login |

The Duchess: az 1. évad

2020. 12. 03. 15:50 - Írta: Shannen

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– I do not trust western medicine. Doctors are a bunch of sick freaks playing god with pseudo-science. That’s an absolute deal-breaker.
– So you’d rather fuck me? You’d really rather fuck me?
– Couldn’t fuck you, no. But… I might be able to fuck the version of you that existed before I hated you.

Mondjuk úgy elég vegyes kritikákat kapott A hercegnő, a Netflix szeptemberben debütált brit komédiája Katherine Ryan főszereplésével (itt az első 3 perce bevizsgálásra), de az igazat megvallva, nekem baromira bejött. Végig az járt a fejemben, hogy nagyjából ilyennek képzelném Fleabag-et anyaként, na megy egy pár fokkal vulgárisabb kiadásban.

A történet középpontjában a harmincas éveiben járó Katherine és kilencéves lánya, Olive állnak. Utóbbi kitalálja, hogy a legjobb születésnapi ajándék az lenne, ha kapna egy kistestvért. Katherine nem igazán tud nemet mondani a lányának, úgyhogy rábólint az ötletre.

Mivel a szemében Olive minden tekintetben tökéletes, ezért adja magát, hogy az exét, a lány apját környékezze meg, hogy hozzanak össze egy újabb gyereket. A probléma ott van, hogy Shep-ben, a kiégett egyslágeres rocksztárban és Katherine-ben, az egykoron féktelenül bulizó rajongóban mostanra mindössze annyi a közös, hogy szeretik az anno teljesen véletlenül becsúszó lányukat.

Közben persze kapunk néhány mellékszálat is, többek közt a két felnőtt aktuális párjainak köszönhetően. Azonban míg Shep barátnője, Cheryl, aki igyekszik segítségére lenni az ex-párosnak, telitalálat, addig Katherine se veled-se nélküled kapcsolata Evan-nel kevésbé szórakoztató és időnként kicsit kínos is nézni.

So spin class is just women trying to ethically shake out cum?

Mint a legtöbb komédiánál, itt is a humor lesz a vízválasztó a nézőknek. Nemcsak szereplője, de készítője is a félig önéletrajzi alapokon nyugvó szériának a Londonban élő kanadai stand-upos Katherine Ryan, akinek néhány műsora a Netflixen is elérhető. Aki látta már őt korábban, az valószínűleg be tudja lőni, hogy mire számítson a The Duchess esetében.

Az biztos, hogy nem fogja vissza magát a sorozat, és teljesen megértem ha ez valakinek már sok vagy nem vicces. Őszintén szólva nekem is kellett nagyjából két rész mire megszoktam Katherine karakterét, aki elég agresszíven tud kommunikálni másokkal és abszolút nem érdekli, hogy mások mit gondolnak, ő csak megy a saját feje után.

– I’ve been watching The Handmaid’s Tale.
– Oh, and you thought it was all about you. Every time you see a film or TV show, you think it’s about you.

A Fleabag-párhuzamot pedig leginkább azért hoztam fel, mert az alapvető humora nagyon hasonló a két sorozatnak, mindkettő tele van szellemes, szabadszájú poénokkal ugyanakkor nagyon őszinte pillanatokkal is. Előbbi persze egy fokkal kifinomultabb és abszolút prémium kategória szemben A hercegnővel, ami vállaltan nem is akar ugyanoda sorolódni.

A hat részes évad nemcsak a főhős megkedvelése miatt indul döcögősen, hanem a Shep és Katherine közti időnként teljesen elszállt interakciók miatt is, bár azt hozzá kell tenni, hogy Rory Keenan abszolút lubickol a tudomány-tagadó, gyerekes egykori zenész szerepében. Szerencsére az évad második felében a fókuszba Katherine és Olive kapcsolata kerül. Egyrészt a nagydumás kislányt játszó Kate Byrne nagyon kedvelhető, egyáltalán nem idegesítő, mint a hasonló karakterek szoktak gyakran lenni, másrészt így az évad végére egy nagyon szép anya-lánya sztorit kapunk. 

Összességében én simán rádobok 8/10-et és kíváncsian várom, hogy vajon lesz-e második évad.

2 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 12. 03. 16:08

elég hamar végignéztem a sorozatot, akartam is írni róla, de valahogy sosem álltam neki a kritikának, épp ezért is nagyon örülök az írásnak.

bár láttam nagyon szélsőségesen negatív véleményt is a blogon (csak most nem találom, hogy bemásoljam), én nagyon szerettem, abszolút bejön ez a provokatív stílus, és a nagyon “izé” főhős.

FrankLuck - 2020. 12. 06. 11:51

Abszolút bejött nekem is, kicsit rajzfilmszerűek a karakterek, de jól működnek együtt (szerintem Shep és Katherine is), elborult ötletekből nincs hiány.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz