login |

The Blacklist: kezdett a 8. évad – írta Diapolo

2020. 12. 03. 22:20 - Írta: vendegblogger

40 hozzászólás | kategória: kritika,

Az itthon ma már csak a Netflix-en, de legalább az amerikai tévés premierrel egy időben követhető Feketelista nagyjából egy időben indult a sorozatnézési karrieremmel, mostanra pedig joggal hívhatom talán mindkettőnket veteránnak. De megvallom, annak idején biztos voltam benne, hogy nem jut ilyen sokáig az NBC sorozata, többek között azért, mert az átívelő szál nem olyannak nézett ki, amit 100+ epizódon keresztül lehetne görgetni.

Sajnos a 8. évad már sokkal kisebb lendülettel pörög, mint a korábbi szezonok, de persze kíváncsi voltam az előző etapból áthozott szál lezárására, de azt hiszem, hogy csak kérdőjeleket hagyott bennem, valamint némi keserűséget. Az első két részt értelemszerűen összevonnám, a tovább mögött pedig jöjjenek a spoilerek.

Az előző évad közepe tájékán felvezetett Katarina Rostova-szál kiteljesedett, és le is zárult, a következmények pedig megjósolhatatlanok. De kár lenne ennyire előre szaladni, mert ez a 90 perc komoly kérdéseket vetett fel már a két epizód közben is.

Nagyon nehéz okosat írni az évadkezdésről, mert a „heti ügyes” szál, az újabb név a listán az egyik leggyengébb, legszürkébb, leginkább elnagyolt karakter volt. Értem én, hogy 7 évad után már nehéz újítani, kevesebb az ötlet, de tényleg az volt az érzésem, hogy csak kötelességből került bele Roanoke a részbe. A jelentéktelensége a szükségesség kérdését veti fel, de egyben tisztázza azt is, hogy nem ekörül volt a fókusz. Azt már tudtuk, hogy Liz egy fontos döntés előtt áll, ő pedig Katarina mellett tette le a voksát.

Dominic elrablása után Katarina megszerzi a számára szükséges információt a Sikorsky Archive kapcsán, de Dominic téveszmés kommunikációja nagyon sok kérdést felvet, hiszen így az átadott információ értéke, igazságtartalma is nagyon fontos. Szó esik N-13-ról is, aki kapcsán halvány utalás érkezik, hogy esetleg Red lenne, de azt hiszem ez az információ Dom állapota miatt nem tud végérvényes bizonyítást nyerni.

A másik kérdés a Sikorsky Archive kapcsán merült fel bennem, mert van egy olyan különös érzésem, hogy ez a név valójában Lizre fog vonatkozni, főleg hogy Dom azt mondta, hogy Katarina és Red is birtokolja. Lehet merész ötlet, de el tudok képzelni egy ilyen forgatókönyvet is.

A szezonnyitó két rész inkább hasonlított egy filmre, mintsem egy sorozat epizódjaira, főleg annak tükrében, hogy ezután a rövid lezárás után januárig pihenőre vonul a The Blacklist. A folytatás pedig igencsak adja magát. Vagy mégsem?

Miután Dominic elmondta Rednek, hogy Katarina milyen információkhoz jutott, Red számára aligha volt kérdéses, hogy innen hogyan kell végződnie a történetnek. Miután csapdába csalja N-13 kilétének felfedésével Katarina Rostovát, gondolkodás nélkül megöli Liz szeme láttára. Vajon van innen visszaút? Vagy végérvényesen éket vert Liz és Red közé ez a lezárás? Kíváncsi vagyok, mert az átívelő szál innentől biztosan előtérbe kerül kicsit, és csalódnék, ha Liz csak úgy megbocsátana.

Összességében azért jól kezdődött az évad, adva van a jó folytatás esélye is, mert innen sok irányba el lehet indulni, de nem tudok szemet hunyni afelett, hogy az évadnyitóban mennyire súlytalan volt a lista újabb áldozata, ugyanis a „heti esetnek” kicsit látványosabbá kellene válnia a jobb folytatáshoz.

40 hozzászólás Ne habozz!

sziszko - 2020. 12. 04. 09:21

teljesen elveszítettem a fonalat a ki kicsoda és miért tesz dolgokat vonalon, de azért Spader miatt nézem

Jucuska - 2020. 12. 07. 13:18

Én még bírom követni, de tényleg Spader miatt érdemes nézni. Fantasztikus, mint mindig 😍

wr - 2020. 12. 10. 17:28

Számozás ide vagy oda, a – valós/sorozatbani – események fényében inkább ez a két rész volt a 7. évad, és csak januárban kezdődik az igazi 8. évad.

Energiavampir - 2020. 12. 13. 22:47

Remek ez a sorozat, és simán követhető :)Én azt is elhiszem hogy nem is ölte meg, ez is csak színház volt Liznek..

Hardi - 2020. 12. 22. 17:16

Most értem a darálás végére.
A kicsit laposabb hatodik és hetedik évad után most tűkön ülve várom a folytatást.
Úgy érzem hogy még ez az évad benne van a sorozatban, de már nem nagyon van tovább húzni. Egy erős ellentétre és nagy feszültségre számítok Liz és Red közt, de lassan kifúj a sztori.
A Sikorsky Archive-vel kapcsolatban pedig én is Liz-t érzem a megoldásnak valamilyen módon.
Egy észrevétel: Mikor Dom meghalt Red megcsókolta. Mivel Red kilétét homály fedi bennem felvetődött hogy esetleg apa – fia.

RabAti - 2021. 01. 23. 12:50

Hardi
Hogy neked mennyire igazad lehet! Ezen át is siklottam… De ha úgy van, ahogy Te is tippeled, egy csomó dolog azonnal összeállna. Legalábbis az én fejemben. Csak az a bibi, hogy ha Dom az apja Katarinának és Rednek is (persze, miért ne lehetne akár) akkor Red hidegvérrel kivégezte a tesóját? Mert neki nyilván tudnia kell az igazat. Valamint akkor Katerina is tudja, hiszen Ő segített a plasztikai sebésznél anno.. Én valami olyasmit sejtek, hogy az akit Reddingtonként ismerünk az egy szimpla dublőr, akinek csak ennyi volt a feladata, ám amikor az igazi Red meghalt, rajta maradt a szerep és nem tudott kihátrálni belőle. Hiszen a saját családtagjait kellett védenie. Ha igaz, a testvérét, az apjukat, az unokahugát, stb. Lehet kicsit zavarosan foglaltam össze, de sztem valami ilyesmi lesz a végkifejlet.

Mandarin - 2021. 01. 23. 20:44

Szerintem Red biztos az, aki az égő házban volt, mivel volt egy rész az elején, amiben mutatták a hátán az égési sebeket.

rittero - 2021. 01. 26. 22:38

Reméljük, azért annyira nem húzzák el, ezt a storyline-t, habár megújították a 9.évadra

https://deadline.com/2021/01/the-blacklist-renewed-season-9-nbc-1234680806/

Dark Energy - 2021. 02. 02. 17:19

Na én most értem a hosszú dara végére, mire indult a 8. évad. Anno amikor kezdődött, az első részt megnéztem, de sajnos dobnom kellett, mert nem fért be akkor a többi sorozat mellé, amelyeket akkor néztem. Hosszú idő eltelt, Netflix feldobta és úgy döntöttem ledarálom. Sok évados sorozatot első nézősben még sohasem daráltam. Lehet jobb is így, mert lehet ha heti nézősben követem nyomon, akkor kaszáltam volna. És bizony megtaláltam, ezt írtam akkor:
Dark Energy
2013. 09. 25. 18:45
Nem voltak elvárásaim, de még így is gyengécskének éreztem. Annyira azért nem, hogy ne maradjak a továbbiakra, de ahogy lenni szokott nálam, úgyis 5-6 rész múlva derül ki, dobom-e vagy sem.

szotyi - 2021. 04. 01. 19:58

Most mi van amúgy? Boone-t kiírják? Eddig 4 részben szerepelt, az nagyon kevés még ha a sztori miatt is. Egyszer szerpelt a karaktere, de a szinésznő nem mert szándékosan nem mutatták.

winnie - 2021. 04. 01. 21:00

ez jó kérdés, a komoly sajtóban nem nagyon volt ilyesmiről szó, szóval én sem tudom, hogy mi lehet, de szerintem csak ideiglenes, bár olyasmiről van szó, amiről már az írási fázisban tudni lehetett, ld. a dublőr sztori, szóval tervezett a dolog, nem pedig mondjuk valami akut, esetleg vírussal kapcsolatos.

passz.

Szotyi - 2021. 04. 02. 19:19

Hát ja érdekes. Azért is dobtam ide be mert nem találtam róla semmit, csak ilyen teoriáktat hogy Liz nélkül van Blacklist, Red nélkül meg nincs. Közbe meg ugye lesz következő évad is.

szotyi - 2021. 04. 02. 20:08

Ja érdekes. Azért is írtam ide mert nem találtam róla érdemi infót, annyi jött szembe hogy Liz nélkül van Blacklist de Red nélkül nincs.

qwerthj - 2021. 04. 03. 18:40

Én nagyon szeretem ezt a sorozatot, főleg James Spader miatt, de szerintem jobb lett volna lezárni ebben az évadban. Azért kiváncsi vagyok a 9. évadra is, de szerintem már feleslegesen nyújtják a rágót… De ne legyen igazam, de félek attól, hogy tovább húzva nem lesz méltó befejezése (mondjuk már most is kb úgy érzem).

winnie - 2021. 04. 03. 19:01

a nyújtják nem jó kifejezés. a sorozat ilyen műfaj, úgy készül a sprozatok zöme, hogy menjen nagyon sokáig. amíg van rá igény, amíg maradnak a nézők, addig lesz folytatás. amint elegen abbahagyják, befejezik. ha van egy működőképes motor, akkor mindig lehet új epizodikus sztorikat szállítani. nyilván a készítők dönthetnek úgy, hogy abbahagyják, de a csatorna ekkor is folytathatja más showrunnerökkel. és az írók, főleg országos csatornás sorozatnál legtöbbször nem fogják befejezni, mert egyrész lehet, hogy soha többet nem fognak ennyit keresni, másrészt nem szívesen mondanák a 2-300 fős stábnak, hogy “nincs kedvünk csinálni tovább, munkanélküliek lesztek”. ez uróbbi komoly faktor, ezért inkább csak kábeles, átívelős sorozatoknál van kreatív döntés miatti zárás, országosnál, évi 16-22 részesnél nagyon ritka.

én úgy vagyok vele, hogy aminél felmerül. ennem, hogy de jó lenne, ha nem lenne, akkor abból inkább kiszállok. de persze megértem, aki nem így tesz.

Kiss Angéla - 2021. 05. 26. 12:30

Nagyon hülye lett az Elizabeh Keen karakter.
Idegesítően gyenge.
Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mikor lesz vége és mi volt az a NAGY TITOK amit ennyire nem szabadott elmondani.

zzz - 2021. 06. 18. 08:58

Még a végén igaza lesz annak aki valamikor régen azt írta csak nehogy kiderüljön a végén, hogy Reddington Liz anyja:D

szotyi - 2021. 06. 21. 21:31

Hát nemtudom lezárják a főszálat. Minek 9. évad? Nyilván próbálták az évad során Liz nélkül, de fura ez így nekem. Meglátjuk.

winnie - 2021. 06. 22. 05:17

meg 10. és 11. évad. nyilván, akit a főszál izgatott, az nem fog visszatérni, hiszen nem biztos, hogy érdekesnek fogja találni az újabb számokat vagy red kalandjait, cserébe én, akit hidegen hagyott a főszál, visszaszállhatok a sorozatba:)

Samott - 2021. 06. 23. 08:55

Engem se erdekel a szappanoperas foszal, siman elolvasom a wikipedian az osszefoglalokat elore. Spader alakitasa, a karakterek meg az egyes ugyek miatt kovetem.

Réka - 2021. 06. 25. 12:02

Kizárásos alapon már csak Reddington lehet Liz anyja, bár homályosan rémlik egy dns teszt az elejéről, amiből kiderült, hogy nem ő az apja🤔, de akkor ennek is ki kellett volna derülnie. Mindenesetre sok mindent megmagyarázna.
A 9. évad vagy a Feketelista felszámolásáról, vagy Liz “trónra” ültetéséről fog szólni… sztem. Az ügynökség vagy fennmarad, vagy Liz átveszi Red helyét.
Nekem hiányozni fog. Azért 1x még végignézem az elejétől, az tuti.

delMaar - 2021. 06. 27. 00:31

valakinek van infója, h mikor óhajtja a Netflix elérhetővé tenni végre a záróepizódot (s08e22)? van vmi ok, h ráültek?

winnie - 2021. 06. 27. 08:00

van záró epizód (vagy már van, csak akkor nem volt?). vagy nincs hozzá még magyar felirat, és ezért nincs a magyar felületen?

Rezso - 2021. 06. 28. 20:26

Elérhető a záró epizód, de még nincs magyar felirat hozzá.

Samott - 2021. 06. 30. 10:20

Réka: en most daraltam le, szoval viszonylag friss az elmeny. Ket DNS teszt volt, egyet Liz csinaltatott Red verebol, de nem nezte meg. Egy masikat meg Cooper csinaltatott az eredeti Redington veres ingebol az passzolt Lizhez. De ugye az az ing nem a mostani Red veret hordozta.

Jóska - 2021. 07. 04. 18:33

Szerintem is Red lesz végül az anyja.

Rezső, hol találtad meg a 22. részt?

winnie - 2021. 07. 05. 04:51

“Rezső, hol találtad meg a 22. részt?”

például netflix.com. mindig felkerül oda azonnal, de a magyar felület csak azokat a tartalmakat mutatja, amikhez van magyar felirat vagy szinkron. aki a netflix teljes hazai kínálatát akarja látni, annak át kell váltania a felület nyelvét angolra.

loi - 2021. 07. 06. 12:24

Sziasztok!
Szerintetek miért nincs magyar felírat?

winnie - 2021. 07. 06. 12:47

lehet, hogy elfelejtették élesíteni. jelezni kell a netflixnek, és lehet, hogy jönni fog.

delMaar - 2021. 07. 09. 01:27

egy hete jeleztem, de még a mai napig semmi.

viszont a megfelelő helyen a sub már fent van. vki még türelmetlenebb volt és le is fordította.

Piszkosfred - 2021. 07. 10. 19:45

Mi a veleményetek a végéről?
Én kiváncsi vagyok hogy folytatódik, most itt lehet egy kisebb rebootot nyomni.

Engem amúgy érdekelt a főszál, viszonylag sok kérdést megválaszoltak, azt persze nem, hogy who the fuck is Reddington… De erre nem is számítottam, a sorozatot ismerve így is többet adtak, mint reméltem :)

Kicsit pörgősebb átívelős szállal én maradtok a folytatásra. (Persze jó kérdés, hogy ezt mennyire fogják a háttérbe szorítani és nagyobb teret engedni az epizódikus tartalomnak… remélem nem lesz így)

delMaar - 2021. 07. 12. 00:46

állítólag Megan boone kiszáll, ami totál más átívelő szálat kell hogy adjon ebben az esetben. kíváncsi vagyok.

SPOILER
azt pedig el nem tudom képzelni, hogy RR legyen az átoperáltatott anyja Liznek. no way.

winnie - 2021. 07. 12. 07:13

nem állítólag, ő és a készítő távozott.

delMaar - 2021. 07. 13. 01:18

így még izgibb a helyzet. mindenesetre bízok benne h nem kefélik el RR karakterét.

szotyi - 2021. 07. 15. 20:05

Megjött a felirat a Netflixre 3 hét után, éredekes hogy pont az utolsó rész csúszott ennyit. Számomra hatalmas csalódás hogy meg kellett őlni Keen-t. Ráadásúl így, szerintem szánalmas hogy jött Townsend embere bosszút állni. Nem tudjuk ki Red, lehet hogy sose derűl ki, de nézem tovább mert bírom Spadert. De mint Blacklist amit elkezdtem nézni annó csalódás egyenlőre.

mirdal - 2021. 07. 16. 22:32

Pedig már csak ez az egy dolog maradt, mármint az, hogy RR Liz anyja. Ha ezen elgondolkodsz, minden a helyére kerül. Ahogy Agnes-re néz, ahogyan Liz-t kezeli, illetve a levél, amit Dembe-nek ad RR és azt mondja Liz-nek, hogy ha elolvassa, akkor biztosan nem öli meg.
A sorozatban Liz egyszer megkérdezte, hogy RR az apja-e? Határozott NEM volt a válasz. Mert az anyja.
RR össze van égve, senki más nem volt ott anno az égő házban Rostová-n és Liz-en kívül – jó, Ilja ott volt akkor, de a tűzben nem égett meg.

zizgo - 2021. 08. 31. 19:40

Hát a tippem, hogy RR gyorsan felhívja az orvosát, hogy mégiscsak kellenek azok a kezelések, és mivel már javultak az eredményei, az orvosa kikupálja, és őrült bosszúhadjáratba fog kezdeni. Aztán majd a 9. évad végén kiderül, hogy ki is ő valójában Liz-nek. Ha nem lesz 10. évad. Az én tippem RR-re, hogy Liz anyjának a testvére/féltestvére, vagy egy nem megrendezett, hanem szerető, aki pl titokban volt, de ott volt a tűzesetnél. Amikor azt a részt mutatták, akkor két férfi is visszament a lakásba, de csak az egyiket ismertük, Ilját. A másiknak hasonló fejszerkezete és “kissé hiányos” haja volt, mint RR-nek. Lehet ez a másik volt RR? Ha nem rokoni szál fűzi Katarinához, akkor szerelmi. Egyébként én a 8. évad első harmadáig néztem, egyszerűen irtó szövevényes, felesleges fordulatos már nekem ez a sorozat, de mivel hajtott a kíváncsiság, hát az utolsó két részt csak megnéztem…

Dark Archon - 2021. 10. 15. 11:17

Én már ott tartok, hogy nem is érdekel, kicsoda Red. Ugyanakkor felüdülés, hogy végre kinyírták Lizt, idegesítően ostoba, nyafogó karakterré tették. Ironikus, hogy egy IRL esemény kellett hozzá, nem így tervezték, gondolom.

Lvmria - 2021. 12. 20. 10:35

Szerintem Red az igazi Raymond Reddington (az amerikai) . Azt mondtak, hogy csak Katarina tudja mit csinált a testével … szerintem meg sem halt…

kisdarázs - 2022. 05. 06. 14:44

Sajnos innen már nagyon bénán lehet csak elmenni olyan irányba, hogy ne a Redarina teória legyen a valós.
Liz karaktere a végén már engem is irritált, de nélküle nem igazi a 9. évad. Sajnálom, hogy nem úgy írták ki, hogy legyen egy kis esély arra, hogy a jövőben visszatérjen. Bár a 10. évadban erre nem lenne reális esély, 11. meg ki tudja, lesz-e.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz