ráköltöttek egy csomó pénzt, hogy jó legyen a cgi, az akciók, a zene meg miegymás.

És a legundorítóbb, hogy úgy csinálnak, mintha az alapműveltség része kellene legyen a megértéshez a star wars univerzum kanonikus története(azaz 40 alatt 8 film, pár könyv és sorozat).

Ez basszus egy limonádé-western. Abból meg egy kiváló darab.

bvr - 2020. 12. 02. 10:26

“Ez basszus egy limonádé-western. Abból meg egy kiváló darab.”

Nem, nem az.
A Firefly (ha be akarnám tenni ebbe a kategóriába), akkor arra igaz lenne.
Ez a sorozat viszont sajnos (a settinget leszámítva) Herkules/Xéna minőségi színvonal amire azért csak nem mondaná senki komoly arccal hogy kiválóak, és ehhez még sorozatok aranykora meg satöbbi sem kell.

sorozat/gyilkos - 2020. 12. 02. 10:52

Jaja. Az első évadot aláhúzta a rideg zsoldos önfeláldozó és beláthatatlan cél ellenére is kitartó hősiessége, ill. személyes megváltás története. Western párhuzamból a hét mesterlövész (eredetileg ugye Kurosawa), a kortárs szcénából pedig a You Were Never Really Here (sőt a starwars világában Han Solo is ezen a pályán játszik)

A második évadra a mandalori megváltástörténete teljesen felszívódott, a főhős nagy átívelő narratívája a heti mission accomplished ügyekbe, és a cukifaktor teljesen kiszámítható, öncélú hurcolásában olvadt szét. Már nem azért csinálja, hogy saját gyermekkori önmagát mentse meg, a küldetésének dramaturgiai lényege tűnt el. Hát ez a gond.

heidfeld - 2020. 12. 02. 11:19

Western jelleget öltő, igazi Star Wars, ha meg kéne határoznom.
Megkockáztatom, vagyunk pár millióan, akik szeretjük a Star Wars világát, nem láttuk az animációs sorozatokat, vagy csak keveset belőlük.
Viszont, régiek közül is annyi az utalás, tisztelgés, felbukkanás, hogy hosszú időre ad témát.
Nagy hirtelen, vagy 7-8 spinoff, már foroghatna is! Kennedy-néni nem nem vállalna velük nagy kockázatot. A milliókat meg szeretik számolgatni. Darabig megtehetnék!
Ja, hogy hasonlítanak a események, mindig van, aki kér cserébe valamit??? MEGLEPETÉS: Mandalorian-barátunk egy ZSOLDOS, sőt, még a fajuk is, alapvetően. Ebből élnek, ezt csinálják. Ez fajuknak természetes. És, galaxis legtöbb pontján vannak gondok, káosz van, elégedetlenség, és rengetegen le akarnak számolni másokkal, vagy csak lázadni akarnak kiskirályok, tolvajok,bűnözők-ellen.
No, ezért, és a sok millió SW-rajongó miatt lehet annyi sorozat: SW-Star Wars-DC-szuperhősös, és Marvel-sorozatok is jönnek majd….
Fanyalogni lehet. Én sem nézem meg Mandalorian részeket, kettőnél többször. Még eszembe sem jutott, hogy első évadot újra nézzem, De For All Mankind, The Boys, igen
Lehet, ha sok embernek, már nem olyan élmény , The Mandalorian sorozat, mint az eredeti filmek, de eltelt sok-sok év, felnő, változik az ember, de az SW-világ, egyre csak szélesebb lesz. Szerencsére!
És ez a nosztalgikus, jó irány, ha nem is igazán halad előre sokat a történet.

Sawyer - 2020. 12. 02. 11:25

Teljesen egyetértek a kritikával.
Az első évad után nagyon kérdéses volt, hogy folytatom, fejben kicsit visszavettem a(z amúgy is középszintű) elvárásokból, így viszonylag sikerült élvezni az eddigi 4 részt.
Ez viszont nálam eddig a legrosszabb rész az évadból. Semmit nem haladtunk, bedobtak egy közönségkedvencet, hogy a rajongók elélvezzenek, közben meg ugyanazt a már ötlettelen sablont kaptuk, mint a korábbi 12 részben. Mint az évados bejegyzésnél is írtam, a Klónháborúkból a mozifilmet és pár részt bírtam megnézni, mert nagyon gyerekes, így Ahsokáról sokat nem tudok – míg ott egy dedós volt fájdalmasan béna beszólásokkal, itt épp az ellenkezője, egy jedihez nem méltó gyilkológép. Ezzel nem lenne baj, nyilván megjárta a maga útját, csak már unalmasak ezek a kiszámítható lövöldözések, kardozgatások, érdektelen dialógusok. Hú, most a konkurens, I betűs oldal minimum napi három klikkvadász cikket le tud hozni, hogy “kiderült a bébi Yoda neve”, ezt nyilatkozta ez a színész, azt az a rendező Ahsoka feltűnéséről, de ezen kívül számomra tök felejthető rész. Képi világtól sem dobtam el az agyam, a hatásvadász beállítások már-már nevetségesnek hatottak. Szóval jó lenne, ha történne is valami érdemleges, mert azért nem semmi színészek bukkannak fel egy-egy fejezetben, csak éppenséggel nem tudnak velük értelmeset kezdeni.

@punyapapa

Ne már, azt a fickót lehetetlen elképzelni mérgesen, nemhogy gonosz szerepben :D

DarkEagle - 2020. 12. 02. 12:52

Ez a kritika igazából elég jól bemutatja mi történik akkor ha valaki úgymond ismeretlenül csap bele a sorozatba. És ez egyértelműen a készítők hibája mert ahogy írva is van a sorozat legnagyobb részét az easter eggek, utalások teszik ki és vérbeli SW fanokat leszámítva aligha van olyan ember aki mindent látott, olvasott, játszott. Mert a sorozat nem csak filmekre vagy animációs sorikra tesz utalást hanem könyvekre, játékokra is. Thrawn-ról amúgy íródott 3 újabb könyv a Disney égisze alatt is. Szerencsére ugyan attól az írótól szóval a minőség változatlan.

Nekem pont ezért volt a kedvencem ez a rész mert végre olyan történt amiről én is tudok, tudtam azonosulni.

Az említett ismétlődés talán a legnagyobb gondja a sorozatnak. Sőt nem is, inkább az, hogy maguk a heti küldetések általában halál unalmasak. Hiába volt remek a múltheti rész a sorozat maga nem fog tőle felértékelődni a szememben.

Egyébként azt vicces látni hogy mindenki elírja Baby Yoda nevét. :D

dexike3 - 2020. 12. 02. 13:23

nem tudom, hova és meddig akarják elvinni Din Djarin sztoriját, de akár olyan koncepciózus is lehet, hogy saját univerzumot teremt. (bár ezt kétlem.) eddig nekem kicsit olyan, mintha lenne egy kidobott halom ötlet korábbról és abból is guberálnának (lsd. Thrawn). nincs is ezzel baj, csak akkor miért dobták ki az összeset. azon sem lepődnék meg, ha valamelyik játékból emelnének be karaktereket, vagy Windu mester térne vissza. de az ilyen ötlet összedobásnál több kellene. félreértés ne essék tetszik, amit látok, de valahol igaza van human-nak.

miles - 2020. 12. 02. 16:21

bvr: abban igazad van, hogy a Firefly az űrwestern. Sőt abban is, hogy Xena/Herkules részekhez hasonlítod.
Nagyon kedveltem tizenévesen ezt a két sorozatot. Szórakoztatott. Akkor. Most egy percet sem tudnék megnézni belőlük.

A Firefly nagy kedvencem. Nem rég újra akartam nézni, de 1 rész után úgy döntöttem, mégsem teszem.
Mert akkoriban nagyon jó volt (újdonság varázsa, charme-os karakterek, könnyed történet). Most már nem élveztem az ismétlést.

Magyarán az időelem az, ami miatt nincs módomban egyetérteni veled.Nem jobb a Firefly, csak erősebb benne a nosztalgia-faktor.

Lehet, The Mandalorian-t elfelejtem pár hónap alatt, de most tetszik. Nem azt mondom, hogy korszakalkotó mű, hanem azt, hogy mint limonádé-western számomra azt nyújtja, ami szórakoztat (ezt tette annó a Firefly is).

Abraka dabra - 2020. 12. 02. 20:42

limonádé – űrwestern :)
Szerintem nagyon illik rá és jól is van ez így :)

Running - 2020. 12. 03. 10:19

Vérgyenge és nevetséges az egész. Disney szint 12 éven aluliaknak.

Roxi - 2020. 12. 03. 17:45

Gondolom minél tovább együtt akarják tartani a kölyköt,meg a Mandalorit,ezért kellenek újabb és újabb kalandok. Heti 40 perc bűnös élvezetnek tökéletes.

Jence4 - 2020. 12. 04. 07:48

Én még mindig imádom, jól alapoznak, az animációs (amiket én sem láttam) karaktereket jól húzzák befelé, a casting még mindig fantasztikus. Nem egy oscar díjjas alkotás, de minden porcikájában őszinte Star Wars és nekem ennyi elég, sőt.A dráma ahol kell van,pillanatokban,atmoszférában .

bvr - 2020. 12. 04. 09:33

@miles: én viszont egészen biztos vagyok benne hogy semmi különösebb szubjektív szempontokat nem kell ahhoz az érvelésbe hozni hogy a Firefly klasszisokkal magasabb írásminőséget képvisel mint egy átlag Herkules/Xéna epizód. És hát ez jellemezte sajnos a Mandaloriant is

Adi89 - 2020. 12. 04. 17:37

@Sawyer

Star Trek Into Darkness. Khan

Pancala - 2020. 12. 04. 22:02

Igazi Star Wars, annak minden jelentésével. Akinek ez kevés, az a filmekbe nem tudom mi többet látott bele. Ez ilyen, műfajilag.

Az animációs sorozatok (Clone Wars, Rebels) élőszereplős folytatása a Mandalorian, szerintem nagy hiba nem elénézni azokat.
Tudom, nekem is fájt!
De Ashoka karakterfejlődése jobban ki van bontva bennük, mint bárkié eddig a Star Wars univerzumban. Ezért libabőrös, sikítozós ez az 5. rész azoknak akik az előzményeket látták. A többieknek meg csak egy meh.

Zach - 2020. 12. 05. 20:40

Az epizód első fele tetszett, a második fele már a szokásos leszámolás. Ahsoka a rész elején szinte szellemként intézi el a rá küldött katonákat. S végre több dolgot is megtudtunk a Gyermekről. Ahsoka és Mando beszélgetése is tetszett.
Azt viszont előre lehetett tudni, hogy Mando lelövi Langet, bár azt nem, hogy a másik párbajt ki nyeri meg. Persze a Disney nem iktatna ki csak úgy egy olyan népszerű karaktert, mint Ahsoka, akiről még sok bőrt lehet lehúzni.
Ugyanakkor meg kellett oldani, hogy mégis lepasszolja Grogut (ez sikerült). Viszont azt nem tudtuk meg (egyelőre), hogy az ex-jedi megkapta-e a kívánt információt Trawn admirálisról.

Zach - 2020. 12. 07. 16:56

2×06: Dank Farrik! Végre egy ütős rész a lagymatag mellékküldetések után!
Persze a cím (The Tragedy) túlzás, hiszen egyetlen pozitív szereplő sem hal meg. Viszont tényleg sötétebb a vége, hiszen Grogu képességei a haragja miatt jönnek elő.
Ugyanakkor Boba Fett karaktere árnyaltabb lett, bár azt nem értem, hogy miért csak most találkozik Mandóval, erre korábban is lett volna lehetősége.
De legalább most már egyértelmű, hogy ő is mandalori és ő talált rá Fennec Shandre az 5. rész végén az első évadban.
Persze azzal, hogy Fett segít Mandónak, még nem lett jófiú, de nem is olyan negatív szereplő, mint az eredeti trilógiában. Egyszerűen egy fejvadász, ezért vadászott Han Solora (akinek ráadásul vérdíj volt kitűzve a fejére, tehát legális volt az ügy).
Már csak két rész van hátra az évadból, de nem hiszem, hogy most következik majd a nagy leszámolás. Ugyanis azt már korábban megszellőztették, hogy a Moff Gideonnal való konfliktusnak a 4. évadban lesz vége.
Szóval úgy tűnik, az alkotók olyan sorrendet állították fel az epizódok között, hogy az évad második fele legyen izgalmasabb. Reméljük, nagyot szól majd a végén.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz