login |

Magyarázó: Limitált sorozat

2020. 12. 07. 17:30 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: fogalmak

Vannak mostanság vissza-visszatérő témák, mint a könyvadaptációk, az HBO vs HBO Max vagy a kaszák, amik kapcsán mindig felmerül ugyanaz a kérdés, én pedig úgy érzem, hogy állandóan ugyanannak a válasznak a mantrázása helyett inkább egy posztban leírnám, amit gondolok, illetve tudok, így elég linkelnem a későbbiekben. Például a limitált sorozat fogalma is ilyen.

Bevallom, engem iszonyatosan bosszant ez az egész, a limitált kategória, mert az elmúlt években a félreértések zömét ez okozza, nem csak olykor a kommentelők körében, hanem a magyar sajtó képviselőinél is. Kezdjük a legfontosabbal: a limitált sorozat nem minisorozat.

Papíron a minisorozat ugye az 1 évados széria, aminek van eleje, közepe és vége. És nincs folytatása. Vagy legalábbis nem tervezik alapból folytatni, de ugye már a 2000-es években láttuk, hogy a minisorozatos besorolás nem gátolta meg a csatornákat abban, hogy kisajtoljanak egyes minik alkotóiból második évadot. Azonban ilyenkor a terv (általában) egy évad volt, a második szezon inkább afféle ad hoc következményként volt jelen.)

A limitált sorozat viszont folytatódhat minden további nélkül. Mindössze annyit árul el számunkra az, hogy valami limitált, hogy a szezon lezárt (de adott esetben folytatható) történettel rendelkezik – a készítő szerint lezárttal, mert ha nyitott befejezést akar, akkor megteheti. Ilyenek tipikusan az antológia sorozatok vagy bizonyos könyvadaptációk, amik a teljes művet lefedik.

A zavart az okozhatja az Erőben, hogy például az Emmy-n a limitáltak közé egyszerre szórnak be évados antológiákat (ahol a szezonok sztorijai teljesen különállnak, ld. American Horror Story), minisorozatokat (amiket nem terveznek folytatni, ld. Unorthodox vagy Mrs. America), rövid szezonos szériákat (amiket eleve folytatásosra terveznek, ld. Sherlock – de például a How To Get Away with Murder is ‘limitált’ jelzőt kapott, mert 22 helyett csak 16 rész volt) – és valódi limitált sorozatokat (ld. a könyvadaptációkat, akár az azonos szereplőgárdás Big Little Lies vagy The Alienist, vagy pl. a The Sinner – még ha előbbieket például az Emmy ki akarja túrni innen).

És hogy miképp lehet folytatni egy limitált sorozatot? Két fő út mutatkozik: az egyik, hogy tovább viszik a szereplőket (feltéve, ha nem semmisül meg mindenki), ahogy azt tenni akarták például a Sharp Objects, vagy tenni akarják a Little Fires Everywhere esetében, vagy pedig évados antológiává válnak és a címre vagy koncepcióra felhúznak egy teljesen új, szellemiségben stimmelő sztorit, ami például felmerült az Unbelievable, de még a Chernobyl esetében is, akár úgy is, ahogy a The Haunting of Hill House és a The Haunting of Bly Manor kezelte, külön címmel, vagy a The Alienist esetében alcím alkalmazásával.)

(A poszt kapcsán hanyagoltam a netes definíciókat, mert szerintem mindegyik sántít valahol, és az Emmy-set is, hiszen ott különféle mesterséges jellemzőket húznak rá a kategóriára (például a hossz vagy a szereplők kapcsán), amik szükségtelenek, de lehet, hogy valamit benézek vagy kihagytam valami ismérvet. Ha kommentben jelzi valaki, hogy mit nézek be, vagy még mire érdemes kitérni, bővítem a bejegyzést.)

4 hozzászólás Ne habozz!

Anonymus - 2020. 12. 07. 19:00

“de még a Chernobyl esetében is”

Soha nem merült fel semmi hasonló a Chernobyl esetében. Az, hogy a sajtósok megkérdezik a készítőtől, hogy lesz-e második évad, vagy másik katasztrófáról sorozat, amire nemet válaszol, nem jelenti azt, hogy felmerült.

Enzo - 2020. 12. 07. 20:28

Ha ez ilyen kitűzött/gyakran linkelt poszt lesz, lehet érdekes lenne bele egy táblázat, ahol bekategorizálsz egy rakat sorozatot, ami úgy csuklóból eszedbe jut, hogy melyik minek számít :D mondjuk ez csak felmerült bennem, én nem szoktam ilyeneken vekengeni, szóval nem annyira igénylem :D

Shannen - 2020. 12. 07. 20:52

Szerintem is kissé zavarosak ezek az elnevezések, viszont én nem tartom akkora butaságnak az Emmy (egyébként pár évente változó) definícióit követni, mert az, hogy “a limitált sorozatok lezárt sztorival rendelkeznek és a főbb szereplők nem térnek vissza a következő szezonokban” az viszonylag jól behatároltá teszi, hogy mit tekinthetünk limitált sorozatnak. Plusz mégiscsak a Televíziós Akadémiáról beszélünk, amit azért a sorozatkészítők és a stúdiók is figyelnek és azért az Emmy-nek még mindig elég nagy presztizse van, és nem véletlen vannak pár évente kategória változtatások, (kis túlzással) mindenki arra hajt, hogy beférjen a legjobbak közé, szinte mindegy is, hogy melyik kategóriában.

Ezért tartozhatnak ide az antológiák, a könyvadaptációk és a klasszikus minisorozatok egyszerre. Tehát ilyen szempontból a “limitált” szó csak egy átfogó keretet ad, amiben több halmaz van. És szerintem ez nem baj. Tulajdonképpen mindhárom alkategóriát lehet folytatni az első szezon után, ha akarják, de ha teljesül az, hogy új a sztori és a szereplők, akkor az a fenti értelemben marad limitált sorozat és azon belül valamelyik alkategória. Ilyen értelemben szerintem nincs “igazi limitált” sorozat hiszen a fenti könyvadaptációs példákat miért ne hívhatnánk szintén minisorozatnak?

Persze olyan is van, mint a Big Little Lies, amikor limitáltként indult, de aztán “igazi” sorozattá nőtte ki magát. Ilyen lehet, de fordítva már nincs ilyen. Tehát ha valami “igazi” sorozatként indul, akkor abból sose lesz limitált sorozat a későbbi évadokban.

A posztban említett rövid szezonos szériák, de legalábbis a fent említett két példa szerintem nem állja meg teljesen a helyét, mármint nem úgy limitáltak, mint a többi példa.
A Sherlock szerintem sose volt limitáltnak titulálva, az Emmy-n is mindig a tévéfilm kategóriában volt nevezve az adott epizódja (azon persze lehetne merengeni, hoyg ez mennyire állta meg a helyét), csak a színészek és egyéb készítők jelentek meg az összevont “minisorozat és tévéfilm” vagy 2015-től a “limitált sorozat és tévéfilm” kategóriákban.

A HTGAWM “limitált” státusza pedig szerintem szimplán egy marketing fogás volt, mert rövidebb szezonokkal operált mint az átlag network sorozatok és ezzel akarták növelni a különlegességét, tulajdonképpen mesterségesen kiemelve a kínálatból, hogy lám micsoda esemény, hogy itt van Viola Davis. Közben ugyanúgy a drámák között indították a díjátadókon már az első évadot is.

És ez a marketing fogás más limitáltnak promózott sorozatoknál is működik, mert jól hangzik. De ettől függetlenül az én szememben az a sorozat lehet antológia/könyvadaptáció/klasszikus minisorozat”.

Thomas - 2020. 12. 08. 01:49

Én arra emlékszem, hogy amikor megjelent ez a kifejezés, akkor a 22 résznél rövidebbre tervezett évadokkal futó országos sorozatokat értettük alatta. Tehát HTGAWM, Empire, This Is Us, vagy legkorábbról a Wayward Pines ugrik be, és igen, most visszanéztem, és már az adatlapján limitáltnak tituláltad.
https://www.sorozatjunkie.hu/2013/05/13/201314-a-fox-ujoncai-11-wayward-pines/

Pedig ez nem lezárt évadot hozott emlékeim szerint, de lehet, hogy már csak én emlékszem rosszul:) Aztán annyian és annyiféleképpen használták, hogy inkább én nem használtam, mert tényleg semmi értelme, ha mindenki másra gondol:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz