login |

Fargo: vége a 4. évadnak – írta Shyllard

2020. 12. 04. 21:30 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Hosszú várakozás után (2017 júniusában ért véget az előző évad) tért vissza Noah Hawley FX-es antológia sorozata, ami ezúttal az 1950-es évek Kansas City-jében játszódott. A szuperstilizált gengsztertörténet a város két vezető családjának, a Loy Cannon (Chris Rock) által irányított feketék, illetve Josto Fadda (Jason Schwartzman) olaszainak viszálykodását mutatta be, több-kevesebb sikerrel. (Az évadkezdésről bővebben már volt kritika.)

Félreértés ne essék, a Fargo még mindig messze kitűnik nem csak műfajtársai, de több jelenleg futó sorozat közül is, viszont a mostani évad a szokásosnál kicsit több sebből is vérzett. Még akkor is, ha a hibái ellenére viszont továbbra is egy pazar élmény volt a történet, s a sorozat eddigi rajongói nem hiszem, hogy nagyot csalódhattak. 

A tovább mögött spoileresen írok a 4. évadról.

Először kezdem a jóval, mert még mindig több pozitív, mint negatív elemet lehet kiemelni a sorozatból. Sok mostani szériához hasonlóan a Fargo ezúttal marginalizált csoportokat állított középpontjába, amely eleme piszkosul jól működött. Az első részben bemutatott, önismétlő törzsi háború remekül megalapozta a hangulatot, s a későbbieken sem szégyenkeztek bemutatni korhű problémákat.

A két, 50-es évekbeli Egyesült Államokban hátrányos helyzetű népcsoportot képviselő társaság viszálykodásának visszássága többször is előtérbe került, miközben sosem nyomta el a többi elemét a sorozatnak.

Nem is olyan régen A felszabadítónál nehezteltem a rasszizmus kérdéskörével való felületes foglalkozást, a Fargo, pedig tökéletesen be tudta mutatni mi is volt a problémám a Netflix alkotásával. Nem kell központi elemévé tenni egy sorozatnak az elnyomottak szenvedését, de mikor egy helyzet valóban ezt igényli, ne irreálisan fusson ki a sztori.

Gondolok itt olyan szituációkra, mint hogy az öreg Fadda meglövésekkor nem fogadták az olaszokat a jó kórházban, vagy hogy a rendőröket irányító maffiózóknak még a gerinctelen Odis (Jack Huston) is képes volt származásuk miatt néha beszólni.

Cannon szempontjából pedig többször is előtérbe került, hogy hiába voltak jó ötletei, és felelt meg tökéletesen az amerikai törtető szemléletnek, bőrszíne miatt voltak ajtók, amiken lehetetlen volt bejutnia. Az ő személyében egy elkeseredett, underdog harcát kaptunk, aki egyetlen győztes pillanatát sem tudta hosszan kiélvezni. 

A fenti társadalmi különbségek ábrázolása mellett a fő eleme az évadnak természetesen maga a gengszter viszálykodás volt, amiről a sorozathoz hűen sok rosszat nem lehet mondani. A kivégzéses, harci jelenetek remekül működtek, az utolsó 4 rész izgalmas és drámai jeleneteket eredményezett, Hawley-tól megszokott drámai beállításokkal, vágásokkal és filmes megoldásokkal.

Mikor a 10. részben végre elkezdtek összeérni a szálak elégedetten dőltem hátra, s a 11. epizód befejező pillanatijáig tűkön ülve néztem az eseményeket. Több zsánerben jól bevált elemet alkalmaztak a készítők, a pályaudvari lövöldözés fantasztikus volt, illetve Cannon halála a szétguruló narancsokkal is tökéletesre sikeredett.

A mostani furábbnál is furább epizód ezúttal egy Óz, a csodák csodája filmet megidéző rész lett. A fekete fehérben játszódó történet melankolikus hangulattal és fő csapásvonalban található szereplőknél is különösebb egyéniségeket vonultatott fel, gyönyörű tornádó által félbe szakított patthelyzetes lezárással.

A központjában levő fiatal Satchel (Rodney L Jones III) története nagyon eredettörténet-szagúra sikeredett, amit megelégedésemre a készítők tudatosan csináltak. A 11. rész stáblista utáni jelenetével a 4.-et összekapcsolták a 2. évaddal, elmélyítve Mike Milligan (Booken Woodbine) karakterét.

Szokásos módon számtalan színes és érdekes alak került megint az előtérbe. A két vezető mellett többek között Josto testvére, Gaetano (Salvatore Esposito) az évad első felében nagyon rémisztő wild card-ként futkározott Kansas City utcáin, míg később, testvérével való összeboronálása után továbbra is képes volt ijesztő maradni.

Hozzá hasonlóan Rabbi Milligan (Ben Wishaw), Josto egyedüli tényleges bajtársaként, egyfajta örök kívülállóként képes volt mindig kis higgadtságot hozni a helyzetekbe, míg Calamita (Gaetano Bruno) egyszerűen menő volt. Számomra a már említett Odis járta be a legszebb utat a 11 rész során, a 10. epizódban történt kivégzése az elejétől a végéig iszonyat feszült volt, s karaktermegváltás mellett még az évad legjobb jelenetét is eredményezte.

Még mindig elismerően gondolok arra, hogy a gyáva rendőr élete utolsó pillanatában képes volt kihúzni magát és szembenézni tetteivel, majd a vele végző Gaetano, kiszámíthatatlanságából fakadó, mindenkit elnyomó erejével egy buckában megbotolva fejbe lőtte magát. Nem csak viccesre, de történetileg is remekül sikerült ez a részlet, amire biztos fogok emlékezni a későbbiekben is.

A bűnüldözőket erősítette még Deafy (Timothy Olyphant) is, aki kegyetlen és mormon hozzáállásával egyszerre sikeredett komolyra és humorosra is. Be kell vallanom a karaktere nem sokban tért el a színésztől megszokottaktól, de én mindig örömmel látom. Olyphant-ot még nem tapasztaltam szerepben, amibe ne működött volna, Fargo-ban sem volt ez másként.

A karakterek közül végül, de nem utolsó sorban az idei furcsa gonoszt, Oraetta Mayflower-t (Jessie Buckley) kell kiemelnem, mert eddigi társaihoz hasonlóan, ő sem okozott csalódást. A sorozatgyilkos, rendkívüli precizitással és pontossággal kommunikáló, rasszista ápolónő bár nem volt olyan mértékben rémisztő, mint az első évados Lorne Malvo (Billy Bob Thornton), de simán egy lapon említhető a 2017-es történet V.M. Vargájával (David Thewlis). Muszáj megjegyeznem, Jessie Buckley nekem Timothy Olyphant-hoz hasonlóan hatalmas kedvenc, így puszta jelenléte a sorozatban külön ajándék volt nekem.

Az izgalmasa gengsztertörténet és abban szereplő színes egyéniségek mellett a Fargo-t mindig is nagyon jó stílus jellemezte, s a 4. évad sem lett kivétel ez alól. Több, már jól ismert szám mellett számos retró, korhoz illeszkedő nóta is felcsendül, hangulatos aláfestés adva több drámai jelenetnek is.

A szimmetrikus, vagy szokatlan kamerabeállítások, vágási technikák továbbra is remek egyéniséget adnak a sorozatnak. Aki szereti Noah Hawley érdekes, egyedi történetmesélését itt sem csalódhatott nagyot, a furcsa humor továbbra is jelen van és az akció is remekbe szabott. 

A negatívumokra áttérve viszont először meg kell említeni a történetet. Maga a gengsztersztori remek volt és az utolsó részek nagyon jól összefogták a szálakat, mégsem mondhatnám azt, hogy túlságosan érdekfeszítő volt az elsőtől az utolsó pillanatáig a sorozat. Ethelrida (Emyri Crutchfield) karaktere szimpatikus és jól kidolgozott volt, viszont a gyenge kapcsolat a fő szálhoz még a 10. részbéli bevonásával sem igazolta teljesen a jelenlétét.

A már említett Oreatta Mayflower is hasonlóan mostoha szálat futott be, kicsit fontosabb szereppel, de kevésbé illeszkedő történettel. Kapcsolata Josto-val humoros és találó volt, illetve a történet eseményeit is ő indította be, mégsem tudott annyira beilleszkedni az események sodrába. Ethelrida nagynénje, Zelmara (Karen Aldridge) pedig egyszerűen nem működött nekem.

A kiemelt Ózos epizód, pedig hiába volt fantasztikus élmény elejétől a végéig, egy jelenetbe összefoglalható lehetett volna minden, ami ott történt és releváns a fő csapásvonal szempontjából. S legnagyobb hibája az évadnak pont ez volt: Több, egymástól független történetet igyekeztek elmesélni, amiket csak nagyon halványan, és a gyűrű esetében erőltetetten sikerült összekötniük.

Külön-külön mindegyik jól működött, de évad közben nem egyszer tettem fel magamnak a kérdést, főleg Ethelrida esetében, hogy mégis minek töltünk ennyi időt az adott karakterrel. A 4×11 után hiába voltam elégedett, elkezdtem gondolkodni azon, mennyivel jobb lett volna mindez, ha a részek mindegyike antológia történet lett volna, halvány kapcsolódási pontokkal. Ilyen esetben a szétszabdaltságát fel sem róhatnám a Fargo-nak, s az összeérések még külön élvezeti értéket is adnának minden résznek – ahogy az évadok esetében.

A történet hibái viszont koránt sem lennének annyira szembetűnők, ha maga a legérdekesebb és izgalmas eleme, a gengszterszál sem szenvedni két nagyon fontos negatívumtól. A két vezetőt, Loy-t és Josto-t játszó színész ugyanis a fent felsorolt társaik ellenére képtelenek voltak tökéletesen működni szerepükben.

Mindig is voltak érdekes szerepkiosztások a Fargo-ban, viszont kettejük esetében éreztem először, hogy Hawley-ék nagyon mellé nyúltak. Alapvetően mindkét színészt kedvelem, s Schwartzman még valamennyire meg is tudta állni a helyét, hiszen legalább az ő karaktere tökéletesen passzolt hozzá, viszont egy pillanatra sem tudtam elhinni, hogy bármit is képes vezetni, nemhogy egy bűnszervezetet.

Chris Rock pedig szimplám csalódást keltő volt számomra. Látszik, hogy nagyon igyekezett a színész, s a szerep is jól volt megírva, viszont nem tudott eleget tenni Loy Cannon-t igénylő kihívásnak. Drámai jelenetei sokszor rajta buknak el, s még haldoklását sem igazán tudta hitelesen eljátszani. Úgy fest, nem minden komikus képes tragikus szerepekben helytállni.

Összefoglalva a Fargo 4. évadja továbbra is egy iszonyat stílusos, humoros és hangulatos sorozat, több remek alakítással, zenével és izgalmas akciójelenettel. A történetszálak gyenge kapcsolódása, az évad közepén kifejezetten rontott az élvezeti értékén, illetve Chris Rock és Jason Schwartzman is kilóg színésztársai közül, nem jó értelemben. 

Noah Hawley munkásságának kedvelői hozzám hasonlóan egy élvezetes, még ha nem is a legjobb Fargo-évadot kaphattak, s a gengsztersorozatok rajongóinak is volt miből csemegézniük.

A negatívumai ellenére a széria továbbra is párját ritkítja, és gyengeségei csak azért ennyire feltűnők, mert minden más eleme jól olajozott gépezetként működik. Remélhetőleg a következő évadig nem kell újabb három évet várni. Mert Hawley már jelezte, hogy tervbe van véve az ötödik szezon.

28 hozzászólás Ne habozz!

AlfStokes - 2020. 12. 02. 11:59

Nem volt ez rossz, de nehol kicsit otlettelennek ereztem. Nem lennek meglepve, ha lehuznak a rolot.

Adam9456 - 2020. 12. 02. 17:26

Elég felemás, hullámzó volt ez az évad összességében. Szerintem se volt rossz, de az előző évadokhoz képest gyengébb volt.
Én is eléggé valószínűnek tartom, hogy ez volt az utolsó, vagy lesz is ötödik valamikor, biztos nem egyhamar.

Alain Prosztó - 2020. 12. 04. 22:51

Sok karakter és apró részlet nagyon rendben volt, de én a fősztorit egyszerűen untam sok helyen. Valahogy nem volt meg a történetnek a… sodrása? Talán ez a jó szó.

Kár, mert volt pár hagyományosan “fargós” fekete humorú mozzanat, gondolok pl. Gaetano botlására vagy az utolsó részből Oraetta kívánságára.

És ha már itt tartunk, a karakterek közül nálam toronymagasan a pszichopata Oraetta volt a kedvencem ebben az évadban, Jessie Buckley pedig az év egyik legjobb tévés alakítását hozta.

Fizdale - 2020. 12. 05. 01:25

Messze a leggyengébb évad a 4 közül pedig már a 3. sem volt kiemelkedő.

Rammsch31n - 2020. 12. 05. 06:27

Nekem az évadzáró nagyon lehúzta…

De összességében tetszett… volt egy-két nagyon wtf dolog benne…mint amiket Alain Prosztó ír… de ide lehet sorolni a random tornádót is. :D

Mordekai - 2020. 12. 05. 07:44

Nézhető volt, de alulmaradt az előző évadokhoz képest.
7/10

A képi, zenei stílus maradt, de a fekete humor csak nyomokban van meg, ez a legfájóbb pont. Gaetano és a nővér a két kiemelkedő arc, ők mentik meg az évadot, nem rajtuk múlt. Kellett még volna bele pár ilyen extrém figura.
Most, a hozzászólás írása közben jöttem rá a lényegre: a feketé oldalon egyetlen igazi Fargo-s figura SEM volt, sőt még kiemelkedő karakter SEM, csak a szokásos büszke pózolásra tellett, itt vérzett el a dolog.
A leszbikus párból is csak az egyik próbált valami lenni, de inkább hagyjuk, kellemetlen volt nézni.
Timothy Olyphant megint önmagát adta, jó arc, de semmi új.
Azzal nem értek egyet, hogy Schwartzman rossz lett volna, sőt.
Chris Rock viszont… megtette, amit tudott, de valahogy fizikailag nem szerencsés választás. Az a jellegzetes vékony hang, testalkat, meg ez az öregítő smink… nem állt meg. Neki a standup és a vígjáték a kenyere, nem ez.

A történet? Nem azt mondom, hogy teljesen bedarálta az “üzenet” a Fargo-t (is), de erősen a kárára ment. És mintha a nővér szála úgy is úgy lett volna beleerőszakolva az egészbe.

A tornádós jelenetet többször is megnéztem, az odab*szott.

Alain Prosztó - 2020. 12. 05. 09:11

@Mordekai

Ezt én is akartam írni. A feketék közt csupa sablonos karakter volt, amik egy tizenkettő-egytucat krimiben elmennek, de a Frago-színvonalhoz több kell.
És Olyphant karakterével látványosan nem tudtak mit kezdeni. Ott volt teljesen öncélúan, aztán hopp, vége lett (az legalább meglepő volt).

k.dave - 2020. 12. 05. 11:05

A külcsíny megvolt, de a belbecs elmaradt. Nekem ott volt a mélypont az utolsó részben, amikor minden második jelenetet belassítottak és elhúztak percekre, hogy kitöltsenek egy 37 perces(!) évadzárót. Katarzis helyett unalom.
Próbálták átmenteni a bevált recepteket az előző évadokról (dilis karakterek, furcsa operatőri megoldások, párhuzamos történetvezetés), de semmilyen újító, leteszem a hajam pillanat nem volt, és érzelmileg sem sikerült kötődést kialakítani a karakterekkel. Már régen voltak az előző évadok, de mintha itt a rengeteg üresjárattal és cool stílusjeggyel szétszabdalták volna a történetet és nem tudtam epizódokon átívelően elmerülni benne.

Shyllard - 2020. 12. 05. 11:15

Mordekai: Tök igazad volt, kicsit azt hittem, hogy csak én felejtettem el kik voltak az ő oldalukon, de Senator Doctore sem volt valami nagy durranás. Többiek meg nagyon kevés és felcserélhető szerepeket kaptak.

clegane - 2020. 12. 05. 18:42

a tornádós jelenetet én is újranéztem, szinte csak azért megéri az egész évad.

amúgy a színészekkel semmi bajom nem volt.

inkább az zavart engem, hogy túl sok szál volt benne, amik csak nagyon-nagyon marginálisan kapcsolódtak össze. a gyáva rendőr szerepétől sokkal többet vártam, meg pl a szökevényektől is.

a “véletlen főbe lövi magát” jelenet az szinte pont így volt benne az Out of Sight-ban is, amit a minap ajánlgatott Human, azért néztem meg, erre tessék. ezért csak csóváltam a fejem miatta, hogy ezt így ellopták onnan. persze nem akkora truváj hogy ne juthatott volna spontán eszébe Hawleynak is, de azért csak látta valaki a stábból aki szólhatott volna hogy ez azért erős áthallás… nna mindegy.

doki - 2020. 12. 05. 20:37

Az évad eltért a megszokottól, de a színészgárda ismét kimagaslóan teljesített. A karakterek, és a hangulat igazi “Fargosak” voltak. Nekem a 3. évadnál jobban tetszett.

Kdui - 2020. 12. 06. 07:37

az én véleményem aki az egyik legnagyobb rajongója lennék a sorozatnak, gyalázatosnak, méltatlannak tartom az előző évadokhoz.Remélem a következő részek gyorsan feledtetik ezt a “előző évadokhoz képes” xart.☹️

AlfStokes - 2020. 12. 06. 08:28

Most nezem ujra a Justified-ot, es ott is volt egy onfejbeloveshez hasonlo jelenet, csak kessel :) De az Out of Sight volt nekem is az elso gondolatom szegeny Gennaro halalakor.

tonyrulez - 2020. 12. 07. 07:38

Nem hozta a Fargo zínvonalat. Félreértés ne essék, így is jó volt, és még mindig átlagon felüli a többi sorozathoz képest, de az első 3 évadhoz képest alulmaradt. Szerencsére nem olyan mértékben mint a True Detective 2. hígfos évada.

Danko - 2020. 12. 12. 12:28

Kedves Shyllard, kiváló írás, minden egyes megállapításával egyet tudok érteni!

Amit még érdemes megjegyezni, az az időzítés: a tornádós ill. a megelőző epizód épp az amerikai elnökválasztás után került adásba az FX-en, jónéhány briliáns utalást is elejtve erre az eseményre.

Aki ezt az évadot összességében leszólja, annak javaslom, hogy nézzen inkább szutyok netflixes sorozatokat…

KRi - 2020. 12. 17. 21:07

Az évad után elgondolkodtam, mi teszi Fargóvá a Fargót:
– havas kisvárosi hangulat,
– nagyon egyszerű, jelentéktelen karakterek,
– a rendőrség nincs ehhez hozzászokva téma,
– az átlagemberből rosszfiú válik.
Ezen elemek helyett egy afroamerikaiak és európai bevándorlók közötti konfliktust láthattunk, ami Mike Milligan eredettörténetéhez és a helyi bűnszervezetek nagy egészbe olvadásának kialakulásához kapcsolódott.
Attól, hogy nem éreztem annyira Fargósnak az évadot, még lehetett volna kiváló, de “csak” jó lett :)
Hogy min csúszott el? Hasonló a véleményem, mint a kritikában leírtak.
A készítővel készült interjúból az derült ki, hogy ebben az évadban direkt más felállásban gondolkodtak. Pl. a tisztességes rendőr szereplő helyett lett a fekete nagylány, vagy a fehér emberek helyett a fekete és olasz szereplők.
Kíváncsi vagyok, miről fog szólni az új évad.

vreedgess - 2020. 12. 22. 10:23

Timothy Olyphant teljesen átvette a justified-es szerepét..

szerintem nagyon szánalmas volt ez az elesek,és fejbelövőm magam halál,ez nagyon nem kellett volna..
inkább a rendőr visszalőtt volna még az utolsó erejével a kocsin keresztül,az jobb lett volna..

az évad eleje jó volt,de aztán egyre rosszabb lett szerintem..

SASboy - 2020. 12. 22. 21:29

szörnyű volt ez az évad. ha nem a Fargo nevet viselte volna biztos vagyok benne, hogy elkaszálom félúton. Chris Rock mint gengszter? totál hiteltelen volt. nagyon sajnálom a rá szánt időt.

nade - 2020. 12. 24. 19:20

Mint az első részes cikk alatt is írtam, nekem inkább tetszett hogy ezúttal valamennyire eltávolodott a már 3. évadban is unt, túlhasznált fargós KLISÉktől, amiktől sokak szerint Fargo a Fargo. (menő elitverőlegény duó, szent rendőrnő)
A szálak elvarrása néhol elég hirtelennek tűnt. Pl a mormont miért kellett lelőni? Hatalom gyakorlásáért?
Gaetamot meg kár hogy nem mégis Jack Black játszotta, mint ahogy hittem vagy két részig.

Casquero - 2020. 12. 28. 10:06

Sziasztok

Nem tudjátok véletlenül, hogy kb. mikorra várható HBOGOra?

winnie - 2020. 12. 28. 10:41

minden ismert hazai premierdátumot felvezetünk a premiernaptárba: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/01/22/2020-as-hazai-sorozatos-premiernaptar/

ami itt nincs, azt még nem tudni. de ökölszabályként azt mondanám, hogy meg kell nézni, hogy a 3. évad mikor kapott itthon tévés premiert, és hogy mennyivel utána jött itthon hbo go-ra, lehet, hogy a 4. évad esetén is ugyanannyit kell várniuk.

Wine - 2021. 01. 01. 21:05

Szerintem k jó volt…hogy a fekete oldalon nem volt karakter ? “Dr Senator” és Chris Rock alakítása nekem igencsak bejött…jó karakterek, fargos szint teljesen megvolt, kiemelkedik a mezőnyből..

Zoli - 2021. 01. 05. 15:37

Ez volt az első Fargo évad, amit nem bírtam végignézni. A 3. évadtól sem voltam elragadtatva, de még azt is sikerült alulmúlni.

Számomra mitől Fargo a Fargo? A fekete humortól, a megrázó, de mégis szórakoztató történettől.

Mi volt ebben megrázó, hogy két banda gyilkolta egymást? Mi volt ebben szórakoztató, 5 rész alatt két fingós “poénra” futotta. Mi volt ebben “Fargo”?

Most mondanám, hogy örülnék egy újabb évadnak, az első évad nekem továbbra is örök kedvencem, de ha végignézem, hogy azóta csak leszállóágban van a sorozat, akkor inkább azt mondom, hogy elég volt, inkább hagyják abba.

Wine - 2021. 01. 06. 21:26

Nem “vót” ez rossz, jöhet még :-)

N'taro - 2021. 01. 07. 08:01

Kituno evad volt, az idegesito es majdnem felejtheto (majdnem, mert Nikki es Mr Wrench) 3 evad utan feludules.
Az egyszeru de megis okos rendorok hianyoztak, helyette volt egy csomo karakter, akiket szornyen lehetett sajnalni azert, amiert ebbe az egeszbe belekeveredtek. Kiemelnem Satchel-t, aki ebben az evadban vegig egy szimatikus, szeretheto kiskolyok volt, es ha az ember nem latta a masodik evadot, akkor azt gondolhatta, barmi lehet belole. Ha meg latta, akkor tudja, hogy csak egy alvilagi hitman, akinek egy WC meretu iroda lesz a jutalma.
Ellenben – bar soha nem hallotta, – szorol szora elmondja az apja monologjat 20+ evvel kesobb. Mi fargos, ha nem ez?

nade - 2021. 01. 09. 13:24

Már a 3. évadnál is sokan temették a sorozatot, szerintem meg épp most sikerült megújítania magát.
Mondjuk míg a 3-asban új lendületet adott Mr. Wrench feltűnése, itt a gyors elhalálozások más irányba vitték a hype mutatót. És az se derült ki, ki köpőcsőgyilkolta le a főnököt az elején.

Casquero - 2021. 01. 10. 10:50

Tény hogy másabb volt, “újítóbb”…de összességében még mindig meghatározó sorozatélmény, csupa jó karakterekkel.. és szuper alakításokkal: Jesse Buckley , Salvatore Esposito, Jack Huston

Nálam simán ott van az év legjobbjai között..

Zoli221 - 2021. 01. 11. 20:21

Borzasztóan hosszú volt, egyben néztem, de a hetedik után már azon agyaltam, hogy mi fog még itt történni ~3 órában? A 2 leszbikus párt ki lehetett volna hagyni (a Yellowstonebol Monica milyen csúnya lett) vagy Dicket. Chris Rockot megvettem, de JS inkább egy cirkuszt vezessen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz