login |

Pilot: Your Honor

2020. 12. 07. 21:30 - Írta: human

16 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Showtime és Bryan Cranston. Akkor is belenéztem volna, ha nem tetszik az előzetes. Kíváncsi vagyok hányan vannak még ezzel így. Hogy milyen lett a végeredmény? Az egyik legerősebb pilot mostanában.

A történet középpontjában egy bíró és a fia áll. Korábban elvesztették a család anyját, szóval alapból nem vidám az életük, de a gyerek kicsit saját hibájából véletlenül ütközik egy motoros fiúval, aki ebbe belehal. A főszereplő pedig teljes sokkban elhajt onnan valamiért. Átjönnek az érzelmei a jelenet közben? Szerintem igen, de nyilván nem helyes, amit tesz.

Mindeközben az apa karakterét is építik, akinek a fia a legfontosabb személy az életében. Na meg a munkája, amiben igyekszik jót is cselekedni. Nem tudom, jogilag mennyire áll, hogy egy bíró faggat egy tanút, ahogy itt a pilotban teszi, de remek karakterépítés volt gyorsan megoldva ezzel. Így amikor szembesül fia tettével, akkor teljesen összeroskad, de helyesen akar cselekedni, szóval elindulnak a rendőrségre.

A történethez sajnos el kell lőnöm olyasmit, ami az előzetesben is benne volt, viszont csak a rész vége felé kerül elő, viszont ez által lesz érthető miképp húzzák ki több részre. A lényeg: az elütött fiú a város legerőszakosabb gengszterének a gyereke.

Rendben, az előzetes poszt és tartalom készítése miatt tudtam előre, szóval meglepetést nem okozott, de mégis ahogy Cranston arcára kiült ennek az információnak a jelentősége, az valami félelmetes volt. Ez az ősz az “átlagemberek bajban” témára épít? Ugye Tuff Money, The Flight Attendant.

Bevallom most kicsit a saját kezemre is rá kell csapnom, mert a logikus, fotelből néző részemnek már-már hiba volt, ahogy a karakterek viselkedtek. Egyrészt a srác a gázolás után, aztán pedig a bíró apa amikor a bizonyítékokat tüntette el. Ezt azért is mondom, mert aki ilyesmin kiakad, annak egyszerűen nem tudom ajánlani.

Aztán persze előjött ez empatikusabb énem, hogy igen, a srác sokkban volt, a család kommunikációban nem erős, és az apa épp törvényt szeg a fiáért, pedig nagyon egyenes, látszólag jó szívű bíróként az igazság helyes oldalán szokott állni. Szóval érthető mindenkinél, hogy nem erősek nyomeltüntetésben, hiába láttak ezer CSI-t miközben felnőttek.

Az utolsó percek láttán remélem nem vezettek félre korábban, és oldják meg huszárvágással a nyomok kiderülését. Arra gondolok, hogy a gázolás után teljesen kiemelték az apróságokat, amiket a srác hátrahagy. Ahol és akik láthatták, ami felvétel van róla. Olyan szépen volt bemutatva rengeteg olyasmi, ami például egy tárgyaláson elő szokott kerülni, amikből összeállhat egy kép a tanúknak.

Mindezt teljesen filmes kivitelezéssel tálalják. Ritkán használom ezt a jelzőt, mert minden kompetens sorozatra nem süthető rá, hiába jók persze, kell valami plusz, ami itt megvan. Annyira durva volt a különbség, mert ma néztem a blog miatt egy országos sorozatot is (holnap kerül ki a poszt), és hatalmas a szakadék a presztízs és a háttértévé között, talán még nagyobb is, mint régen.

Tudjátok, mi ugrott be teljesen, pedig valójában azért elég más: az Ozark. Nyilván körbeér a dolog, mivel az Ozarknál a Breaking Bad ugorhatott be, és akkor máris Cranstonnál vagyunk, de mégsem ilyen egyszerű a dolog. A hangulat, a sokkal nagyobb veszély, valahogy teljesen a Netflix sorozatát idézte, csak itt más emberek vannak bajban.

Sima 8/10 nekem ez a kezdés. Most rögtön néztem volna a folytatását, de szerencsére nem tehettem így. De nyilván az már másik poszt lenne, hogy 2020-ban teljesen az évados premierek dömpingje ellen vagyok már.

16 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2020. 12. 07. 22:10

És akkor a folytatás arra fog kifutni, hogy a bíró apucinak ilyen-olyan szívességeket kell megtennie a getzyenbernek vagy menekülniük kell, álcázniuk magukat meg satöbbi? Mert nekem mondjuk mindkettő bejönne.

Kár, hogy Németországban nincsen online ingyenközért, vagyis van, de én nem kockáztatom többezer euró büntetés kifizetését.

Shannen - 2020. 12. 07. 23:11

Abszolút egyetértek, baromi erős volt a kezdés. Én konkrétan gyomorgörccsel néztem végig a részt, teljesen beszippantott és a hideg futkosott a hátmaon, többször majdnem megkönnyeztem. Szóval eléggé átjött, hog így fogalmazzak.

Csak azt sajnáltam, hogy teljesen feleslegesen tüntette el a kutya az egyik bizonyítékot, mintahogy felesleges volt az inhalátor megtalálása is, hiszen ezer sebből vérzik az egész szitu, egy kompetens rendőr, vagy ez esetben egy befolyásos és nagyhatalmú gengszter kb 5 perc alatt össze kellene, hogy rakja, hogy mi történt és ki az elkövető. Jó, az öt perc túlzás, de mondjuk egy-két hét alatt simán el tudnám képzelni (szemtanuk kihallgatása, bizonyítékok elemzése, cctv stb).

De legalább ezek a dolgok majd jók lesznek arra, hogy izgalmassá tegyék a asztorit, amikor előkerülnek valaki által.

Tényleg filmes volt az egész, jó volt nézni. Az külön tetszett, hogy New Orleans-nak nem a szokásos arcát láttuk, a megszokottól egy teljesen más megközelítésben mutatták be a várost és ez nagyon bejött.

A színészgárda meg pazar, ráadásul nemcsak Cranston van itt, de Michael Stuhlbarg is, igaz egyelőre még kevés játékidőt kapott, de remélem ennél többet fogjuk látni.

Szuper, hogy még decemberre is jutnak ilyen erős sorozatok. :)

d - 2020. 12. 08. 06:01

es ugye Moffat :)

Ozark a szinvilaga miatt is, szerintem

cash40 - 2020. 12. 08. 09:12

miert vagyunk az evdos premierek ellen? szeretjuk kaparni a falat egy hetig? vagy szeretjuk kerulgetni a spoilereket par honapig?

winnie - 2020. 12. 08. 09:54

OFF: a téma itt lett kibeszélve: https://www.sorozatjunkie.hu/2019/12/01/te-hogy-allsz-a-tombositett-premierekkel/ – ott folytassuk.

(az én 2 centem: a diszkrepancia ott van, hogy egy átlag junkie évi 5-10 új sorozatot próbál be, és van pár/sok fix futó sorozata, amit követ. neki nem gond, ha valami évados, sokszor talán még néznie sincs mit. aki 100-200 új sorozatot próbál be, és nagyon sok mindent néz, annak okozhat gondot ilyesmi. meg annak, aki írni akar róla, és nem tud teljes évadról. én speciel semmivel vagyok szinten, pár hét, hónap, vagy akár 5-10-15 év lemaradásom is lehet, mégsem kaparok falat, és spoilerekbe sem futok bele, pedig az átlagnál sokkal több tévés dolgot olvasok, cserébe közösségi oldalakat em használok és, spoilerező embereket nem követek. cserébe mindig van mit néznem, amikor nézni akarok valamit, akkor 100+ dolog közül választhatok csak a Netflixen, hogy melyiket folytassam:)

Alain Prosztó - 2020. 12. 08. 09:59

“Nem tudom, jogilag mennyire áll, hogy egy bíró faggat egy tanút”

Szerintem semennyire, de nem vagyok szakértő. Épp ezért jobban is meg lehetett volna oldani a karakterépítést.

Egyébként meg vagyok elégedve, volt benne jó sok feszültség meg érzelem. Viszont egy kicsit kiszámítható.
Az, hogy a két srác ütközni fog, legkésőbb ott egyértelmű lett, mikor útnak indultak. Arra is fogadni mertem volna, hogy végül nem fogja feladni magát a gyerek, és az is elég nyilvánvaló volt, hogy szerepe lesz az áldozat apjának ebben – én mondjuk azt hittem, hogy valami fejes politikus lesz, és/vagy a bíró haverja, de olyan irtózatos csavar ez sem volt.

És innentől is elég kiszámítható, mi jön. Nyomoz a rendőrség, nyomoznak a ganxták, előkerül videó a benzinkútról (nem véletlen volt a srácon akkor kapucni), előkerülnek a négerek a fekete SUV-ban, előkerül a rongy, amit eldugott a blöki, és lehet lavírozni az akadályok közt az életben maradás érdekében. Közben persze érzelmi dráma ezerrel.

Persze ez nem baj, ettől még lehet jó.

winnie - 2020. 12. 08. 10:07

(nem tudom, hogy az izraeli gyökerek mennyire befolyásolják a kidolgozást, de amellett, hogy konkrét tudásom nincs, mindig abból indulok ki, hogy akik írják, sok mindennek utánanéznek. de az biztos, hogy tanúfaggatás kapcsán a krimis múltamból emlékszem olyan esetekre, amikor a bíró kérdezett a tanútól.)

UPDATE: a jelek szerint minden további nélkül kérdezheti a tanút https://www.oginski-law.com/faqs/can-a-judge-take-over-questioning-of-a-witness-at-trial.cfm

The answer is yes. The judge has the discretion to control the courtroom and the trial. If he feels the need to interrupt you and continue questioning the witness, he can do that. An awkward situation arises when the judge begins to ask questions that may not be entirely appropriate. In that instance, the attorney must object and interrupt the judge.

So here is the scenario: the judge feels that the correct questions are not being asked. He feels that you’re not asking the right information. He interrupts and then begins to question the witness himself.

Diapolo - 2020. 12. 10. 08:51

Az év egyik legerősebb pilotja szerintem. Annyira jól van felépítve, annyira tetszik a két főszereplő játéka, annyira feszült, hogy tényleg minden perce érdekes. Csatlakozom Shannenhez, hogy mennyire szuper, hogy az év végére is jut ilyen jó sorozat. Remélem, az Ozarknál jobb lesz, sajnos azt már egy ideje félretettem. El se tudnám mondani, hogy mostanában melyik premier tetszett ennyire. Ha már itt áradozok, legyen 9/10 :)

Az OFF-ra pedig a másik topik alatt leírnám a véleményem, egy év alatt is sokat változott a helyzet.

sherlock20 - 2020. 12. 13. 20:07

elég jó szintet hoz a 2.rész is szerencsére

gerga - 2020. 12. 14. 08:20

túl hatásvadász és túl következetlen ahhoz, hogy annyira komolyan vehető legyen, mint amennyire a narratíva és a karakterek veszik komolyan magukat. fájóan nyilvánvaló, hogy a bírónak miért kell szerepintegritást és befogadói intelligenciát sértő lépéseket meghozni… gondolok itt arra, hogy szerinte (egy bíró szerint!) a bizonyítékeltüntetés legjobb módja a nyílt hídról való dobálózás, a kocsi részleges “megtisztítása” (ha a törölgetési próbálkozását nevezhetjük annak…), majd gengszterkézre (?) adása. persze értem, hogy nem mindig és mindenben szükséges “valóságot”/autenticitást keresni, majd annak hiányát vagy részlegességét kritikai pontként említeni – de egy olyan sorozatnál, ahol ez implicit beleíródik a narratív világ szerkezetébe, hogy aztán a befogadói attitűdbe visszahurkolva – mintegy az “ellenoldalról”, hogy játsszam kicsit a jogi/bírótermi metaforikával :) – meg is követelődjön, ott, azt gondolom, igenis problematikus. ebből a két részből számomra az világlott ki, hogy a logikátlanságok és a megkérdőjelezhető, kontingensként olvasódó elemek már jóindulatúan sem magyarázhatók a traumatikus élmény okozta döntészavarral (híd-jelenet), hanem – sajnos – arról van szó, hogy láthatóan, de bevallatlanul, az ad hoc elemek keltette hullámok (“kocsilopás”) írják a történetet. vagyis: nem vezetődik a történet, hanem megvezetődik, azzal együtt pedig a bíró (úgy a címszerelő, mint az egész sorozat) és a befogadó integritása/intelligenciája is. mindennek pedig az a hozadéka, hogy a bíró mint apa csak döcögve működik (akinek a kezdeti döntései, ismétlem, elfogadhatóak lennének a kognitív sokk miatt), viszont a bíró mint bíró, akinek a jogi tudáskészlete mellett – elvileg – napi szintű rálátása van a bűnözőlét ténylegességére (értsd: a nagybetűs valóságra), teljesen aláásódik, már-már nevetséges. amennyiben a harmadik rész is meg fog mosolyogtatni, rossz értelemben, akkor búcsúzom (pedig a színészek jók).

Gaabor - 2020. 12. 19. 16:18

Csalódás sajnos, pedig nagyon vártam.
SPOILER!!!

gerga-val értek egyet. Megmosolyogtató, barokkos túlzások, elnyújtott hatásvadász jelenetek. Pl. elütött srác agonizálása. Ezt nézni inkább kellemetlen, mint sokkoló. Ugyanez a helyzet az asztmától fuldoklás ábrázolása, amit egy asztmás pontosan tud, hogy nem ilyen. A gengszter család olyan, mint egy spanyol szappanoperában. Nagyon idegesítőek a “véletlenek”. Kutya esete a véres ruhával, rendőrség által nem megtalált asztma spray, amit persze a gengszter embere rögtön kiszúr. Bryan Cranston alakítását itt is jó nézni, de a történet sajnos gyenge. Maximum még egy részt nézek meg szerintem és valószínűleg kasza lesz :/

Rammsch31n - 2020. 12. 24. 13:02

Nekem a 3. résznél lendült a kasza…
Bryan Cranston nagyot alakít, de hiába ha a ‘hülye gyereke’ csak csinálja a feszkót (fölöslegesen…), és idegesít vele csak…

Luke - 2020. 12. 29. 13:20

A pilot ott volt de az egész sajnos túl életszerűtlen.

Végig fogom nézni a színészek miatt, aztán meglátjuk.

Shannen - 2020. 12. 29. 22:08

Négy rész után nagyon fura ez a sorozat. Egyrészt az alapfelállás izgalmas, a színészek szuperek (és most már Margo Martindale is becsatlakozott, juhú), vannak baromi erős jelenetei (pl. az 1×04-ben a családi vacsora), de közben meg vannak gagyi szálak, mint ez a tanár-diák szerelem, nagy szappan-szerű beállítások és nézések a Baxter-család oldalán és Michael Sthulbarg-et még mindig nem használják elég jól.

Fogalmam sincs meddig lehet húzni ezt a sztorit (az évad végéig biztosan), és vannak fenntartásaim is, de azt érzem, hogy adni kell egy kis időt a sorozatnak, hogy beérjen. Izgalmas, hogy hova fog kifutni, hiszen míg az elején csak egy halottal kezdtünk, most már van öt másik. Kicsit túl erősnek érzem a téteket, ahhoz képest, hogy mennyire van komolyan véve a sorozat többi aspektusa.

n4nom4n - 2021. 01. 06. 12:11

3. részben Joy Division Love Will Tear Us Apart megvett kilóra!
Nem hibátlan, de élvezetes cucc.
Nem igaz, hogy azokat a kis bakikat nem lehetett volna jól megoldani! :(

Shannen - 2021. 01. 11. 19:46

1×06
Végre összeértek a szálak. Erre vártam már mióta, na meg a fordulatra, amit a rész végén felvezettek. Eddig kicsit zavart a sok levegőben lógó szál, de innen lesz talán érdekes, hogy azokkal hogy fog Cranston zsonglőrködni úgy, hogy ő is meg a fia is megússza a dolgot.

Mondjuk az Adam és a halott srác tesója közti románcot nem bántam volna, ha kihagyják, elég klisés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz